Dev Zarganalar

Konu, 'Denizlerimizden Güncel Av Raporları' kısmında Vedat Abayoğlu tarafından paylaşıldı.

  1. Vedat Abayoğlu

    Vedat Abayoğlu Vedat Abayoglu

    Yaş:
    77
    Mesajlar:
    7.065
    Şehir:
    Canakkale
    Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    ================================================================================

    Değerli üyeler
    Zargana avı konusunda bir konu acacağımı belirtmiştim. Şimdi sıra bu konuya geldi işte...

    Zargana,zevkli avcılığının yanısıra,yem olarak kullanıldığında hakikaten cok önemli bir yer tutmaktadır.İstanbul yaşantımda yeniler elbette bilmezler ama ilki 1972 senesinde,diğeri 1883 senesinde iki kere tekne sahibi oldum.İlk teknem 5,5 metre boyunda,5'lik kohler motorlu,şanzımanı bile olmayan bir tekneydi.Diğeri 6 metre boyunda Alpin motorlu,üstelik şanzımanlı su soğutmalı bir tekneydi.İkiside Ayvansaray yapımıydı.Cok kahrımı cektiler,cokta bana cektirdiler.
    Nihayetinde baktım bakamıyorum,şununu,bununu caldırıyorum satıverdim.
    İstanbul Boğazı lüfer avcılığının şartıdır zarganacılık.Mevsim harici önemi olmayan bu balık,mevsiminde baş tacıdır.Önemli ve usta bir zargana uuzun oltacısı zarganasını kendi tutmasını becermelidir.
    Bir sonraki av günü icin,tüm gece boyunca ön bodoslamasına iliştirdiği lüksle elinde kepce kıyılarda zargana toplayıp,durması lazımdır.Tuttuğu zarganalarını,ihtimamla,uygun livarında canlı tutabilmeli,sabahın ilk ışıklarıylada kerterizinde lüfer uzunoltacılığına devam etmelidir.Öyle etkili bir yöntemdirki bu
    on zargananız varsa illaki 8,9 lüfer tutabilirsiniz.Gün işigında,olabildiğince ince hassas kısa kamışlarla,sağlı sollu gayet ince bir misina ucuna bağlanmış,titizce secilmiş zargana ipeğiylede beş,on zargana daha toplanabilinir.
    Bilmem hic kafa yordunuzmu.Neden acaba başka balıklar pek itibar etmezlerken bu zargana balığı,bağlarken düğümlü yerleri karşı,karşıya getirilmiş ve diğer ucuna ince misinayla bağlanmış sarı,yada turuncu ipeğe itibar etmektedirler.
    Sebebi şudur.Geceleri ve özellikle yatık havalarda,kaya kurtları yuvalarından cıkarlar ve su üstünde,kendilerinden hiç beklenmeyecek bir hız ve ceviklikte kıyıya yakın bölgelerde gezinir dururlar.Kırkayak gibi ayakları ile öylede hız kazanırlarki,şaşarsınız.BUnlarıda su üstünde zarganalar kovalamaktadırlar.Bu bakımdan gezdirilen sarı yada turuncu ipekleri kurt sanıp hemen hışımla saldırırlar,gagalarındanda yakalanıverirler.İpeğiniz hakikaten güzel olmalıdır.Sizde iyisini secebilir yetenekte olmalısınız.
    Sarı yada turuncu iş görecektir.Beyazı pas geciniz.Nazlanıyorlarsa hem sarı hemde turuncuyu birlikte takınız.Zaten kurtlarında üstleri turuncu altlarıda nispeten sarı renktedir.Bu şekilde yaparsanız tam imitasyonu elde edersiniz.
    İstanbul kıyı zargana avcılığında ise durum farklıdır.Birkac yöntem vardır.
