Değerli arkadaşlarım bundan yaklaşık 1.5 ay önce kısa süreli bir yağmur yağdı edirneye ve ne olduysa ondan sonra başladı ,amcam köyde çiftçilikle uğraşıyor ve arı bakıyor , 2 gün önce ziyarete gittiğimde morali bozuk ,ilaçlama yapıyordu , sordum neden ilaçlıyorsun bundan 1,5 ay önce yağan yağmurdan sonra edirne merkez ve civarında ki bütün arılar kovanlarını terkedip gitmişler ve amcamda aynı durumdan zarar gördü ,yanlız süloğlu ilçesi tarafında bir sıkıntı yok geçen günlere kadar tunca nehiri bizi hiç boş göndermezdi fakat şimdi kimsede balık yok ,yakalamış olduğum israil sazanlarının alt kısmı sarı bir renk almış bu hepsinde yok bazılarında acaba bu yağan yağmurdan etkilenmiş olabilirler mi ,daha ismini sayamadığım bir çok hayvan etkilenmiş bu yağmurdan .Benim merak ettiğim 1-Bu yağmurla edirneye ne yağdı . 2-Neden Kimse Bir açıklama Yapmadı 3-Bizler etkilenirmiyiz acaba
Bunu derince bir araştır derim ben.Çünkü o bölgelerde havadaki zehirli gaz miktarı çok.Daha doğrusu rüzgarlar yoluyla Alçak basıncın olduğu bçlgelere bu gazlar toplanıp asit yağmuru şeklinde toprağa iniyor.Burada milastaki santralin gazları bitkilere inanılmaz zararlar veriyordu.Son 5 senedir kurtulduk.Sanırım filtre takıldı
burak bilmiyorum dostum fakat arıların kaçıp gitmesi çok enterasan amcam yaklaşık 50 yıla yakın zmandır arıcılık la uğraşır böyle bir olayla ilk kez karşılaşmış ,şayet dediğin gibi asit yağmuru gibi bir şey olsaydı gerekli merciiler açıklama yaparlardı ,balık yok hiç sanki hepsi başka bir bölgeye kaymış anlamış değilim ,onlarda etkilendimi acaba ,bilemiyorum ,vermiş olduğun bilgiler için sağol dostum
Arılar, arı kovanının nemlenmesi, beğenmedikleri maddelerin kovana bulaşması ve bunun sonucunda oluşan kovandaki fiziki bozulmadan rahatsız olurlar. Arılar kuvvetle muhtemel aşırı yağış sonucu kovanların nemlenmesinden dolayı kovanı terketmiş olmalılar. Ya da yağmurla birlikte inen bir madde onları rahatsız etmiş olmalı. Süloğlundaki arılar içinse bir şey diyemeyeceğim, kovanların bulunduğu mevkiler de önemli çünkü. Şayet fazla yağışa maruz kalmadılarsa, kovan nemlenmemiş olabilir, ya da o gün oraya diğer yerlere nazaran fazla yağış düşmemiş olabilir. Bunlar belgesellerde anlatılanlar ama neticede internet koca bir alem, arı davranışları hakkında bilgi edinebilirsiniz, konuyu burada "acaba ?" ifadeleriyle çok da fazla irdelemenin bir şey kazandırmayacağını düşünüyorum.
sağol abla peki balıklarla ne oldu acaba ,arılar sadece bir örnekti esas konumuz balıklar ,yok yok yok her zaman balık olan yerlerde balık yok aşağı yukarı 20 yıldır sürekli avlanırım ve hiç böyle bir olay görmedim .meriç ve tunca nehirini metre karesine kadar bilirim ,nerde balık var nerde yok suyun içindeki mağaralara kadar bilirim ,ama balıklar sanki göç etmişler ,yağmurla bir bağlantısı var mı bunu merak ettim
Elbette vardır. Uzun zamandır yağmur düşmeyen bir bölgeye, birden bire aşırı yağış düşüyor. Bu, balık gibi küçük canlıların rahatlıkla etkilenebileceği bir değişim bana sorarsan. Balıkların uçup gitmesi diye bir şey söz konusu değil. İllaki hala oradalar ama barajın farklı yerlerine çekilmiş olabilirler. Ya da yağmurla birlikte su içerisindeki canlılar da değişiklik olmuş olabilir, su dışından canlılar kendini suya bırakmış olabilir v.s. Bu durum balıkların o anki beslenme düzenini de değiştirebilir ve yemler hiç işe yaramayabilir. Daha yüzlerce sebep sayabilirim bunun için. Bana sorarsanız, anlık bir aşırı yağmur ertesi, balıkların görünmemek konusunda arılardan daha fazla sebebi olacaktır.
aşırı bir yağmur yağmadı abla ,evet havada oluşan stresten sonra ilk yağan yağmurda belirli maddeler olduğunu biliyorum ,Bulgaristan uzun zamandır baraj kapaklarını açmıyor su seviyesi düşük durumda türk toprakları içerisinde bulunanan edirne- uzunbayır mevkii inden , edirne - meriç ilçesine kadar olan alanda şuanda balık olarak bir azalma var , tunca -meriç- arda 3 nehir var bunların yataklarında balığın sığına bileceği güzel yerler var fakat balık yok . 1,5 ay geçmiş aradan balıklar hala görünmüyor , yakaladıklarım ise 10 cm israil i geçmiyor , akşam gittiğim bir yer var balık için o kadar elverişli ki , görseniz tam bir cennet ,her şey müsait ,ortam ,sığınma yeri , suyun debisi fakat gel gelelim bir tık dahi yoktu ,suyun öreneğini alsam inceletsem suda bir çok madde çıkacak su pis .ama balıklar bu ortama ayak uydurabiliyorlar yaşamaları için
evet abi arı konusunda da bizim de 3 sandık arımız ölmüş biz bu civarda arıcı abilerimize soruyoruz onlarda da bayağı bir zahiyat varmış
Selam Yanlış hatırlamıyorsam arıların gitmesi tamamen iklim değişikliği yani küresel ısınma ile ilgili.İsviçrede kaldığım yıllarda bir dergide okudumdu hava şartlarının ani değişiklilerinde arıların kaybolması olasıdır diye yazıyordu..