Doğumgünümde fena ıslandık ama değdi

Konu, 'Denizlerimizden Güncel Av Raporları' kısmında Aret tarafından paylaşıldı.

1. Aret

Aret Aret

En İyi Avı:
    Kalkan 4,5 kg. (Boğaz'da)
    Av tarihi: 06.06.2012
    Avcı sayısı: 5
    Av süresi: 5 saat
    Av yeri: İstanbul Avrupa Yakası Marmara kıyısı
    Hava durumu: Hafif poyraz, çok bulutlu ve kuvvetli sağanak yağışlı
    Hedef balık: Eşkina, Karagöz
    Kullanılan takım: Stoperli şamandıralı çift iğneli
    İğne: Fudo Mutsu 3801 No:4
    Misine: Oscar 0,30 beden, 0,28 köstek
    Kurşun: 3 gr. kıstırma
    Yem: Canlı boru kurdu, 6 adet teke, kullanılamayan kaya kurtları :D
    Yakalanan balıklar: 1 adet Sargoz-yarım kg., 20 adet Eşkina 25-30 cm., 1 adet Sarpa
    Salınan balıklar: 8-10 adet eşkina, gelincik, kıraça

Dün Can telefon açıp İzmir'den boru kurdu getirttiğini söyledi. Ben zaten dünden razıyım, akşam avlakta buluşmak üzere sözleştik. Ben hava kararmaya yakın sahile vardığımda Can henüz gelmemişti. O gelene kadar deneme yapmak için biraz teke çıkartmaya çalıştım. Daha önce teke için denemediğim bu noktalarda hem de kepçesiz olarak başarılı olma ümidim pek yoktu ama küçük kovayı daldırarak yosun içlerinden 6 tane teke yakalamayı başardım. Kepçeyi getirmiş olsaydım çok daha fazla yakalayabilirdim, buna gecenin ilerleyen saatlerinde çok üzüldüm.

Av yerime geçip güneş battığı anda takımları iri tekelerle yemleyip suyla buluşturdum. Çok geçmeden bir vuruş geldi ve şamandıra battı. Gelen güzel bir eşkinaydı, balığı sudan çıkarttım ama son anda düştü. Hemen diğer yemleri takıp tekrar attım. 2 vuruş üst üste geldi ama yemi kaptılar. Bu sırada Can, yanında forumdan Uygar arkadaşımız ve Can'ın fazla balık tecrübesi olmayan 2 arkadaşı da ava katılmak için gelmişlerdi. Böylece 5 kişi sahile yayılarak ava başladık. Benim 6 teke hemen bittiği için Can'ın getirdiği boru kurtları ile ava devam ettim. Tabii burada tekenin iyi tarafı ortaya çıktı. Küçük balıklar teke ile ilgilenmediği için vuran balık mutlaka iyi balık oluyor. Boru kurduna ise hemen kıraçalar saldırıp bizi sinir etmeye başladı. Yemlerle kıraçalara ziyafet çekmeye ve yakalananları salmaya başladık.

Bu arada acemi şansı denen olay bir kez daha ispatlandı. Can'ın ilk kez balığa gelen arkadaşı gayet sakin şekilde, çırpındıra çırpındıra yarım kiloluk Sargoz'u havaya kaldırıp kıyıya aldı. Bu nefis balık bizim de moralleri yerine getirmişti. Sonrasında aynı arkadaş oldukça iri bir de eşkina aldı.

İşte güzel Sargoz (Baltabaş Karagöz), Diplodus sargus

Benim yakaladığım ilk balık ise beni oldukça şaşırtı. İlk başta ispari zannettiğim balığa yakındna bakınca bir Sarpa olduğunu gördüm. Ege'ye has olan bu balığı daha önce İstanbul'da sadece bir kez, Boğaz'da görmüş ve çok şaşırmıştım. Bu da oltama gelen ilk Sarpa oldu.

Sarpa (Çitari), Boops salpa

Dikkat: Bazı kaynaklarda bu balığın kafasının yenmesinin insanda Halisünasyonlara sebep olduğu söylenmektedir. Doğruluğunu test etmedim ancak bilginiz olsun, kafasını yemeyiniz.

