Didim Taşburun Ve Akbük Kazikli Koyu Için Gece Avimi Yoksa Gündüzmü?

Konu, 'Bölgeler' kısmında kafkaskartalı tarafından paylaşıldı.

  1. kafkaskartalı

    kafkaskartalı sami

    Mesajlar:
    65
    Şehir:
    AYDIN
    Favori Kamış:
    BALZER-ALBA
    Favori Makine:
    BALZER-ALBAnax
    En İyi Avı:
    levrek-ZARGANA-ÇİPURA
    Selam Arkadaşlar Ben Genelde Di,dim Taşburun Da Balik Avi Yapiyorum Burada Avlananlar Varsa Hangi Saatte Ve Hangi Yemle Avlaniyorsunuz Gece Balik Yaparmi? Yoksa Sabaha Yakinmi Daha Iyi Balik Alinir? Paylaşimlarinizi Bekliyorum..
     
  2. Zıpkıncı İbo

    Zıpkıncı İbo İbrahim Can

    Mesajlar:
    2.915
    Şehir:
    Ankara
    Favori Kamış:
    Cressi, Mares, Tusa
    En İyi Avı:
    18 kg Akya
    Ahhh ah, nerede o eski sinaritler...

    Selam Kafkaskartali,

    Didim ve cevresinde cok uzun zamandir dalan biri olarak sana yardim etmek isterim.

    Tasburun tarafinda kiyidan olta ile balik almak zordur diye tahmin ediyorum. Lidaki denilebilecek kadar kucuk cipuralarin disinda birsey tutmak pek mumkun degil. Hatiri sayilir cipuralar da cok azaldi. Hele Didim`de ciftlikler yayginlastikca cipurada her turlu hokkabazlik yasanir oldu. Balikci tablalarini birak, denizde avladigin cipura bile ciftlik baligi cikabiliyor. Yani ciftlik kackini olabiliyor. Ben Didim`e gittigim zamanlarda cipura boykotu yapiyorum :). Balikcidan almam gerektiginde cipura degil, mirmir, kupes veya dil baligi aliyorum. Deniz cipurasini ayirdetmeyi iyi bilirim ama bu sekilde insanlara yalan soyleyen balikcilari protesto ediyorum kendimce.

    Neyse, donelim Tasburun`a. Kiyidan levrek alman da muhtemel ama mevsim onemli tabi. Gel gelelim tekne ile avlaniyorsan sansin cok daha fazladir diyebilirim. Tavsan adasinin 80 - 100 metre aciginda, yani adayi kara ile arana alacak sekilde capari yapmani tavsiye ederim. Uskumru zor ama mutlaka kolyoz alirsin. Limon, domates, sarmisak ve defne yapragi ile kiremitte kolyoz da fena olmaz hani :). Ben orada yillar once birkac saat icinde capari ile bir kova dolusu kolyoz almistim. O civarda iri turnalar da olur ama oltaciliktan pek anlamadigim icin capariye gelir mi bilemem.

    Tavsan adasinin aciklarinda dip kayaliktir ve birkac yil oncesine kadar yariklarin arasinda iri melanurlar vardi. Melanur nasil bir olta ile tutulur onu da bilmem ama asagida ne var ne yok manasinda yardimim dokunur belki. Didim`in genelinde 2 - 2,5 kiloluk levrekler oluyor. Mevsim onemli tabi. Tekne ile avlaniyorsan paraketa kullanmani da tavsiye ederim. Iri cipuralar ve arada bir sinarit alabilirsin.

    Yem icin mamun (karides gibi birsey) kullanabilirsin. Tasburun`un (Komur Isletmeleri) cok yakininda, Soke istikametinde dalyan var, bilirsin. Eskiden orada mamun olurdu. Suyun dize gelen yerinde kurekle kaldirdigimiz balcigin icinde olurdu mamunlar. Toplayip yem yapardik. Simdi oralar ne durumda bilemiyorum. Dalyanda balikcilara sorarsan mamun konusunda yardimci olurlar sanirim.