    Sırasıyla anlatayım.Araba anteninden,icine kurşun dökülerek ve bir tarafına bağlama halkası yada deliği yapılmış,diğer tarafınada uygun üçlü iğne takılmış,anten jigi (7,8 cm uzunluğunda)ni,zargananın bol bulunduğu yerlerde,örneğin Kuzguncuk Parkındaki cocuk kaydırakları ve salıncaklarının hemen önü gibi,azıcık dibe indikten sonra,ani ve kısa sert darbelerle yukarı doğru havalandırarak avlanınız.Zargana dayanamıyacak,antenin parıltısı ona yaralı gümüş balığı imajı verecek ve yakalanacaktır.
    Elbetteki,özellikle geceleyin kıyıdan çarpma ile hayli fazla zargana bu mahallerde yakalanır ama asla tasvip etmediğimiz canice bir yöntemdir.Hem lüfer yaralı yada ölü zarganayı ikinci derecede tercih eder.
    Zargana topunun arkasına bir metre kadar uzunluğundaki misinaya bağlanmış tek yada hırsızlı sinek iğneye takılmış bir kuyrukaltı yada şerit kesilmiş istavrit yada kendi eti ile avlanmakta etkilidir.Ancak şayet yakalayabilirseniz kücük gümüş takarsanız zargana alma şansınız misliyle artacaktır.
    Kücük gümüş yakalamanın yöntemlerinden biri carpma diğeri ise şudur.
    Gümüşlerin gezindiği yerlerde ağzınıza alıp iyice çiğnediğiniz bir bisküiyi denize güzelce atınız.Zerrecikler gümüşleri cezbedecek ve size onları kepce ile yakalama şansı vereceklerdir.
    Hicbirisi olmazsa en etkili yöntem,elinize gecirdiğiniiz tombul bir istavritin yanlarından jilet ile keserek cıkaracağınız.nerdeyse kibrit cöpü uzunluğu ve kalınlığındaki,et parcasının kullanımıdır.
    Uygun yerlerde örneğin Anadolu yakasında Kızkulesine gelirken ilk dönemecin başlarında,Kuzguncuk parkının önlerinde,Kadıköy koyunun uc kısımlarında mendirekler üstünde,Kuleli,Kandilli Kanlıca Cakal burnu akıntılarında,Paşabahceye gelmeden Burunbahcede hatta Cubuklu önlerinde bu yöntemle pekala başarılı avlar yapabilirsiniz.Yöntem ne olursa olsun yapacağınız cezbedici hareket şu şekilde olmalıdır.Uygun Kamış ve makaranızla topunuzu balığın bulunduğu yere indirin.Onu akıntıya bırakarak gezdirmek yerine,bir,iki metre cekin,az bekleyin.Sonrasında bu hareketi aynı şekilde yaparak tekrarlayıp,tekrar atın ve aynı şekilde devam edin.Kimisi topu atar zargananın kendisinin bulmasını bekler ve yakalamayı tercih eder.Tembel olmayın atın ve dediğim şekilde atın ve tekrar,tekrar cekin.Yem olarak bazen iri bir midyenin kabuk kenarlarından uygun uzunlukta cıkaracağınız bölümlerde kurda benzediklerinden etkin olabilir.
    Sivrice avlarımda özellikle sarı ipekle ve bazende cift renk kullanarak,iclerine iğne vs yerleştirmeden ince flourocarbon misinayla hayli zargana tutmuşluğum vardır.Benim buradaki derdim ise ideal ölcülerde(30,35 cm)zargana bulabilmek yerine boyu bir metre ve geckin iriliklerdekileriyle uğraşmam olmaktadır.
    Sevgiyle Kalınız
    [​IMG]
    [​IMG]
     
    Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı: 10 Haziran 2008
  2. RainboW

    RainboW Sertan

    Mesajlar:
    378
    Şehir:
    İstanbul
    Vedat Bey; bilgilendirici ve akıcı anlatımlarınız için teşekkür ederiz. Arşivimize neredeyse her gün bir sayfa ekliyorsunuz.

