Dün saat 17 gibi aklıma esti ve selçuk pamucak azmak tarafına bir gideyim dedim .. vardıgımda tepem attı . dere boyu her iki taraftan dev kazıklar ve tel örğü ile kapatılmış. tek bir geçiş var .. neyse daldım içeriye su kıyısında millet parmak kadar kefalleri kıbrıs oltası ile topluyor.. 2 tane delikalnı 20 civarı onlarda 2 kamış ile kıbrıs atmışlar ama birinin elinde tırıvırı.. - delikanlı onun yasak oldugunu bilmiyormusun ? dedim ==yoo neden yasak ki ? ne zararı var ? dedi. -sen ne zamandan beri balık tutyorsun ? dedim ==epeyi zaman oldu .. dedi -evde bilgisayarın internetin varmı ? dedim zira gayet pahalı bir araba ile gelmiş. ==evet dedi - peki madem balık merakı var amatör balık avı sayfalarında hiç takıldınmı? == Hayır.. işte tepemin tası bir daha attı... - Bu sayfalara üye olsaydın tırıvırının ne oldugunu bilirdin en azından bir kez bile internette bakmadınmı ne meret bişi olduguna?? ==Yooo.. Neyse sakin ol dedim kendime.. ve anlattım ne oldugunu topladı.. Eğitim şart
ben de zamanında birkaç kez tırıvırı kullandım...bu gibi amatör balıkçı sitelerinin balıkçılık konusunda çok çok önemli olduğunu herzaman dile getirmişimdir...elinize,dilinize sağlık muvaffak abi.
Balık tutmayı sevmiş alışmış bir insan elinin altında da internet imkanı olduktan sonra neden araştırmaz kurcalamaz ? anlıyamıyorum.. bu ne biçim olaydır.? ilgisiz merakmı ? diyeyim tembel meraklı mı diyeyim? şaşırdım
Bir de insanın ticari bir beklentisi yoksa (çok balık tutup satmak gibi) neden öyle bir şeyi balık avlamada kullanır ki? Ne zevki var ne keyfi. Bu yasağın başladığı yerin satıcılar olması lazım. Muvaffak Ağabey, ne yazık ki insanlar interneti bilgi amaçlı değil bambaşka şeyler için kullanıyorlar. Toplum olarak bilgi ve kültür düzeyimiz, üzülerek söylüyorum ki yerlerde.
Muvaffak Abi Bu lanet olası şey hala imal ediliyor ve satılıyor maalesef,tek umudum misina ağın artık imalatı ve ithalatı yasak,son günlerini yaşıyor,tabiki stoklar tükendiğinde Cahiller kullanıyor diyeceğim ama inanınki yasak olduğunu ve zararlarını bilenler de kullanıyor maalesef. Başımdan geçen iki olayı anlatayım. 3-4 tane genç geldi '' Hayalet varmı '' diye sordular,Derin bir nefes alıp verdim sert bir ses tonuyla '' o lanet şeyi bırak istemeyi,soracağınız en son kişi benim '' diyerek,zararlarını anlatmaya başladım.ne deseler beğenirsiniz ? '' Gideceğimiz yer derin bir yer,takılıp kopma riski yok '' bu lanet şeyin zararlarını bildikleri halde kullanmak istemeleri tam bir rezalet, güldüm acı acı güldüm,kafamı sağa sola sallayarak güldüm.Çıktılar gittiler bulup,alacakları yerlere Bayan bir müşterim var,geçen gün geldi Sudak avlamak istiyorum ama bir türlü yakalayamıyorum diyerek yem tavsiyesi istedi,mr twister kurtlardan takımlar hazırladım ve bir kaç küçük tavsiyede bulundum,en önemlisi de şu an piyasada olmayan bir mr twisterdan ( kendime ayırdığım son bir kaç taneden ) 1 tanesini,FC misina ile takım yaparak ücretsiz olarak verdim özellikle denemesini rica ettim,ben yokken gelmiş ve '' Orhan Bey,bana tırıvırı bulsun '' demiş,Kayın biladerim de '' Sakın Orhan Abiden istemeyin '' diyerek zararlarını ve yasak olduğunu anlatmış,Bayan müşterim 15 gündür uğramıyor '' Muhtemelen tırıvırı bulmuş ve mutlu bir şekilde avlanıyordur '' Ah be Abim keşke sadece cahil dediğimiz insanlar kullansaydı, Rastgelsin.
Abicim 10kişiden 3tanesi kesin tırıvırı kullanıyor burda. Ne kadar uyarsakta biraz kalın kafalı insanlarımız var. Geleceği değil o anki zevkini düşünen bir milletiz çok üzücü..