Av bu şekilde durgun devam ederken birden güzel bir sürpriz kendini gösterdi. İlk düşen damlaları önemsemedik ancak yağmur gitgide hızlanıyordu. Bir an sonra da bardaktan boşanırcasına denen şekilde yağmaya başladı. Özellikle ben çok ince ve yünlü giymiş olduğum için sünger gibi ıslandım. Can gidelim dese hepimiz gitmeye razıydık ancak o kalmaktan yanaydı. Böylece saat 12.00'yi geçti, yaş 35 oldu. Yolun yarısına bu şekilde balık bekleyerek, sırılsıklam bir şekilde girdim. Geriye baktığımda geçen tüm yılların da aynı şekilde, kıyıda, denizde, hatta denizin içinde, zaman zaman üşüyerek, zaman zaman güneşten kavrularak balık peşinde geçtiğini görüyorum. Sağlığım el verdikçe ve balıklar var oldukça da ömrümün sonuna kadar böyle devam edecek.

Bir süre sonra yağmur hızını kesti ve durdu. O zamana kadar Can birkaç eşkina almış ama çoğunu küçük olduğu için salmıştı. Derken Can yine geçen avdaki gibi balığın yuvasını buldu ve aynı noktaya çalışarak seriye bağladı. Heralde 20 dakika içinde 7-8 balık almıştır. Gelen balıklar da daha iriceydi. Bunu görünce ben de oraya yanaştım ve bir balık aldım. Sonra geçen gün balık aldığımız başka bir taşı denemek istedim ve oraya oltayı atınca hemen balık geldi. Arkasından bir balık daha, sonra iğneyi kopartan bir başkası derken burasının da balık yaptığı belli oldu. Balığı bulmuştuk ama bu defa da yem sıkıntısı başlamıştı. Sadece birkaç yemimiz kalmıştı. Can "bir kapta kaya kurdu da vardı" diyordu ama bir türlü onu bulamıyorduk. Son anlardaki halimiz görülmeye değerdi, kağıtların taşların üzerinde kalan yem kırıntılarını adeta kazıyıp çıkartıyor bunlarla bile hemen balık alıyorduk. Son yemler de bitince av saat 2 civarında sona ermiş oldu. Takımları ve malzemeleri toplayınca kayıp olan kaya kurdu kabı da bir taşın altından ortaya çıkmaz mı :D Bu da balıkların kısmetiymiş dedik, hem canları kurtuldu hem de güzel bir yemek kazandılar. Bir gece avını da bu şekilde sonlandırdık.

Bunlar da benim yakaladıklarım.

25 cm.'lik bir eşkinanın karnından çıkan kıraça eşkina ile ilgili ezberlerimizi bozacak nitelikte. Balık yeni yutulmuş değil, dolayısı ile bizim oltaya yakalanan kıraçalardan birini yutmuş değil. Böylece eşkinanın sadece yumuşakçalarla değil boyuna göre oldukça iri balıklarla da beslenebilen atak bir gece avcısı olduğunu görüyoruz.

Taşları da aldık, işlem tamam.

Herkese iyi avlar dilerim reeling

2. volex21

volex21 Volkan

Favori Kamış:
    Okuma V System 2.40 Lineaeffe Spirit Surf 3.90 (fiyat performans 9/10)
    Favori Makine:
    Spro Red Arc 20'lik (Fiyat/Performans : 8/10)
    En İyi Avı:
    Levrek (57 cm - 2.100 gr ) Sargoz (700 GR kadar) Palamut (40 cm üzeri), Lüfer 40 cm, Çipura 950 gr
    Doğum günün kutlu olsun Aret. :) Çok güzel, nefis bir av. Can da döktürüyor her avda maaşallah. :) İstanbul ne çok eşkina veriyor, hayretler içerisindeyim. :eek:

Yem sıkıntısı kötü olmuş ama az olan yem de gayet güzel kullanılmış.
    Devamına rastgelsin... :)

3. RainboW

RainboW Sertan

Öncelikle yeni yaşınızı kutlayalım. Nice sağlıklı, mutlu yıllara...

Şamandıralı olta ile avlanmayı hep sevmişimdir. Ancak sizin gibi başarılı olamıyoruz malesef :) Güzel avınız için sizi ve diğer ekip arkadaşlarınız tebrik ederim...

