Isparta'nın Eğirdir ilçesinde bulunan Türkiye'nin 3. büyük gölü Eğirdir Gölü'ne koruma amaçlı olarak 100 bin yavru sazan bırakıldı. Göle 2003 yılından bu yana belli aralıklarla sazan bırakılıyor. Tarım İl Müdürü Mücahit Yeşil, bundan sonraki 3 yılda da 450 bin adet daha sazan yavrusu bırakılacağını söyledi. Isparta Valisi Şemsettin Uzun başta olmak üzere çok sayıda kurum amirleri ve balıkçı vatandaşların katılımıyla Eğirdir Limanı'nda balık bırakma töreni yapıldı. Vali Uzun törende yaptığı konuşmasında gölün eski verimli günlerine dönmesi için bir yıldır büyük bir çalışma içerisinde olduklarını söyledi. Uzun, "Bizler bugün burada görevdeyiz yarın başka bir yere gideriz. Eğirdir Gölü'ne sizler sahip çıkacaksınız. Bakın 100 bin adet sazanı göle salıyoruz. Bunların büyümesi gelişmesi lazım. Bunun için 3 yıllığına gölü kapatıyoruz. Artık bugünden itibaren gölde avlanmanın her türlüsü yasaklanmıştır. Ne olur Allah aşkına her kimi avlanırken görürseniz şikâyet edin. Bu ben olsam da, asker olsa da, balıkçı olsa da hiç fark etmez." diye konuştu. Akdeniz Su Ürünleri Enstitüsü Kepez Üretim Çiftliği'nden getirilen yavru sazanlar göle salınarak su ile buluşturuldu. Tören alanında bulunan balık avcılarından İbrahim Sakçalı avlanma yasağı karşısında kendilerinin mağdur olacağını söyledi. Sakçalı, "Üç tane çocuğum var, geçimi balık avcılığından sağlıyorum. 3 yıl yasak sürerse bizler ne yapacağız." dedi. Eğirdir Belediye Başkanı Ömer Şengöl de, şunları söyledi: "Balıkçılarımız biraz sabırlı olacaklar. Buğdayı bile tarlaya ekiyoruz mahsulü alabilmek için 6 ay bekliyoruz. Göle bırakılan sazanların yetişmesi için de vatandaşlarımızın anlayışlı olmaları gerekmektedir." 05.05.2008 Haberler.
Farkında mısınız, bilmiyorum ama belediyeler balıkçılık işine önem vermeye başladılar gıbıme geldı Saka bır yana hafta da bir gelişme oluyor. Çok guzel, devamını beklerız , bir arada istanbula uğrasınlar
Murat bu çok güzel bir haber,umarın başka belediyeler de devamını getirir. Sinirimi bozan oradaki vatandaşın yasağın nedenini anlamamış olması.Dahası bu yasağın sonunda ençok kendisinin ve diger balıktan para kazananların karlı çıkacagına kafasının basmaması. Bu zihniyet olduktan sonra sen istediğin kadar yasak koy adamın önune gecemezsin. Bak daha dün bir kişi dinamitle balık avlarken öldü.Ona bakarsan dinamitte yasak ama bu tür adamlar kafasına koydumu kimse engelliyemiyor. Burada enbuyuk gorev bizlere dusuyor.Nerede dogaya zarar veren uygunsuz bir davranış gorursek elimizden geldigi kadar mudahale edelim.En azından acıp telefonu yetkililere bildirelim.Yetkili ilgilenmiyorsa internetten onun bir ust makamına yetkiliyi sikayet edelim. Şahsen ben yaptım ve netice de aldım..
çok sevindirici bi haber 100 bin tane balığıda tek tek bırakmak 1 ay sürerdi heralde böyle bilinçli bi davranışı düşünen belediye o balıkların öyle atılınca ölmeyeceklerinide hesap etmiştir
Baliklar tek tek birakilmaz tabi ama önce suya alistirilir..isi ve oksijen farkliligi, yüksekten birakilma baliklar üzerinde strese ve buna bagli ölümlere sebep olur.. Hersey yoluna yordamina uygun yapilmali.. Takim elbiseyi giyip islanmayalim diye 1.5 metreden dökülecegine uygun yöntemle birakilmalara daha iyi olmaz mi?
yavaşşşşşşşş be adam DÜŞÜNCE GÜZEL UYGULAMA REZALET. Ya arkadaş hiçmi yurtdışı uygulamaları takip etmezsiniz.Bu yapılanın normal bir şekli var.Oldukçada basit ve sağlıklı. Önce şu takım elbise gravat olayından vazgeçmek lazım. Dikkatttt Balık salınacak sal. Aman biraz eğilmeyin bir yerinize bir şey olur. Severek ve inanarak yapmak lazım.Akvaryuma bile balık 30 dakika alıştırılrak bırakılır. Bu vaziyette tek bir balık ölmeyebilir.Ancak görüntü çok kötü. Lütfen bu söylenenleri araştırın ve dikkate alın. İşte o zaman bu güzel plan ve yatırım çok daha anlamlı olacaktır.Gelelim sadete yinede uğraşanlara her şeye rağmen teşekkür ediyorum.Devamını bekliyoruz. Oradaki o vatandaşada yani yandım bittim, aç kaldım diyen ve yasağı eleştiren vatandaşa yahu balık yok hepsini yakalamışşın ve satmışşın birileri gelmiş üç yıl sonrası için sana imkan yaratıyor daha ne sızlanıyosun.Başka işmi yok sen o gölden balık tutmak içinmi geldin dünyaya. Ya sabır.Bekle sabret ve hatta orayı kolla ki balık büyüsün çoğalsın.Ben senin yerine olsam üretmeyi bile denerim.Akıllı olmak lazım.
Sazan Yavrusu Sazan yavrusunu o kadar yüksekten suya bırakırsanız, yavruda muhtemelen hayır kalmaz. Ayrıca iç sularımıza sazan yavrusu bırakılıyor bu doğru. Ancak her nedense hiç bir ekonomik değeri olmayan hatta iç sularımız için zararlı olabilecek havuz balığı ve israil sazanı gibi türler de bırakılıyor.
Arkadaşlar herhalde 100 bin yavrunun hepsi o iskeleden o şekilde kova ile dökülmemiştir merak etmeyin
Eğirdir de su ürünleri fakültesinin havuzları var, gölün hemen kıyısında, golden su alınıyor içerisine, yavrular salınmadan önce orada alıştırılıyor zaten, görüntüye bakıp yargılama yapmayın hemen. Yüksek mesafeden bırakması hata, o da işin şov kısmı, idari bir insandan o mesafeden sazan yavrusu salınamayacağını bilmesini beklemek de çok optimistçe olur. Geri kalanı düzgün salınmıştır, akademik insanlar var başında sonuçta.