Doğru iğne tercihi...

Konu, 'İğneler' kısmında cetin tarafından paylaşıldı.

1. cetin

cetin

Favori Kamış:
    Zıpkın
    En İyi Avı:
    Avcı
    Uzun zamandır merak edip araştırdığım bir konuyla ilgili sizinde fikrinizi almak istiyorum.

Denizden ne çıkacağı belli olmasada, sargoz için hangi tip iğneler kullanırsam en fazla verimi alabilirim?

Bu zamana kadar, klasik 5-6 numara uzun sap iğneler kullanıyordum, sargoz takımı ile fazla uzağa atmadığım zamanlar hatrı sayılır melanur almışlığım var, fazla olmasada çipura da avlarım arasında.

Fakat iğne ile ilgili tam olarak emin olamıyorum. Sargoz, karagöz, çipura, mırmır ve melanur gibi balıklar için hangi iğneleri kullanmam gerekiyor?

Cevap verecek arkadaşlarımdan ricam, diyelimki mustad 496 ama neden?...

Herkese sevgiler.

2. 56561

56561 Yücel

Favori Kamış:
    Daiwa Sensor Red Surf 4.00, Daiwa Procaster Samfish 2.10
    Favori Makine:
    Shimano Catana 4000FA, Ryobi Ecuisma 8000vi
    En İyi Avı:
    10.5 kg rus kefali, 5.250 Levrek, 1573gr kofana
    Ben de bu tip balıklar için ilk başlarda Mustad 496 ve 505 kullansamda, zamanla piyasada bazı iğne marka ve modellerinin daha iyi olduğunu gördüm. Mesela Owner, Gamakatsu, Sesame gibi markaların iğneleri Mustad a nazaran gerek alaşım gerekse tasarım ve keskinlik olarak daha kaliteli. Nispeten pahalı da olsalar av başarısını olumlu yönde etkiliyorlar. Örnek olarak ben şu an aynı balıklarda Sesame Chinu(5-6 no) kullanıyorum. Ucu hafif içe baktığı için yemi ağzına alan balık kolay kolay geri atamıyor. Geçtiğimiz sonbahar, Gamakatsu Natilus Circle ve Owner Low Circle kullanma şansım oldu, bu ikisi de levrek ve mırmır avında daha önce kullandığım 496 ve 505 Mustadlardan ebat olarak çok daha büyük olmalarına karşın çok daha iyi netice verdiler.
    Bu tecrübeler ışığında size Owner Cut Super Chinu ve Sesame Chinu yu rahatlıkla önerebilirim. Bu iki modelde birbirine oldukça benziyor, tek farkı owner in iğneleri biraz daha sağlam ve kesici uç tasarımları farklı ama ikisi de iyi iş görüyor.
    http://www.remixon.com/index.php?op...=content&pcontent=1&task=view&id=61&Itemid=84
    http://www.avmarketi.com/asp/product/1827/50231-OWNER-IGNE

Son düzenleme: 3 Mart 2010
  3. kadrikalemci

kadrikalemci Kadri Kalemci

En İyi Avı:
    Kaçırdığım balık
    Bir çeşit balığa belirli bir iğne fikri biraz yavan kalıyor bana göre. Yemin çeşidi ve büyüklüğü, meradaki varolan veya umulan balığın ebadı ve yemlenme alışkanlıkları , gece gündüz-kapalı açık hava gibi bir çok faktör faktör iğne seçiminindeki başarıyı etkiliyor diye düşünüyorum.

4. Ayvalıklı

Ayvalıklı Zekeriya

En İyi Avı:
    Levrek 6880 gr.
    abi bu owner igne beyaz renk oldugu icin, levrege boru kurduyla yemli dip takimi attigimiz zaman bi dezavantaj olusturur mu renk tezatligi bakimindan. mamun, yengec, boru kurdu, teke, sülünez gibi yemlerde bronz ya da siyah, karides, balık gibi akyemlerde beyaz igne kullanmak bize bi avantaj saglarmi. ornegin yaptigimiz 3 lu takima, sansimizi arttirmak acisindan 3 farkli yem taktigimizda ornegin boru kurduna bronz igne, sülüneze bronz igne, ve de sardalye ye beyaz igne kullansak ve 3 lu dip takimini bu sekilde olustursak 3 farkli boyda ve renkte iğneden olabilirmi acaba! yoksa hepsi tek renk olmali mi, renk tercihini neye gore yapalim benim yaptigim ayrim yani yemin rengine gore igne rengi secimi bana bi avantaj saglarmi!

5. 56561

56561 Yücel

Favori Kamış:
    Daiwa Sensor Red Surf 4.00, Daiwa Procaster Samfish 2.10
    Favori Makine:
    Shimano Catana 4000FA, Ryobi Ecuisma 8000vi
    En İyi Avı:
    10.5 kg rus kefali, 5.250 Levrek, 1573gr kofana
    Owner iğne resimde beyaz gözüküyor, gerçekte ise koyu gri metalik renkte. Ben birçok farklı tipte iğneyi benzer yemlerle benzer balıklarda kullandım, tecrübelerim ölçüsünde yemli takımlarda çok da fark etmediği kanaatindeyim. Çoğu zaman büyük balık arayışında olduğumuzdan genellikle kullandığımız yemler de fazlasıyla büyük oluyor ve yem iğneyide fazlasıyla kapatıyor. İğnelerdeki renk farkının tek fark yarattığı av şekli istavrit izmarit gibi ufak yem kullanılan veya çaparide iğnenin görünür olduğu durumlardır.
    Bu ayrımın ayrıntılı ve net bir sonucunu ortaya koyacak kadar sık balığa gitmiyorum. Gittiğim zaman elimden geldiği kadar aklımda olan düzenekleri ve elimde olan malzemeleri kullanmaya çalışıyorum. Bu yüzden benim şu an fark edemediğim ince bir ayrıntı olabilir. Diğer yorum yapacak ve bilgilerini paylaşacak arkadaşlarla beyin fırtınası yapıp sonuca ulaşabileceğimizi umuyorum.

6. deePblue

deePblue na

evet bende Yücel abinin tavsiyesiyle bu circle iğnelerden kullandım çok memnun kaldım.
    balığı tasmalamaya gerek kalmıyor nerdeyse..Özellikle çupra avında normal iğneli takımlarda 2-3 tane balığı çekerken kaybettim ama bunlar %100 ile çalıştı.
    tavsiye ederim kesinlikle.

7. stratejist

stratejist A.ÖZDEMİR

Favori Kamış:
    Shimano Nexave CX 2.40 MH, Tolee Kawahagi 2.10 MH, Mitchell Elite 602L 2/8 (1.83 UL)
    Favori Makine:
    Shimano Symmetre 500FD, Solstace 1000FI, Solstace 2500FI, Solstace 4000FI
    En İyi Avı:
    Olta ile 2700g.lık bir levrek
    Yücelusta aynı iğnenin hem nikelaj renklisi hem de sizin söylediğiniz koyu metalik gri rengi mevcut, ben karagöz, sargoz gibi yemli balık avına gittiğimde ikisinden de birer paket mutlaka yanımda bulunduruyorum. Ancak nedense takımlarımı genelde koyu renkli olanla yapıyorum eskiden kalma bir alışkanlık herhalde. Ayrıca sesamenin de aynı tipteki ve aynı boyutlardaki iğneleri de vazgeçilmezlerim arasında.
    Uğur kardeşim bence bu iğneler senin belirttiğin avlar için gayet başarılı iğneler. Hepsinden yanında birer paket bulundurmanı tavsiye ederim..