Merhaba, Dikili Öğretmen evi önü, çift iğneli yemli takım hafif kurşun ile gün içinde ispari alınıyor. Açıkta zargana ve istavrit varmış. Zargana'yı anladım da, istavrit ilginç geldi bana. İstavritin açıkça marmara denizi dışında, güneyde bulunabileceğini bilmiyordum. Bir öneriye görüş alabilir miyim? Ben karar veremedim. Dikili sahilinde gezerken sohbet ettiğim bir balıkçı arkadaş, belediye'ye öneri götürdüklerini söyledi. Öneri şu; kullanılmayan otobüsleri denize bırakmak. Çünkü avlanılan bölgedeki deniz dibi balıkların yumurtlaması ve yuvalaması için uygun değil. Bu nedenle eğer denize bırakılan otobüsler balıkların yumurtlamaları ve yuvalamaları için uygun bir ortam oluşturur. Şahsen avın verimini arttırmak için işe yarar bir öneri gibi görünse de, pek taraftar olmadığımı söyleyeyim. Doğal ortama aykırı bir çözüm olduğu için. Hatta bir de espri yapayım; diyelim belediye otobüsü denize bıraktı. Bir dahaki seçimlerde propaganda yapacak; "kullanılmayan otobüsleri denize bırakarak balık üretimi arttırdık" diye. Bir diğer aday; "ben denize tren bırakacağım" diyecek. Öbürü; "ben denize bırakacağım uçağın siparişini verdim bile" diyerek afiş filan asacak. Rastgele
Otobüsün sadece iskeleti bırakılabilir belki en az zararla halletmek için.Bilerek tekne batırılabiliyorsa otobüs bırakmalarınında zararı olmaz sanırım ama kullanılan metallerin özelliklerine ,ağır metal olup olmayışına bağlı tabi. Ha seçim işine de katılıyorum siyasetçi bu ondan bile pay çıkarır...
batırma konusunda önemli olan batırılan aracın (gemi, tekne, denizaltı, vs.) içerisinde deniz dibini ve yaşamını olumsuz etkileyecek herhangi bir madde olmaması. bunlar bazı boya türleri olabilir, yada yakıt olabilir, araçlarda kullanılmak üzere işlenirken sünger kumaş gibi cisimlere işlenen kimyasallar olabilir. bahadır kardeşimin dediği gibi özellikle batırılan tekneler gemiler var. zaten "resif" oluşturmanın, yani sonradan resif yapmanın tek yolu budur. metal, demir, vs. kendi hallerinde tuzlu suda suya zarar vermek yerine, açığa çıkardıkları bileşenlerle, suya saldıkları bileşenler ile doğal yaşama destek olurlar. hem zaten bütün deniz altılar, gemiler hepsi metal