Devirdaim, planing, ve kullanım hakkında

Konu, 'Tekne Donanımı ve Bakımı' kısmında basshunter tarafından paylaşıldı.

  1. basshunter

    basshunter Emre

    Yaş:
    45
    Mesajlar:
    30
    Şehir:
    İzmir
    Favori Kamış:
    Cormoran Bull Fighter 10-30 2.4 m
    Favori Makine:
    Cormoran Pike Pro 5 Pi
    En İyi Avı:
    Turna 1.6 kg
    Merhaba arkadaşlar,

    Yakında balık avı için bir bot ve motor kombinasyonu satın almayı düşünüyorum. Forumda gezindim ve konu hakkında yardımcı olabilecek çeşitli konu başlıklarını inceledim yine de emin olmak maksadı ile birkaç konuda sizlerin görüşünü almak istedim.

    1. Forum'da gördüğüm kadarı ile alüminyum tabanlı şişme botların deniz için 3 ila 4 metre arası olması öneriliyor. Farklı fiyatlarda birçok değişik marka mevcut. Botu kullanacağım yer olan Çeşme Balıklıova'da Deli Haydar adı verilen özellikle yaz akşamları bir anda ortaya çıkabilen kara meltemi mevcut. Bu rüzgar oldukça kuvvetli olabilen bir rüzgar. Bu sebeple dengeli bir bot arayışındayım. Hangi markaları önerebilirsiniz, ve bu hava patlamasından kaçabilmek ve gerektiğinde 2 kişi ile botu plane'e kaldırmak için kullanılacak motor gücü ne olmalıdır. Ben ekonomik olmasından ötürü 5-6 hp motorlara baktım ancak iki kişi ile bu motorun botu kaç knot'a çıkarabileceğini veya plane'e kaldırıp kaldıramayacağını hiç bilmiyorum. Bu konudaki yardımlarınızı ve önerilerinizi bekliyorum.

    2. Botu bağlayacağım yer özel bir iskele ve şimdiye kadar özenerek baktığım emekli abiler sabah ve akşam güzel güzel gidip balıklarını avlayıp geri geliyorlar, gelgelelim kimseyi iskele başında motor devirdaimi yaparken görmedim veya daha önce bilmediğimden benim dikkatimi çekmedi. İnternette motorun her avdan/geziden sonra devirdaim edilmesi gerektiği tavsiye ediliyor. Her geziden sonra motorun sökülüp eve götürülüp geri takılması epeyce zahmetli iş olacak gibi, bunu sizler nasıl yapıyorsunuz, eğer her seferde gerekmiyorsa, deneyimlerinizce belirlediğiniz bir devirdaim aralığı var mıdır? Veya deniz suyunun birikinti yapmaması için bu işlemin ne kadarda bir yapılması uygundur diye de sorabiliriz. :)

    3. Sözü geçen deniz aracı için kaç kg lık bir çapa yeterli olur? Portatif merdivenleri kullanan varsa bunlar ile derin suda bota geri çıkma kolaylaşır mı?

    4. Av noktalarını işaretlemek için ayrıca bir GPS kullanmak gerekir mi?İnternette fiyatları oldukça yüksek, teknolojiyi kerteriz almak yerine kullanmayı düşündüm yoksa telefonumuzun GPS i yeterli olacak mıdır?

    5.Katlanabilir alüminyum seçmemin sebebi tamamen araç ile taşıma kolaylığı. Bu botlar hatchback bir Ford Focus'un bagajına sığdırılabilir mi?

    Bunların dışında da aklıma gelmeyen ve önerebileceğiniz herşeyi dört gözle bekliyorum. :eek:

    Şimdiden teşekkürler
     
  2. night fisher

    night fisher fatih

    Yaş:
    60
    Mesajlar:
    2.135
    Şehir:
    bursa
    Favori Kamış:
    kendisinin dizayn ettiği muhtelif kamışlar
    Favori Makine:
    çançinçon çinişi makineler
    En İyi Avı:
    kırlangıç 8.4 kg
    CEVAPLARIM;
    1-Bot şişik ise,diğer sandallardaki gibi denge sorunu olmaz.Her tarafında en az 40 cm çapında hava tüpleriyle çevrili,sağa sola asla batmaz,sallanmaz.
    2 Kişi 3 hp motorla ağırda olsa sizi karaya götürür.Büyük motor,dalgalı denizde beklendiği kadar avantaj sağlamaz.Nedenine gelince plane e kalkan bot dalgaya vurduğunda aşırı su sıçratarak hem sizi ıslatır,hemde içerisi iki dalga sonra suyla dolar(yazın problem değil ama kışın kabus),hafifliği dolayısıylada devrilme tehlikeleri yaratır. Dolayısıyla sizde düşük gazda kullanma yolunu seçersiniz.Dümdüz bir denizde büyük motorla seyir çok zevkli ve pratiktir.
    Amacınız 1-2 mile gidip balık avı yapmak ise 3.20 bir bot ve 3.2 bir kendinden depolu(7 kg anca gelir) bir iki zamanlı işinizi görür. Plane istiyorsanız,iki kişi için 3.40-3.60 bot,9.9 motor idealdir.5-6 hp ne 9.9 gibi netice verir nede 3.2 nin pratikliğini. Bende ikiside mevcut,yüzde 60 3.2 yi tercih ediyorum.

