arkadaşlar berkley in wiplash örgüsünün 0.06 sını kullanıyorum ama surf makineme takmak için örgü bakıyordum ebay den kafam çoookkk karıştı.Amacım 0.30 mm misina kalınlığında wiplash almak olduğu için ne yapacağımı şaşırdım. şimdi dia=mm'mi acaba öyle mi anlamalıyım?????? yoksa dia daha mı farklıdır? 0.20 dia 0.30 mm den daha kalınmıdır??? yoksa incemidir?
0,06=0.15 mm 0,08=0.20 mm 0,10=0.25 mm 0,12=0.30 mm Küsuratları vardır yaklaşık değerler bunlardır. 0,12 inç siparişini geçerseniz kalınlığı 0.30 mm denk gelecektir. Umarım açıklayıcı olmuştur.
Örgü ip kullanacaklara ama özellikle benim gibi Berkley Whiplash kullanacaklara her zaman önerdiğim gibi, kullanacağınız örgüde kalınlığa (dia.) değil çeker değerine (lb.) bakınız! Kullandığınız Berkley Whiplash'in 0.06'lık örgü ipin çeker değeri 20 libre yani yaklaşık 9.1 kg'dir (gerçi Berkley kg cinsinden bu rakamı 10 kg olarak belirtmiş, orada bir karşıklık var kanımca ). Surf ile ne balık avlamayı hedeflediğinizi bilemiyorum ama surf ile hedefleyebileceğiniz balıkların neredeyse tamamına yakınını 20 libre çeker değeri olan ve halıhazırda kullandığınız Berkley Whiplash'in 0.06'lık örgü ipi fazlasıyla yeterli olacaktır. Öte yandan, sizin sorunuza cevaben Murat Bey'in belirttiği üzere, 0.30 mm mono misinaya denk gelecek 0.12'lik Berkley Whiplash'in çeker değeri 35 libre yani yaklaşık 16 kg'dir. Bu çeker değerini gerektirecek balıkları surf ile avlamayı hedeflemiyorsanız, 0.06'lık fazlasıyla işinizi görecektir. Unutmayınız ki sonuç olarak surf atışlarda ne kadar ince ip o kadar fazla erim demektir. Son olarak, eğer 150 gram'ın üztündeki ağırlıklarda kurşunlar kullanacaksanız, 0.06'nın ucuna bir miktar şok yapmanız faydalı olacaktır ki ben 0.06'lık Berkley Whiplash Crystal'in önüne yine aynı marka model 0.12'lik bir şok yapıyorum ve bu şekil 220 gr. kurşunla sıkıntısız atışlar yapıyorum. Ebay'den satın alacağınızı belirttiğiniz için benim çok uzun zamandır Berkley Whiplash Crystal örgülerimi aldığım bir ebay satıcısının da linkini paylaşayım; fiyatları çok iyi ve siparişiniz max. 5 iş günü içerisinde elinize ulaşıyor (İstanbul için tabii ki): http://stores.ebay.com/Abella-Fishi...3844017&_sid=1109483127&_trksid=p4634.c0.m322 Rastgele...
Özellikle Türkiye'ye ithal edilen ürünlerde çeker değeri ve kalınlığı farklı yazılıyor. Marka vermeden örnek vereyim; 10lb 0,006" (yurtdışında) yani (4,5kg-0,15mm) ====- aynı örgü 10kg 0,06mm (Türkiye'de) üzerine bu şekilde yazabiliyorlar. Mehmet abi mikrometre almış bundan sonra örgü kalınlıklarını ciddi şekilde ölçeceğiz. Çeker değerlerinide elektronik kantar üzerinde test edeceğiz. Bu test tamamen kaldıracağı yüke dayalı olacak. Çoğu marka denizde çekebileceği balığın ağırlığını yazıyor. Bu yüzden abartılmış değerler karşımıza çıkıyor.
Bu yüzden siz sadece hedef balığınızın max ağırlığına göre alın örgüyü. Örneğin Jig avlarında 65-80lb'lik örgüler yada spin avlarında 15-20lb'lik örgüler yeterli olacaktır.
Murat,Ferhan,Ceyhun arkadaşlarıma ilgilerinden dolayı teşekkür ederim.Gerçekten çokkk önemli bilgiler bunlar hakikaten bencede bu örgü konusunda çok daha açıklayıcı bilgilere ihtiyaç var. Bu arada kardeşimin ısrarları üzere(kamıştan daha pahalı örgü alınmmazz abiiii )wiplash almaktan vazgeçtim ve saolsun yardımlarıyla powerline dynema 0.30 mm örgüyü aldık.
Seçkin kardeşim güle güle kullan. İp misinalar için bende bir şeyler yazayım.İp misina alırken en doğrusu firmanın kendi sitesine bakmaktır.İp misinayıda tutulacak balığın ağırlığına göre seçmektir. TÜRKİYEDE VE İNGİLTEREDE çeker ve çapların Amarikadan başka bir mantıkla yazıldığını düşünüyorum.Zannedersen Amarikada test değeri ingilterede kopma değeri yazılıyor. Amarikada wiplash pek yoktur.aşağıda benim amarikada bulduğum 30 lb wiplash ip misina var 30 lb misinanın kalınlığı 25,4mm İngilterede bakıyorum 30 lb wıplasın değeri 0.1mm.Hadi diyeceksiniz burdaki misinalar eski olabilir.Teknoloji bu ipi 2.5 defa inceltecek kadarmı ilerledi.Hadi bunu berkley yaptı.Öteki iplerine niye yapmıyor?Öteki firmalar niye yapamıyor. Her hafta ebaydan ip alıyorum.Ben bu işi hala çözemedim. http://www.ebay.com/itm/Berkley-30-...KORnpFvDqJBqvpb8peUH4%3D&orig_cvip=true&rt=nc
Fake Bait'in verdiği linke bakınca konu anlaşıldı. Dia.= diameter=çap demek. dia 0,006", bu işaret "=inch anlamında. 1 inch=25,4 mm dir. Buna göre örnek verirsek 0,006"x25,4=0,15 mm çapında misina olur. Linkteki sol üst köşede bulunan misina üzerinde 0,013" avg. dia. yazıyor yani 0,013 inch ortalama çapında, altta ise mm cinsinden karşılığını veriyor 0,33 mm. Yukarıdaki örnek üzerinden diğer çaplarda hesap edilebilir.
peki bu örgü iplerdeki kalınlıklar firmadan firmaya değişir mi? örneğin berkley wiplash 0.12 dia ile(0.30 mm'den az biraz kalın kabul) powerline dynema 0.30 mm arasında bariz kalınlık farkı olur mu? sonra ince örgü aldık derken elimize halat gelmesin
Aynı lb değerindeki misinelerin kalınlıkları değişiyor. Yoksa pakette çap olarak ne yazıyorsa o geçerli.