Dıştan Takma motorlarda alternatör çıkışı.

Konu, 'Motorlar' kısmında denizbilimci tarafından paylaşıldı.

1. denizbilimci

denizbilimci Hasan

Favori Kamış:
    Lineaeffe Extreme 4.40 ve Balzer Diabolo V, Cormoran Bullfighter 3.00 Spin
    Favori Makine:
    Shimano Titanos 5500 XSA ve Alivio 4000RB
    En İyi Avı:
    2,5 kg Torik
    Yamaha motorumun 6A alternatör çıkışı var.

Amper watt volt ohm direnç AC akım DC akım kafam karıştı.

Şu sorulara cevap arıyorum sevgili arkadaşlar.

Bu alternatör çıkışı AC akım mı DC akım mıdır?
    Direk aydınlatma amaçlı kullanabilir miyiz yoksa arada akü bağlantısı mı gerekir?
    Akü gerekirse kaçlık bir akü?
    Aydınlatmada kullanmak motor performansını düşürür mü?

Bu konuyu gerçekten iyi bilen bir arkadaş yardımcı olabilir mi?

2. ozkan79

ozkan79 özkan

merhaba;deniz motorları hakkında uzman değilim ama elektronik bilgim iyidir,alternatörün çıkışında doğrultmaç yok ise tam dc akım çıkmaz... ama aydınlatma için altörnatörün direk çıkışı kafi olacaktır;''lamban titrek yanabilir''

motor stop konumunda iken akım elde edebilmek için aküye ihtiyaç vardır.
    akünün kaç amper olması gerektiği hususu aydınlatmada kullanacağınız lambanın ne kadar amper çektiğine bağlıdır.muhtemelen denize projektör tutmayacağınıza göre 12 volt 24 amper bir akü uygun olacaktır hemde fazla ağır olmaz.

akü ile ilişkilendirlmiş bir aydınlatma düzeneği motor performansını düşürmez.

not:sizin yerinizde olsam alternatörün çıkışına küçük basitbir doğrultmaç devresi koyardım.12 volt aküyü 13-13.5 volt ile şarj etmeniz gerekiyor bilginize.

3. denizbilimci

denizbilimci Hasan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    2,5 kg Torik
    teşekkür ederim özkan bey, aydınlatma için direkt ampül bağlayabiliyorum yani. Bu benim için yeterli, bir de aküyle uğraşmayalım.

4. volkan07

volkan07 Volkan

En İyi Avı:
    Doğaya iade ufaklıklar
    Kısaca açıklamaya çalışayım;

Dinamo; DC (doğru akım) üretir.
    Alternatör; AC (alternatif akım) üretir.

V= voltaj (volt)
    I= akım (amper)
    R= direnç (ohm)
    P= güç (watt)

(bilinmeyen değer = bilinen değer x bilinen değer)

V= I x R
    I= V / R
    R= V / I
    P= V x I veya = R x I^2 veya = V^2 / R (DC'de ve AC rezistif yüklerde bu güç formülleriyle kesin sonuç elde edilir. AC endüktif ve kapasitif yüklerin hesabı farklıdır ona girmiyorum, konumuz dışında)
    formüllerinden kolayca hesaplanabilir.

sorularınıza gelince;

1-Normal şartlarda alternatörden çıkan AC enerji konjektöre gider, orada DC ye çevrilir, voltajı düzenlenir, akünün durumuna göre şarjı açar veya kısar. eğer böyle bir parça varsa, ki bence olması gerekir, direk aküyü motora bağlayabilirsiniz.