    Bir de paraketa icin deniz hiyarindan yem yapabilirsin. Deniz hiyari Didim`in her yerinde yaygindir. Tek ihtiyacin olan bir maske. Hiyari cikarttigin zaman keskin bir bicakla boylamasina yarabilirsin. Ic organlarini cikartinca geriye kabuk kalir. Kabugun ic kismindaki beyaz zari bir corba kasigi ile bir kenardan digerine kaziyarak kolayca sert kabuktan ayirabilirsin. Bunu yaparken acele etmek gerekir cunku hayvan kabugunu kivirip sertlestirir. O sertlesmeden once beyaz kismi cikartmak lazim. Bu beyaz kismi oltaya saglamca takarsan cipura, sinarit, levrek, migri, vs, kokusunu uzaklardan alir, hic dayanamaz, gece vakti oltayi yutar, sen de sabah safak sokerken gidip paraketayi topladiginda deniz hiyarinin nasil harika bir yem oldugunu gormus olursun.

    Akbuk cok fazla tecrubeli oldugum bir bolge degil ama orasi icin de birseyler soylemeye calisayim. Iri has kefaller ve altinbas kefaller oldugunu hatirliyorum. Kibris caparisi denilen, ekmek baglanarak su yuzeyinde kullanilan cok igneli basit bir olta ile buyuk kefalleri avlayabilirsin. Bu av hem kolay hem de keyifli oluyor. Cunku avladigin baligin yaklastigini ve oltayi yuttugunu gorebiliyorsun. Akbuk`te ufak kopekbaliklari da oluyor ama nasil bir olta ve yem kullanmak lazim bilmiyorum. Desene kopekbaligini ne yapayim :) Akbuk`te insanlarin yuzdugu sig sahillerde yosunlara sarilmis denizkizi cantasi denilen kopekbaligi yumurtalari gorurduk eskiden. Cok hos bir manzaradir gercekten.

    Neyse, lafi cok uzatmayayim, Didim`de Akdeniz`in en guzel baliklari var ama her gun biraz daha azaliyor. Zamaninda parmak kadar lidakileri tutup tutup ciftliklere sattilar, denize geri birakilmasi gereken ufacik lagoslari katlettiler, girgiri trolu de cabasi :(. Hal boyle olunca amator balikciligin tadi kaciyor haliyle. Orfoz yapan kayalarin kabaca bir haritasi da var kafamda ama soylemeye dilim varmiyor acikcasi. Zaten onlar da coktan tukenmistir gibi geliyor bana. Sonbaharda kiyiya sokulan akyalar kayalarin arsindan cikiverir. Avlayamasan da gormek keyif verir insana. Hala orada olduklarini gorup sevinirsin.

    Son olarak, cogu avcinin tutmaktan hoslanmadigi, adi balik deyip attigi iskorpite de degineyim. 3 -5 tane orta boy iskorpitten nefis yemekler yapabilirsin. Daha once yine bu sitede balik yemekleri tarifleri kisminda bir iskorpit tarifi vermistim. Onu okumani tavsiye ederim. Corbasini yapabilecegin gibi, kiremitte de nefis olur. Netice itibariyla Didim`in eski tadi tuzu kalmadi. Sanki nerenin kaldi ki, degil mi :(

    Didim Mavisehir`e yolun duserse (Tasburun`a cok yakindir) balikcilara veya 06 kahvedekilere Ismet hocayi sorabilirsin. Ismet hoca olta balikciliginin ustadidir. Bizler onun elinde buyuduk. Gerci neticede paraketaci olmadik, zipkinci olduk, o ayri :) Ismet hocayi bulabilirsen, o sana daha cok yardimci olacaktir.

    Iste boyle, umarim faydali olmustur. Zipkincinin oltaciya yardimi da anca boyle olur herhalde... Rastgele...
     
    Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı: 26 Nisan 2009
  3. kafkaskartalı

    kafkaskartalı sami

    Mesajlar:
    65
    Şehir:
    AYDIN
    Favori Kamış:
    BALZER-ALBA
    Favori Makine:
    BALZER-ALBAnax
    En İyi Avı:
    levrek-ZARGANA-ÇİPURA
    s.a ibrahim bey walla a-dan z-ye herşeyi yazmışsın daha ne olsun! biz öyle meslek olarak değilde hobi olarak yapıyoruz. ama dediğin gibi işin tadı tuzu kalmamış. küçücük lidalar ve 3-5 mırmırdan başka bişi bırakmadılar. bu tirol denen ağmıdır herneyse herşeyi silip süpürüyor. bizede o ağın aralığından kurtulabilen küçük balıklar kalıyor.. ne yapalım..
    BEN OLTADA YEM OLARAK BULURSAM İLK MAMUN KULLANMAYA ÇALIŞIRIM ODA CANLIYSA TABİKİ. 2.OLARAK TAŞBURUNDA CELİL AMCA VAR ONDAN TEKE ALIYORUM. 3.OLARAKTA SARDALYA YI KIBRISA SARMA YAPIYORUM.
    BİRDE KIRMIZI KURTLA SOLUCAN AMA ONLARIDA BALIKLAR HER MEVSİM ALMIYOR SANKİ.. BİR KERESİNDE SOLUCANLA İRİ ÇUPRALAR YAKALAMIŞTIM
    AMA SONRA HİÇ VURMAZ OLDU.. GALİBA BUNLARIN HER MEVSİM YEMLERİDE DEĞİŞİYOR.. TEKNEYLE HİÇ BALIKAVI YAPMADIM DAVUTLARDA Bİ ARKADAŞLA ÇIKACAZ İNŞALLAH AMA TABİKİ PROGRAMLARIMIZ UYUŞACAK ONDAN SONRA
     
  4. turan

    turan Turan

    Mesajlar:
    130
    Şehir:
    izmir - didim
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    oğlum 3,700 kg - 52 cm
    eger hedef balık hatırı sayılır lidaki yada cupraysa. hiç tereddutsuz gece avı. yok gece ava cıakamam dıyorsan gunes batarken yapılan av. gunudz olta ıle dıdımde cok cok sanslı olman lazım. kucuk balıklar her zaman yemını dagıtır.
    plajlar bölgesinden ve akbukten kesınlıklle gece avını tavsıye ederım. tasburun tarafında avlanamdım. ama ruzgar durumu plajlra gore bıraz ters orada. olta ıle avcılık sorun yaratabılır.
    rastgelsın
     
  5. kafkaskartalı

    kafkaskartalı sami

    Mesajlar:
    65
    Şehir:
    AYDIN
    Favori Kamış:
    BALZER-ALBA
    Favori Makine:
    BALZER-ALBAnax
    En İyi Avı:
    levrek-ZARGANA-ÇİPURA
    sağolasın turan kardeş.. paylaşımın için!!
     
  6. Zıpkıncı İbo

    Zıpkıncı İbo İbrahim Can

    Mesajlar:
    2.915
    Şehir:
    Ankara
    Favori Kamış:
    Cressi, Mares, Tusa
    En İyi Avı:
    18 kg Akya
    Tekrardan selamlar,

    Davutlar`da avlanacaksan sansin daha cok olur sanirim. Suyun derinligi ve dibin yapisi itibariyla orada daha iri yerlesik baliklar vardir tahminim. Oltacilikta mevsim acisindan hangi baligin avini amacladigin onemli dogal olarak. Davutlar, Didim`in genelinden daha iyi bir av bolgesi diye dusunuyorum.

    Dedigim gibi, Mavisehir`e gecersen mutlaka Ismet hocayi sor derim. Kendisi emekli ogretmendir. Paraketa ve diger her turlu olta balikciligi hakkinda ustalarin ustasidir. Eger onu bulabilirsen merak etigin her konuda (yem, avlanma bolgesi, saati, vs.) yardimci olacaktir.

