Fotoğrafta görünen dyneema spectra örgü misina surf kamışla kullanımda uygun mudur? Hiç örgü misina kullanmadım, sağlamlık olarak tavsiye ediliyor ancak boğazda geçen teknelere takılma riski ve atarken dolaşma gibi handikapları olduğunu duymuştum.. Özellikle markayı tanıyan arkadaşların yorumlarına ihtiyacım var.. Teşekkürler..
Deniz 0,26 kalınlık kullanıyorsan örgü misine kullanmanın bir anlamı kalmaz. Surf atışta örgü kullanmakta amaç, örgü misinenin çok sağlam olmasından dolayı 0,15-0,18 gibi inceliklere inip, naylon misineye göre çok daha uzak mesafeli atışlar yapabilmektir. Bu incelikte misine atış sırasında parmağı keseceği ve hatta örgü olsa dahi kopabileceği için, en ucuna da 0,35-0,40 misinelerden şok yapılıp kullanılıyor. Ayrıca bu şoku yapmazsan atış sırasında makinenin kapanması ile birlikte kopmayıp geri sekecek takım sana veya çevredekilere zarar verebilir. Uzak mesafe atışında ince örgü misineye şok yapanlar çok iyi sonuçlar alıyorlar. Bu misineler naylon misineye göre oldukça pahalı. Bir diğer sorun da bahsettiğin gibi yakından geçen teknelere takılmasıdır. Bu sorunları aşmak için en pratik çözüm, makaranın altına yeteri kadar naylon 0,35 misine sarıp üzerine 150 metre kadar örgü sarmaktır. Böylece hem daha ekonomik olur hem de bir tekne kaptığı zaman kopmayan örgü misine senin için sorun olmaktan çıkar. Naylon misine gelene kadar örgüyü salarsın, naylon misineyi de biraz saldıktan sonra elinle tutup kopmasını sağlarsın. Böylece giden sadece 150 metre örgü misine olur.
Aret Usta, o zaman 0,18 0,15 kalınlığında ve çekeri en az 15 20 lb. ( 7,5 - 10 kg. yaklaşık) örgülere bakmakta fayda var yani.. Fakat bir teknik soru daha danışmak istiyorum; Normal misinada 0,26 nın altında incelikte misinaları 0,35 ve üstüne şokladık mı düğümün oturmasında sıkıntı olabildiği gibi otursa bile atış esnasında birbirlerini kestikleri için sıkıntılar yaşanabiliyor.. Örgü misinada da 0,15 0,18 kalınlığı 0,35 - 0,40 normal misinaya şoklarken aynı problemler görülür mü? Ya da sıkıntı yaşanmaması için tavsiye edebileceğin belli bir marka var mıdır? 150 metre kullanım konusu dediğin gibi çok daha ekonomik ve pratik..
Aret cok faydali bir oneride bulunmus, sagolsun. Bir kucuk ekleme yapabilirsek eger, konuyu acan arkadas Dyneema Ip Misina demis ama dyneema ile normal orgu misina ayni sey degil. Dyneema, super misina denilen sey ve normal orguden de pahali.
Resimdeki makaranın aynısından geçen ay çok ucuz görünce eBay aracılığı ile aldım. Singapur'dan geldi. Yalnız ip yuvarlak değil, yassı bir şekli var ve geniş kısıma bakınca epey kalın görünüyor. Alırken bu konuya dikkat edin derim.
Ben bu misinayı tavsiye etmem. Gevşek örülmüş, kalitesiz, kaplaması yok vs. Bu tip örgüler insanı örgüden soğutur. Alacaksanız marka alın yurtdışından.(Berkley-spiderwire-power pro gibi) 0,15 mm. olanlarını tavsiye ederim. Uygun düğüm ile şok yapınca 0,45 i bile rahatlıkla tutuyor.
Boğaz da veya nerede kullanacaksan kullan acemisi isen başına çok sık srun açacağına emin olabilirsin (Özellikle kalitesiz örgü kullanırsan). Dolaşmalar, kuş gözleri, rüzgar düğümü nedeni ile takım patlatmalar falan filan. Ama balığın kuyruğu değse hissedersin öylede bir güzelliği var. Hee uzak atışta çok verimli mi bence değil. Nedeni ise normal kullandığımız misinalara göre çok daha pütürlü bir yüzeyi ve makineden boşalırken çok daha fazla sürtünme yaratıyor o sebeple atış erimini çok arttırıyor diyemem. Ayrıca örgü misinaya uygun makine kamış kullanmıyorsan eğer ekipmana da bir süre sonra zarar vermeye başlıyor. Özellikle kamışın en ucundaki halka çizilir, makinede misina sarım kılavuzu arıza yapar. Ama evet örgü kullanmak zevklidir bu zevk için değer mi? evet değer.
