Dynema misinalar ve leader / shock leader ayrımı

Konu, 'Misinalar' kısmında seawolf41 tarafından paylaşıldı.

1. seawolf41

seawolf41 murat denizeri

Favori Kamış:
    Shimano Vengeance AX 4.20 170 GR. Surf Kamış
    Favori Makine:
    Shimano Ultegra 5500 XSB
    En İyi Avı:
    Karamürsel, 1982 yılında tekne ile kaşık yaparak 51 cm kofana. Tekneye yardımsız alamamıştım.
    Herkese merhaba,

Bu konuda bu güne dek açılmış birçok konu var. Kafam çok karıştı. Parça parça edindiğim bilgileri kendi kullanım amacıma göre tek bir konuda toplamak istedğim için açıyorum bu konuyu. At/Çek için kullandığım 2 makinam ve 2 kamışım var. Kombinasyonları değiştirerek kullanıyorum. Detayları aşağıda yer alıyor. İp misinaya geçmek istiyorum. Atış erimini ne kadar iyileştirecek merak ediyorum. Ayrıca surf takımlarda kullanılan shock leader yerine spin takımlarda leader kullanımı tavsiye ediliyor. Buna göre;

-Leader parçanın uzunluğu,

-Leader için önerilecek misinanın markası, cinsi, çapı,

-En sağlıklı düğüm şekli, (leader ve ip misina bağlantısı)

-En sorunsuz ip misina markası, cinsi ve misina kalınlığı konusunda tavsiyelerinizi rica ederim.

Kullandığım Malzemeler;

-Shimano Nexave 4000 FB (Shimano Technium Spinning 0.22 ile kullanıyorum)
    -Shimano Exage 3000 SFC (Powerline Spider 0.28 ile kullanıyorum)

-Shimano Yasei Red Seabass 2.70 10-50 gr.
    -Okuma V System 2.40 10-40 gr.(Ağırlıklı olarak suüstü sahteler ile kullanıyorum)

2. Cgrtn

Cgrtn Çağrı

Favori Kamış:
    Speedmaster Game Type 2.70 10-50
    Favori Makine:
    Shimano Exsence 4000S
    En İyi Avı:
    Ya sabır...
    Leader kullanma amacınız nedir acaba:)

Ben power Pro kullanıyorum, gayet memnunum, şimdiye kadar 4 çeşit ip kullandım ve monoya en yakın yüzeyi power pro da buldum:)

3. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    İp misinada, malum av kullanımı için leader gerekmez. Olursa iyi olur ama öyle çok aman aman bir fark yaratmaz. Yarışma durumunda ise, ip misinaya leader yapmak, bir kaç cm veya hadi metre kazandırabilir ki, bu birinciyi belirler genelde.

Spin olayında, ip misinaya LEADER takmanın espiris, ip misinaın balığı ürkütmesidir. Ucuna tercihan FC bir leader takılır, balığın ürkmesi azaltılır.

Teknik olarak, leader misina boyu, atış yapılırken makaraya 4-5 tur sarılacak kadar uzun olmalıdır.

İp misinada, surf işinde Leader'in asıl faydası, parmağı kesmeyi, zorlamayı azaltmasıdır ama, ne kadar azaltsada keser gene. Yapılacak olan, çıkrık kullanmaktır. Olmazsa iyi bir atış eldiveni de faydalı olur.

4. Cgrtn

Cgrtn Çağrı

Favori Kamış:
    Speedmaster Game Type 2.70 10-50
    Favori Makine:
    Shimano Exsence 4000S
    En İyi Avı:
    Ya sabır...
    Ben leader kullanmaya gerek yok manasında sormuştum Serdar abi:)

5. seawolf41

seawolf41 murat denizeri

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Shimano Ultegra 5500 XSB
    En İyi Avı:
    Karamürsel, 1982 yılında tekne ile kaşık yaparak 51 cm kofana. Tekneye yardımsız alamamıştım.
    Spin Takım ile leader kullanımını balığın ürkmemesi adına tavsiye edenler var. Ancak, leader ve ip misinanın düğüm yeri konusunda endişeleniyorum. 15 gramın üzerinde sahteler ile çalışırken sözkonusu olabilecek bir takılma halinde bunun kamışın halkalarına zarar vereceğini düşünüp ürperiyorum. Kullandığım Okuma kamışın halkalarının tek ayaklı olması nedeni ile bu şekilde bir takılmada zarar göreceğini düşünüyorum.

İp misina markası ve kalınlığı konusunda önerisi olan var mı? Bu konuda çok yazılıp çizildi. Öne çıkan iki marka var Berkley ve Sufix. Berkley çok pahalı.

