En basit dip oltasi..bedene kursunu takiyoruz,bocugu ilave edip firdöndüyü bagliyoruz,firdöndüyede köstegi takiyoruz,dip oltamiz tamamdir. tatlisuda bir cok baligi bu düzenekle yakalamamiz mümkün...
Aynı şekilde de denizde de çok iş yapar, gayet kullanışlıdır. Dip takımlarının şahı denebilir. Selim Abi'nin bahsetmediği bir özelliğini anayım, fırsat gelmişken.. İlişkenli diplerde, balık gelip yemi kapınca, kurşunu dipten kaldırıp takıldığı yerden kurtarır.. Bu açıdan çok avantajlı bir takımdır.. Biraz gelişmiş bir deniz/lüfer versiyonunu şurada görebilirsiniz: http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=27204 Burada boncukları fazla tutmak, kurşunu bir boruya (bom, boom denir) takmak, misinalar daha ince olduğu, daha uzak atışlar gerektiği için ilave edilmiştir. Bu ilavelerle tatlısuda da kullanılabilir.
Cok basit,boncuk dügümü korumaya yarar,kursun direk olarak yani boncuksuz takilirsa dügüme zarar verecektir...
Yok hayir dügüm sabit,söyle anlatayim sayet dügümle kursun arasina boncuk eklemezsek,kursunun clipsi devamli dügümle temas halinde olacaktir ve buda dügümde hasara yol acar,zaten takimlarimizdaki en dayaniksiz olan yer dügümümüzdür,bu sekilde dügüme dahada zarar vermis oluruz,ama boncugu eklersek bu hasari önlemis oluruz,tabi boncuksuzda baska olanaklar var ama bu seferde dügümü korumak icin baska seyler lazim olacaktir,mesela silikondan yapilmis kücük borucuklar gibi,ileriki günlerde bu sekil takimlarida paylasacagim...
Yok hayır düğüm (?) sabit sözünüz kafamı karıştırsa da, devamındaki cevabınızdan şu sonucu çıkardım: Evet, kurşun sabit değil yani, düğümsüz. Selim abiciğim teşekkür ederim.
Yok ben yanlis anlamisim,ben firdöndüdeki dügümden bahsetmistim,megersem sen kursunun sabitmi yada bosmu oldugunu sormussun,neyse sen genede cözmüssün isi...
Bisi sorabilirmiyim mahsur gorun acemiyim ama boncuklarin gorevi sadece dugumleri korumakmi yoksa baska bi gorevi daha varmidir
Kusura bakmayın ama ben bu kurşunun bedene nasıl bağlanacağını anlayamadım gezer kurşunmu veya sabitmi aydınlatırsanız sevinirim.
Selim arkadaşım teşekkürler. ben bu sistemin iki iğnelisini yaptım.denizde denemek için fakat nasip olmadı.ilk fırsatta bi deneyeyim bakalım denizdede iş yapar gibi geliyor bana. sence denizde de iş yaparmı
Tam olarak birsey diyemeyecegim,uygun olan yerlerde is yapabilecegini düsünüyorum,deniz icin aklimda daha degisik fikirler var,ne yazikki deneme firsatim olmadigi icin sizlere bu takim denizde is yapar demek istemiyorum...
Selim Abi paylasim icin tesekkurler. Hersey cok guzel aciklanmis. Birde kostek boyu (fidondu kanca arasi)ne kadar olmalidir onu da soylerseniz tamamdir. Kursun agirligi ve kanca uyuklugu hakkinda baliga gore genel bilgi verirseniz benim gibi acemilere buda cok faydali olacaktir. Cok tesekkurler. Saygilar.
Köstek boyu yere yani avlanilan mekana göre 50-100cm arasi olabilir,benim yapmis oldugum köstek boylari vermis oldugum uzunluktaki kösteklerdir. Kanca baliga göre degisir,genelde 2-10 no- kanca kulanilabilirsiniz,kursunda avlaga yani avlanmak istediginiz yere göre degisebilir,akintisiz yerde 30-50gr kursun,az akintili yerde 70-100 gr kursun,cok akintili yerde kendi tecrübeleriniz gerekir,yani 100 gr veya üstü,tabiki akintili yerlerde kursunun seklide önemlidir,akintinin cok oldugu yerlerde ,yuvarlak kursun yerine,yassi olan kursun tercih edilmelidir...
Sadece model olarak bakın, iğne cinsi, boyu ve misina kalınlıkları hedef balığa göre değiştirilebilir.