Domuz Gribi Bilgilendirmesi. ( ÖNEMLİDİR )

Konu, 'Genel Konular' kısmında oltacı_ tarafından paylaşıldı.

  1. oltacı_

    oltacı_

    Mesajlar:
    365
    Domuz gribi nedir?
    Domuz gribi, A (H1N1) tipi virüsten kaynaklanan, insanlarda hastalığa yol açan viral bir hastalıktır. Hastalık ilk kez Meksika ve ABD’de görülmüş ve daha sonra birçok ülkeye yayılmıştır.

    Bu yeni H1N1 virüsü neden” domuz gribi olarak adlandırılmaktadır?
    Bu virüse “ domuz gribi” denmesinin sebebi, domuzlar arasında görülen grip virüslerine çok benzediğinin gösterilmiş olmasıdır. Bu yeni virüs insan, domuz ve kuş virüslerinin bir karışımıdır.

    Domuz gribi (A/H1N1) virüsü bulaşıcı mıdır?
    Domuz gribi A(H1N1) virüsü bulaşıcıdır ve insandan insana geçmektedir.

    Domuz gribinin (A/H1N1) belirtileri nelerdir?
    Domuz gribinin belirtileri, insanlarda görülen grip belirtilerine benzerdir. Bunlar:
    Ateş,
    Öksürük,
    Boğaz ağrısı,
    Yaygın vücut ağrısı,
    Baş ağrısı,
    Üşüme ve
    Yorgunluk
    gibi belirtileri içermektedir. Bazı vakalarda kusma ve ishal de görülebilmektedir.

    Domuz gribi (A/H1N1) nasıl bulaşmaktadır?
    Domuz gribinin de yine mevsimsel griple aynı şekilde yayıldığı düşünülmektedir. Grip virüsleri insandan insana öksürük ve hapşırma yoluyla bulaşmaktadır. Grip virüsü bulaşan bir yere dokunulduktan sonra, eller ağız ya da buruna götürüldüğünde de hastalık bulaşabilir.

    Sulardan domuz gribi (A/H1N1) virüsü bulaşabilir mi?
    İçme, kullanma ve havuz sularıyla bulaşma gösterilmemiştir.

    Domuz gribini tedavi eden ilaçlar var mıdır?
    Evet. Domuz gribinin tedavisi veya bu hastalıktan korunmak için doktor kontrolünde kullanılabilecek ilaçlar mevcuttur. Bu ilaçlar doktor tarafından önerilmedikçe, reçetesiz olarak kesinlikle kullanılmamalıdır.

    Hastalığa yakalanan kişiler ne kadar süreyle bulaştırıcıdır?
    Kişiler, belirtilerin başlamasından bir gün öncesi ve 7 gün sonrasına kadar bulaştırıcıdırlar.

    Daha çok hangi yüzeyler bulaşma kaynağıdır?
    Öksürük ve hapşırma yoluyla, hasta kişinin tükürük zerrecikleri havaya yayılarak sandalye, masa gibi yüzeylere bulaşabilir. Kişi virüsün bulaştığı bir yere dokunduktan sonra ellerini ağzına, gözlerine veya burnuna sürerse virüs bulaşabilir. Bu yüzeylerde virüsün ne kadar süreyle canlı kalabileceğini etkileyen ısı, nem oranı, yüzey niteliği gibi pek çok faktör söz konusudur. Hasta kişinin temasının olduğu bu yüzeylere dokunulmamalı, herhangi bir sebeple dokunulduysa eller yıkanmalıdır.