En önemlisi atış sırasında ne kadar fark yaratacağı. Tabiki bir de su üstü sahtelerde aksiyona ne kadar yardımcı olduğu önemli.

6. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    EF-FE diye bir takım misinalar var. Fiyatları makul, kaliteleri de makul.

7. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Bilhassa at çek için, ip misinada örgü değil kaynaklı misinalar daha iyi netice verir. Bunların da ağa babası Spiderwire Ultracast'tır. Sufix'in var, meşhur Fireline var Berkley'in. Fused dyneema terimin arayın etiketinde.

Bunlar atışta ve aksiyonda çok iyi ama, eskime, dert çıkarma gibi durumlarda can sıkıcı olabilir, bilhassa cep dostu değiller, fiyatları düşündürecek kadar yüksek.

8. seawolf41

seawolf41 murat denizeri

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Shimano Ultegra 5500 XSB
    En İyi Avı:
    Önemli olan sizlerin bu konudaki tecrübeleri. O kadar çok çeşit var ki. Ve herkesin kullanım şartları o kadar farklı ki. Örneğin yaşadığım yerde akşamları yılın neredeyse yarısı sert poyraz esiyor. Avlaklarda hemen hemen rüzgara karşı atış yapmak gerekiyor doğal olarak.

Forumlarda yazılanlar ip misinanın rüzgar ve suyu daha fazla tuttuğu yönünde. Bu durum düşündürüyor doğal olarak beni. Ancak, rüzgar nedeniyle atış erimi de çok önemli benim için. Eğer pozitif fark yaratacak ise ve tecrübesi olan arkadaşlarımın görüşleri bu yönde olursa ip misinaya geçiş yapacağım.

9. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Doğru, rüzgarı çok tutar, ama ip misian değil, örgü misina.

Kaynaklı misinalar ise gene ip diye satılır ama pek rüzgar tutmaz.

10. roy

roy roy

Favori Kamış:
    Ron Thompson heavy telecoast, daiwa crossfire,lineaeffe extreme,Pezon&Michel Rafale pro pike
    Favori Makine:
    Daiwa tournement entoh 5500, Mitchell compact gold 7000 , Okuma Razor 65, Daiwa procaster A 4000
    Spinde atis için leader fc gereksiz olmakla birlikte baligin bedeni görmemesi açisindan faydali oluyor. Kamis boyu veya makinaya birkaç tur sarili fc den ziyade 3/4 kamis boyu dügümün zedelenmemesini ve atis eriminden feragat etmemeyi sagliyor

11. seawolf41

seawolf41 murat denizeri

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Shimano Ultegra 5500 XSB
    En İyi Avı:
    Aksi halde kullandığım her iki misinadan da çok memnunum.

Elimde surf kamışımda kullanmak için aldığım 0.15mm Savagear Adrenalin HD ip misina mevcut. Surf Takımımda Stroft GTM 0.35 kullanıyorum. Çok memnunum ve bu yüzden ip misinayı hiç düşünmedim. İçinizde Savagear Adrenalin HD kullanıcısı var mı? Eğer var ise görüşlerini rica ederim.

12. seawolf41

seawolf41 murat denizeri

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Shimano Ultegra 5500 XSB
    En İyi Avı:
    Haklısınız Serdar Bey,

Yanlış isimlendiriyorum. Sormuş olduğum misina örgü misina. Kusura bakmasın kimse. Halen alışamadım bu terime.

13. seawolf41

seawolf41 murat denizeri

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Shimano Ultegra 5500 XSB
    En İyi Avı:
    O halde spin için leader misina ve bedende kullanılabilecek Örgü Misina için değerli tavsiyelerinizi rica ederim. Bundan sonrada kafamdaki soru işaretlerini gidermek için arada kullanılacak düğüm konusunda öneriye ihtiyacım olacak.

Sizce bu üçlü kombinasyon nasıl olmalıdır?

1-) Kullanılacak Örgü Misina marka ve kalınlığı?
    2-) Leader mutlak surette kullanılacaksa bunun marka, sınıf ve kalınlığı?
    3-) Leader ve Örgü arasında kullanılacak en güvenilir düğüm?

14. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    1) Markasını bilmem, parası olan pahalısını alır, olmayan ucuzunu. Dyneema olması kafidir. Marka verip insanları yanıltmak istemem. 0.16 - 0.21 arası uygundur. Whiplash gibi SK-70 ve üzeri bir UHMWP olursa, 0.07 gibi olanı da uygundur.

