Dip balıklarında ağır metal var yüzey balıklarını tercih edin

Konu, 'Denizdeki Canlılar' kısmında Masse tarafından paylaşıldı.

  1. Masse

    Masse KEREM

    Yaş:
    43
    Mesajlar:
    305
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Discovery Fishing Team Surf Voyager - 4.20 m (100-250 gr)
    Favori Makine:
    Discovery DFT Mercury EFA 5000-Misinam Shimano Technium Surf 0,35mm
    En İyi Avı:
    39 cm Eşkina 32 cm Lüfer 23 adet Sarıkanat :)
    Herkese Selamalar,

    Arkadaşlar balık avı sezonunun başladığı şu aylarda faydalı olabileceğini düşündüğüm bir bilgiyi paylaşmak istedim , gemi atıkları ve deniz kirliliği gibi bazı sıkıntılardan dolayı sağlıklı avlar yapabileceğimiz temiz avlaklarda avlanmak hepimiz için daha hayırlı olur diye düşünüyorum ...

    Bütün çöplerin, zehirli atık suların nihayet bulduğu denizlerin artık bu kirliliği kaldıramayacak hale gelmesi, içinde yaşayan canlılarla birlikte insanlara da zarar vermeye başladı. Deniz dibine çöken en tehlikeli maddeler, buralarda yaşayan balıklarla birlikte insan vücuduna taşınıyor.Dip balıklarını sık tüketen kişilerin vücudunda uzun vadede kurşun, kadmiyum, cıva gibi tehlikeli ağır metallerin birikimi sonucu karın ağrıları, sinir sistemi bozuklukları, böbrek hasarı, kemik erimesi, çocuklarda otizm belirtileri gibi rahatsızlıklar oluşuyor. Normalde besin değeri çok yüksek olan ve sağlıklı olduğu takdirde haftada bir öğün tüketilmesi önerilen balıkların, artık yaşadığı yere göre daha iyi seçilerek ve daha seyrek alınması gerekiyor. İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü Kimyasal Oşinografi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nuray Balkıs, dip balıklarının ve özellikle midyelerin kesinlikle tüketilmemesi gerektiğini söylüyor.
    Midyelerde toksik metal oranı yüksek

    İnsanların denizi çöpün atılabileceği son durak olarak düşündüğünü belirten Doç. Dr. Nuray Balkıs, belli miktara kadar denizin kendini temizlediğini ama limitler aşılınca kirliliğin biriktiğini ifade ediyor. Dipteki çamurun kirliliğin en son çökeldiği kısım olduğunu ifade eden Balkıs, "Analiz yaptığımız zaman suda metal oranını düşük buluruz ama dipte yüksek çıkar. Dipte beslenen balıklar, besin maddeleriyle birlikte ağır metal, pestisitler, petrol ve başka organik kirleticileri de bünyesinde biriktirmektedir. Kirlilik izleme çalışmalarımızda, dip balıklarında ve özellikle midyelerde ağır metal oranının Çevre Bakanlığı'nın su ürünleri yönetmeliğinde verdiği toksik miktarlarından yüksek çıktığını görüyoruz. Özellikle midyenin içindeki toksik maddelerden dolayı sağlık uzmanları tarafından bu konunun detaylı araştırılması gerektiğine inanıyorum. Gerekirse bu konuda ortak çalışmalar yapabiliriz." diyor.

    Marmara ve Boğaz riskli

    Denizin yüz metrelik üst kısmında yaşayan hamsi, istavrit, uskumru, palamut gibi göçmen balıklara yüzey balığı, daha aşağıda bulunan mezgit, berlam, kefal, levrek, lüfer, barbunya, kalkan gibi balıklara dip balığı deniyor. Toksik (zehirli) etkili ağır metal denince ilk başta kurşun, kadmiyum, cıva geliyor. Bu maddeler balığı yiyince hemen zehirlemiyor. Zaman içinde birikerek tesir ediyor çünkü ağır metaller vücuttan kolay atılamıyor. Uzun süreli bir tedavi gerektiriyor. Doç. Dr. Nuray Balkıs'ın verdiği bilgilere göre, Marmara ve İstanbul Boğazı'nın tüm dip balıklarını yemek sakıncalı. Karadeniz'de zaten kirlilikten dolayı 100-150 metreden derinlikte balık kalmamış durumda. Akdeniz'de de özellikle körfezlerin kirlilik oranı yüksek olduğu için buralarda tutulan balıkların ağır metal oranı yüksek çıkıyor.