Biri hobisini, diğeri egosunu tatmin eder. Hobisini tatmin eden için, olsa da olur, olmasada. Onun için orada ki atmosfer, aldığı zevek ve heyacan önemlidir. Egosunu tatmin etmeye çalışan zavallılarda, doyumsuz ve aç gözlüdürler. Bulundukları yerin altını üstüne getirmeden, dibini kurutana kadar tüketmeden kendilerini rahat hissedemez, ohhhh be diyemezler. Bu bakış açısı, yaşamlarının her evresinde böyledir. Aç gözlülük ve doyumsuzluk nedeniylede, çevrelerinde hep 2. planda kalmaya mahkum, itibarsız kişilerdir.
tırıvırı mı ??? çıkaranın allah bin türlü belasını versin. en son adana pozantı da takımı sudan çekiyorum , aha dedim kendi kendime gayet trofe bir balık. neyse ağır ağır çektim. ne göreyim. tırıvırı ve üzerine takılmış 12 adet balık irili ufaklı. allahım sen bilirsin dedim hepsi canlıydı balıkların ve aynen limit üstü oldukları halde suya iade ettim. bu şekilde kolay avlanamazdım onları yemek mi aslaaa. uzun lafın kısası allah bildiği gibi yapsın tırıvırı kullananları...
okuma ve araştırma kültürümüz yok, çocuklara küçükken kitap okuma sevgisi aşılanmalı, belli bir okuma alışkanlığı edinildikten sonra kişiler zevklerine göre kitap, dergi, forum vs. birşekilde okurlar ama zamanında start verilmeli buna. en önemliside toplum olarak hala, örf, adet, gelenek, ataerkil kültürel yapı ve inanç sistemimizden kaynaklı olduğuna inandığım, sorgulama, yargılama, araştırma ve bunların bir meyvesi olarak sadece kendine ait bir fikir oluşturma, hala bir tabu. bazı şeyleri de aile vermeli insana, o da yok...
Yeni başlıyorum bu hobiye ve tırıvırı nedir şimdi bu başlık aracılığı ile öğrendim. Balık tutmayı keyifli kılan ve hobi haline getiren, avcının mücadelesi ve kimi zaman avcının, kimi zaman balığın galip gelmesidir diye düşünüyorum. Bu tür doğaya zarar veren yöntemlerle balık tutmak kime, nasıl bir zevk verecek anlayamıyorum.
Allah kahretsin bu tırıvırı denen illeti. balık malzemesi satanlar acık acık satmasalarda tırıvırı yapımında kullanılan agı kepçe filesi diye satıyolar.mıllette alıp tırıvırı yapıyo.nasıl önüne gecilir bunun bilemedim vallahı :s
Ustad çok iyi söyledi vallahi... Kimileri Hobi.Kimileri Ego derdinde tek sebep bu... Anılarınızı kurcalayın bakalım kaç tanesi cahil??
kanalın etrafının kapatılma olayınıda yeni ögrendim belediyenin çevre düzenlemesi..?????? yarın selçuk belediyesini arayıp tekrar soracagım balıkçılar ne olacak diye?? artık olta atamıyacagız. galiba.. izmir ili guney kısmında iç sular yerel yönetimler +su koopları+sit alanı ve dsi tarafından el konulmuş vaziyette .. anlıyacagınız .. olta atacak sazan tutacak su yok.. memlekette herşey bir alem.. dsi nin neden yasak koydugunuda bir türlü anlamam..allhın suyuna barajına ..
Kural tanimazlar girip tiriviri atsin , bohçaci limit altini cukkalasin , kurala nizama uyanda yanlarina gidip rahatsiz etmesin diye olabilir mi muvaffak bey
Dün Konya dışındaki bir avlaktaydım. O bölgenin yerlisi olan yetişkin 2 insan, iğne ile donatılmış küspe kullanıyordu. -"Bu şekilde küspe takımı yasak, biliyorsunuz değil mi" Dediğimde ne dese beğenirsiniz. -Ne zaman yasaklandı? Biz duymadık! Geçen yıldan beri yasak olduğunu, bunun sirküler ile duyurulduğunu söyledimde ise -"Bizim burda serbest." Dediler. Yani gerçekten yasağın o bölge için geçerli olmadığına inanıyorlardı. Ama sizin de yağptığınız gibi elimizden geldiğince özellikle "Tırıvırı" gibi zararlı maddeler konusunda çevremizi bilinçlendirmemiz gerekir. Tırıvırının verdiği zararı gören ve kavrayabilen kişilerin bir daha mu aleti eline almayacağına eminim. Onun için de sürekli bu konularla ilgili duyuru ve bilgilendirmeler yapmamız lazım.
İşin ilginç tarafı yakup bey küspeli olta takımları halaa olta malzemecilerinde satılıyor. Satış serbest kullanım mı yasak böyle bir mantık olabilir mi ? Malzemecilere bunun yasak olduğunu söylediğimde '' yooo ne zaman yasaklandı ki?'' gibi beni çileden çıkaracak sorular soruyorlar.... Olta malzemecilerine bir kural koyacaksın 2.2 tebliğni herkesein görebileceği ve okunaklı olacak şekilde işletmelere astıracaksın. Sigara yasağındaki gibi.
Tamamen katılıyorum. Ben de ne zaman av bayiisine "Küspe yasağı" konusunu sorsam, "yasak değil" diyorlar. Ve görünen yerde serbestçe satışını yapıyorlar. (Kaldı ki, küspenin yasaklanma gerekçesi tartışmaya açık bir konudur. Küspe yasağı konusunda benim de ciddi itirazlarım var...) Ama tırıvırı çok farklı bir olay ve bununla ilgili ciddi çalışma ve yaptırımların olması lazım. Ben geçen yıl bir veya iki, bu yıl da bir kez Konya Altınapa barajına gittim ve aleni olarak tırıvırı atan çok sayıda insan gördüm. Ben bunları görürken yetkililer neden göremiyor?? Demek ki birileri her zaman olduğu gibi işini gerektiği gibi yapmıyor ama buna rağmen makamını işgal etmeye ve ücretini almaya devam ediyor.