Düğüm Araştirmalari

Konu, 'Misinalar' kısmında bilent yıldırım tarafından paylaşıldı.

1. bilent yıldırım

bilent yıldırım bilent yildırim

genel kullanılan bazı düğümleri inceleme fırsatmız oldu.
    çalışma her veri için, 10-30 defa denendi toplamda 6 ay kadar sürede toplandı.

önce fırdöndüde kullanacağımız bazı düğümleri seçtik ve bu düğümler üzerine bir çalışma yaptık.

SONUÇLAR -

UNİ KNOT-sık kullanılan bir düğüm,misina ve misinayı braid e bağalamada kullanılabilyor.
    verileri:

0.30 sufıx e.knot====5.0 kg
    0.35 pelikan ==== 7.0 kg
    0.35 stroft gtm ==== 9.5 kg

İMPROVED CLİNCH KNOT-en çok kullanılan düğümlerden biri,swivel,rapala,kaşık gibi bağlamalarda da kullanılabiliyor.
    veriler:

0.30 sufıx e.knot ====4.0kg
    0.35 pelikan ====5.7kg
    0.35 stroft gtm ====8.5kg

TRİLENE KNOT-en yükdek verileri veren düğüm oldu ,ancak düğümün oturması zor oluyor,ve misinayı kırabiliyor.daha çok dakron tarzı,veya dynema gibi kayan iplerde kulanılması ideal.
    veriler:

0.30 sufıx e. knot ====5.2kg
    0.35 pelikan ====7.5kg
    0.35 stroft gtm ====9.7 kg

0VERHAND LOOP KNOT-bu düğüm de braid için genel anlamda kullandığımız bir düğümdü,bunun içinde çalışma yaptık ve veriler elde ettik.
    veriler:

20lb mad ımmıx ====-6.0kg
    20lb fox goratex ====-7.0kg
    20lb quantum soft==-6.5kg
    25lb quantum soft====7.5 kg

daha sonra modern sazan avında ,yine sıkça kullanılan,combi rigler için,braid ve misinayı birbirine bağlamak için bazı düğümler seçtik ve bunların verilerini elde ettik.

DOUBLE UNİ KNOT- bu düğümün tekli performansı,iyi veriler verirken,misina ve braid birbirine bağlarken ,çeker değerleri büyük düşüş gösteriyordu,ancak yine de kaymayan yapısı,herhangi bir yardımcı malzeme kullanmadan düğümün tam oturmasına izin veriyordu.ayrıca misinayı, misinaya bağlama çeker değerlerinin verileride kaydedildi.
    veriler:

0.30 sufıx e knot==-3.5kg braid==mono
    0.35 pelikan ==-4.2 kg braid==mono
    0.30 sufıx e knot==-3.7kg mono==mono
    0.35 pelikan ==-4.5kg mono==mono

monolaron- monolarla verdiği yüksek değer,braid in misinayı kestiği yönündeydi.
    bunun üzerine BLOOD KNOT düğümünün verilerini almaya karar verdik ve çıkan değerler düğüm çekerinin 0.5-1.0kg arttığı idi.çünkü blood düğümünde iki düğümün birbirini sıktığı yerden misina geçiyordu,ve bu misina düğümü koruyordu.
    diğer düğümlerin aralarına bizde, küçük bir misina parçası attık ve 1.0 kg verileri yukarı çekmiştikbuda tezimizi doğruluyordu.
    bu düğümde misinanın oturma problemleri vardı ve yapımı biraz zordu,ama bu mantık bize kullanmamız gereken misina hakkında bilgi veriyırdu:

1-ısınma derecesi daha yüksek
    2- sürtünme değerleri daha yüksek
    3- ve en önemlisi sert misinalar

bu tip bir misina:BLOOD KNOT==-0.30mm stroft abr====7.0 kg değer verdi.
    NAİL KNOT-ALBRIGHT KNOT- üzerine de çalışmalar yaptık ancak bu düğümler,kayma sorunu yaşıyordu müdahale edilmesi gereken düğümlerdi,yani DYNEMA GİBİ KAYGAN BRAİD LER,MİSİNAYI TAM SIKMIYORDU.
    bizde üzerine çalışmayı bıraktık.

MAHİN KNOT-en iyi misinayı,braid e bağlama şekli olarak,nitelendiriyorum.kayma yok,çıkış da sorun yok,önde bir engel oluşturmuyor,fazlalıklar düğümün arkasında.

verileri-50 deneme:(0.35 pelikan)
    en yüksek kaydedilen çeker-5.5kg
    en düşük kaydedilen çeker 4.0kg
    en fazla kaydedilen ortalama değer 4.5kg

SONUÇ: benim bakış açımla gördüğüm:
    misinayı braid ile birlştirilen düğümlerin çeşitli handikapları olduğu yönünde.bazılarında değerlerin düşmesi,bazılarında kayma ve oturma sorunları yaşanıyor.

en iyi çözümü tüm düğümlerin en iyi çekerlerini alabileceğiniz bir sistem kullanmak yani RİNG kullanmak en iyi çözüm sunuyor.

Son düzenleme: 28 Nisan 2010
  2. ErginAVCI

ErginAVCI

Favori Kamış:
    Olta
    Ar-ge

Bu teknik bilgiler için teşekkürler... Böyle bir teknik veri sunan arkadaş forumda varsada denk gelmedim. Çok bilinçli bir deney sonuçları verdiğin için tekrar teşekkür ederim.

3. bilent yıldırım

bu bilgiler 6 ay gibi bir sürede toplanmış,ellerimizi yara yapmış bilgilerdir üstad.
    teşekkürler.

4. TEKNOTURK

TEKNOTURK Erkan

Favori Kamış:
    Dam Salt-X SW Spin 270cm 10-40g
    Favori Makine:
    Okuma Epixor 40
    En İyi Avı:
    Levrek
    Böyle denemiş ve ölçülmüş bilgileri burada paylaşmanız çok güzel. Benim de merak ettiğim birşeydi, hangi düğümün ne sağladığı konusu. Ellerinize sağlık, arşivlik bir bilgi olmuş :)

5. ErginAVCI

ErginAVCI

Favori Kamış:
    Olta
    teknik olarak çalışman çok süper çok taktir ettim. düğüm, iğne, ipler olsun çok çok başarılı

6. bilent yıldırım

sağol kardeşim.

7. point.shot

point.shot rıfat kayar

Favori Kamış:
    Spro Precision Hot Spin 210 cm 5-15 gr
    Favori Makine:
    Shimano Stradic 3000FI
    En İyi Avı:
    Anadolu Alası Gökkuşağı 63cm
    Gerçekten takdire şayan bir paylaşım ve araştırma Bilent Bey. Ben özellikle örgü misinalarla ilgili olan düğümlerin sağlamlığı konusunda merak içindeydim. Sırası ile önerilerinizi deneyeceğim.

8. fisher33

fisher33 Levent

Favori Kamış:
    BG 30 DAİWA(rat)-Balzer kamış
    En İyi Avı:
    120cm sapan,96cm levrek
    Güzel bilgi için teşekkürler