Dörtyolda/zıpkın avına yeni başlamak istiyorum, Acil yardım !!

Konu, 'Zıpkınla Balık Avcılığı' kısmında ceranımoo_ist tarafından paylaşıldı.

  1. ceranımoo_ist

    ceranımoo_ist Yakup BULUT

    Yaş:
    42
    Mesajlar:
    522
    Şehir:
    hatay/dörtyol
    Favori Kamış:
    okuma,linelife,remixon
    Favori Makine:
    Favorim Shimano Sahara 3000FD , Okuma İmpact 65,Okuma Eclipz ez 65
    En İyi Avı:
    levrek,çupra,yazılı orkinos, ceylan .....
    Ben,
    hatayın dörtyol ilçesinde zıpkınla balık avlamak istiyorum forumu gezdim verilen bilgiler güzel ama dağınık geldi bana bu işe yani başlmak istiyorum.ekim ve kasım ayında dalmak istyorum,dalış yeri olarak balıkçı barınağında avlanmk istyorum kayalık bi mera.şuan için aldığım bi malzeme yok. hangi malzemleri almalıyım, zıpkın, elbise vb. konularda yardım ederseniz çok mutlu olucam. Fiyatları makul olabilecek malzemler gerekli. fazla bütcem yok o yüzden.
    şimdiden vereceğiniz bilgiler için tesekür edrim.
     
  2. RainboW

    RainboW Sertan

    Mesajlar:
    378
    Şehir:
    İstanbul
    Forumda pek fazla su altı avcısı yok veya varsa da görmemişlerdir sanırım o yüzden cevap gecikmiş olabilir kusura bakmayınız.

    Fiyat/performans olarak gayet güzel olan apnea ve freesub markalarının dalış malzemelerini incelemenizi tavsiye ederim.

    Şimdi sizin isteklerinize göre sıralayalım.
    Elbise: Bulunduğunuz yer itbariyle 3 mm elbise yeterli olacaktır. Apnea ve freesub un hesaplı ve kaliteli elbiseleri var. Bunların dışında firmaların kendi yaptırdıkları elbiseler de var ki fiyat olarak uygundurlar. Ancak dikişleri ve yapıştırmaları nasıldır bilemiyorum. 2. elbisemi bu bilinmeyen markalardan birinden almıştım gayet kullanışlı çıktı.

    Zıpkın: Kayalık yerde avlanacağım demişsiniz. Taş balıkları dediğimiz karagöz-eşkina-sargoz vs. avlayacaksanız 60 veya 75 cm zıpkınları tercih edebilirsiniz. Sadece taşaltı değilde levrek + çupra + kefal kovalayacağım derseniz 90 cm iyi seçim olur. Tüfeğiniz hangi boy olursa olsun makarayı ve en az makaraya sarılı 30 mt ipi es geçmeyin.

    Maske-Snorkel: Maske seçiminde markadan ziyade yüzünüze uyumlu olup olmadığı konusuna dikkat etmelisiniz. Yoksa herkesin methettiği maske sizin yüzünüze tam oturmuyorsa hiç bir değeri yoktur. Bu yüzden maskeyi deneyerek alınız. Tercihen siyah silikon maskelerden almanız yararınıza olacaktır ( şeffaf maskeler ışık geçirdiği için gözleri bir süre sonra rahatsız eder.) Şnorkel seçiminde flex tabir edilen esnek , boru çapı geniş ve silikon maps ( ağızlık ) tercih edilmelidir.
    Esnek olmasının sebebi taş altı avlarında sert malzemeden imal şnorkeller herhangi bir takılma anında yüzünüzdeki maskeyi zorlayarak maskeyi yüzünüzden çıkmaya zorlar. Maske çıkmamış olsa bile bu zorlama maskenin su alması için yeterli bir sebep olabilir ve panik yaptırı. Kimse 8-10 mt derinlikte gözlerine su dolmasını istemez sanırım.

    Palet: Avlanacağınız derinliğe göre kısa-uzun palalı ( tercihen değişebilir pala ) paletleri tercih edebilirsiniz. Paletlerde dalışlarda ayağı yormayacak ve ağrıtmayacak yumuşak ayaklıklı olanları tercih edebilirsiniz. PAlet alırken dalışta kullanacağınız patiğin kalınlığını da hesaba katmalısınız.

