1) nasıl kullanılır ? 2) oltanın tam olarak neresine ne şekilde takılır ? 3 faydası nedir ? 4) hangi tür balıklar için kullanılır ?
Hepsinin cevabı, tutacağın balığa, yeme şuna buna göre değişir. Ama faydası değişmez. Bu düzenekler, ağır kurşunlar kullanmadan hızlı çekilen yemin (tekneden bilhassa, hızlı giderken) istenen derinliğe indirilmesini sağlar. 2 knot hızla giderken, 2kg kurşunu 5m'de zor tutarsınız ama, böyle bir aletle, 20m derine kolayca indirirsiniz. Asıl sorun şudur. Tamam bir şekilde dibe indirdiniz. Ama nasıl geri salacaksınız? Çoğu zaman kurşun mücadelenizi kötü etkiler. Üstelik gereksiz yere size bir sürü ağırlık çıkarır. Diver ise, balık gelince kendini boşa çıkarır, sorun çıkarnaz.
bende olan şey bu fakat nasıl kullanılır bilmiyorum : http://www.tekneyatshop.com/index.php?js987a9b=4333&Davis_Fish-Seeker
Arkasına 5-6 kulaç bir misina bağlayıp, ucuna yemi bağla. Oltayı ise, üstündeki deliklerden birine bağla. En uçtaki delik, en az daldırma, en ortaya yakın olan da, en fazla daldırma demek. Bu kurşun değil, ne kadar hızlı gidersen, ne kadar misina bırakırsan, o kadar dibe dalar. İçinden hangi hızda ne kadar misina salınmalı, ne kadar dalar gösteren bir kağıt çıkmış olması lazım. Diğer yandan bu modeller pek iyi değil. Balık vurunca bırakan tipler var, dipsy diver gibi. Onların aynı zamanda planör gibi yanada çekenleri de var.
keşke resim üzerinde gösterme şansınız olsaydı. çünkü tam anlamadım. ana beden ( benim ki örme spider) tam olarak bunun hangi tarafına bağlanacak. ardından rapalaya giden kısım ( 5 kulaçlık kısım buna ne deniyor bilmiyorum. oskar görünmez misina kullanıyorum) nereye bağlanacak. hız 12-14 km . hangi derinlikte hangi balığa göre rapala kullanmalıyım benim sorunlarım bunlar. malzemeleri toplu olarak aldım tam bilmiyorum kullanım şekillerini
Hiç kullanmadım ama fonksiyonu nedeniyle bir tanesini elime alıp incelemek istediğim bir aparat. Almadan incelemek istiyorum çünkü dediğiniz türde şüphelerim var. Oldukça ağır kurşunlar yerine avantaj sağlayabilir ama böyle bir aparatı derin suya inmek için, dolayısıyla genelde büyük avlarda kullanmak isterim. Hal böyle olunca da bazı güvenlik unsurları ortaya çıkabilir. Bu diver'ı ele alıp incelemeli, olabilecek sorunları tahmin etmek gerekir. Eğer malzeme kalitesi çok adiyse dediğiniz gibi dirence dayanamayıp çatlayabilir. Fakat benim asıl endişelendiğim konu, araya bunu koyunca iki tane fazladan düğüm atılacak olması. Düğüm demek mukavemeti düşürmek demek, ne kadar fazla olursa o kadar risk oluşur. Bir de bu aparat kalitesizse ve düğüm atılacak yuvalar dirençsiz, ya da bağlanan misinayı kesecek, yıpratacak yapıda ise vay takımın haline... Benim öngörülerim bu şekilde. Kullanan biri bu konudaki tecrübelerini aktarırsa iyi olur.
Bunlar markaya modele bağlı kalite faktörleri. Ucuz adi bir şey alırsan, ucuz adi bir şey almışsındır. Ondan daha ne bekliyorsun ki? Ama bazen pahalı ve adi bir şeyde almış olabilirsin, oda seni haliyle üzecektir. Ama doğru dürüst kaliteli bir şey almışsan, o zaman böyle kaygılar yersiz olacaktır.
Serdar hocam alışveriş sitelerinde rastladığım modeller genelde dediğiniz gibi adi görünüyor göze. Cormoran'ın bir modeli var biraz iyi gibi duran. Önerebileceğiniz belli bir marka var mıdır?
Bunların iki türlüsü vardır. Bir kısmı sabittir. Şu resimdekiler gibi. Zaten resmi de ters koymuşlar. Bu yüzü aletin altı. Neyse.. Bu aletlere misina bir klipsle veya doğrudan bağlanır ve hep orada kalır. Bu da başa dert olur. doğru düzgün çalışmaz da bu öyle. Ama bazı adam gibi modellerde misina bağlantısı şöyledir: Şimdi bunun farkı ne? yuvarlak olması filan detay. Asıl fark, öne giden misinanın nasıl bağlandığı noktasında. Burada, misinanın bir tele bağlandığını ve onunda kıstırıldığını görüyoruz. Bu durumda, balık vurduğu zaman o tel yerinden kurtulur ve aletin daldrıma özelliği kaybolur. Bu sayede yakalanan balığı çekmek kolayca mümkün olur. Böyle olmayanlarda, balık gelince, siz yukarı çekerken diver aşağı çeker, eziyet olur. Birde şuna dikkat edin. Bağlantı yerleri vs. gayet sağlam duruyor. Plastiği ABS gibi güçlü bir şey. Diğerleri Polistren ki, çok kırılgandır.
Teşekkürler. Malzeme kalitesi çok önemli gerçekten ikisi arasındaki fark bakınca bile anlaşılıyor. Klips sistemi olması da faydalıymış bu modelin. Dümdüz yukarı gelecektir çekerken.
http://www.ebay.com/itm/DIPSY-DIVER...657?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item519b2d69c9 keşke bu ürünü toplu olarak getirtebilsek. kredi kartı olmadan alışveriş imkanı olmaması kötü.