herkese iyi günler... günce bir konu oalrak domuz gribinden bahsetmek istiyorum. özel bir hastanede anestezi ve yogun bakım uzman hekimi oalrak görev yapıyorum. forumlarda yeniyim ama özel mesajlardan konsutugum kadarı ile ve şu günlerde sürekli yakınlarımın arayıp sorması üzerine bu konudaki bilgi ve fikirlerimi sizinle paylaşmak istedim. Medyada çıkan adjuan yani katkılı domuz gribi aşılarını olmayın aman uzak durun türünden haberleri şaşkınlık duyarak izliyorum. bu aşının diger adjuvanlarla hazırlanmıs ki mevsimsel grip denen girip virüsü aşılarından daha fazla olası yan etkisi yok. şu an itibarı ile piyasadaki normal grip aşısının tümü tüketilip artık bulunamazken (domuz gribi aşısı olmam ama mevsimsel grip aşısı olayım bari tedbiri!!)domuz aşısı olmamayı düşünen bir toplum olmak garip kaçıyor vesselam..kimileri siyasi algılıyor diyecegim sanmam. bizim hekimlerden olmayanları hic anlamıyorum..gerçi kişisel tercihtir ben olur ve atlatırım diyebilirsiniz. tamam ki %90 böyle oalcak burada sorun yok ama ya sevdigimiz birine bulaştıran olursak!!! tahminlere göre aralık oacak ayında pandemi yani tam bir salgın yaşanacak o tarihler gelmeden toplumun cok büyük bir oranı aşılanmış olursa o zaman salgından korunmus oalcagız. eger siz olmayacaksanız aşıyı cevrenızdekilerin olması sizide koruyacak sayılabilir. ben hastaneme geldiginde aşıyı oldum risk gurubundakilere tavsiyemdir.. okul çoçukları olmalı bence..sonuçta olası grip enfeksiyonunun az ihtimalde olsa ölümcül komplikasyonlarına karşı aşının olası riskleri kesinlikle daha azımsanacak kadardır.adjuvan denilen şeylerede takılı kalmayın USA FDA onayı vermemesi onların kullandıgı ilacın daha iyi oldugu anlamına gelirmi::?? aynı fikirde degilim.USA nın aşıları ile şiddetli grip olma riski daha fazla.... herkesin kişisel tercihi ama bence olunmalı...
bir ülkenin cumhur başkanının ve başbakanının aşı olmayacağının acıklamasından sonra hele birde evlere kağıt gönderilip sorumluluk kabul edilmeyeceğine dair anlaşma imzalatılmasının son derece ürkütücü olduğunu düşünüyorum. eğer bunun hiçbir zararlı etkisi yoksa (yakın veya uzak zaman diliminde)neden anlaşma ile aşı yapılıyor. ben cocuğuma yaptırmıcam.tabi şahsi fikrimdir.sadece beni bağlar..
İbrahim arkadaşım, Herşeyden önce bizleri aydınlattığın ve özellikle duyarlılık gösterek gurubumuzu bilgilendirmenize teşekkür ederim. Gerek kendimiz gerekse çocuklarımız için karar aşamasında olan bizlerin kafaları karışık. Ergir Beyin'de bahsettiğin gibi şiddetli görüş ayrılıkları bizleri kararsız hale getiriyor. Benim sizden öğrenmek istediğim A tipi virüsün genetik yapısını değiştirdikten sonra fevkalade tehlikeli ve öldürücü olduğu konusu. Aşı bildiğim kadarıyla bu günkü gen yapısına karşı vücudu uyaracak. 1- Aşı bu değişime karşı bizleri koruyabilecek mi ? 2- Şu anda tıp dünyası olası yan etkilerimi tartışıyor, yoksa varolan yan etkilerimi ? 3- Basit bir grip aşısı ise bu tartışmaların bizlerden yazı istemelerin vs. ne anlamı var ? Bilgilendirirseniz sevinirim. Sevgi ve Sağlıkla kalın.
