Devir Oranı

Konu, 'Makineler' kısmında gawanichi tarafından paylaşıldı.

1. gawanichi

gawanichi Öner

Favori Kamış:
    lineaeffe Turnafresh 3.90
    Favori Makine:
    Daiwa EMP6000A, Okuma AV-55B
    En İyi Avı:
    38cm karagöz
    Uzmanına bir soru: Makine devir oranı yüksek olursa ne olur düşük olursa ne olur?

Örnek 5.0:1 vs 4.0:1

2. roy

roy roy

Favori Kamış:
    Ron Thompson heavy telecoast, daiwa crossfire,lineaeffe extreme,Pezon&Michel Rafale pro pike
    Favori Makine:
    Daiwa tournement entoh 5500, Mitchell compact gold 7000 , Okuma Razor 65, Daiwa procaster A 4000
    Uzmani degilim görüsümü yazayim. Av stiline ve makina boyuna göre degisen bir konu.

3. iskorpitsever

iskorpitsever sinan

Favori Kamış:
    lineaffe sea master 4,20 & dega nova surf 4,00
    Favori Makine:
    ryobi ecusima 8000 vi & shimano hyperloop 4000 fb
    En İyi Avı:
    yolunu şaşırıpta oltama gelen 600 gramlık bir karagöz
    Makina sökme takma ve bakım konusunda fena değilim, en azından kendimi geliştirmeye çalışıyorum. Makinaların tüm parçalarının nasıl çalıştığını da çözdüm sayılır ama bu devir olayı aklımda arabadaki tork gibi kalmış birşey, anlamadığım nokta ( 5.0 : 1 ) bu rakamlar neyi ifade ediyorlar, hangi rakam neyi ifade ediyor, aydınlatan olursa memnun olurum.

4. gacal

gacal Deniz Uzun

Favori Kamış:
    Okuma Alumina 2.40 5/25
    Favori Makine:
    Shimano Exage 3000 SFD
    En İyi Avı:
    Levrek 4,5 kg
    5:0:1 = bildiğim kadarıyla makine kolunu 1 kere çevirdiğinde kafa 5 tur atar. deneyerek görebilirsiniz. misina sarım oranı ile ilgili birşey sanırım

5. Balikci34

Balikci34 selim

Favori Kamış:
    Sportex,Shimano
    Favori Makine:
    Shimano,Daiwa,Dam,Abu
    En İyi Avı:
    Turna
    Soru buydu galiba
    Uzmanına bir soru: Makine devir oranı yüksek olursa ne olur düşük olursa ne olur?

Cevap veriyorum
    Hiç bir şey olmaz,yüksek devirlide,düşük devirlide gayet normal çalışır:)
    Hani ne olmasını bekliyoruzki:confused:

6. GencoGnc

GencoGnc Genco

Yüksek devirli makinalar 1 tur çevirmede daha fazla döndüklerinden daha hızlı sararlar

ama hızlı saran makinaların da torku yani çekiş gücü düşük olur genelde(yüksek kaliteler ikisini bir arada yapmaya çalışır ama genel kural böyle)

7. furunotr

furunotr Haluk

Verdiğiniz bilgilere göre tek söyleyebileceğim makinanın bir tanesinin rotoru 1 kere kol çevirdiğimizde 4; diğeri ise 5 tur atıyor...

Makina gücü, kuvveti, bir turda ne sarım yapacağı gibi bazı bilgileri sadece tur sayısı ile elde edemeyiz; farklı bilgiler gerekmekte...

8. GoodLuck

GoodLuck uğur

Favori Makine:
    okuma avenger
    aynen dediği gibi
    hızlı sarım yaparsan yani 10.0:1 yaparsan sarım iki kat hızlı olur ama makinanın kuvveti azalır
    2.5:1 yaparsan iki katı kuvvet kazanırken sarım hızın yarıya düşer

9. brikol

brikol Barış Korkmaz

Favori Kamış:
    EUROFISH ANGEL SPIN 270
    Favori Makine:
    EUROFISH MAGNETIC 30
    En İyi Avı:
    Kofana 51 cm
    Ben boğaz balıkçılarına göre acemiyim ama şunu söyliyebilirim ki iki makinam var.
    Biri 3.5.1 diğeri 4.5.1 devirli.
    Yüksek kurşunla (175 gram) boğazda 3.5.1 olanla çalıştığım zaman hiç zorlanmıyorum. Devri düşük olduğu için misinayı yavaş sarıyor (örneğin bir turda 50 cm sarıyor) ama kurşunun ve balığın ağırlığı bileğimi yormuyor. Ama örneğin rapalayı hızlı çekmem gerekiyorsa kolu çok hızlı çevirmem gerekiyor. O biraz zorluyor işte.
    Aynı kurşunla 4.5.1 makinayla çalıştığım zamansa misinayı hızlı sarıyorum. (örneğin bir turda 1 m.) Kurşunu ve özelllikle balık çekiyosam bileğimi biraz ağrıtıyor. (Özellikle son 30 metrede misina kafaya iyice dolunca dahada ağrıtıyor.)
    Ama etrafta bazı arkadaşların shimano marka makinalarını kullandığım zaman gördümki 5.1.1 gibi makinalarda bile hiç zorlanmadım. Buradada kalite devreye giriyor. Fiyat olarak benim makinelerimle arada 20 kat fark var. Olacak o kadar:)

10. timursen89422

timursen89422 timur

iyi akşamlar arkadaşlar gayet mantıklı açıklamış...doğrumu yapıyoruz bilmiyorum ama :) bizde seçim yaparken sazan vb. güçlü balıklarda düşük devir ...atçek avlarında ve hızlı sarım gerektiren durumlarda 5 ve üzeri yüksek devir makina seçip kullanıyoruz:)

11. Querorz

Querorz Fatih

Bisiklet kullanırken düz yolda yüksek vitesle gidersiniz. Pedalı çok sayıda çevirmezsiniz ama çok yol kat edersiniz.(yüksek devirli makina)
    Yokuşta ise düşük vitese alırsınız. Bu sayede daha az kuvvet uygularsınız ancak daha çok pedal çevirmeniz gerekir.(düşük devirli makina)

12. mehmet0625

mehmet0625 Mehmet

Favori Kamış:
    okuma v system 240cm 10-40
    Favori Makine:
    shımano exage 4000 fd
    En İyi Avı:
    Lambuka 63 CM
    peki bilya sayısı neyi nasıl etkiliyor?

13. Gargadar

Gargadar Burak

devir oranı yükseldikçe tork (çekiş gücü diyebiliriz) düşüyor, devir düştükçe tork artıyor. aynı boy aynı kalite iki makineden 4.0 devirli olan 5.0 devirli olana göre daha ağır yükü çekebilir.

14. furunotr

furunotr Haluk

Çekiş gücü; ya da tork ya da her ne ise... Bunun sadece devir oranı ile ilgili olmadığını belirtmiştim; diğer faktörler de önemli bu konuda; mesela kafa çapı; mesela makinada kullanılan materyalin kalitesi, parçaların toleransları; dişli çapları, kol açıları ve kutru; v.s... v.s... pekçok etken var bu konuda; duruma göre 4,1 makina 3,8'den torklu olabilir; ezbere dayalı beyanat vermemek gerek...