4. Uygar Arslan

Uygar Arslan Uygar Arslan

Ahh Aret ahh...Kısmetsiz günümmüş:( Gitmek zorunda olmasam sizinle kalacaktım ama olmadı..Bir dahaki avlara artık...

5. kahya

kahya atıl şenkahya

Favori Kamış:
    major craft crostage 902 M cormoran 210 bull fighter, cormoran 210 red master
    Favori Makine:
    shimano exsence 3000,shimano exsence 4000hgm, penn battle 6000.
    En İyi Avı:
    5,300 kg levrek
    doğum günün kutlu olsun
    avınızı da tebrik ederim.
    eşkina balık yiyorsa sahte denemesi yapın bakalım. :)

6. Doğum günün kutlu olsun Aret. 35 yolun yarısı değil, üçte biri. Kendimden biliyom:D
    Yine Can kardeşimle beraber süper bir av yapmışsınız. Tebrikler. Diğer arkadaşlara da aşı tutmuştur eminim.

Uygar'a üzüldüm.:p Sağlık olsun Uygar. Biz de senle çıkalım eşkinaya, boş dönmeyiz....

7. fthstorm

fthstorm fatih

Favori Kamış:
    Shımano Vengeance Shad 2.70 Cormoran Bull Fighter 2.70 DAİWA Crossfire 2.70
    Favori Makine:
    Shimano Exage 2500 FC Okuma Travertine TR40
    En İyi Avı:
    3.5 kg. Levrek
    Doğum günün kutlu olsun Aret,Allah uzun ömürler versin sağlıklı sıhhatli.

Bizim buralarda eşkinaya mavruşkil derler.Biz genelde dip oltası ile tek köstek veya 2 köstek bağlayıp avlarız bu balığı ve takımda 3 atıştan biri kesin kayalara veya midyeye takılıp kopar.
    Sezon açıldığında bende bu stoperli şamandıralı sistemi deneyeceğim.

Her daim avlarınız bereketli olsun.
    Rast gele...

8. roy

roy roy

Favori Kamış:
    Ron Thompson heavy telecoast, daiwa crossfire,lineaeffe extreme,Pezon&Michel Rafale pro pike
    Favori Makine:
    Daiwa tournement entoh 5500, Mitchell compact gold 7000 , Okuma Razor 65, Daiwa procaster A 4000
    Tebrikler tüm ekibe. Bende gece msnde seni bekledim d.gününü kutluyayim diye meger baliktaymissin. Bende aksam 5-6 arasi nehire takildim. Turna için büyük kasik attim. 1metre gözümün önünde irice bir perch saldirdi kasiga, tasmalarken kurtuldu. Akabinde yagmur atistirinca eve geldim

9. Cenani

Cenani cenani

Favori Kamış:
    Lineaeffe AC Casting 420
    Favori Makine:
    Okuma Rav-II 65
    En İyi Avı:
    1 kg 500 gr Gökkuşağı Alabalığı (Şemsipaşa)
    Bu balıklardan daha güzel bir doğumgünü hediyesi olabilir mi? :D

Nefis balıklar Aret. Tebrikler! En güzel balık avları hiç eksik olmasın hayatının bundan sonraki döneminde de. Mutlu yıllar arkadaşım...

10. denizbilimci

denizbilimci Hasan

Favori Kamış:
    Lineaeffe Extreme 4.40 ve Balzer Diabolo V, Cormoran Bullfighter 3.00 Spin
    Favori Makine:
    Shimano Titanos 5500 XSA ve Alivio 4000RB
    En İyi Avı:
    2,5 kg Torik
    Tebrikler Aret, kendine güzel bir doğumgünü hediyesi vermişsin.

11. ozkan_askan

ozkan_askan ÖZKAN AŞKAN

Favori Kamış:
    Alba star 3,90 - Alba Star İstanbul 1942 4,20 cm. D.A.M 2,70 cm. telespin, Alba Star Apache 2.40cm
    Favori Makine:
    Okuma Boxter 65 , Alba Star KK 55 , Lineaeffe rapid seal fd 40 , shimano hyperloop 25
    Mutlu yıllar dilerim . Bu güzel balıkları yakalayarak yeni yaşına girmen de hoş bir anı olmuştur senin için . Balıklar şahane , hikaye nefis. İmrendik valla :)
    Tekrar tebrikler .

