Arkadaşlar dün başımda gelen bir durum hakkında, benim gibi amatör olmayan kişilerin görüş ve önerilerini almak istiyorum. Fırdöndü ile başlayan ard arda sıralanmış 4 sıra iğneden oluşuan bir takım yaptım ve 150 gr'lık bir armut ağırlıkla sonlandırdım. Bu takımı kıyıdan yaklaşık 40 metre bir uzaklığa salladım. Ve ne yazıkki geri almam mümkün olmadı Sorum şu ==> Ağırlık dibe oturdu ve kuvvetle muhtemel, kumlar yosunlar taşlar, nasıl zorlanıyorum çekerken anlatamam. Aslında sonra düşündüğümde de pek bir mantıksız geldi bana yaptığım Hani pek mümkün değil o mesafeden dipte olan birşeyi kazasız belasız almak Bu türde bir düzeneği nasıl çalıştırıyorsunuz. Aksi durumda kıyıdan dip oltası pek çalışmaz gibi geldi bana. Şamandıralı olsa 4-5 metre derinliğe inmesini nasıl sağlarım ? Sonuçta makinalıdan 4-5 metre boşluk verip sallamamda imkansız ... ??? ==> Ve ufak birşey daha. 60 lık standart bir makinem ve Trabucco'nun 3.50 lik teleskopic bir kamışı var elimde ve 40 metre civarına ulaştırabiliyorum, fazlası mümkün değil. Forumlarda 80-100 metreye kadar atışlar yapılabildiğini okuyorum. Şehir efsanesi mi bunlar ben mi yanlışım ? Bahsettiğim mesafelere ulaşabilmek için, daha büyük parçalı kamış türü birşey mi olması gerekir, kısacası ne önerirsizniz ? İlginiz, alakanız ve samimiyetiniz için teşekkürler...
Sevgili Ali, Avlandığın bölge çok akıntılı bir yer değilse 150 gr ağırlık bana biraz abartılı geldi, 75 ya da en fazla 100 gr da işini görürdü. Dibe takılma sorununa gelirsek kuvvetle muhtemel avlağın dip yapısı taşlık kayalık olmalı, bu nedenle takılmış olabilir, kumluk ya da sazlık bi bölgede dibe takılacağını sanmam.. Eğer şamandıralı sistem kullanırsan takımın belirli bir derinliğe inip dik durması için stoper de kullanmalısın, mesela eğer 4 metre derinlikte kalnmasını istersen stoperi misinaya takıp geriye doğru 4 metre mesafeye çekip orada bırakırsın, stoperden hemen sonra şamandırayı takarsın misinaya, ondan sonra da klipsli fırdöndünü bağlayıp ucuna da takımını takarsın.. Sözünü ettiğimiz ağırlıklarla 3.50'lik bir kamışla (doğru teknikle yapılan bir atışla) 40 metrenin üzerine çıkabilirsin ama öyle 80-100 metrelere ulaşabilmek için tercihen 4.20'lik bir surf kamış edinmende yarar var.. emin ol o mesafeler şehir efsanesi değil Rastgele :thumb:
Berkan Bey çok yardımcı oldunuz çok teşekkürler. Yalnız bu stoper dediğiniz çok ince birşey mi? Çünkü 4-5 metre geriye monte edin dediniz, atış yaparken geçer mi kamış klavuzlarından ? Yani benim bildiğim şeyse sanki atışı yaparken takılır ve atışı bozar gibime geliyor. Bu arada kamışlarda 40-50 cmlik bir fark bu denli 20-30 metre etki yaratıyor mu hakkaten ? Ve önerinizide merak ediyorum, mutlak kullanıp test etmişsinizdir. Aynı ebat ve özellikteki Teleskopic bir kamış mı parçalı bir kamış mı daha uzağa atış sağlar ? Siz hangisini tercih ediyorsunuz ?
Kirmalik, taslik merada illaki kursun altta dip takim atilacaksa tek kural vardir. Takimi toplarken ilk hamleyi kamisla yapip kursunu havalandiracaksin bosluk vermeden saracaksin. Eger makina ile ilk hamle yapilirsa armut kursun önündeki ilk iliskene armut gibi takilir. Bosuna armut kursun denmiyor ( bu isin esprisi ) 100-120 metreye 3.60 kamisla da ulasilir. Daha bu haftasonu 150gr kursun yolladim o mesafelere. Son raporumda görebilirsin.
Benimkide aynen armut gibi takıldı sanırım Yokda 120 metre ama Hakikaten görmek isterdim Kafamın üzerinden direk sallıyorum ama, bende veya teknik donanımda var bir yeteneksizlik
Zamanla gelisir mesafe. Hiç zorlamadan 4.20 surf kamisla 170gr kursunu 160-170metreye eliyle koymus gibi birakan çok. Alisana kadar ekonomi olsun derseniz tamircilerden çikma buji temin edin.
