Merhabalar.Motorumun düşük devirlerde rölanti diyelim buna su atmadığını uzun zamandır biliyorum ama nedeni ne olabilir fikri olan var mıdır.Ama rölantiden çıkarttığımda düzeliyor. sadece düşük devirlerde su atmıyor.Fikri olan varmı acaba :S Bu arada motorum 60 model seagull
mototrun kanalı tuzlanmış. temizlemeden kullanmaya devam edersen yakında serviste motor yaptırıyo olarak bulabilirsin kendini
Melih Bey merhaba; Motorunuzun " kaplin " adı verilen parçasını acilen kontrol ettirmenizi öneririm. Olası bir hararet yaptırmanız durumunda çok ciddi hasarla karşılaşacağınız gibi, denizin ortasında teknenizin hareketsiz kalması riskinide unutmayınız.
Melih Bey Kardeşim, Bence yapılacak en doğru hareket bu şekilde motoru çalıştırmamak ve en kısa zamanda bir servise götürmektir. Motorun şu anda sadece düşük devirde su atmadığına göre demekki su kanalları tam olarak tıkanmamış ama yinede çalıştırmak risklidir. Yüksek devirde de eskiye nazaran daha az su attığını tahmin ediyorum. Kolay gelsin.Selamlar, Süheyl Başak
bu motorlar çok eskiler.Limanda bu motorun aynısından gördüm ,aynı şeyi denedim ondada rölantide su atmayı kesiyor.Acaba rölantide kullanılmayacağımı düşünülmüş die düşündüm çünkü boşu yok. E böyle oluncada sırtı çekemiyorum.İskarmozlara iple kova bağlamak zorunda kalıyorum bende
Şaftın en altında su girişinin içinde devir daim lastiği var. O lastiğin kanatlarından 1 tanesi bile yırtılmış olsa su atmaz. Çok yüksek devirde su atmaya başlar ama yeterli soğutmayı sağlayamaz ve motor yatak sarabilir. Başıma gelmiştir...
melih kardeşim su ve arap sabunu ile motorunu 1 saat bir kova içinde çalıştır 1 saat sonra tekrar çalıştır marketlerde porçöz diye adı geçen deterjanıda suya ilave edersn iyi sonuç alırsın birkaçkez dene olmadıysa tamirci ellerinden öper büyük bir olasılıkla sonuç aırsın denenmiş bir çalışmamdır sana tavsiyem motor sökme işini kendin dene çok basit birmekaniktir alıştımmı sürekli kendin her nerede olursan bir tornavida pense ile iş bitiyor bol şanslar not:işlemi bitirdikten sonra mazotlu suda 5 dakika çalıştır saygılarımla
Porçöz gibi kimyasal sıvıları tavsiye etmem aynı şekilde bir arkadaşım yıkadı motor sizlere ömür kimyasal madde içini ve çontaları eritmiş
SEagull çeşme gibi su atar, rölantide de su kestiğini hatırlamıyorum. (60'lı yıllarda kullanmıştım, çok zaman geçmiş, unuttum.) Arkadaşların dediği gibi ya kanallarda tıkanma var ya da suyu emip basan sistemde bir eksiklik. El becerine güveniyorsan söküp bakabilirsin, aksi halde mahalledeki bir deniz motorcusuna sormanı tavsiye ederim ama fazla para verme. Geçmiş olsun.
El becerim var tamirciye götürmedim daha elimden geliyor herşeyini yapıyorum ki teknik öğretmenim zaten Dediğiniz gibi bi dağıtırım bakalım.Resi abimin dediği gibi musluk gibi atıyor suyu bu alet eğer içinde bişey bulamazsam porçöz su karışımı yapayım...Az katarım porçözü :S He bu arada suyu çeken mil yani kuyruk mili bir borunun içinden geçiyor.Dönüş sırasında buradan suyu emiyor motor.İçini açmadım ama o mil kıyma makinalarında olduğu gibi helezon sanırsam.Döndükçe suyu yukarı kaldırıyor.Düşük devirlerde ise yeterli turu yapamadığından çekemiyor gibi geldi bana.Ancak milin etrafındaki borunun üzerinde bir kaç delik var buralardanda su atıyor e motorun devri düşdüğünde motor yukarıya kadar çekemiyor sanırım suyu ve buralardan hala atıyor.Acaba o 2 eliği kapatsam motorun daha basınclı emmesine yardımcı olmuş olamaz mıyım?
Temizleme suyunda Porçöz kesinlikle kullanmayın. Porçöz bir detarjan değil, % 25 asit % 75 su karışımından oluşan bir kimyasaldır. Herhangi bir temizlik malzemesi ile karıştırılması kesinlikle önerilmez. Eğer kullanırsanız soğutma suyunun motor içinde temas ettiği tüm contalara hasar verebilirsiniz. Daha öncede yazdığım gibi, motorun içerisinde bulunan pervaneye benzer " kaplin" adı verilen plastik parçanın yıpranmış yada kanatlarından bazılarının kırılmış olma ihtimali çok fazla. Bu nedenle temizleyici sıvılar sorununuza çare olmayacaktır. Bunun belirtiside motorun yüksek devirlerde yüksek debide su atmasıdır. Eğer kanallar tıkalı olsaydı devir yükseldiğindede atılan su miktarı artmazdı.
Daha önce iki defa seagull kullandım.Seri değiller fakat torkları nedeniyle öküz gibi çekişleri var. Düşük devirlerde de su devir daimi oluyor.Volümü düşük ama yine de yapıyor.Bu nedenle arkadaşlarımın dediği gibi devir daim mekanizmasında problem olması kuvvetle muhtemel.