    Ev ve eşyaların temizliğinde nelere dikkat etmek gerekir?
    Grip virüsünün yayılmasını önlemek için, yüzeylerin (masalar, kapı kolları, banyo yüzeyleri, mutfak tezgahı, oyuncaklar vb) günlük temizlikte kullanılan deterjanlarla temizlenmesi yeterlidir. Günlük kullandığımız temizlik maddeleri dışında klor, hidrojen peroksit, iyotlu antiseptikler ve alkol gibi bazı kimyasal maddeler de etkilidir.
    Hastalara ait çarşaf, çamaşır, havlu ve kap kacağın ayrı olarak yıkanmasına gerek yoktur. Ancak, bu eşyalar yıkanmadan başkası tarafından kullanılmamalıdır. Bu çarşaflar mümkün olduğunca elle temas edilmeden taşınmalı ve yıkanmalıdır. Hastanın çarşafları, çamaşırları değiştirildikten sonra eller mutlaka sabunlu suyla yıkanmalıdır. Hastaya ait kap kacak ya bulaşık makinesinde ya da elde deterjan kullanılarak yıkanmalıdır.

    Domuz gribinden kendimi nasıl koruyabilirim?
    Halen domuz gribinden koruyucu bir aşı bulunmamaktadır.
    Aşağıdaki önlemleri alarak sadece gripten değil; grip gibi solunum yoluyla bulaşan tüm hastalıklardan kendinizi koruyabilirsiniz:
    • Öksürme ve hapşırma sırasında ağzınızı ve burnunuzu bir mendil ile kapatınız. Mendilinizi kullandıktan sonra çöp sepetine atınız.
    • Öksürdükten ve hapşırdıktan sonra ellerinizi bol sabun ve suyla yıkayınız. Alkol içeren el yıkama antiseptikleri de etkilidir.
    • Kirli ellerinizle gözlerinize, burnunuza ve ağzınıza dokunmayınız.
    • Domuz gribine yakalanırsanız, belirtilerin başlamasından 7 gün sonrasına ya da belirtilerinizin tamamen geçmesinden bir gün sonrasına kadar evde istirahat ediniz.
    • Hastalığın bulaşmaması için çevrenizdeki kişilerden uzak durunuz.
    • Bulunduğunuz mekanı sık sık havalandırınız.
    Hastalıktan korunmak için ellerimi nasıl yıkamalıyım?
    Ellerinizi 15-20 saniye süreyle su ve sabunla yıkamalısınız. Su ve sabuna ulaşamadığınız yerlerde alkol içeren el antiseptikleri kullanabilirsiniz.

    Hastalanırsam ne yapmalıyım?
    Domuz gribi şüpheli bir kişi ile temastan sonraki 7 gün içinde kendinizde yukarıda sıralanan hastalık belirtileri olduğunu hissederseniz hemen bir doktora başvurmalısınız. Doktorunuz herhangi bir teste ya da tedaviye ihtiyacınızın olup olmadığına karar verecektir.
    Eğer hastalandıysanız veya hastalık belirtilerini gösteriyorsanız evde istirahat ediniz ve çevrenizdeki kişilerden de onlara bulaştırmamak için uzak durunuz.

    Erişkinlerde acil müdahale gerektiren belirtiler nelerdir?
    Zor nefes almak veya nefes darlığı
    Bilinç bulanıklığı
    Sık ve uzun süreli kusma

    Çocuklardaki acil müdahale gerektiren belirtiler nelerdir?
    Hızlı veya zor nefes alma
    Vücutta solgunluk ya da morarma
    Beslenememe
    Uyarılara cevapta azalma ve uykuya meyil
    Huzursuzluk
    Ateşle beraber döküntü görülmesi

    SAĞLIK BAKANLIĞI ....
    SABİM.. 184 ( SAĞLIK BAKANLIĞI İLETİŞİM MERKEZİ )
     
  2. oltacı_

    oltacı_

    Mesajlar:
    365
    Teşekkürlük bir konu değildir...


    Halk sağlığı ile ilgili olması sebebiyle Çok Önemlidir. Özellikle temizliğe çok dikkat edelim.

