Düz İğne

Konu, 'İğneler' kısmında experienced tarafından paylaşıldı.

  1. experienced

    experienced Mert

    Yaş:
    42
    Mesajlar:
    119
    Şehir:
    İstanbul
    Arkadaşlar merhaba,
    benim merak ettiğim genelde heryerde çapraz iğne kullanılıyor acaba bu düz iğnelerin özellikle kullanım alanları varmıdır? Bir tavsiye üzerine ben kefal avında düz beyaz 8 numara kullanıyorum ama doğrumudur yanlışmı yapıyorum nedir ne değildir bildiğimden bu konuda aydınlatırsanız sevinirim.
     
  2. er41han

    er41han Erhan

    Yaş:
    70
    Mesajlar:
    4.473
    Şehir:
    İzmit - Kocaeli
    En İyi Avı:
    İstavrit, Kefal, Mırmır
    Merhaba, beyaz düz iğnelerin özellikle kullanıldıkları yer varmıdır bilmiyorum, ama burada romanlardan tanıdıklarım var, istanbula adalara kadar balığa giderler, yakın zamana kadar kefale beraber çok gittik, onlar kefalde hep düz beyaz iğne kullanırlar, yemide kendileri bol çıkardıkları için, iyi kefal yakalarlar, sizi anca bu kadar bilgilendirebilirim, düz beyaz kullanmanızda bir sakınca olacağını hiç sanmıyorum, :D RASTGELE
     
  3. alikemal

    alikemal Ali Kemal GÖKTÜRK

    Mesajlar:
    1.350
    Şehir:
    Ankara
    benim bildiğim düz iğneleri kıbrıs ve çaparilerde kullanılır yanlışım varsa düzeltin
     
  4. skoylu

    skoylu Serdar KÖYLÜ

    Mesajlar:
    7.941
    Şehir:
    GEBZE
    Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Köstekli takımlarda, yemin dönmesinin istenmediği takımlarda düz iğne kullanılır.

    Aslında iğne, düz iğnedir. Çapraz iğne, düz iğneye alternatiftir. Genel olarak biraz daha kolay saplanma avantajı vardır. Ama karışmayı artırmak, yemin duruşunu bozmak gibi dezavantajları vardır. Çoğu av sitilnde (mesela çapari) bu dezavantajlar, iğneyi daha verimsiz hale getirir.
     
  5. ozan

    ozan Ozan

    Mesajlar:
    3.040
    Şehir:
    Antalya
    iğne düz iğnedir gerisi alternatiftir. çapraz iğne balığı çabuk aldığı gibi çabuk kaçırır. yemi bozar daha çabuk açılır. vs. vs. özellikle derin su ve büyük balık avlarında iğne hem sağlam hem düz olmalıdır. ben kendi adıma son 7-8 senedir çantama çapraz iğne sokmadım
     
  6. m-a-v-i

    m-a-v-i Yasin

    Mesajlar:
    1.153
    Şehir:
    İstanbul
    Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nin bu konuda yapmış olduğu bir çalışmayı, sorduğunuz soru ile ilgili yararlı bilgiler içerediği ve bir fikir oluşmasında katkıda bulunacağı için ekliyorum.