2) Mutlak surette FC. Yumuşak, atışa uygun olanlar seçilmeli. bu klasmana giren çok fazla ürün yok. Leader için özellikle üretilmiş olanlar var ama genelde çok kalın oluyorlar. Uygun iki marka, Berkley'in Trilene %100 FC ve bilhassa VANISH. VANISH atışta daha iyidir ama bir hayli sağlamlıkta kaybeder. Trilene ise, düzgün düğüm atılırsa, üzerinde yazan çekeri verir. 0.25 - 0.35 arası uygundur.

3) Şu düğümü kullanabilirsiniz:

Misinaları en az sekiz kere deliklerden geçirin. FC'nin artan ucunu yanan sigaraya yandan yaklaştırıp eritip top gibi yapın.

15. seawolf41

seawolf41 murat denizeri

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Shimano Ultegra 5500 XSB
    En İyi Avı:
    Çok teşekkürler Serdar Bey,

Düğüm misina birleştirmek için 1970'li yıllarda babamdan öğrendiğim ve bugüne dek gereken her yerde kullanmakta olduğum bir düğüm şekli. Aklımdakini Teyid etmiş oldunuz.

FC için ise vermiş olduğunuz bilgileri de dikkate alarak araştırmaya devam edeceğim. Görüşlere açığım.

Örgü misina konusunda ise Sufix 832 ağır basıyor. Ancak, Elimde atıl durumda bulunan Savagear Adrenalin HD konusunda denemiş ve fikri olan var mı?

16. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Denemedim ama, o misina dyneema değil. Yani sağlam ve dayanıklı olmaz o kadar. Fakat bunlar teflon reçineyle kompozit yapılıyor. O yüzden daha yuvarlak ve kaygan oluyor, atışta daha hoş netice verebilir.

17. roy

roy roy

Favori Kamış:
    Ron Thompson heavy telecoast, daiwa crossfire,lineaeffe extreme,Pezon&Michel Rafale pro pike
    Favori Makine:
    Daiwa tournement entoh 5500, Mitchell compact gold 7000 , Okuma Razor 65, Daiwa procaster A 4000
    Berkley vanish fc güzel leader için. Ben 0.33 kullaniyorum dügüm mukavemeti iyi. Makinada 0.16 sufix örgü sarili ismini hatirlayamadim pek memnun degilim 5-6 seferden sonra rengi beyaza dogru dönmeye basladi reçine katmani iyi degil galiba. Çabuk asiniyor, rüzgar tutuyor. Su tutma orani rahatsiz edici seviyede degil.

18. balikoltasi

balikoltasi Birol

Spinde savagear adrenalin 0.10 kullanıyorum şuan. Son derece ince olmasına rağmen herhangi bir kopma yaşamadım. Ayrıca kaygan bir misina atışları güzel. Uygun fiyatlı güzel bir örgü bence. 1 aydır yoğun kullanıyorum tiftiklenme yapmadı henüz.

19. seawolf41

seawolf41 murat denizeri

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Shimano Ultegra 5500 XSB
    En İyi Avı:
    Çağrıma kulak verip görüş bildiren tüm dostlara teşekkürler. Aydınlatıcı oldu gerçekten görüşleriniz.

Herkese iyi günler ve bol avlar dilerim

20. yunusemreklk

yunusemreklk yunus emre

Favori Kamış:
    Procatch Carbospin
    Favori Makine:
    Okuma Avenger
    En İyi Avı:
    3kg Bıyıklı- 4 KG TURNA 10+kg-Aynalıı
    serdar hocam ve diğer tecrübeli arkadaşlar SPINNING için bir ögrü buldum amerikan mali spectrex carbondan yapılmış diyor ne derece doğru bilmem p line spectrex 0.08 . 6-7 kg çekeri var ve berkley braid düğümü ile o çekerin fazlasını aldığımı düşünüyorum...

gel gelelim asıl probleme. misinanın rengi atıyor taibki henüz tiftiklenme yok. ama atışta 0.30 mono ile ulaştığım seviyeye ulaşamıyorum. bu misina biraz su tutuyor kanımca ve en büyük problem gerçekten ince ve misina çok kolay elimden kayıyor tam güçle atış henüz gerçekleştiremedim.

bu incelikte kaygan bir örgüye hangi kalınlıkta fc tercih etmeliyim. bu yaptığım şok atışlarda misinaya abanmamı ve parmağımdan kaymamasına katkıda bulunur diye düşünüyorum, doğru mudur? düğüm olarak double uni önermişsiniz onu deneyeceğim. 2.70 kamış ve 40 lık makinem için ne kadar uzunlukta bir şok tavsiye edersiniz? teşekkürler