12. simendifer

simendifer Sennur

Bak yeni bir şey daha öğrendim. Demek sarpanın kafası halüsinasyona sebep olabiliyormuş. Hani saçmalayan insanlara "ne içtin abi sen" derler ya, bundan sonra "abi sarpa kafası mı yedin" diye de sorulabilir. :)

Bereketli bir av olmuş Aret, tebrik ederim. Sana da iyi bir doğum günü hediyesi olmuş. Diğer konuda da kutlamıştım ama vesile ile buradan da doğum gününü kutlamış olayım. :)

Dahasına rast gelsin...

13. Zıpkıncı İbo

Zıpkıncı İbo İbrahim Can

Favori Kamış:
    Cressi, Mares, Tusa
    En İyi Avı:
    18 kg Akya
    Yeni yasini kutluyorum Aret kardesim. Sevenlerinle, saglik ve huzurla, nice keyifli, bereketli avlar diliyorum. :)

Can ile birlikte imrenilesi avlara imza atiyorsunuz. Masallah diyelim. Tebrikler...

14. turkuax

turkuax Okan

Favori Kamış:
    Cormoran Bullfighter 2.10 5-25 gr. Okuma V system 2.70 10-40 gr.
    Favori Makine:
    Shimano Exage 4000 FC
    En İyi Avı:
    4,5 Kg. Sinarit 72 cm 3.2 Kg. Turna
    Tebrikler harika bir ava imza atmışsınız. Benim de favori avlarımdandır Eşkina avı. Sizin hazırladığınız takımın aynısı ile avlanıyorum ancak yem olarak mamun kullanıyorum. Siz belirtmemişsiniz ancak ben şamadıranın üzerine fosfor da takıyorum. Forforlu şamdıranın denizin üzerinde suya dalması harika bir keyif veriyor bana :)

Bu arada yeni yaşınız da kutlu olsun :)

Son düzenleme: 7 Haziran 2012
  15. "Kafayı mı yedin" lafı ordan geliyor belki.

16. seckint

seckint Seçkin

Favori Kamış:
    4.20 surf kamış
    Favori Makine:
    okuma synex
    En İyi Avı:
    3,5 kg Martı
    Doğum günün kutlu olsun aret, güzel av gerçekleştirmişsiniz, daha önce bende aynı mekandan bir sargoz yakalamıştım, kepçenin yanında olmaması kötü olmuş, bu arada su derinliği yaklaşık olarak kaç mt

17. xxgokhanzz21

xxgokhanzz21 Gökhan

Favori Kamış:
    Albastar 4.20 krokodil
    Favori Makine:
    Banax 2000
    En İyi Avı:
    34 Cm alabalık
    Çokk mantıklı yavuz abi :thumb:

18. stanlyy

stanlyy Fatih BAŞAR

Favori Kamış:
    Shakespeare ® Ugly Stik Lite 180, SHIMANO Nexave CX 210 M, D.A.M REVOLUTION TELE-X 270
    Favori Makine:
    SHIMANO RARENİUM CI4 3000 SFA, SHIMANO TECHNİUM 1000 FD
    En İyi Avı:
    Hamsi... :)
    bereketli bir av geçirmişsiniz yagmurda değerini arttırmıs. Tebrik ederim.

19. metallurgist

metallurgist Gültekin Güler

Favori Kamış:
    Lineaeffe spirit 3,90
    En İyi Avı:
    Lüfer 2,1 kg
    tebrikler aret. Doğum günü için en güzel hediyeleri almışsın en azından benim açımdan. Bende ilk kez bir raporda rapala ile minekop yakalayan birine rastladığımda oldukça şaşırmıştım ama bu balıklar levrek ailesinin bir ferdi olduğu bilgisi kalmış aklımda

20. ozkan79

ozkan79 özkan

kardeşim yeni yaşının şans uğur ve para getirmesi dileği ile sağlıklı uzun seneler diliyorum senin için nice mutlu yıllara :)

balıklar iyimiş belki bende bu akşam gidebilirim bakalım :thumb:

bu arada memelektde eşkineye küçük kraça yem olarak kullanıyorlar özelliklede taze hamsi :) tabi boru kurdu ve teke gibi ne kadar randımanlı oluyor bilemiyorum idk