    Olta Balıkçılığında Düz ve Çapraz İğnelerin Av Etkinliği Üzerine Bir Araştırma

    Giriş
    Oltalar ile su ürünleri avcılığı tarih öncesi çağlara dayansa da, günümüzde ticari ve sportif amaçlı olarak tüm dünya denizleri ve iç sularda halen yaygın olarak kullanılmaktadır. Basit yapıdaki bir olta; iğne, fırdöndü, misina, yüzdürücü ve batırıcıdan oluşmaktadır. Olta ile avcılıkta av verimini etkileyen en önemli faktörlerin başında iğne ve yem gelmektedir.
    Olta iğneleri özel şekillerde kıvrılmış iyi kalite çelik, bronz, nikel ve krom karışımı metallerden imal edilir. Olta iğneleri teknik yapı olarak uç, boyun, beden ve pala olmak üzere dört ana kısımdan oluşmaktadır (Hoşsucu, 1998). Balık veya diğer su ürünleri olta iğnesine ağız, damak veya vücudun diğer bölgelerinden takılarak yakalanır. Balığın yakalanmasında en etkin rol oynayan yer, uç ve boyun kısımlarıdır. Boyun, beden düzlemi ile yapmış olduğu açıya göre düz ve çapraz olarak isimlendirilir (Bjordal ve Løkkeborg, 1996). Diğer bir ifade ile bir olta iğnesi, düz bir zemin üzerine bırakıldığında iğne her noktasından düzleme değiyorsa ‘düz iğne’, aynı zemin üzerinde sivri uç yukarıda kalıyorsa bu iğnelere de ‘çapraz iğne’ denilmektedir (Alpbaz, 1991). Bugün tüm dünyada Kirby adı ile bilinen bu özel kıvrımlı çapraz iğneler yaygın bir şekilde kullanılmaktadır (Pasiner, 1998).
    Bu çalışmada sportif amaçlı kullanılan aynı malzemeden yapılmış farklı iki boyuttaki düz ve çapraz iğnelerin avlanma etkinlikleri araştırılmıştır.

    Materyal ve Yöntem
    Araştırma Mart-Ağustos 2001 tarihleri arasında İzmir Körfezi adalar mevkiinde yürütülmüştür. Deniz çalışmaları Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’ne ait 9 BG motor gücünde, 6 m boyunda SÜFAK balıkçı kayığı ile yürütülmüştür.
    Araştırmada körfezdeki oltacıların yoğun olarak kullandıkları, boyun yapıları düz ve çapraz olan iğneler kullanılmıştır.
    Av operasyonlarında, çalışma bölgesinin dip yapısı ve balık çeşitliliğine bağlı olarak 5 ve 7 numara (Mustad 2315) uzun saplı, galvanize iğneler kullanılmıştır. Her iki boyut içinde iğne boyun şeklinden kaynaklanacak av etkinliği araştırılmıştır. İğneler, dört köstekli sarkıtma oltalarına monte edilmiştir. Sarkıtma olta Ø 0.40 ana beden, Ø 0.30 ara beden ve Ø 0.25’lik misina kösteklerden oluşmaktadır. Köstekler arası mesafe 15 cm, köstek boyları 10 cm dir. Batırıcı olarak farklı bölge, derinlik ve deniz durumuna göre 50-70 gr lık iskandil kurşunlar kullanılmıştır. Oltalar aynı büyüklüğe sahip 2 düz, 2 çapraz iğneden oluşmaktadır. Oltalarda, iğne konumlarından dolayı oluşabilecek av farklılıkları, iğnelerin ara beden üzerine farklı sırada donatılması ile homojenize edilmiştir (Şekil 1).

    Şekil 1. İğnelerin ara beden üzerindeki konumları.

    [​IMG]


    İğneler boyut olarak değil, şekil ve yapı bakımından karşılaştırılmıştır. Bu nedenle farklı boyuttaki iki iğne, aynı operasyon zamanında kullanılarak iğne boyutundan kaynaklanacak farklılıklar ortadan kaldırılmaya çalışılmıştır.

    Denemeler gün ışığında dört kişilik bir av ekibi ile gerçekleştirilmiştir. Yem olarak sülünes (Solen vagina) kullanılmıştır. İğnelerdeki yem büyüklü-ğünün aynı olmasına özen götse-rilmiştir. Avcılık esnasında yakalanan balıklar yakalandığı iğne tipine göre ayrılmıştır.
    Av kompozisyonun tür bazında boy ve ağırlık değerleri ölçülmüştür. Türlerin avcılığında iğne tipinin etkinliği Kolmogorov-Smirnov testi ile iğne tipinin tür bazında boy ve ağırlığa etkisi t-testi ile sınanmıştır.


    Bulgular
    Araştırma süresince avlanan toplam 260 adet balığın %58’i çapraz iğneler ile, %42’si düz iğnelerle yakalanmıştır (Şekil 2).

    Şekil 2. İğne tipine göre avlanma oranı.

    [​IMG]

    Toplam yakalanan balıkların %50’sini ısparoz (Diplodus annularis), %19’unu kupes (Boops boops), %17’sini izmarit (Spicara smaris), %6’sını karagöz (Diplodus vulgaris), %2’sini kırma mercan (Pagellus erythrinus) ve kalan %6’sını ekonomik değeri olmayan balık türleri oluşturmuştur (Şekil 3).