    Dün 1-2 saatliğine boğaza indim, Arnavutköy tarafına... Yem olarak bir kaç istavrit yakaladıktan sonra zargana topu ile hem kuyrukaltı hem de şerit halindeki yemler ile at-çek yaptım. Sonuç sıfır. Sanırım attığım bölgede veya yakınlarında zargana o an için yoktu... Yaz ortalarında kıyıdan su üstünde görmek mümkün oluyor zarganaları. Acaba suların biraz daha ısınması mı lazım boğazda zargana yakalamak için ?
     
  3. Vedat abi herzamanki gibi bizlere güzel bilgiler vermişsin..Yılların birikimini sizin gibi bir ustadan öğrenmek bizler için büyük şans.Eminim benim gibi bu bilgilerden faydalanıp güzel avlar yapacak arkadaşlarımızın çok işine yarayacak..Yazılarınızı ilgiyle takip ettiğimi bilmenizi isterim..Ellerine emeğine sağlık:)
     
  4. Suatreis

    Suatreis

    Mesajlar:
    267
    Vedat bey, zaman ve emek harcayarak bu güzide başlık altında bilgilendirmede bulunduğunuz için teşekkür ediyorum.

    Zargana nın kıyıdan avcılığı hususunda kullanılacak ipek seçiminde bir öneride benden olacak. Beden ucuna bulabildiğiniz en küçük fırdöndüyü takın ve turuncu ipeği de buna çember olarak geçirin (tıpkı kurşunu kasa düğümüne takar gibi) fırdöndüyü minik bir aleminyum folyo ile sarın (kendinden yapışkanlı ve su geçirmez olanları nalburlarda satılmaktadır) ve ipeğin beden başı olan kısmına azıcık kırmızı oje sürün. Verimin gözle görülür şekilde arttığına şahit olacaksınız. Zargana topunda ise yem olarak teke kullnılmasını tercih ediyorum.
     
  5. hauki

    hauki mustafa cecen

    Yaş:
    40
    Mesajlar:
    1.716
    Şehir:
    finlandiya-jarvenpaa-tr alanya
    Favori Kamış:
    olta ve zipkin
    En İyi Avı:
    görup de tutamadigim balikti
    paylasim ve bilgiler icin tesekkurler Vedat baba...bizim alanya kalesinin burnunda kolumdan kalin ve 1 mtre ustu yuzlerce zargana tutmusumdur...alanya kalesi etrafi ufak koylarla cevrilidir ve bulundugunuz kayadan 2-3 mt re sonra derinlik 30-40 metreden baslar ve bu kucuk koylarda surekli gumus ve gupesler olur...her ava baslamadan once zargananin o bölgeden belli gecis zamanlarini zamanla ögrendigim icin o saatlerde 2 mt köstekli 35mm beden ve köstek olmak uzere canli gupesleri kuyruktan takip iki uc takim atardim ve suru geldigi an tum takimlardan misineler bosalmaya baslardi...insanlar o kadar iri zargana görmedikleri icin yolda yururken aa bak kilic baligi diye resim cekmek isterlerdi...alanyada iri zargana mayis-haziran dalganin kirildigi yerde yumurtlamaya iner ve benim av zamanim agustos-eylul arasidir balik toplanir tekrar suru olarak ve aciga cikar yani benim avlaga:)bu is icin en iyi yem parmak buyuklugunde canli gupes olmustur benim icin gumuste guzel is yapsada igneye takildiktan sonra cok uzun sure suda canli kalmamakta bu da av sansini dusurmekte...birde bölgeden bölgeye baligin av aylari degisim göstersede ve irilikleri ben forumda serce parmak kalinliginda zargana görmeyi hos bulmuyorum...son zamanlarda antalyadan Ozan ve Namik abinin baliklarina ve sizin resimdeki baliklara zargana diyebilirim...eger benim kuru kafalar hala balkonda asiliysa sizlerle paylasirim resimleri zargana kafalarini hobi olarak en buyukleri hep verniklemistim;)
    saygilarla
     
    Son düzenleme: 9 Haziran 2008
  6. alikemalmetin

    alikemalmetin ali kemal metin

    Yaş:
    48
    Mesajlar:
    291
    Şehir:
    ankara
    Favori Kamış:
    2.40 kamış. markasını bilmiyom.birde mitchell makine..
    En İyi Avı:
    47 cm alabalık
    teşekkürler güzel bilgilendirmeler için..
     