Doç.Dr.Ali Serdar Fak Marmara Üniversitesi Hastanesi Hipertansiyon ve Ateroskleroz Ünitesi Altunizade, Istanbul +902163271010 / 630 Academic Hospital, Kardiyoloji www.kalpveyasam.com ================== Domuz gribi hakkinda malum endiseler ve özelligi bilgi kirliligi mevcut. Calistigim hastanede Dünya Saglik Örgütünün (DSÖ) bulasici hastaliklar konusunda otorite kabul ettigi hekim arkadaslarimin varligina dayanarak bu konuda kaynagindan bazi bilgileri paylasmak istiyorum. Umarim endislerimiz bir olcüde azalir. Domuz gribinin dogru ismi H1N1 influenza hastaligi, cünkü bu virüsün domuzlarla bir iliskisi yok, bazi cevreler belki bos yere panik oldular !. Bu hastalik ve asisi ülkemizde cogu zaman oldugu gibi, dogru/bilimsel bilgileri karartan ve saptiran bir sansasyonellikle karsilandi. Dünyadaki bizden baska hic bir ülkede ana haberlerde "domuz gribi" haber mevzuu degil. Cogumuz fazlasiyla endiselendik, baslangicta hepimizin dogru, "kirlenmemis" bilgiye ulasma zorlugu oldu, hala da var. 1. H1N1 gribi, bilim insanlarinin baslangictaki tahminlerinden daha hizli yayiliyor ve yayilacak. 2. H1N1 gribinin ölümcül tehlikesinin baslangicta sanildigindan cok daha az oldugu anlasildi. Hatta her yil yasanilan mevsimsel influenza hastaligindan (nezle degil) daha düsük bir ölüm riskine sahip, bu aslinda iyi haber. 3. Giderek daha fazla sayida kisi H1N1 virüsünü alacak. Alanlarin cok büyük cogunlugu bu hastaligi ayakta hatta belki de basit nezle düzeyinde bir siddette yasayacak. 4. Hastaligin yayilim hizi cok yüksek oldugu icin, büyük sayilar kuralina göre elbette ciddi/ölümcül seyreden olgular olabilir. Ancak bu orandaki ölüm riski mevsimsel influenzada zaten hep / her sene vardi. Aradaki medya yaklasimi farkini yorumlariniza birakiyorum. 5. Sikligi nedeniyle, ilgili hekimler, ates, öküsürük gibi sikayetleri olan herkesi artik aksi kanitlanana dek H1N1 hastasi kabul ediyorlar. Cogu kisi bu hastaligi hafif atlatacagi icin fazla endiselenmek gercekten dogru degil. 6. DSÖ, olaya büyük/toplumsal ölcekte baktigindan risk grubundakilerin özelikle asilanmasini öneriyor, cünkü bu gruptaki kisilerde hastalik agir seyredebiliyor. Esas amac bu virusun gelecekteki olasi degisimine ve kuvvetlenmesine karsi dünya genelinde bagisikligi simdiden artirmak. Kisisel bazda ise, herkesin yasi ve eslik eden hastaliklari vb nedeniyle kendi hekimine danismasinda yarar var. 7. Genel olarak 2-24 yas arasi cocuklarin ve genclerin ve özellikle de gebelerin bu hastaliga daha hassas oldugu biliniyor. Ayrica kronik akciger hastaligi olanlar, kalp yetmezligi olanlar (her türlü kalp hastaligi degil). 8. 1918, 1953 ve 1974 yillarindaki grip salginina yol acan viruslarla H1N1 virüsü benzerlik iceriyor. O nedenle bu salgin tarihlerinde dünyada var olan (ve bugün de elbet hala varolmaya devam eden) kisiler bu virüsa karsi daha dayanikli. 9. Yine de "domuz gribi kabusu" görmemek-yasatmamak gerekli. Yasadigimiz sitede en az iki çocugun ve bazi eriskinin H1N1 gribi oldugunu biliyoruz (tetkikle kanitlandi), daha fazla sayida olasi hasta ayrica mevcut. Hatta komsuluk ve mesleki nedenlerle bu kisilerle temas eden bende de (olasi) hafif belirtiler oldu ve gecti, tetkik bile yaptirmadim. 10. Cok basit önlemlerle korunma mümkün. El dezenfektanlari bile zorunlu degil, sabun ve su bile yeterli. 11. Bu konuda nesnel ve "kirlenmemis" bilgi icin Türk Tabipleri Birligi' nin web sitesinde güzel bir yazi var, öneririm. Link adresi sayfanin sonundadir. Son söz, bu sene söz konusu asiyi olmasak da, önümüzdeki yillardan itibaren bu asi zaten normal grip asisinin icinde olacak, yani o zaman kacis yok.. Bu mail, kızımın okulundan tüm velilere gönderildi.Bizim ailece aldığımız karar ise; Bu hastalık normal grip enfeksiyonundan şiddetli ve ölümcül değilse, bunca yıldır gribe karşı aşı olmadan da mücadele edebildiysek bundan sonra da gerek yok.Hele yapılan açıklamaya göre aşı içindeki maddeler hastalıktan daha büyük sakınca içeriyorsa. Sözkonusu aşıların kimler tarafından getirildiği ve pazarlandığı ise apayrı bir konu ve maalesef burada tartışmak doğru değil.Bu ülkenin hatırı sayılır insanları aşıya karşı tavır alıyorsa iyi düşünmekte fayda var. Tabii bunlar ben ve ailemin görüşleri.