    Piyasada "pürel" diye bir ürün vardır, susuz,sabunsuz eldeki bakterileri yok eder, Sevgili dostlarımızın çantalarında en ufak boyu bulunması dahi yeterlidir el temizliği için. Ben hep Hastahane ziyaretlerimde bu ürünü kullanırdım.



    Sağlıkla kalınız.
     
  3. blueboyfe

    blueboyfe Emin Erçelik

    Yaş:
    48
    Mesajlar:
    317
    Şehir:
    Çeşme
    Favori Kamış:
    Zıpkın Mamba 130
    En İyi Avı:
    lepistes 14 gr
    Bol meyve tüketelim arkadaşlar, özellikle çocuklar için özen gösterelim. Turunçgiller hazır mevsimide gelmişken, doğal vitamin deposu malumunuz.
     
  4. smyrna

    smyrna Sevil Kurtoğlu

    Yaş:
    58
    Mesajlar:
    7.772
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    olacak inşallah
    Az önce görüştüğüm, konunun uzmanı olan kuzenim yukarıdaki noktaya bizzat dikkat etmemiz gerektiğini, yani vücut direncini artırıcı besinler alınmasını, istirahatin tedavide çok çok önemli olduğunu, bir günü geçen ve düşürülemeyen yüksek ateş durumlarında mutlaka tam teşekküllü bir sağlık kurumuna başvurulması gerektiğini, özellikle akciğere bağlı kronik hastalığı olanların, belirtilerin fark edildiği ilk anda, hiç beklemeden yine tam teşekküllü bir sağlık kurumuna başvurmasının mutlak olduğunu belirtti.
     
  5. fish founder

    fish founder Özgür

    Yaş:
    52
    Mesajlar:
    1.874
    Şehir:
    istanbul
    herşeyimiz tam dı bir domuz gribimiz eksikti....
    lütfen arkadaşlarımızın uyarılarına önem verelim ve uygulamaya çalışalım,
     
  6. m-a-v-i

    m-a-v-i Yasin

    Mesajlar:
    1.153
    Şehir:
    İstanbul
    Paylaşım için teşekkürler. Konunun önemi nedeniyle güncel tutulması gerekiyor.;)
     
  7. fish founder

    fish founder Özgür

    Yaş:
    52
    Mesajlar:
    1.874
    Şehir:
    istanbul
    herkese selam,
    domuz gribi aşılarının tartışıldığı şu günlerde,çok ciddi bir paylaşım platformunda bu konuya vakıf insanların tartışmalarından ortaya çıkan bir paylaşımdır.
    konuyu kaleme alan kişi kulak,burun boğaz'cı olup konusunda yeterlilik gösteren ve eş zamanlı yurt dışında da çalışan başarılı doktorlarımızdan biridir.kendisinin izni alınarak ama ismi gizlenerek yayınlanmasına izin vermiştir.
    domuz gribi aşısına farklı bir bakış açısı,
    paylaşmak istedim