    Rastgele...
     
  7. ismet22

    ismet22 M. İsmet Dağtekin

    Mesajlar:
    42
    Şehir:
    İzmir
    Favori Kamış:
    Albastar BBC Holiday (1.90m,5-15gr),Cormoran Profiline parçalı kamış 1.95m, Mitchell Goliath 2.10m
    Favori Makine:
    Shimano Alivio 1000FA, Albastar GSB40-emektar :)
    En İyi Avı:
    Çipura 300gr, Ahtapot 1kg
    Rastlantının böylesi insanı ne sevindiriyor bir bilseniz :) Ben de çocukluğumdan beri her yaz Mavişehir'de balık tutarım. İsim de aynı olunca nedendir bilinmez sevindim içten.
    Mavişehirde Sedefkoy'dan sabahları (ben daha beceremedim ama)levrek ve yarım kiloyu aşkın kefal alınabilir. Öğretmenler sitesine giden patikadan ileri doğru atılırsa da melanur karagöz iri isparoz alınabilir ancak dip çok kayalıktır dikkatli olmak gerekir. Sonraki tüm koylarda da iri isparoz mırmır lidaki çipura alınabilir. Sarıkum açıklarında tekneyle turna aldıklarından bahsederdi balıkçı amcalarım. Kefal de her yerden rahatlıkla avlanabilir. Yalnız bazen balıkçılar sahile on metre kadar olan yerlere bile ağ atarlar. O dönemde pek balık kalmaz piyasada içen içe kızarım...
     
  8. Zıpkıncı İbo

    Zıpkıncı İbo İbrahim Can

    Mesajlar:
    2.915
    Şehir:
    Ankara
    Favori Kamış:
    Cressi, Mares, Tusa
    En İyi Avı:
    18 kg Akya
    Selamlar Ismet kardes,

    Demek sen de Mavi Sehir cocugusun :) ... ne guzel...

    Oranin kusaktan kusaga gecen ayri bir havasi, ayri bir kimligi vardir. 1980'lerin TV dizilerinden kalma isimler vardir mesela. Dallas cay bahcesi, Ask Gemisi adli mendirek, Falconetti lakapli bakkal gibi :). Son yillarda birkac gunlugune gidebiliyorum, 06 dondurmacisi (Hasan abi) haricinde hic tanidik insan kalmamis...

    Simdi Sedef koy olan yer eskiden sazlik ve balcikti, yerlesim yoktu, sadece kiyida jandarma karakolu vardi, bir de onundeki cesme... Orada sinek igne ile az lidaki tutmamistik cocukken. Ogretmenler sitesine giden patika uzerinde Mavi Sehir'e dogru bakan bir tas iskele vardi, oradan da agir bir kursun baglayip aciga dogru atilan oltalara guzel levrekler geldigini hatirliyorum. Ben Sedef koydan baslayip kiyi boyunca Sarikum koyuna kadar zipkinla avlandigimi hatirlarim. Sarikum'daki insanlarin suya atladigi sag taraftaki kayalik buruna degil de aciktan koyun sol tarafindaki burnun ucuna kadar giderdik, bu yolculuk iki uc saat surerdi, sonra yorulunca Sarikum'a cikip dinlenirdik. Bu dedigim herhalde yirmi sene onceydi :)...

    Delikanli cagimizda o avlarin keyfi bambaskaydi. Bizdeki enerji de denizdeki balik da boldu. Simdi ikisi de azaldi :-( Neyse, buna da sukur diyelim.
     
  9. engin_drmz

    engin_drmz engin

    Yaş:
    42
    Mesajlar:
    29
    Şehir:
    muğla ortaca
    İbrahim Bey çok uzun zaman olmuş ama bahsettiğiniz bölgede dalış konusunda da bana yardımcı olabilir misiniz.