11. Bu konuda nesnel ve "kirlenmemis" bilgi icin Türk Tabipleri Birligi' nin web sitesinde güzel bir yazi var, öneririm. Link adresi sayfanin sonundadir. Link nerede, ben bulamadım.
Ben bu linki buldum Yasin Bey. http://www.ttb.org.tr/index.php/haberler/179-ttb/1725-dgsoruyanit Güzel bir yazı ancak "Kirlenmemiş" diye bir şey bulamadım.
Teşekkürler, zahmet oldu. Nejat abinin yazısı içinde bulamadığımı söylemeye çalışmıştım. Aynı link ise sayfa sonuna ekleriz yalancı çıkmasın diye
evet tabipler birliginin yazısı çok güzel.. ama dr.ali serdar beyin yazısı ile tabipler birligi yazısı arasında kücük ama önemli bir çelişki var..Ali serdar bey demiş ki:..Hatta her yil yasanilan mevsimsel influenza hastaligindan (nezle degil) daha düsük bir ölüm riskine sahip, bu aslinda iyi haber... aslında degil yani tabipler birligi aynı virus icin:. Ancak hastalığa yakalananlar arasında belli gruplarda ölüm oranı normal influenzaya göre daha yüksektir. tabipler birlgii böyle demiş sebebi... simdi bu influenza A virusu yeni bir virüs şöyle anlatayım: her yıl yapılan influenza virusu ki grip nedenidir. şimdi akla gelebilir. bir mevsim grip olduk sonra niye grip oluyoruz.mesela kabakulak olan bir daha olmaz ...influenza virusu srekli yapı degiştirir. cok büyük farlılıklar olmadaısı sürece dünya genelinde o mevsimde onlarca farklı tiipi olur. otoriteler o mevsim hangi tip sık görülecek bunu önceden ön görüp o tipin en sık görülen 2*4 tip viruse karşı aşı oluşturururlar bu yıllardır böyledir ve virus o denli ciddi şekil degiştirmediginden bizde o kadar aigr seyretmez gecen yıl grip olduysak bu yıl biraz daha degisigine maruz kaldıgımızda grip oluruz ama siddetli seyretmez. simdi domuz gribi dedigimiz H1N1 yani influenza A domuz giribi henuz yeni bir grip ve yeni bir antijenikligi var. yani her yıl toplumdan maruz kaldıgımız grip virusunden daha farklı o nedenle daha şiddetli geçebilir. griibi şiddetli yaşayanlarda yada allta yatan başka hastalıgı olanlarda mesela benim yogun bakımımda yatan 6 yaşındaki bir hasta ciddi astımlı. grip sonrası astım atagı ve zaturre teşhisi ile yogun bakıma alip yapay solunum cihazı destegine ihtiyacı oldu yaşıtı bir çocuk belki burnunu çeke çeke hastalıgı geçirdi. yani domuz giribinin daha mortal olması eski grip viruslerinde daha kucuk kucuk olan degisiklikler bu kez daha buyuk oranda degisik.buda daha ciddi hastalık yapabilir. en azından teorik bilgi böyleydi. gidişat öyle göstermedi yani dünya genelinde daha büyük oranlı ölümler bekleniyordu ama olmadı. lakin önümüzdeki yıllarda bu domuz gribi virüsü yapı degiştirecek ve daha mortal yani ölümcül olacak endişesi var. seneye daha ölümcülü ile karşılaşmaktansa bu yıl aşı olamk daha iyi olaiblir yada aşı olmadan domuz gribini ayaktan geçirebilirsiniz....
babam zatürre aşısı yaptıralım diyor domuz gribi zatürre ye çevirince tehlikeli oluyormuş doğrumu bu ?