  7. korni

    korni koral

    Mesajlar:
    7.546
    Şehir:
    istanbul
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    55 kg trakya kıvırcığı
    vedat amca teşekkürler daha ne desem bilmiyorum eline emeğine sağlık :)
     
  8. Sayin Vedat üstadim ellerine saglik yine Altindan degerli bilgileri sunmus sun paylasim icin tesekkürler.

    Selamlar,Saygilar.
     
  9. ozan

    ozan Ozan

    Mesajlar:
    3.040
    Şehir:
    Antalya
    büyük zargana için geçerli ve sürekli olan tek tekniğin canlı yem olduğu kanaatindeyim. bazen diğer tekniklerlede yakalandığı olur ama canlı yem iri zarganayı seçerek avlamanın yoludur.

    en alttaki yakaladığım 4. büyük zargana 90 cm. en büyüğü 98 cm idi.;)


    [​IMG]
     
  10. denizci07

    denizci07 ramazan günay

    Mesajlar:
    619
    Şehir:
    ANTALYA
    Favori Kamış:
    penn-şekspir
    En İyi Avı:
    8,5 kg grida
    konuya güncel açıdan bakarsak zarganacılık :) kuzuculuk:) kepçeyle balık yakalama cılık:D bizde yani antalyada

    zaten 1. ligede çıktık ne kaldı geriye kırkpınarda başpehlivan da bizden çıkar
     
    Son düzenleme: 9 Haziran 2008
  11. Vedat Abayoğlu

    Vedat Abayoğlu Vedat Abayoglu

    Yaş:
    77
    Mesajlar:
    7.065
    Şehir:
    Canakkale
    Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Sevgili Namık
    Ben zargana avı ile pek uğraşmıyorum.Canlı yem sırtısı icin yem lazımsa o zaman tutarım.Özellikle idael boy olan 30-35 cm'liklerinin peşindeyken arada gayet irileri geldiğinde sevinmiyorum.Bunu başımın derdi olarakda görebiliyorum.
    Resimi örnek olarak gönderdim.Onların yem olarak bir değer taşımadığınıda belirttim.Forum üyelerinin hakkımda şüpheye düşmeleri elbette beni üzer.Ancak düşerselerde yazarlar bende cevaplarım.
    Son cümlene sığınıyorum.
    Sevgiyle kal
     
  12. Vedat Abayoğlu

    Vedat Abayoğlu Vedat Abayoglu

    Yaş:
    77
    Mesajlar:
    7.065
    Şehir:
    Canakkale
    Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Dediğin elbette doğrudur sevgili Ozan.Ben buralarda sadece yem icin zargana peşine seyrekte olsa düşmekteyim.Literatürde zargananın azami boyunun bir metre civarında olduğu yazsada,burası Sivricedir nezdinde hemen her türlü balığın literatür değerlerinin pekala üstünde muhtelif balıklar barındırır.Zarganada bunlardan biridir.Bazen aglara takılanları bir görseydiniz bana hak verirdiniz.
    Sevgiler
     
  13. Vedat Abayoğlu

    Vedat Abayoğlu Vedat Abayoglu

    Yaş:
    77
    Mesajlar:
    7.065
    Şehir:
    Canakkale
    Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Bunlara birde Wahoo'culuğu eklesen.Ayrıca Lagosculuğuda.
    Sevgiler
     
