Dünya Sazan Avı Yarışması Fishabil 2000 Fransa

Konu, 'Tatlı SU Balık Avcılığı' kısmında kykh tarafından paylaşıldı.

  1. kykh

    kykh

    Mesajlar:
    218
    Dünya sazan avı yarışması 2000 yılında Fransadaki suni bir göl olan Fishabil' de 9-12 Haziran 2000 tarihleri arasında Fishabil 2000 adı ile yapıldı. Her biri iki kişiden oluşan 52 takım yarışmaya katıldı. Kesintisiz 72 saat yapılan avlanma sonunda tolam 1551,4 kg. balık yakalandı. Yarışmanın birincisi İngiliz ekip bu miktarın 225,4 kilogramını yakaladı. Böylece büyük ödül olan "tüm masrafları karşılanan dünya turuna" İngiliz ekip çıkmış oldu. Yarışmanın seyirci sayısı ise yüz bin oldu. Futboldan başka spora spor demeyen bizlerin ülkesinde şaşkınlık verecek bir rakam gerçekten. Yarışma "yakala ve bırak" (catch & release) esasına göre yapıldığından yakalanan bütün balıklar neredeyse hiç bir yara almadan suya geri salındı. Bu balıklar senelerdir bu şekilde yakalanıp salınıyor ama yakalanmaya devam ediyorlar ne balığın ne de amatör balıkçının bir şikayeti yok. Bizde de 2000 yılında "olta ile yakalanan balık acı çektiği için yenmesi günahtır" görüşü profesör düzeyinde tartışılıyor. Hem de balık yakalama konusunda bir şey bilmeden, tek yönlü, bu nedenle yetersiz kalan bir açıdan bakarak, amatör olta balıkçılığı ilgilenen, olta balığı yiyen inançlı herkesi sorumsuzca tedirgin ederek. Ama, burada ana konumuz bu değil tabii dönelim yarışmaya.

    Fransa' da Rhin şehrine 40 km. mesafede 35 hektar (350 dönüm) alanı olan toplam balık miktarı 35 ton olduğu tahmin edilen suni bir göl. Yayın, sazan, sudak, turna gibi balıklar var. Balıklar da iri 200 kiloya kadar yayın, 20 kiloluk turna, 30 kiloluk sazanlar bu gölde sıkça yakalanıyor. Tabii tüm yakalamlar "yakala ve bırak" ilkesine göre. Alttaki resimler konumuz sazan olduğundan bu gölde yakalanan bazı rekor boyda balıkları gösteriyor. yarışmada bu kadar büyükleri çıkmadı ne yazıkki. İlk dünya sazan avı yarışması 1996 yılında yine bu gölde yapılmıştı. İki yıllık bir aradan sonra 1999 yılında Romanya' nın Saruleşti gölünde ikincisi yapılan yarışmayı, yine Fransa Fishabil' de yapılan bu yarışma takip etti.


    Yarışmaya her biri biri kaptan olmak üzere, iki kişiden oluşan çeşitli Avrupa ülkelerine mensup 52 takım katıldı. Her yarışmacının tek iğneli iki dip oltası kullanma hakkı vardı böylece her takım 4 olta ile yarışmış oldu. Takımların göl kenarındaki yerleri önceden tespit edilmiş ve numaralanmış yerler için kura çekimesi ile tespit edildi. Yarışmada tam emin değilim ama diğer yarışmalarda da uygulanan ulaslararası IGFA (International Game Fishing Association) kuralları genel kurallar olarak uygulandı. Sadece 3 kilo ve üstündeki sazan ve amur (bu balık Asya Amur nehri kökenlidir, sazan familyasındandır. Kültür balığı olarak bilinmeyen bir tarihte Çin' den Türkiye' ye getirildiği sanılmaktadır, ben bu işlemin başarılı olduğuna dair kayıt bulamadım, ayrıca bu balığı Trakya sularında görmedim duymadım; Anadolu'da başka yerlerde bulunabilir. Bununla beraber Türkçe' de Ot Sazanı olarak geçmektedir.) balıkları tartılarak yarışmacıya puan kazandırdır. Yakalanan balıklar hakem gelip resmi tartım yapılana kadar kesinlikle su içinde büyük livarlarda zedelenmeden muhafaza edilmek zorundaydı. Tartım sırasında ve balıkla resim çektirirken balığın derisinin devamlı ıslak tutulması şarttı. Genel kurallar 1999 Saruleşti yarışmasındaki gibi idi. Yarışmada biraz da Fransız gölgesi vardı. Pek çok yarışmacı damaksız veya mikro damaklı iğne kullanılacağını son anda öğrendi. Bu yarışmanın sponsorlarından olan Fransız iğne üreticisi VMC firması ise bu iğneleri hazırlamıştı bile. Canlı yemler (solucan, larva gibi) kullanılması ve bunların yemleme hamurlarına katılması yasaktı. Bu da son dakika sürprizlerindendi. Aslında gölü bilen ve sık sık burada avlananlar için bunlar sürpriz olmadı; bunlan Fishabil' in genel kurallarıydı ve devamlı olarak uygulanmaktaydı. Zaten sonuçta her yıl burada avlanan İngiliz, Carp World dergisinin baş editörü Tim Paisley' in ekibi rahatlıkla birinci oldu. Bu arada daha pek çok ilk defa duyulan başka uygulamalar da yarışmacıları epey şaşırttı. Problem Fransızların uluslarası bir yarışmada sadece kendi dillerinde bilgi vermeleri idi. İnternetteki sitelerindeki 5 satırlık bilgi de Fransızca idi ve daha fazla bilgi için bir yazışma adresi vardı. Zaten alttaki sonuçlara bakarsanız uluslararası bir yarışma sonucundan çok Fransa' da yapılan sanki ulusal bir yarışma gibi sonuçlar çıktığını göreceksiniz. Böylece bilgi, iletişim çağında Fransızca iletişimsizliği yaşanmış oldu. Buradaki bilgileri toplamak için ben de epey uğraştım.