    Ağırlık kemeri: Ağırlık kemerinde kıstas herhangi bir acil durumda tek hareketle kemerden kurtulabileceğiniz yapıda bir tokaya sahip kemer olmalıdır. Elastik ve normal kalın örme kemerler mevcuttur. Elastik kemerler kuşunların kaymasını engellediği gibi nefes alıp verme anında esneyerek sizi rahatsız etmeyecektir. kilonuza göre ağırlık satın alabilirsiniz. Ağırlık ayarında ise suya dik olarak durduğunuzda su seviyesi maskenizin burun hizasında kalıyorsa ağırlık ayarınız tamam sayılır ( Unutmayın ki ağırlık ayarı avlanılan derinliğe göre yapılmaktadır. 0-1 mt arası 12 kg ağırlık yeterli iken aynı ağırlıkla derinliği 5-10 mt ye çıkarırsanız külçe gibi dibe oturursunuz)

    Eldiven-Patik: Yine çeşitli markaların eldiven ve patikleri mevcuttur. Ancak eldiven ve patik alırken eldivende avuç içi patikte tabanın kaymaz şekilde dizayn edilmiş olması işinizi bir nebze de olsa kolaylaştırır. 3 mm patik ve eldiven yeterlidir.

    BIÇAK: Belkide su altı avcısının en önemli donanımıdır. Genellikle rahat ulaşılabilecek ve her an elinizin altında olabilecek bir yerde ( kol içi - bacak içi ) bulunmalı. Bir yüzü keskin diğer yüzü keskin ve aynı zamanda testere gibi dişlere sahip olmalıdır. Kılıfıyla birlikte kemerde de taşınabilir ancak acil durumlarda kemeeri atmak gerekirse bıçak da gider. Kemerden kurtulduktan sonra olası bir tehlike karşısnda tekrar kemere ulaşmak çok zor olacaktır.

    Asla bıçaksız suya girmeyin. Ne olur demeyin. Düşünün Fazla değil 5 mt de balık arıyorsunuz dikkatiniz karşınıza yoğunlaşmış çıkacak trofeyi bekliyorsunuz.

    Bir anda karşınıza hep hayalini kurduğunuz avınız çıkıyor. Hemen dibe yatıyorsunuz ve gelmesini bekliyorsunuz... Daha önce altınızdaki takılıp kopmuş ağı farketmeden... Atışı yapıyorsunuz ve vurdunuz... iki palet çırpmada yanında olacaksınız avınızın. İleriye doğru bir hamle: o da ne sanki ayağınızdan birisi tutmuş bırakmıyor. Balığı unutup o anki panikle bari yukarı çıkayım diyorsunuz..kemerin tokası bırakmıyor. Artık nefesinizin bitmesine çok az kaldı. Hemen kemerden kurtuluyorsunuz, palet yine aynı. Kemer çıkarma mücadelesinde oksijen harcaması 2 katına çıktı tabi . diyafram kasılmaya başladı. Diyaframın kasılması bir nevi uyarıdır. "Nefesin bitti su dışına çıkıp oksijen almazsan ben şalteri indireceğim" diyor beyin... Bir anda bu yazı aklınıza geliyor. Hemen bıçağınızı arıyorsunuz ve.........

    Eğer yanınızdaysa kurtulmak için son bir şansınız var, yanınızda değilse üzülmeyin bir daha hiç ihtiyacınız olmayacak zaten.. ( Allah göstermesin )


    Biraz uzun bir yazı oldu ama su altı avı gerçekten bu kadar yazıyla bile tam olarak anlatılamıyor. Daha anlatılacak çok eksik noktalar var ama malzeme tavsiyesi istediğiniz için kısa! yazdım. Umarım işinizi görür.
    Saygılar...
     
  3. Baraka

    Baraka luol ku

    Mesajlar:
    4
    Favori Kamış:
    Olta, Zıpkın
    Sertan hemen hemen herşeyi yazmış. yinede aklınıza takılan bir konu olursa sorun. cevaplamaya çalışırım.

    bu arada sığ su bayılması, kulak dengeleme , denizlerdeki zehirli ve zararlı canlılar,
    nefes alma teknikleri gibi konuları özellikle okumanızı tavsiye ederim.

    düzeltme : bu arada balıkçı barınağında dalacakmışsın. kesinlikle BIÇAK konusunu es geçmemeni tavsiye ederim. sakın önemsiz diye düşünme.
     