  14. denizci07

    denizci07 ramazan günay

    Mesajlar:
    619
    Şehir:
    ANTALYA
    Favori Kamış:
    penn-şekspir
    En İyi Avı:
    8,5 kg grida
    aa evet unutmuşum tşk ler
    ama ben denizciyim wahoo lar tekneye gönüllü geliyor iki ayaklılar :D :D :D hayatlarının ilk balığını tutup indiriyorum tekneden :p yani onlarmı avcı benmi karışık biraz:p :p
     
  15. gülbaharlar

    gülbaharlar gulbaharlar

    Yaş:
    54
    Mesajlar:
    4.214
    Şehir:
    manisa
    Favori Kamış:
    el oltası, kamış
    En İyi Avı:
    13 kilo aynalı sazan
    vedat abi tebrikler
     
  16. kalaycı

    kalaycı Cuma

    Yaş:
    45
    Mesajlar:
    22
    Şehir:
    adana
    yahu anlamıyorum bizim burda zargana dedikleri balıkla sizin resimdekiler
    aynı değil

    bizim burdakiler tek gagalı ,alt gagaları uzun

    sizin balıklar kadar da büyük değil bizim tuttuklarımız ne o zaman

    bu arada ben İSKENDERUN'dan yazıyorum

    beni aydınlatırsanız sevinirim saygılar
     
    Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı: 10 Haziran 2008
  17. Huseyin Alp Arslan

    Huseyin Alp Arslan Huseyin Alp Arslan

    Yaş:
    57
    Mesajlar:
    3.370
    Şehir:
    Auckland/Yeni Zealanda
    Favori Kamış:
    olta ve oltadan baska hic bir sey
    En İyi Avı:
    22 kg Kingfish
    O baligin adi ibikli, zargana degil. Bu linke bak lutfen...

    http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=20310&highlight=ibikli

    Birde lutfen her cumlende bir mesaj gonderecegine, hepsini birlikte bir mesaja yaz da gonder. Burasi Msn ortami veya chat muhabbeti seklinde calismiyor degerli arkadasim.

    Saygilar ve hos geldin...
     
  18. kalaycı

    kalaycı Cuma

    Yaş:
    45
    Mesajlar:
    22
    Şehir:
    adana
    sağolasın abisi balıkta usta bilgisayarda acemiyiz. sabır bizim göbek adımız bu işide öğreneceğiz anlayışınız için teşekkürler sürçil-ihsan eylediysek affola......
    saygılar ve hürmetler
     
  19. monuraslan

    monuraslan onur

    Mesajlar:
    7
    Şehir:
    Karşıyaka
    Favori Kamış:
    Zargana topu
    merhabalar ,bilgiler için çok teşekkürler ,forumda yeniyim ama gördüğüm kadarıyla Vedat amcanın her konusu ayrı bir arşiv niteliğinde :)
    benim sormak istediğim canlı yem takılışı ; ben ne zaman canlı yem takmaya kalksam daha oltayı atmadan balık ölmek üzere oluyor ve bide bunun üstüne havada oltadan düşüyor :( ister kuyruk olsun ister baş ,hep aynı sonuç ,bu canlı yemlerin nasıl takıldığını detalyı olarak anlatabilirmisiniz acaba ? özellikle kuyruktan takarken kuyruğun neresine takıcaz ve nasıl takıcaz ? cevaplar için şimdiden çok teşekkürler...
     
  20. Conqueror

    Conqueror Ahmet Fatih Eryılmaz

    Yaş:
    43
    Mesajlar:
    10.402
    Şehir:
    Edirne / Kutlutaş
    Favori Kamış:
    Silstar at makara 50 lik , Silstar Bx makara 50 lik ,Silstar 2,70 m iki adet kamış
    En İyi Avı:
    100 gr israil sazanı
    Ellerine sağlık Vedat amcacım çok güzel bir yazı ve güzel balıklar