Evet üzerinde kaplama yok ve ayrıca çok kaygan, fena halde kesiyor eli. Düğüm atıp sağlamlığını kontrol etmek için gerdimek istedim ve sonuç sağ el küçük parmağın orta boğumunda fena can yakan bir kesik cyr
Küçük halkali kamislarda halkalari çizme zedeleme, yatak yapma, atis esnasinda dolanma, kus gözü, pick up klavuzu arizalari olabiliyor bu tip örgü kullaniminda. Son aldigim makinaya 150metre 0.35 zepco 8kg çekerli mono üzerine daiwa tournement 16.5kg 0.18 pe örgüden 150metre taktim. Bende performansini merak ediyorum dogrusu. Kesinlikle 300metreyi tek seferde sarmayin makineye. Sarsaniz bile dibine dügüm atmayin eger bogaz gibi tekne trafigi yogun bir yerde kullanacaksaniz. Mono ile örgüyü albright dügümünün garanti bir versiyonu ile bagladim açilmasi imkansiz gibi. Örgü ile leader arasina da semsipasa dügümü attim. Leader olarak 0.40 fc bagliycam
Roy, normal misina kullanırken de 150 200 lük makara alıp yarısından sonra ek yapıyorum da, Arkadaşlar sağolsun güzel bilgiler vermişler.. Özellikle kalitesiz ürün kullanımının ekipmana vereceği zarar ve atarken dolaşma, düğüm yapma gibi etkenler gerçekten önemli.. Bu arada geçen gün aldığın makinanı güle güle kullan Birol ve Uluç Abi'nin dediği gibi örgü kullacaksak kaliteli ürün olmalı.. Biz yine sağlam bir 0,26 monoflament üzerine 0,37 şoklama ile yola devam edeceğiz.. Durum bunu gösteriyor.. Tecrübelerini paylaşan tüm arkadaşlara teşekkür ederim..
İp misinalar hakkında yazılanların hepsi doğru kamış uçlarına verdiği zarar bellidir ip misinalar 3-4ve 8 kat olarak yapılıyor genelde geçen gün bir bayide mercan marka ip misinaları inceledim bunların 8 kat olanlarının üzerleri normal naylon misinalar gibi düz diğerlerinin üzeri pütürlü böylede olunca makina ve kamışlara daha az zarar vereceğini düşünüyorum bu markayıda incelemenizi öneririm rastgele
DIKKAT Selamlar Arkadasim SAKIN ALMA: DYNEEMA ÖRGÜ misinalar katagorisinde en kaliteli birkac markadan biridir AMA DYNEEMA SPECTRA DIYE BISE YOK: bahsedilen spectra cin mali , parani yirt at hic olmazsa zaman kaybin olmaz.http://www.ebay.de/itm/SPECTRA-EXTR...t_Angelsport_Angelschnüre&hash=item27c19e3eea Ama orjinal dyneema bulursan uygun fiyata hic düsünme al.http://www.ebay.de/itm/1000-m-geflo...t_Angelsport_Köder_Futter&hash=item2568d543a4 ben kullaniyorum cok memnunum
İki misinanın birbirine bağlandığı düğüm çeşidi.. Çeşitli teknikleri mevcuttur.. forumda aradınız mı bulursunuz.. Uzağa atarken makinaya daha ince misina sarıyoruz, ağır kurşunun ince misinayı kopartmaması için de atış yaparken makaranın son 5 6 metresini (duruma göre daha fazla da oluyor) kalın misina ile bağlıyoruz.. Böylece atış esnasında ilk kuvvet kalın misinaya bindiği için kopma riski azalıyor, 5 6 metrelik kalın misina makinadan çıktıktan sonra ince olan misina atış esnasında makaradan boşalıyor.. İnce misinanın makaradan boşalması mesafe olarak avantaj sağlıyor..
Soklama veya leader kullanimi su sekilde oluyor. Makinaya örgü takinca bunu atmasi pekde kolay degildir. Çok ince ve saglam oldugu için parmaginizi keser abaninca. Ters bir hareket ile klapenin kapanmasi veya açmayi unutmaniz durumunda yük örgüden direk kamisa ve parmaginiza biner. Kamis kirilabilir veya etrafiniza da zarar verebilirsiniz. Hele de rapala çalisirken. Parmaga rahat oturmasi, aksilikleri en aza indirme ve dibe takma durumunda kopmasi açisindan öncü, sok veya leader denilen yöntem kullanilir. Kamis boyunun 1.5 kati 0.35 veya 0.40 mono misina yeterlidir. Örgü ile birlestirmek için semsipasa dügümü en ideali bildigim kadari ile. Çesitli video sitelerinde bu dügüm ile alakali vedat abayoglu ustamizin görseli mevcut. Semsipasa dügümünde misina uçlari dügümün ortasinda kaldigindan atis esnasinda yüzüklere takilma problemi olmuyor.
Gel sen vazgeç bu işten , makinen varsın ipsiz olsun ama başına dert olmasın sakat iş.. (ters orantı oldu ama neyse )
Birol sen 0,15 örgüye 0,40'ı hangi düğüm ille tutturuyorsun? Ben şemsipaşa düğümü ve klasik ekleme düğümünü denedim ama pek iyi sonuç alamadım doğrusu. Elime dolayıp tüm gücümle birkaç kez çekince patlıyor. Misineler kopmuyor da düğüm açılıyor yani.
Mahin düğümünün değişik bir versiyonunu kullanıyorum. Dibe taktığımda şoktan nasılsa kopar dersin ya kopmuyor Ama örgü örülerek yapılmış örgü olacak. Termal ekleme yoluyla yapılan kaygan örgülere düğüm bukadar sağlam olmuyor. Karşılaştığımızda gösteririm sana dediğim düğümü.