    Son düzenleme: 7 Ekim 2008
  4. sedatk

    sedatk Sedat

    Yaş:
    48
    Mesajlar:
    1.584
    Şehir:
    İzmir/Şirinyer
    yaşamış gibi anlatmışşsın,yaşamadıysan müthiş bir tecrübeyle daldığın kesin.Hiç dalmadım en büyük fobimdir derinlik :D okurken bir an benim diyaframın bile bana s.o.s verdi heyecandan ;) :D
     
  5. fishmanturan

    fishmanturan turan dal

    Yaş:
    34
    Mesajlar:
    18
    Şehir:
    ADANA/CEYHAN
    Favori Kamış:
    zıpkın,serpme,olta,
    En İyi Avı:
    kefal,levrek,çipura,lahoz,ahtapot,inneci(akrep),demiçi.
    eğer yeni başlıyorsan yılmazın 60lık veya 75lik zıpkın alabilirsin maskeyi silikon olanlardan al maskeyi aldığın zaman direk dalma camın iç kısmını diş macunu veya normal bulaşık macununu içine azara azar camlarına dök damla şeklinde iyice boş kalmıcak şekilde camın hertarafına sür 1-2 saat beklet ondan sonra iyice yıka sonra her dalışında maskenin camlarına tükür hertarafını sür yıka buğlanmaması için elbiseye gelince 3 veya 5 mm lik al ama 3 mm yeter birde ağarlık ve ağarlık kemeri alman lazım kilona bağlı alacağın ağarlık 5-7 mt dalacaksan 7-8 kg ağarlık yeter normal bir palette yeter sana kenedini geliştirdikce malzemelerini değiştirirsin zıpkın - palet gibizıpkının illa makaralı olması lazım değil Sertan arkadaşımız makaralı zıpkındemiş birde makarada sarılı 30 mt ip demiş bunlara gerek yok sen profesiyonel dalan birisi değilsin 20 mt de dalmıyorsun bunu için makaralıda alıcak olursan 10mt ip yeter eğer ipin uzun olursa balığı vurduğun zaman balık kaçacaktır büyük olursa ve bir taşın altına girecektir bunun için üzün ipe gerek yok marayada gerek yok ben bile 2 senedir dalıyorum daha makaralı zıpkına geçmedim yeni alıcam makaralı zıpkını benden bukadar birde unutmadan söyleyim elbiseyi giymeden önce bir tasın içine şampuanlı su yap elbisenin içine dök hertarafına yaydır dök öyle giy elbiseyi yoksa giyemezsin benden bukadar. sağlıcakla dal.
     
  6. RainboW

    RainboW Sertan

    Mesajlar:
    378
    Şehir:
    İstanbul
    Kesinlikle yanılıyorsun:)
     
  7. Öncelikle bilgiler için teşekkürler..Ancak burada birkaç ilavenin gerekli olduğunu düşünüyorum..
    Öncelikle 3 ve 5mm elbiselerde kullanılacak ağırlık çok farklıdır..3mm elbise için 8 kg kurşun kesinlikle fazladır..Ağırlık tamamen dalış derinliği ile alakalıdır..3mm elbiseye 8kg kurşun ile 15-20 metrelerden yukarı çıkmak tahmin edilenden zordur..
    Ağırlık 0-5 metre arası yüzer,5-10metre arası nötr-10+ metrelerde negatif olacak şekilde ayarlanmalıdır..elbisenin yapı malzemesinin farklılıkları nedeniyle 1kg oynamalar ile en doğru ağırlık sağlanılır..

    Makaralı zıpkın konusuna gelince..Makara atış mesafesi ile ilgili değildir..Vurulan balığın büyük olduğu durumlarda daka kolay kontrol edilmesi sağlanır.

    Ancak Dalışta olması gereken en büyük ,en önemli malzeme Bıçaktır..Arakadaşımızında belirttiği gibi sadece 1 kez ihtiyacınız olur..Varlığı varlığınızla alakalıdır..Zıpkınsız dalın ancak bıçaksız dalmayın;)

    Ağırlık hesabı için Ağırlık hesabı için TIKLA

    Üste ağırlığınızı yazın,alta elbise kalınlığını girin bu kadar ;)
     
  8. ceranımoo_ist

    ceranımoo_ist Yakup BULUT

    Yaş:
    42
    Mesajlar:
    522
    Şehir:
    hatay/dörtyol
    Favori Kamış:
    okuma,linelife,remixon
    Favori Makine:
    Favorim Shimano Sahara 3000FD , Okuma İmpact 65,Okuma Eclipz ez 65
    En İyi Avı:
    levrek,çupra,yazılı orkinos, ceylan .....
    herşey için hepinize ayrı ayrı teşekür ederim.

    ben bu kadar ummuyodum, kimse cevaplamaz die düşünüyodumm gerçektenn vermiş olduğunuz değerlii bilgiler içinn çok saolun. bizim orada barınağın en ucundaki derinlik 15-20 metre arası değişio.avlananalrı görüyoduk, hep çok güzel imyitaz (akya) yapıo bunun yanında yabani çupra, kiloluk levreklere, karagözler ve sargoz yönünden zangin. barınağın kayaları çok büyük kayalarr..dipte özelliklee...ilk kez dalıcağım için çok da he:) ycanlıyımm açıkcası..
    sizin ilk deneyimleriniz nasıldıı. ne yapmam gerekiioo bu konuda da yardım edermisiniz..
     