    alıntıdır,

    bu grip konusunda kendimi, kendimizi cok yetersiz ve bilgisiz hisseden doktorlar-çünkü ilginç bir şey oldu ve bilim camiasında inanılmaz bir sükut oldu ve enformasyon akışı birden durdu- hem kendileri hem de hastalarına edecek iki kelamları olsun diye şahsi araştırmalarımızı, ciddi bilgi kaynaklarına ulaşma çabalarımızı her platformda gösterdik.
    ve derken en büyük yerli ilaç üreticilerinden birinin uzun yıllar medikal direkörlüğünü yapan çok güvendiğim bir arkadaşımla bir yemekte karşılaştık. masamızda aynı zamanda yabancı bir ilaç firmasının - n...... değil!- yeni tıbbi teknolojiler araştırma bölüm başkanı.
    öğrendiklerim
    1- şu an türkiyede salgın olan virüs domuz gribi virüsünün-meksika virüsü- bir versiyonudur ve adı kalifornia virüsüdür. yayılma hızı cok yüksektir. ama virülansı çok kötü değildir, yapısında biraz meksika biraz kuş biraz da rutin bir virus yapısı varmış.
    2-bu who -dünya sağlık örgütü- nun 2000 li yıllardan beri her virüs salgınını ''hah şimdi işte bu o meşhur dünyanın sonunu getirecek virüs '' diye lanse ettiğini düşünürsek bu sefer de gene yalancı çoban muamelesi görmüştü. sonra derken who tüm yetkilerini kullanarak amerika kökenli bir ilaç firmasına zorla aşı yapın demiş.
    firmalar buna pek yanaşmamış cünkü böyle bir aşının piyasada satılmasının imkansız olduğunu düşünmüşler. üstelik böyle bir aşıyı olsa olsa devletler alır ve en ucuz maliyet ve kar oranı ile alırlar diye genel bir kural da vardır.
    3- derken acayip bir şey olur önce usa sonra almanya ve fransa peşin para verip çok büyük oranda aşı siparişleri verirler . bu rakam tüm 3 büyük aşı yapan ilaç firmasının nerede ise üretimininin %90 ına denk gelen bir miktardır.diğer ülkeler açıkta kalmıştır. ne yapacaklardır. bu 3 firma aşı hikayesinden sıkılmışlardır zaten ne yaparlarsa yapsınlar siparişi aldıkları aşıyı usulune uygun yetiştiremiyeceklerini bilmektedirler. (bir ilaçın ,aşının piyasaya sürülebilmesi için 5 faz çalışma yapılması gerekmektedir.işte bu sırada konuştuğum iki insan da hayretlerini gizlemiyerek türkiyenin nasıl aradan sıyrırılıp bu kadar büyük bir aşı siparişi geçebildiğine anlamadıklarını söylediler.
    4- aşılar türkiyeye geldiğinde testlerden geçirme hikayesi 4. faz çalışması idi. ama 5. faz insan deneklerdeki yakın ve uzak etkilerinden bi haberiz.!
    5- diğer bir özellik de, ya da ilginç nokta da şudur: türkiyedeki aşıların kökenini bilmiyoruz. bakanlık açıklamıyor, fakat daha da ilginç olan şu ki amerika , fransa ve almanya da aşıların kökenini açıklamadı. birkaç ülke hariçinde avusturya açıkladı, hollanda kendi aşısını yapmış falan..pei bu niçin bu kadar önemli? çünkü bir çinli firma da bu aşı işine girmiş ve milyonlarca doz aşıyı dünyaya satmış. nasıl piyasaya girebilmiş çünkü her firmanın bir üretim bandı var ve bunun kapasitesi sınırlı...
    6- gecen senede türkiyede grip kompliksyonlarından 10000!!! civarında insan ölmüş. bunu çağın sağlık sağlık bakanı durmuş tv de söyledi ve bu gecen seneye who ya bildirilen rakammış.
    dahası da var, tüm dünyada grip aşısı ve grip komplikasyonlarından kaç kişi ölmüş biliyormusunuz? isterseniz oturun; 40 milyon kişi. tekrar sordum manyak mısınız diye...rakamın çoğunluğunu çin ve 3. dünya ülkeleri oluşturuyor.
    7- sıkıldınız değil mi ,
    bu da güzel haber: bu virüsün dünyada bilinen 2. salgını, 1960 lı yıllarda da buralardan geçmiş ve o dönemki insanların çoğunluğunda kalıcı bağışıklık bırakmış. yani 45 yaş üstü insanların çoğu doğal bağışık.

    aşıların kalitesi ve adjuanla mı...o çok daha uzun bir hikaye..
    aşı olalım mı...avrupada her insan oluyor ama aynı aşı mı bilmiyorum. içine nasıl geliyor ise öyle yapın.....
     
  8. oltacı_

    oltacı_

    Mesajlar:
    365
    Hatırlama da Fayda var,

    Temizlik, Temizlik, Temizlik.