    2.Tatlı su devirdaimi uzun süre kullanılmayacak motorun devir daimi yapan pompasının lastik çarkının çürümesini önlemek ,devir daim kanalının kurumuş tuzlarla uzun süreli temasının engellenmesi için yapılır.devamlı suda ve çalışan bir motorun devir daime ihtiyacı yoktur.(sezonu kapattığımızda bir kere yaparız,motoru söküp muhafaza ediyorsak arada bir yapmak zor bişey değil)

    3.Katlanır küçük bir çapa iş görür,merdiven suya girip çıkmak için çok yararlı.

    4.Teknolojiden faydalanmak tabiiki verimi artırır.Sisi var pusu var değilmi...

    5.En ideal bot tabanıda şişebilen botlardır.Alüminyum taban botun yer kaplama konusunda avantajlı olduğu kanısına hangi bilgiden yola çıkarak kapıldınız.Bagaja hem motoru hemde botu sığdıracaksanız en ideali AIRDECK botlardır.


    Umarım sorularınızı cevaplayabilmişimdir.Yeni botunuzu alırken hata yapmamanızı dilerim.Şimdiden hayırlı olsun.
     
  3. skoylu

    skoylu Serdar KÖYLÜ

    Mesajlar:
    7.941
    Şehir:
    GEBZE
    Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Ahşaptan güzel bir tekne alıp, macera aramamanı öneririz evvela.
     
  4. basshunter

    basshunter Emre

    Yaş:
    45
    Mesajlar:
    30
    Şehir:
    İzmir
    Favori Kamış:
    Cormoran Bull Fighter 10-30 2.4 m
    Favori Makine:
    Cormoran Pike Pro 5 Pi
    En İyi Avı:
    Turna 1.6 kg
    Verdiğiniz değerli bilgiler için çok teşekkürler... Alüminyum sert bir taban yapısı oluşturduğundan bot içerisinde hareket etmenin daha kolay olduğunu duymuştum. Bu sebeple katlanabilir alüminyum olarak düşündüm. Özellikle kışın, çırpıntıda botun burun kısmından suyun botun içine dolmaması için botun burnunun kalkması gerektiğini düşündüğümden ötürü plane'i sordum. 3.2 beygir ile bu sorunun üstesinden gelebilir miyiz? Tek amacım botun içine su girmemesi...
     
  5. night fisher

    night fisher fatih

    Yaş:
    60
    Mesajlar:
    2.135
    Şehir:
    bursa
    Favori Kamış:
    kendisinin dizayn ettiği muhtelif kamışlar
    Favori Makine:
    çançinçon çinişi makineler
    En İyi Avı:
    kırlangıç 8.4 kg
    [​IMG]

    Resimdeki benim airdeck botum,görüldüğü gibi önü yukarı kalkık (motorlu modellerin çoğunun önü böyledir),çırpıntıda yada dalgaya karşı giderken önden su almaz.plane e kalkıp dalgaya vurunca su içeri sıçrar.Ağır ağır(dümen suyunda) gidersen kupkuru inersin orta şiddette bir havada.Airdeck botun tabanı gayet sert olur,ayağa kalkabilirsin rahatça(sen yinede kalkma neticede bottasın) ancak fiyat yönünden biraz daha pahalı olur.
     
  6. basshunter

    basshunter Emre

    Yaş:
    45
    Mesajlar:
    30
    Şehir:
    İzmir
    Favori Kamış:
    Cormoran Bull Fighter 10-30 2.4 m
    Favori Makine:
    Cormoran Pike Pro 5 Pi
    En İyi Avı:
    Turna 1.6 kg
    Anladım, çok teşekkür ederim... Şişme tabanlı botlara bakıyorum şu anda, Bombard Typhoon güzel görünüyor ancak fiyatı biraz tuzlu.... :(
     
  7. eseses kikiki

    eseses kikiki Gökhan Tunalı

    Yaş:
    47
    Mesajlar:
    141
    Şehir:
    Eskişehir
    Merhaba, 3.20 ahşap taban - 6 hp 4 zaman kullanıcısı olarak 2 kişi için tavsiye edebilirim.3 kişi plane konumuna durgun deniz harici geçmez. 3-4 kişi için 8 ve 9,8-9,9Hp tercih edilmeli.