Balığı Ziyan Etme diyen NTV, sosyal sorumluluk projesinde yavru balık avlanmaması, alınmaması ve satılmaması için seferberlik çağrısı yaparken, özel yayınlarıyla bilinçlendirme kampanyası yürütüyor.. 14 Martta başlayan sosyal sorumluluk kampanyası, Balığın olmadığı bir dünya düşünün diyen çarpıcı, sarsıcı, rahatsız edici gerçekleri göz önüne seren Deniz Bitti (The End of The Line) belgeseli ile 15 Nisan Cuma 21:00de final yapıyor. http://www.ntvmsnbc.com/id/25199850/ Ntv'ye belki yeterince destek olamadık ama yapılmayanı yapıp,şikayetlerimizi ve hassasiyetlerimizi paylaştığı için ben şahsım adına teşekkür ederim.
Harika bir program. Diger kanallarin da NTV`yi ornek almasi ve konunun ciddiyetini kavramasi lazim. Ulusal, resmi yayin kanali TRT ise hic bu islerle ilgili gorunmuyor. Bugunku yayini hatirlattiginiz icin tesekkurler.
Sevgili kardeşim bilgilendirmen için çok teşekkürler. Sayende bilmediğim bir iki konu hakkında bilgi sahibi oldum. ntv yaptığı yayından dolayı ayrı bir teşekkürü hakediyor fakat üretimde kullanılan balıkların yeme dönüştürülmesi konusunda eksik bilgilendirmeleri var.
Çok güzel bir programdı. Dünyada yakalanan balıkların %40'ının balık yemi olarak kullanıldığını öğrendim (yanlış anladıysam düzetin lütfen). Yani kültür balıkçılığı arttıkça denizlerdeki balıklar daha fazla öğütülüp yem yapılıyor. Bu çok kötü bir durum
Her açıdan, bilinmeyenlerin bilinmesi konusunda çok doyurucu bir programdı, heralde benim gibi bir çok kişinin bilmediği birşeyide öğrenmiş olduk, MITSUBISHI firmasının TON balığı dünya piyasının % 6o ına sahip olduğuydu..!! birde avrupada şöyle, avrupada böyle, bizde denizcilik bakanlığı yok, avrupada şöyle var, böyle var diyenlere, avrupa denizcilik bakanları toplantısının nasıl fiyaskoyla sonuçlandığını görmemizde güzel bir cevap olmuştur heralde..!! italyan ton balıkçılarının kotayı nasıl aştıkları adeta katliam yaptıklarını ama buna italyan hükümetinin ses çıkarmadığını, ayrıca birde kıyıdan amatörce balık tutanlara ileri, geri konuşanlarada güzel bir cevaptı, tabi seyredenler ve seyrettiğinden ders çıkarabilenler için..!! balık neslinin neden can çekiştiğini sebeplerinin neler olduğunu çok güzel anlatan bir programdı..!! İnşallah bundan sonra gereken gerçekçi dersler çıkarılır ve konuşulacaksa gerçekçi konuşmalara vesile olur, inancıyla...selâmlar....
Neden kapatılsın...!!!??? programı ya seyretmediniz, yada yanlış yorumlamışsınız diyeceğim, o kadar çok çarpıcı örnekler vardıki, bu duruma gelinmesinde, balık çiftlikleri kapatılsın diyene kadar..!!
Kapatılsın yazmamdaki sebep sadece tepkimi dile getirmek içindir. Tepkimin nedenine gelince çiftliklerde kullanılan yemlerin ana kaynağı olnan balık unu temini için sardalya ve hamsinin telef edildiğini vurgulamaları ve balık çiftliklerinin sayısının artmasıyla bu türlerin yok olacağını söylemeleridir. Neden kapatılmasını istiyeyim ki bende bir balık çiftliği sahibi olarak!!!!
Genel bir degerlendirme yaparken, bizim gibi bir Akdeniz ulkesi olan Italya`nin (keza Yunanistan`in), kendi kiyilarindaki balik stoklarini tuketmek ve balik ciftliklerinin sayisini artirmak yerine, Turkiye`den ciddi miktarda kultur levregi ve cipurasi ithal ettigini de dikkate almak lazim herhalde ...