Valla furkan hepsi ama az ama çok illaki takiliyor. Iskandil daha az takilir tabi de, onlar da kasayi çabuk yiyor. Duani edip kamisla kursunu havalandirinca sükretmek gerek
fırdöndülü kurşun kullanırsan, kurşun yuvarlanarak kendini kurtarabilir. Tabii ilk hamleyi sertçe kamışla yapıp boşluk vermeden makinayı sarman gerek. Kıyıdan avlanıcak bölgeler genelde kumluk eriştelik bölgeler olmalı. Taşlıksa taktırmadan av yapman çok zor.
stoper minicik bi lastiktir, ortasında misinanın geçmesi için delik olur böylece ileri geri istenilen mesafe kadar hareket ettirilir. 2mm çapında bişeydir yani çok küçük, atarken takılma sorunu olmaz, oval bi şekli vardır.. kamış klavuzları ile kıyaslanmayacak kadar küöük ancak şamandıra deliğinden geçmeyecek kadar da büyüktür Atışta uzağa atmayı en çok etkileyen faktör misinyı serbest bırakma zamanlamasıdır, çok erken bırakılırsa kurşun havalanır, yükseklik kazanacağı için yeterince ileriye gitmez, çok geç bırakılırsa da hemen önüne ya da yakınlara düşer. Doğru zamanlama bol deneme ile kolayca öğrenilebilir. Benim kanatimce parçalı kamış daha iyidir ancak taşıma kolaylığı nedeniyle ben teleskopik surf kamış tercih ediyorum. Uzağa atışta parçalı ile teleskopik arasında fark olacağını zannetmiyorum, yukarıda değindiğim zamanlama bu konuda büyük önem taşır. Umarım yardımcı olabilmişimdir
Bu durumda kıyıdan yapılan avlanmalarda şamandıralı veya benzer bir düzenekle, belli bir derinliğe indirmek daha mantıklı sanırım ? Bu arada sizden bahsettiğim işe uygun bir kamış modeli alabilir miyim ? Ben 30 tl'ye ladım bu Trabucco'yu ama biraz zayıf kaldı sanırım
Atışta 150 gramı geçmem dersen ben bunu tavsiye ederim.. 4.20 ya da 3.90 tercih edebilirsin.. çok hafif ve esnek bir kamıştır.. fiyatı genelde surf kamışlara göre uygundur.. ben boğazda kullanıyorum çok memnunum.. daha ağır kurşunlarla da kullanabilirim dersen aynı markanın spider surf modeli olabilir ama fiyatta epey farkeder.. http://www.avmarketi.com/asp/product/5001/Lineaeffe-spirit-surf-kamis-3-90m
Arkadaşlar gerçekten çok yardımcı oldunuz. Ben elimdeki donanımı yazmak istiyorum, belkide ben yanlış malzeme ile yanlış işler yapıyorum. Kamış : TRABUCCO SINERGY SEA LINE SEA BASS 3,50 MT Olta kamlar - Teleskopik kamlar - Trabucco olta kamlar AVmarketi.com Makine : Lineaeffe Rapd Formula Fd 60 Makine Olta Makinalar - Lineaeffe makine AVmarketi.com Ve kamışın atarıda 250 gr. Sizce bu kamış bu iş için etmez mi ? Bu arada surf kamış diye aldım ama, üzerinde surf olduğuna dair birşey yazmıyor.Ve dediğim gibi 40-50 metreyide geçemedim...
O kamis 100metreye rahat ulasir. Atis stilinizi gelistirmelisiniz. Makine de fena degil. Kamisa abanmaktan korkmayin. Kirilmaz. Kamisi esnetemedikce uzaga gitmez kursun.
Hoca sen çok gaz veriyosun banada en sonunda ya kamış 2'ye bölünecek yada ben denize düşecem kördüğüm olup Peki kurşun ağırlık yerine benim kullandığım bu içi su doldurulan şamandıralar ( Onlarda yarıya kadar su doldurulduğunda 100 gr'a yakın bir ağırlığa denk geliyorlar ) atış mesafesini düşürürler mi ? Çok güleceksin banada birşey daha var Ben kıbrıs sarması yapıyorum, kurşun bir ağırlık kullansam denizin altına alıcak ekmeği, o yüzden bahsettiğim şamandıralardan kullanıyorum. Yada şamdıralı bir takımda, ne türde bir kurşun nasıl bağlanılarak kullanılır ? Çok teşekkürler tekrardan...
Bak bu foruma yazan okuyan birsürü kisi var. Bir tanesi yazdiklarimin gaz oldugunu söylesin. Bu isin kurali budur. 40metreye atip dibe takiyorum dedin, bildigim kadari ile yardimci olmaya çalistim. Kamis senin kursun senin. Yinede aklina yattigi gibisini yap.
Ali halikaten 3.50 kamışla (ki atarı 250) 100-150 gr ağırlık kullanarak 40 metre mesafeyi geçemiyor olman düşündürücü. Ya yeterince güçlü atmıyorsun ya da abandığın halde yukarıda bahsettiğim zamanlamayı yanlış yapıyor olmalısın.. muhtemelen misinayı erken bırakıyosun ve kurşun yükseklik kazandığı için uzağa gitmiyo yakına düşüyo (benim tahminim)..
Valla mümkündür, bu konuda amatörüm zaten. Hatta ilk birkaç atışımda makarayı gevşetmemişim, takım, misina, ağırlık ne varsa koptu dağıldı Sonrasında makarayı baya bir gevşettim bu seferde elimden çıkmadan kendini salmaya başladı ve sağ çaprazıma doğru yakın bir mesafeye gitti, misina çok fazla açılmasına rağmen. Bilmiyorum belkide ağırlık yerine kullandığım su doldurulan şamandıralardadır problem. Sevgili Roy söylediğimide yanlış anladınız sanırım, herhangi bir problem varsa özür dilerim. Yazdıklarınızın %100 doğru ve akılcı bilgiler olduğunu zaten anlıyorum. Demek istediğim söylediklerinizden ötürü felaket gaza geldim, hemen gidip birebir uyguluycam manasındaydı Tekrardan teşekkürler...