Fikir verme açısından bu bigiyi koymayı düşündüm, herkese sıhhat ve afiyetler dilerim. Merhaba, Asagidaki mesaji oglum Onat'in dogumundan itibaren doktoru olan Dr. Burhan Topal Bey yolladi. Kendisi tum dunyadaki Tip literaturunu cok yakindan takip eden ve konuya hem bilimsel hem de vicdani acilardan yaklasan ve goruslerine sonuna kadar guvendigimiz bir Hekim ve yakin aile dostumuzdur. Bu sebeple her zaman onerilerini muhakkak uygulamisizdir. Dilersen bu mesaji daha genis kitlelere duyurabilesin diye sana yolluyorum. Selamlarimla, Mustafa Çok önemli ve dikkat edilmesi gerekenler: 1. Aşısı kesinlikle zararlıdır, insanda denenmemiştir. Yan etkisi olma olasılığı vardır. Bence yapılmamalıdır. (Ani ölümlere bile yol açabilir) 2. "Hasta olmak" aşıya göre daha az öldürücü. 1000de birden az. "Domuz olmayan "gribin öldürücülüğü 5 kat fazladır. 3.Domuz gribi kimleri öldürür? Kronik hastalığı olanları, çok sigara içenleri, gece işçilerini , barlarda çalışan ve aşırı uykusuz kalanları, kortizon kullananları, şeker hastalarını, romatizma ,nefrit, kalp romatizmalarını, ameliyat olmuş ve uzun süre hastanede yatanları, AIDS hastalarını, verem tedavisi görenleri, uzun süre açlık çekenleri, oruç tutanları, çok ağır işte çalışan işçileri, kömür madencilerini, astım hastalarını, akraba evliliğinden doğan çocukları, kalbi delik olan çocukları vs. diğer insanlara göre daha fazla öldürür. 4.Normal koşullarda olan insanları öldürmez. 3 gün ateş ve kas ağrısı yapar sadece ateş düşürücü ve evde istirahatle iyileşir. 5.Şunlara özellikle dikkat etmelidir: a.Kalabalık yerler ve alışveriş merkezlerine gidilmemelidir. Yabancı lokantalar, çin lokantası, suşi lokantası vs gidilmemelidir. b. Yabancı elçiliklere yabancı bankalara (HSBC, Fortis, Kuweit vs ) girilmemelidir. c.yabancılarla temas etmemeye çalışılmalı. Umreden veya Hacdan dönenlerle 2 hafta süreyle temas etmemeli, d. 3 saat ara ile eller sabunla yıkanmalı yüzümüze su çarparak yıkanmalı, 4-5 saatte bir burnumuza mümkünse tuzlu su; değilse musluk suyu çekilmelidir e.Özellikle yabancılarla öpüşülmemelidir. yerlilerle de tabii. f. Eller ağıza mümkün mertebe götürülmemeldir.Tırnak yeme alışkanlığı olanlar, sakız çiğneyip sakızı zaman zaman eline alıp tekrar ağıza götürenler risk altındadır. g.metrodan ve kalabalık otobüsten indikten sonra engeç 1 saat içinde duş yapmalı buruna tuzlu su çekmelidir. sık sık hapşuran insandan en az yarım metre uzak durmalıdır h. ateş ve kas ağrısı varsa hemen evde istirahat yapılmalı sadece ateş düşürücü verilmelidir. ateş inatçı ve kas ağrısı titremeli ise hemen hastaneye gidilmelidir. Vitaminlerin ve antibiyotiklerin ve diğer grip ilaçlarının (coriban-d, aferin , katarin, teraflu,benical cold,congest peditus, corsal, tuseptil tylo-hot, vicks, sudafed, vs gibi ilaçlar) hiçbir faydası yoktur hatta zararı bile olabilir. Sadece ateş düşürücü olarak , Parol veya Novalgin tablet alınması yeterlidir. Bir de mutlak evde istirahat. Dr Burhan Topal Çocuk Doktoru Ankara