    Körfezlerde kirlilik var

    İstanbul'da ağır sanayi işletmelerinde biyolojik arıtma sisteminin tam oturmadığını belirten Doç. Dr. Balkıs şu bilgileri veriyor: "Atık su Karadeniz'e gitsin diye 50 metre derinlikten Boğaz'a veriliyor. O kirli su akıntı ve rüzgârın etkisiyle Marmara'ya geri dönüyor. Sanayi kuruluşlarının atık suyunu arıtması lazım ama ne kadar denetleniyor bilemiyoruz. Araştırmalarımızda balık popülasyonunda da ciddi bir azalma olduğunu görüyoruz. Eskisi kadar çok balık çıkmıyor. En temiz Akdeniz ama körfezleri ayrı tutmak lazım. Çünkü körfezler sanayinin etrafına kurulduğu küçük alanlardır. Su sirkülasyonu az, kirlenme yüksektir." Doç. Dr. Nuray Balkıs'a göre, tuzlu su balığı gibi lezzetli olmasa da nehir balıkları ve açık denizde kurulan balık çiftliklerinde yetiştirilen somon, çupra gibi balıklar ağır metal riski açısından değerlendirildiğinde daha sağlıklı görünüyor.

    Ağır metaller vücuda zararlı

    Kurşun: Anemiye, kan basıncında artışa, böbrek, beyin ve erkeklerde üreme fonksiyonlarında hasara, kadınlarda düşüklere, çocuklarda öğrenme ve davranış bozukluklarına sebep olur.

    Kadmiyum: İshal, karın ağrıları ve ciddi kusma, kemik kırılması, üreme bozuklukları, bağışıklık sistemi hasarı, psikolojik bozukluklar, merkezi sinir sistemi hasarı yapar.

    Cıva: Sinir sistemi bozukluklarına sebep olur. Beyin fonksiyonlarına zarar verir. DNA ve kromozomlara zarar verir. Alerjik reaksiyonlara, deri isiliklerine, yorgunluğa ve baş ağrısına yol açar. Spermlere zarar verir. Sakat doğumlara ve düşüklere sebep olur.

    Dip ve yüzey balıkları

    Dip balıkları: Mezgit, berlam, kefal, levrek, lüfer, barbunya, kalkan.

    Yüzey balıkları: Hamsi, istavrit, uskumru, palamut.

    [​IMG]
    [​IMG]

    [​IMG]
    [​IMG]
     
  2. Sonay Önder

    Sonay Önder Sonay Önder Çeribaşı

    Yaş:
    31
    Mesajlar:
    513
    Şehir:
    Ankara
    En İyi Avı:
    5 Kilo Sazan
    Çok Yararlı Paylaşım Olmuş Saol Abi.
     
  3. sazancıı

    sazancıı gökhan batu

    Mesajlar:
    1.561
    Şehir:
    ankara
    Favori Kamış:
    Daiwa mini spin 180
    Favori Makine:
    Shimano catana 2500 FB (Fener Bahçe:)))
    En İyi Avı:
    55 CM. TURNA, 52 CM. SUDAK, 6,5 KG. AYNALI,5 KG YAYIN
    Biraz galip bir yorum olacak ama Allah galibanları seviyor zararsız yüzey balıklarına bakın ucuz fiyatlı ve herkezin alabileceği tür balıklar, dip balıkları ise pahalı balıklar.
     