2- (sadece aydınlatma için konuşuyorum)direk aydınlatma amaçlı da kullanabilirsiniz akü bağlantısı ile de kullanabilirsiniz. direk kullanırsanız(aküsüz), sadece motor çalıştığı sürece aydınlatma sağlar, rölantide zayıf aydınlatır, motor devirlendikçe ışık olması gerektiği gibi yanmaya başlar. bu da şu demektir; sadece motor yol yaparken randımanlı ışık alabilirsiniz, rölantide zayıf, dururkende sıfır aydınlatma olur. eğer arada akü olursa(kullanım esnasında bir müddet şarj olmuş) motor rölantideyken veya stop halinde iken ihtiyaç duyduğunuz gücü aküden sağlarsınız. buda size daha konforlu bir kullanım sağlar. burada dikkat etmeniz gereken aküyü sonuna kadar kullanmamak akü zayıflayınca hemen motoru çalıştırmak(akü ölmesin diye), aynı arabalardaki gibi, kontak kapalıyken bir müddet teyp dinlediğimizde nasıl akü bitmesin diye marşa basarız, o mantık. mümkünse aküye bağlı bir voltmetre işinizi oldukça kolaylaştırır, büyük teknelerde mutlaka bulunan göstergelerden biridir. sizde basit bir tane edinebilirsiniz.

3-Yaklaşık olarak 12Ah - 36Ah arası kaldırabilir diye düşünüyorum. küçük olursa hızlı dolar çabuk biter, büyük olursada dolması uzun sürer, hatta çok büyükse tam şarja ulaşması çok uzun sürecektir.

4- Aydınlatmada kullanmak/akü bağlamak/motorun ürettiği elektrik enerjisini kullanmak ihmal edilebilir miktarda az güç kaybına sebep olur. normal şartlarda hissedemeyeceğiniz miktarda olmalı.

konuyu okuduğum halde geç yazabildim, internette sorun vardı. aklınıza takılan yada belirsiz noktaları motorunuzun teknik dökümanlarına bakarak yada servise bir telefon açarak öğrenebilirsiniz, eğer fabrikanın belirlediği değerler varsa onların dışına çıkmamaya çalışın. kafanızda soru işaretleri olursa tekrar yardımcı olmaya çalışırım elimden geldiğince.

5. denizbilimci

denizbilimci Hasan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    2,5 kg Torik
    Volkan o kadar güzel ve net anlatmışsın ki aklıma takılan herşeye fazlasıyla cevap aldım, uzun uzun anlatarak beni aydınlattığın için çok teşekkür ederim.

6. volkan07

volkan07 Volkan

En İyi Avı:
    Doğaya iade ufaklıklar
    tam dc değil hiç dc çıkmaz :) ayrıca halojen, led vs. vasıta grubu ampul kullanılırsa, ampul ömrü kısalır. çünkü genelde eskiden evlerde olduğu gibi tungsten telli değil, gaz arklı ampuller kullanılır.

birde eğer motorun üzerinde doğrultmaç varsa, ki vardır, doğrultmacın ucuna doğrultmaç takmak akünün tam olarak şarj olmamasına sebep olur. doğrultma işleminde tek faz için 4, 3 faz için 6 diyot gerekir. fazın her alternansında 2 diyot çalışır. diyot üzerine, diyot iletimdeyken 0.7 volt düşer, buda 1.4 volt kayba sebep olur. zaten doğrultulurken 1.4 kaybediyor, birde bunun ucuna tekrar bir doğrultmaç koymak, işi sağlama alayım derken zarar etmek demektir, bilgine.

7. volkan07

volkan07 Volkan

En İyi Avı:
    Doğaya iade ufaklıklar
    rica ederim.

http://www.yamahaoutboards.com/owner-resources/owners-manuals

bu linkten motorunuzu bulun, teknik dökümanı inceleyin, belki yardımcı olabilir. ben bir baktım ama modelini vs. tam bilemediğim için bulamadım. ama incelediğim yamahanın aynı siklette olan modellerinde "dc output for battery" diyor. yani güvenle akü bağlanabilir.yine de kendi motorunuz için belirtilenleri dikkate almalı. birçok kod ve bilgi var, belki motor plakasında yazan bilgilere ihtiyacınız olabilir.