sevgili erhan ağabey: aşılamanın ilk günlerinde kaldı ki aşılamaya ilk başlayan ülke biz degiliz. hatta belki biraz bencilce ama ben diger hekim arkadaslara şaka ile karışık hele siz bir olun hala hayatta iseniz bende olurum diyordum. nihayetinde kaç yüz bin kişi oldu aşılanan henuz aşıdan dolayı ölüm yada bu konuda aşırı hassas medyamızda bile bir tane aşı yan etkisi duymadik. hekim olarak bizlerde görmedik. dr.burhan topal beyin düşünceleri bugünlerde degişmiş olabilir. yani nasıl burada bizim forumumuzda henuz piyasaya bile çıkmayan shimanolar hakkında konusuk fikir yürütüyorsak. tıp dunyasında foruma benzetebileceginiz uluslar arası ciddi yayınlar ve büyük bir bilgi paylaşım havuzu vardır. artık biraz dikkatlı gündemini tutmak isteyen hekimler icin bilgi o kadar kolay ve güncel ulaşılabilir durumda ki.. yani bugun USA da yada neresi olursa medikal gelişimin milliyeti yok ve bu hemen paylaşılır ve bu durumda şu söylenebilir. domuz giribi dünyada salgın yapmış durumdadır. ama ölümler korkuldugu kadar çok degildir. bu saate kadar 70 kişi ölüd ülkemizde muhtemelen gecen yıl bu zamanlarda mevsimsel griptende ölen bu sayılarda deilgse bile yakındır ama hala önümüzdeki aylarda olsaı muhtemel ciddi bir salgın söz konusu... sonra yine bilinen yayınlardan geri dönen aşının yan etkileri oldukca az. yani ciddi olmayan allerjik reaksiyonlar dısında yan etkiler hele hele ani ölümler bildirilmemiştir. isterseniz tatmin olmak icin aşı olmayanlar belki biraz daha bekleyiip sonucu görmeyi seçebilir. tercih hepimizin... benim burada konuyu açmam hayi büyükler aşıya kampanyası degil ... sadece amatör balıkçılık konusunda bilgilerini esirgemeyen siz arkadaslara ve agabeylerime kendi uzmanlık alanımla ilgili güncel bir konu olması nedeni ile de bilgi vermek istedim. sorusu olanlara cevap vermeye hazırımda...
İlk olarak sağlık personeli arasında başlanmıştı aşılamaya.Ve bir doktor ile bir hemşirenin aşı nedeniyle hayatını kaybettiği duyuruldu.
Yahu aceleyle siteye girdim.Konuyu gördüm.Aklıma yukarıdaki mail geldi.Alıntı yaparken linki kopyalamamışım. Adım yalancıya çıkacak sayende. Tarkan yetişmeseydi ancak şimdi koyabilirdim.Sağol Tarkan.
Kafalarda çok şey dolasıyo kimisi yapacam kimisi yapmayacam diyo ama kanaatim şudur.Bu aşı Türkiyeye denenmek amaçlı yollanmıştır.Tek ve son sözüm.
Olur mu öyle şey abi, yalancıya çıkmasın diye uğraşıyorum ben uygunsuz bir link ekleyip de sonra daha kötü sonuçlara yol açmak istemedim hepsi bu
Malum kağıttan bizlerede geldi, çocukların sınıf mevcutu 56 , sadece bir aile çocuğuna aşının yapılmasına onay vermiş, gelde bu kadar soru işaretinden sonra bu aşıyı yaptır.
elli yıldır yapılan bir aşının neden riskli olabileceğini anlamıyorum... içinde ne var? 1-ölü virüs (veya inaktif bilemiyorum, önemli de değil) 2- katalizör (adjuvan) 3- adını derhal unuttuğum bir şey daha... virüs tipi dışında diğer bileşenler yani 2 ve 3 numara her sene çatır çutur vurdurduğumuz grip aşısında da yok mu? her sene adjuvana izin vermeyen amerikadan almıyorduk ya aşıyı konuyu açan İbrahim Bey o aşıların (klasik grip aşımız) uzak doğu, çin taiwan vs gibi yerlerden olduğunu söyledi mesela bana. eğer bu aşılarda virüs tipi dışında farklılık yoksa ben hemen gidip olurum... bunun cevabı verilmeli. dünyadaki en tehlikeli virüslerden kuduz virüsü (rabies) bile aynı yöntemle (yumurta hücresinde falan) aşı haline getiriliyor artık, adjuvan görevi gören immünoglobülinler vaka kesinleşirse yapılıyor gerçi ama yapılıyor sonuçta (İbrahim Bey burayı bir okusun . onda bir sorun olmuyor, bunda neden olsun?
İyi de, yıllardır normal grip aşısının da pek çok insanda faydalı olmadığı tartışılıyor.Bu grip aşısının içinde senin saydıklarından başka maddeler olduğu iddia ediliyor.Ayrıca bu konu bu sitede tartışılmaması gereken siyasi içerik te taşıyor.Bence konuyu uzatmamak gerek.Herkes uzmanları dinleyip kendi kararını verebilir.