    Şekil 3. Avlanan balıkların tür bazında dağılımı.

    [​IMG]

    Denemeler süresince her operasyonda çapraz iğneler düz iğnelere göre tür çeşitliliği açısından daha etkin bulunmuştur. Düz ve çapraz iğnelerle tür bazında yakalanan balıkların oransal dağılımları Şekil 4’te görülmektedir.

    Şekil 4. Düz ve çapraz iğne ile yakalanma oranları.

    [​IMG]


    İzmarit dışında diğer tüm türler çapraz iğneyle daha yüksek yakalanma oranları vermiştir. Bu oranlar kupes’te %73, ısparozda %56, kırma mercan’da %75, karagöz’de %67 ve diğerlerinde %73 şeklinde bulunmuştur. İzmarit’te ise düz iğneler ile %60’lık daha yüksek bir yakalanma oranı tespit edilmiştir.
    Çapraz ve düz iğneler arasında avlanma etkinliği bakımından istatistiksel açıdan önemli bir fark bulunurken (P≤0.05), türlerin boy ve ağırlıklarının ortalamaları arasında iğne tipinin istatistiksel açıdan önemli bir fark bulunmamıştır (P>0.05).

    Tartışma ve Sonuç
    Denemeler sonucunda, çapraz iğneler düz iğnelere göre (sayı ve ağırlık) daha verimli bulunmuştur. Çapraz iğnelerin düz iğnelere göre balığın ağzına batma şansı daha yüksektir (Alpbaz, 1991). Profesyonel olta balıkçıları da bu görüşü desteklemektedir (İlyas Varol ile kişisel görüşme). Paragat ile yapılan bir çalışmada da çapraz iğnelerin av oranı düz iğnelere göre daha yüksek bulunmuştur (Görener ve Samsun, 1996).
    Araştırmanın başında, büyük boyutta çapraz ve düz iğneler kullanılmış fakat bu iğneler ile yeterli sayıda balık türü yakalanamadığından daha sonra küçük boyutta iğneler denemeye alınmıştır. İğne boyutundaki küçülme, av etkinliğinde önemli bir miktarda artışa neden olmuştur. Küçük boyutlu bir iğnenin büyük boyutlu bir iğneye göre daha yüksek bir avcılık yapması mümkündür ve iğne boyutundaki küçülmeler normalden daha yüksek yakalanma oranları verebilmektedir (Bjordal, 1981). Olta ile balık avcılığında ısparoz, kupes, karagöz, mercan ve izmarit için farklı büyüklüklerde çapraz iğnelerin kullanılması tavsiye edilmektedir (Pasiner, 1998). İğne boyutundaki farklılığın, av etkinliği ile ilişkili olarak av verimini doğrudan etkilediği, bu çalışma sonuçları da desteklemektedir.
    Çapraz iğnenin av etkinliği düz iğneye göre daha fazladır. Bunun en önemli nedeni, balığın yeme hamle yapıp iğne ile birlikte yuttuktan sonra tekrar dışarı atmasının (kusmasının) oldukça güç olmasıdır. Çünkü çapraz iğnenin sivri ucu, daima köstek çekim yönüne açılı bir şekilde konumlanmaktadır. İğne ağızdan dışarı atılmak istendiğinde, iğne ucu ağız boşluğundaki deriye takılır ve hafif bir direnme ile de daha derine batarak kalır (Alpbaz, 1991).
    Çapraz boyunlu iğneler ile yapılan avcılıkta; av verimi artarken yem kaybı düz boyunlu iğnelere oranla daha fazladır (Hoşsucu, 1998). Yapılan bu çalışmada da çapraz iğnelerde yem kaybının düz iğnelere göre daha fazla olduğu gözlemlenmiştir. İğne ucundaki tırnaklı yapı yemin iğne ucundan kolay çıkmasını engeller. Ayrıca iğne bedenlerinde bir veya iki tırnak bulunabilmektedir, bu tırnaklar sayesinde balığın yemi sıyırarak alması zorlaşmakta dolayısıyla yem kayıpları en aza inmektedir (Çelikkale ve diğ., 1993).
    Gerek olta balıkçılığında gerekse paragat ile balık avcılığında türe özgü iğne çeşitleri ile av verimini artırma çalışmaları halen devam etmektedir. Araştırmacıların çoğu yapılan bu çalışmalar sonucunda türe özgü geliştirilen iğne tiplerinin av verimini olumlu yönde etkilediğini belirtmektedirler (Huse, 1979; Bjordal, 1998).
    Sportif amaçlı olta balıkçılığına yeni başlayan oltacıların kafalarını meşgul eden önemli konulardan biri uygun olta iğnesinin seçimidir. Araştırma sonuçlarına bakıldığında belirtilen türlerin avcılığında kullanılan çapraz iğneler av etkinliğin açısından daha verimli bulunmuştur.