  4. skoylu

    skoylu Serdar KÖYLÜ

    Mesajlar:
    7.941
    Şehir:
    GEBZE
    Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    lüfer ile levrek ne zaman dip balığı oldu, bende bunu merak ediyorum şahsen.
     
  5. Cenani

    Cenani cenani

    Yaş:
    51
    Mesajlar:
    1.189
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Lineaeffe AC Casting 420
    Favori Makine:
    Okuma Rav-II 65
    En İyi Avı:
    1 kg 500 gr Gökkuşağı Alabalığı (Şemsipaşa)
    Katılıyorum. Hem de sonuna kadar. Lüfer'in daha sıcak olduğu için kanala inmesi onu dip balığı yapmaz.
     
  6. skoylu

    skoylu Serdar KÖYLÜ

    Mesajlar:
    7.941
    Şehir:
    GEBZE
    Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Olay bilimsel açıdna baştan aşağıya abes.

    Bazı canlılar ağır metalleri biriktirir. Bazıları biriktirmez.

    Biriktiren canlılardan biri insandır. Yani, azıcık ağır metal alırsanız, bir şey olmaz ama vücudunuzda kalır. Azıcık daha alınca o zaman sizi zehirler.

    Bazı balıklarda böyledir. Mesela, köpekbalığı, lüfer ve kılıç balığı.

    Diğer balıklar vücutlarında ağır metal biriktirmez. Bu nedenle o açıdan pek sakıncalı olmazlar. Midyeler de ağır metalleri biriktirebilir.

    Teknik olarak, ağır metal açısından, lüfer ve kılıç yemek hiç tavsiye edilmez. bilhassa büyükleri zararlı olabilir.

    ama barbun yiyecek adamın ağır metal hakkında düşünmesi pek mantıklı değildir.
     
  7. cankiri

    cankiri kenan

    Mesajlar:
    741
    Şehir:
    istanbul
    En İyi Avı:
    Lüfer
    balıklardan alınabilen ağır metaller bebeklerde otizme neden olabiliyormuş.bir yaşındaki kızıma sık sık norveç somonu alıyorum hem omega zengini hem de kuzey denizi daha bakirdir ağır metal filan yoktur diye düşünüyorum.doğru mudur aceba:(
     
  8. kartal84

    kartal84 MERT

    Yaş:
    40
    Mesajlar:
    17
    Şehir:
    İSTANBUL
    bence de çok iyi yapıyorsunuz. kuzey denizi olan somon balığı en yararlı balıklardan. özellikle norveç somonu. somon balığı en yağlı balıklardan biri olduğu için, omega 3 açısından çok zengin. fırsatım olsa her zaman somon yiyebilirim :)
     
  9. adalı balıkçı

    adalı balıkçı Berkan

    Yaş:
    53
    Mesajlar:
    11.145
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Lineaeffe Surf Mill 4.20 & Spirit Surf 3.90 - ProCatch Carbospin Pro 2.70
    Favori Makine:
    Okuma Avenger Av 65b
    En İyi Avı:
    Her yeni gün daha iyisi için bir fırsattır..
    Bebek ve çocuklar için fosfor açısından çok zengin olan zargana da özellikle tavsiye edilir..
    Üstelik yüzey balığıdır :rolleyes:
     
  10. skoylu

    skoylu Serdar KÖYLÜ

    Mesajlar:
    7.941
    Şehir:
    GEBZE
    Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Somonlar civayı selenyumla anvale ederek vücutlarından atabilirler. Bu mekanizma onların civa ile muhatap olduklarını gösterir. Civa doğal bir şeydir elbette. Bu da somon balığında potansiyel bir civa sorunu düşündürüür.

    Nitekim, vahşi ortamda yakalanan somonlarda çiftlik somonundan en az 3 kat fazla civa çıkıyor.

    İyi haberse şu. Yabani somonda dahi bulunan civa miktarı insan için kabul edilen seviyeden çok çok düşük. Genede hamile kadınlar ve bebeklerin, çocukların haftada iki porsiyondan (2 x 150 = 300gr) fazla somon yemesi tavsiye edilmez.