    Nihayet yarışma 9 Haziran 2000 tarihinde, saat 17 de resmen başladı. Kesintisiz 72 saat süren yarışma sonunda takımlar değişik teknik ve taktikler uyguladılar. Kullanılan takımlar geçen senekilerden pek farklı değildi. Demek ki sazanlar hala bu takımı öğrenememiş. Bunların tanımları sazan sayfamızda var. Ama özellikle İngilizler ülkelerinde üretilen en son sazan yemleri ve teknoloji ile iyi gittiler ve kazandılar. Bu teknikler yaygınlaşırsa sazan avı sayfamı güncelleyerek sizlere de aktaracağım.

    Yarışma sonuçları aşağıdaki gibidir. Bu yarışmaların organizatörü Fransız, Rafael Farajji önümüzdeki yıl New York Central Park' ta Dünya sazan Avı yarışması düzenleme peşindeymiş bakalım başarılı olacak mı?

    Sıra Ülke Balık Sayısı Toplam Ağırlık (kg)
    1 İngiltere 37 225,4 kg
    2 Fransa 18 112,8 kg
    3 Fransa 15 112,4 kg
    4 İngiltere 18 105,8 kg
    5 Fransa 15 97,5 kg
    6 Fransa 14 85,4 kg
    7 Fransa 11 80,8 kg
    8 Fransa 15 72,1 kg
    9 İngiltere 16 69,3 kg
    10 Belçika 9 64,4 kg
    ... ........................... ... ...
    30 Rusya Fransa 2 10,6
    .... ......................... ... ...
    38 Fransa 1 3,7
    Diğer takımlar hiç balık yakalamamış.
    Toplam yakalanan balık sayısı 255
    Yakalanan balıkların toplam ağırlığı (Kg.) 1551,4


    İşte O Avdan Bazı Görüntüler:

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]


    Birgehan Sarp ın Sitesinden Alıntı!...
     
    Son düzenleme: 8 Eylül 2007
  2. dionysos

    dionysos ilhan

    Mesajlar:
    85
    Şehir:
    istanbul-avcılar
    Favori Kamış:
    olta
    paylaşım için teşekkürler

    güzel bilgi,paylaşım için teşekkürler
     
  3. eozsoyeri

    eozsoyeri Erdem Özsoyeri

    Mesajlar:
    1.976
    Şehir:
    İstanbul
    Paylaşım için teşekkürler..
     
  4. gülbaharlar

    gülbaharlar gulbaharlar

    Yaş:
    54
    Mesajlar:
    4.214
    Şehir:
    manisa
    Favori Kamış:
    el oltası, kamış
    En İyi Avı:
    13 kilo aynalı sazan
    paylaşımın için teşekkürler arkadaşım selamlar
     
  5. kykh

    kykh

    Mesajlar:
    218
    teşekkürler ederim saolun
     
  6. uzunköprülü umut

    uzunköprülü umut Umut ÖZER

    Mesajlar:
    672
    Şehir:
    edirne/uzunköprü
    Favori Kamış:
    3.00m alba kamış 60lık olta ve her türlü şamandıralı olta takımı
    En İyi Avı:
    10 cm tatlısu levreği
    paylaşım için teşekkürler :)
     
  7. OrhanCinoglu

    OrhanCinoglu

    Yaş:
    45
    Mesajlar:
    344
    Şehir:
    kucukyalı istanbul
    Favori Kamış:
    kamış
    En İyi Avı:
    57 cm kefal 1,5-2kg arası
    güzel paylaşım Meriç kardeşim .ilerde inşallah barajlarımız ve göllerimiz suyla dolduğunda ,balık nüfusumuz arttığında,tırıvı sona erdiğinde,sularımıza atık dökmediğimiz ve bilinçli avlanmayı öğrendiğizmizde bizde de böle yakala ve bırak tarzı(bi nebze de olsa)turnuvalar organizasyonlar olur.Şu an ki olay yakala ve yok et:mad: :eek: :(
     
  8. murat41

    murat41

    Mesajlar:
    1.231
    Şehir:
    kocaeli-izmit
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    vatoz 46,7 kg
    paylaşımın için teşekürler:)
     
  9. Conqueror

    Conqueror Ahmet Fatih Eryılmaz

    Yaş:
    43
    Mesajlar:
    10.402
    Şehir:
    Edirne / Kutlutaş
    Favori Kamış:
    Silstar at makara 50 lik , Silstar Bx makara 50 lik ,Silstar 2,70 m iki adet kamış
    En İyi Avı:
    100 gr israil sazanı
    paylaşım için teşekkürler
     
  10. kykh

    kykh

    Mesajlar:
    218

    Bende bunu umut ediyorum Allah bu günlerimizi aratmasın!...
     
  11. berkman84

    berkman84 Gökhan

    Mesajlar:
    60
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Balzer Trendos 3,90 (3 parça)
    Favori Makine:
    balzer bonita 30luk
    En İyi Avı:
    turna 2.3 kg
    paylaşım için teşekkürler
     
  12. kykh

    kykh

    Mesajlar:
    218
    Rica ederim nedemek
     
  13. solakali79

    solakali79

    Yaş:
    45
    Mesajlar:
    441
    Şehir:
    Denizli
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    Sazan 2KG
    Paylaşım için teşekkürler (türk takımı osıra nerdeydi) bir takımımız bile yok en büyük eksikliklerimizden bir tanesi