    Ege Üniversitesi Su Ürünleri dergisinden alıntıdır.
    Kaynak

    Ayrıca bildiğim kadarı ile levrek vs. avlarında, canlı yem kullanılan bırakma gibi takımlarda genel olarak düz iğneler tercih ediliyor.
     
    Son düzenleme: 21 Ekim 2009
  7. ozan

    ozan Ozan

    Mesajlar:
    3.040
    Şehir:
    Antalya
    izmaritte görünen oranın oluşma sebebi izmaritin oltadan daha fazla dökülmesi olduğunu düşünüyorum. düz iğne daha az balık döker ve yukarda dediğim gibi çapraz iğne balığı hem çabuk alır hem çabuk döker. tasma noktasında sıkıntısı olmayan bi başka 4 kişiyle bu çalışmanın tekrarlanması güvenirliğini artırır diye düşünüyorum. bana burada av yapan ekipte tasma sıkıntısı yaşanmış gibi geldi çünkü sonuçlara bakınca.
     
  8. skoylu

    skoylu Serdar KÖYLÜ

    Mesajlar:
    7.941
    Şehir:
    GEBZE
    Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Ozan, çapraz iğne, balığı daha kolay alır. Sebebi, iğnenin ucunun açıkta kalması değildir. Beden, ile uç arası fark, dengesiz bir oturuşa sebep olur ve iğneyi sıkan balık, ucun damağına yönelmesini sağlar. Yani, ağzını kapatan balık, iğneyi dengesiz sıkar ve uç damağa daha çok yönelir.

    Ama bu etki aynı zamanda, çekme noktasıyla tutma noktası arası bir ofset oluşturur, balık dengesiz çekilir ve daha çok balık döker.

    Bu durumun izahı bu şekilde. Çapraz iğne daha çok balık yakalar. Ama daha öncede söylediğim gibi, başka sorunlar çıkarır, kullanımı daha verimsiz olur, pek çok av stili için.
     
  9. experienced

    experienced Mert

    Yaş:
    42
    Mesajlar:
    119
    Şehir:
    İstanbul
    verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim,ama şimdi düzmü kullanmalı çaprazmı :)
    karagöz ve kefal avlıyorum genelde
     
  10. karayel

    karayel Yakup ERDEM

    Yaş:
    59
    Mesajlar:
    2.068
    Şehir:
    Sinop
    Favori Kamış:
    şeytan otası
    En İyi Avı:
    kaya balığı (1.5 gram) :)
    İğneleri çeşitli biçimlerde üretmenin tarihi nedenleri vardır.

    Özellikle klasik şekiller olan düz boyunlu, çapraz boyunlu ve ucu içe dönük kancalar bunların başında gelir.

    Hareketli oltalarda (çapari, atçek yada sırtı şeklinde kullanılan sahte yemlerde bulunan triple yada tekli kancalar) düz kanca burulma ve gamlanmayı önler.

    El oltalarında çapraz kancalar
    boyuna göre daha büyük balıkların avlanmasını sağlar. Hem kancayı tamamen yutan, hem de çeneden yakalanan balıklarda çapraz kanca daha verimli olur.

    Adı geçmişken bir kez daha ucu içe dönük kancalardan bahsedelim, bu tip kancalar pasif, yani atıp beklenen, balığın oltayı yutup, kendi hareketiyle kancanın saplandığı paraketa ve yatı oltalarında, şamandıralı oltalarda daha verimlidir. Ayrıca ucu içe dönük kancalar balıktan sanılanın aksine daha kolay çıkartılır. Balığı daha az tahrip eder.