Tarım ve Köyişleri Bakanlığımız Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü tarafından İl Özel İdaresi bütçesine aktarılan kaynak ile, Tarım İl Müdürlüğümüz’ce yürütülecek olan Su Ürünleri Kaynaklarının Yapay Resifler ile Korunması ve Geliştirilmesi Projesi kapsamında ilk uygulama bölgesi olarak seçilen Edremit Körfezi'nde başlangıçta 4 bölgede yaklaşık 750 hektarlık deniz alanının resiflendirilmesi yapılacaktır. Proje ile; Önemli deniz habitatlarının (deniz çayırları gibi) korunması, yavru balıkların beslenmesi ve barınması için uygun alanların yaratılması, Istakoz, böcek ve ahtapot gibi habitat bağımlı türlere habitat sağlanması, sportif balıkçılık ve dalış turizminin geliştirilmesi, küçük balıkçı takımlarının (uzatma ağı, pareketa gibi) veriminin arttırılması, hassas ekosistemlerin ve bozulmakta olan populasyonların korunmasında ve geliştirilmesinde etkinliğin arttırılması, yasadışı balıkçılık faaliyetlerinin engellenmesi, yetiştiricilik faaliyetlerinde yeni yerleşim alanları katkısı sağlayarak deniz bitkileri ve kabukluları yönünde deniz faaliyetinin artırılması, kıyıların doldurulması sonucu kaybolan habitatların dengelenmesi, bilimsel araştırmaların yapılması hedeflenmektedir.
Yapay resifler Saros körfezi sularında çeşitli balıkları barındıran ,besleyen ve dünyada kendi kendini temizleyen nadir koylardandır. Ne yazik ki zaman zaman ışık ve trol ile av yapan kendini bilmezler körfezin iç kısmına kadar sokulmaktadır. Halen azalmakta olsa da balık çeşidinin, bu yapay resiflerin atılmasıyla daha fazlalaşacağını ümit etmekteyim. Buna benzer bir uygulama Çeşme ve Bandırma'da iyi sonuçlar verdi. Tüm deniz ve doğa sevenlerin bu konularda sessiz kalmayacağını ümit ediyorum. Sevgim ve saygımla...
Selim bey bu bilginin daha detaylı olarak elde edilebilmesi için bir adres, e-mail verebilirmisiniz. Kendi bölgemizde devamlı olarak dillendirdiğimiz bir konu ve çalışma. Tabi anlamakta oldukça zorlanıyorlar. Anlaşılamayan bir konunun hayata geçmesi de imkansız oluyor.
Bende Altınoluk köyünde 6 ay kalıyorum selim bey..Geçen sonbahar izledim resif olayını çok iyi bir çalışma..Bende hem kıyıdan,hem sandal bulursam sandaldan av yapıyorum amatörce..Sağlık ve mutluluklar dilerim..
Bir Akçay'lı olarak gurur ve sevinç duyuyorum. Haftanın iki günü Assos'a balık avına giden biri olarak bilhassa. Selim Bey'e teşekkür ediyorum bu forumda paylaştığı için. Sevdiğimiz ve takdirle takip ettiğimiz bu projeye emeği geçen herkesin akılları elleri kolları dert görmesin. Körfezimizin geleceği açısından turizmin gelişmesi açısındanda çok önemli gerçekten. Saygılar herkese. Bu arada kıyı avcılığı oldukça azaldı gözlemlediğim kadarıyla. Balık popülasyonunun şimdiden yapay resiflere yuvalandığını düşünmekteyim ve bu projenin son derece iyi sonuçlar doğuracağının belirtileri bence. Saygılar. Sevgiler.
resif tarlalarının son su altı çekimleri için : http://www.edremittarim.gov.tr/index.php/yapay-resif-projesi/166-yapay-resif-su-alt adresinde videolarını izleyebilirsiniz ayrıca antitrollerin atılmadan önceki fotoğraflarınıda http://www.edremittarim.gov.tr/index.php/fotograflar/category/24-anti-trol buradan bakabilirsiniz..gerçekten çok caydırıcı görülüyorlar ...