NEHİR ÜÇ YILLIĞINA KİRAYA VERİLDİ Üç yıllığına nehri kiralayan su ürünleri kooperatif başkanları uluslararası akarsu su olan Meriç Nehri`nde uygulanan av yasağı süresinin çok uzun olmasından yakınarak, sürenin bir aya düşmesinin ortak isteği olduğunu belirtti. Ayrıca Yunanlı balıkçıların da yasak döneminde rahatlıkla avlandıklarını ve eşit şartlarda avcılık yapılması gerektiğini vurgulayan başkanlar "Meriç çok kirli akıyor" dedi. YASAK SÜRESİ UZUN Meriç hudutları içinde S.S Alibey, Umurca, Karayusuflu Köyleri Su Ürünleri Kooperatifi, Meriç Nehri`nin Umurca Köyü hudutlarından başlayarak Gemici Köy hudutları dahilinde kalan kısmı için bin 964 TL`lik muhammen bedel ile Meriç S.S Küplü Su Ürünleri Kooperatifi tarafından Subaşı Rampası ile Topçukonak Kulesi mevkileri arasında kalan yer için bin 913 TL`lik muhammen bedel ve S.S Kadıdondurma Su Ürünleri Kooperatifi de Kızılada mevkii ile Subaşı Rampası mevkileri arasında kalan yer için nehri bin 84 TL muhammen bedel üzerinden çıkarılan ihaleyle aldılar. 70 üyesi olan ve 23 sandalla su ürünleri avcılığı gerçekleştiren S.S Alibye, Umurca Karayusuflu Köyleri Su Ürünleri Kooperatif Başkanı Emin Değirmendere 2 bin TL vererek üç yıllığına belirtilen güzergahtaki Meriç Nehri ‘de kalan kısmı kiraladı. 73 üyesi ve 20 sandalı bulunan Küplü Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Bilal Dalgın’da bin 915 TL`ye, 86 üyeli ve 10 sandalı bulunan Kadıdondurma Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Yaşar Taşkın ise bin 100 TL`ye Nehrin belirtilen kısmını üç yıllığına kiraladı. . "KOMŞU İYİ AVLANIYOR" Her üç Kooperatif Başkanları Emin Değirmendere, Bilal Dalgın ve Yaşar Taşkın, üç kooperatifin de ticari amaçla çalıştığını üyelerinin geçimine katkı sağlamak amacıyla uğraş verdiklerini belirterek, su ürünleri avcılığına 31 Mart - 15 Haziran tarihleri arasında getirilen avlanma yasağının çok uzun bir süre olmasından yakındılar. Koop Başkanları,Yunanistan sularında Yunanlı balıkçıların uluslararası bir Nehir niteliğinde olan Meriç Nehri`nde yasaklar döneminde rahatlıkla bol bol avlandıklarını gördüklerini ve eşit şartlarda avcılılık yapılması gerektiğini söylediler. Daha çok Meriç sularından Sazan, Yayın ve Cıbır (Bulgar Sazanı) avlanıldığını belirten kooperatif başkanları, kooperatiflerin zararına çalıştığını ifade ederek, "Zararına çalışıyorum. Geçim amaçlı bu iş asla yapılmaz. Tamamen şans işi, gün geliyor hiç balık çıkmıyor ya da çok az çıkıyor. Tamamen şans işi ve insanlar bunu spor ve eğlence amaçlı olsun diye yapıyor. Dolayısıyla bizim sularda avlanabilmemiz için de kiraladığımıza dair belgemiz olması gerekiyor. O nedenle kooperatif olarak belirtilen alanlardaki nehri kiraladık.Herkes kiraladığı alanda balıkçılık yapacak" dediler.Kaynak Edirne Postası http://www.edirnepostasi.net/newsdetail.asp?NewsID=3794 Yakındıkları şey av sezonunun uzun olması.Bir ay olsunmuş.Ondan sonra avlanacak balık bulamazsınız bir daha ki sene.İnşaallah adam akıllı denetlenir.
Artık orada da ekmek parası edebiyatıyla kırarcasına avcılık başlarsa hiç şaşırmam. Bir akarsu veya göl ne zaman bi kooperatife kiralansa bir daha iflah olmuyor. Ekmeden biçmeye meraklı bir milletiz maalesef.
Kiralanıyorlar ama denetleme yok.Kiralayan kişiler daha çok(istisnalar olabilir)gördüğüm kadarı ile daha çok balık tutarsam o kadar karlıyım diye bütün kuralları alt üst ediyorlar.Gözümün önünde Süloğlu Barajını kiralayan kooperatif yetkilileri belki 2-3 bin metre ağ attı.Yetkililer sadece evraklara bakmasın.Kurallara uyuluyor mu denetlesinler.