Belgeseli izledim gerçekten çok başarılı. Belgeseldeki bilimadamlarından biri, "ileride bize soracaklar bu kadar balığı ne yaptınız diye, biz de yedik diyeceğiz." gibi birşey söyleyip konuyu çok net özetledi. Aklımda kalan başka bir şey de, bu hızlı tüketim devam ederse 2048 yılında dünya denizlerinde balık namına birşey kalmayacağı.
Proramı seyretmediğin belli, italyanı nasıl avlandığını çok iyi açıklıyordu, yani tüketiyor, diye anlatılıyordu, kaldıki ben yunanistandan falanda bahsetmedim hiçbir konuda, sade balıktamı tüm işlerini fabrika kurarak kendi ülkelerinin yerine başka ülkelerde ve türkiyede kurarak ucuz iş gücüyle halletma yoluna gidiyorlarsa akıllı davranıyorlar demekki, kendi ülkeleri yerine demekki türkiyede n almak daha akıllıca demek onlar için...neden bizde akıllıca davranamıyoruzki...
Evet haklısınız, kültür balığına yem olsun diye başta hamsinin nasıl avlanıldığından bahsediliyordu, ama acı bir gerçeğide belirtmişlerdi, balık çiftliklerinin yem ihtiyacını karşılayacak balık limitine dayanıldığındanda bahsediliyordu çünkü bundan sonra balık çiftliklerinin otomatik olarak yem yetersizliğinden zaten kapanacağındanda bahsediliyordu, keşke tepkinizi başka şekilde ortaya koysaydınız, neden kapatılmasını isteyeyimki deyip, hemde kapatılsın demek ne derece tutarlı bir tepki ortaya koyma şekli anlayamadım...!!!
Programi seyrettim, cok da begendim. Onceki yazdiklarimi dikkatlice okumadiginizi veya yanlis anladiginizi tahmin ediyorum. Dolayisiyla, ilave aciklama geregi duydum. Birincisi; benim yazdigimin, programda Italya`da yapilan avlara dair soylenenlerle dogrudan ilgisi yoktu. Sizin ilk basta yazdiginiz, Avrupa ulkelerindeki surdurulebilirlik bilincini yok sayan, uzulerek soylemek gerekirse yuzeysel ve mesnetsiz yorumunuza karsilik yazmistim. Daha genis cerceveden bakildiginda, oradaki kit kaynaklari koruma ve gelistirme bilincinin bizdekinden daha gelismis olduguna delalet eden bir ornek vermistim. Demistim ki "Italyanlar, ayni baliga kendi sularinda sahipken, bunu bitirmektense bizden ithal ediyorlar". Siz de diyorsunuz ki "programda belirtilene gore tuketiyor". "Tuketmiyor" diyen yok zaten. Tuketiyor ama kendi gelecegini dusunerek limitli tuketiyor, talebi karsilayabilmek icin de avladigina ilaveten bizim gibi ulkelerden ciftlik baligi ithal ediyor. Ikincisi; Yunanistan`dan da ayni konuda ornek verdim. Size bununla ilgili soyle veya boyle dediniz de demedim zaten. Keske bizde de bu yonde bir bilinclenme olsa, sadece sahis duzeyinde amatorlerin cabasi degil, topyekun bir devlet politikasi olsa da elin gavurunda olup da bizde olmayanlari burada yazma ihtiyaci duymasak. "Neden biz de onlar gibi akilli davranamiyoruz ki" sozunuze ise tamamen katiliyorum. Ucuz is gucu kullanarak disarida yapilan yatirim kuskusuz cok karli oluyor. Fakat bir yandan da ev sahibi ulke icin istihdam yaratiyor. Tabi biz meselenin cevre ve surdurulebilir avcilik boyutuna bakiyoruz. Balik ciftliklerinin ekolojik dengeyi bozdugu bilinen bir gercek. Sayilari azalmayacaksa bile hic degilse artmasin, ona da razi hale geldik malesef.