  9. fishmanturan

    fishmanturan turan dal

    Yaş:
    34
    Mesajlar:
    18
    Şehir:
    ADANA/CEYHAN
    Favori Kamış:
    zıpkın,serpme,olta,
    En İyi Avı:
    kefal,levrek,çipura,lahoz,ahtapot,inneci(akrep),demiçi.
    Balığın olması çok güzel yalnız sen dalışda yenisin ve 15-20 mt dalman çok zor. Dalsan bile çıkman imkansız çünki tecrübe sahibi değilsin ilk önce 0-5-7 mt dalmaya alışman lazım ağarlık konusu şöyle ben 3 mm elbise kullanyorum kg 65 5-7mt dalışımda 7 kg ağarlık kullanıyorum ilk dalışımda baya bir zorlandım eliseyi kopile giyip daldığımda ilk 8 kg'la daldım fazla geldi 7ye indirim şimdi tam oldu kendi kilona göre ayarlıcaksın dalışlarında birde derinlik arttıkca ağarlığıda azaltacaksın Erdal abimizin dediği gibi bıçak kesinlikle dalışda zıpkından bile önemlidir zıpkın mevzusuna gelince Sertan arkadaşım makaralı zıpkın konusunda çok ısrar ediyor kendisi serbest dalışcımı acaba makaralı zıpkın konusunda ısrar ediyor ama bu sana kalmış birşey bende ilk başlarda makaralı düşünüyordum ama üstadlarımızın önerisine güvenerek makarasız aldım bu sana kalmış birşey
     
  10. RainboW

    RainboW Sertan

    Mesajlar:
    378
    Şehir:
    İstanbul
    Hiç bir üstadın makaraya gereksiz diyeceğini sanmıyorum, tabi gerçekten üstad ise. Makaranın neden gerekli olduğunu biraz düşünerek bulabilirsin. Avlandığın derinlik 1 mt de olsa makara avantajdır :) Bu arada serbest dalışla ilgim olup olmadığının ne önemi var :)
     
  11. ıceman

    ıceman orhan

    Mesajlar:
    308
    Şehir:
    izmit
    En İyi Avı:
    kefal,zargana,lüfer,mırmır
    Makara olsun ;)
    sayamayacağım kadar sebep var: Büyük balık vurdun,sağlam çekti napıcaksın,alır gider zıpkını;)..
    Küçük balık vurdun kayanın altına girdi şiş sıkıştı,zıpkını bırakman gerekti,geriye dönüp alacaksın :eek: ama o da ne akıntı var ve su bulanık :eek: ;) ..
    Balığa sıktın kayaya saplandı kakıçla uğraşacak kadar vaktin yok :confused: aaaa ortamda üstteki gibi :eek: :eek: ;) ;) ;) ...
    ...... vs vs vs sen ver 20-30 fazla tak bi makara daha sonra ulannn:eek: demezsin ;)
     
  12. fishmanturan

    fishmanturan turan dal

    Yaş:
    34
    Mesajlar:
    18
    Şehir:
    ADANA/CEYHAN
    Favori Kamış:
    zıpkın,serpme,olta,
    En İyi Avı:
    kefal,levrek,çipura,lahoz,ahtapot,inneci(akrep),demiçi.
    serbest dalışla ilgin olup olmaması şudur deneyim makara lebette önemlidir ama ileriki zamanlarda sonuçta bu kişi 2-3 yıldır dalan birisi değil işe yeni başlayan amatör avcı . bu arkadaşın öncelikle zıpkını kullanmayı öğrenmesi, balıkları tanıması nasıl avlayabileceğini öğrenmesi teknikleri kavraması gerekir. kullanacağı zıpkında 75-82 vaya 90lık değil 45lik veya 60lık kullanıcak öncelikle. dalacağı derinlikde 0-5 mt arasında bişe hatta 5 mt bulmaz bile çünki ilk dalışlarında yüzerken tedirgin yüzücek 4-5 mt derinliğe dalarken korkacak ona çok derinmiş gibi gelicek bu arkadaşın dalacağı yerler kayalık bölgeler 2-3 en fazla 4 mt bunada makaranın fazla önemi yok
     
  13. genceyhan

    genceyhan CEYHAN ÇOKER

    Mesajlar:
    1
    Şehir:
    İSTANBUL
    sertan kardeş...bizi bilgilendirdin çok teşekkürler.....

    sertan kardeş...bizi bilgilendirdin çok teşekkürler.....