Ek İğneli Silikon Sahte

Konu, 'Denizlerimizden Güncel Av Raporları' kısmında Tompot tarafından paylaşıldı.

1. Tompot

Tompot Bülent

En İyi Avı:
    Horozbina
    İstanbul’dan arkadaşlar ha bire çağırıyor, “lüferi kaçırıyorsun” diyerek.
    Bayramın ilk günü ıvır zıvır ve bir 2.5-3 kglık bir ahtapot tuttum. Silikonla kıyıya 1 m kalana kadar geldi ve kurtuldu, suya çizmelerle dalarak ahtapotu elimle yakaladım, çizmelerin içi su dolu kıyıya getirdim.
    Kurbanda ne kestin diyenlere ahtapot diyordum.

Bayramın üçüncü günü sabah aşırı yağmur vardı. Yağmur kesilir kesilmez 12 de levrek tarlasına vardım. İmbat mendireğin üzerinden dalgaları üstümüze vurup donumuza kadar ıslanarak 15:30 kadar 14 levrek aldım. Bayramda yazlığa gelmiş ve uzun süredir benden doğru dürüst balık isteyen komşulara 10 tanesini kurban niyetine verdik.
    Bu 4 tane bana kaldı.
    Üst baş değiştirip öğle ve akşam yemeği ni niyetine atıştırıp tekrar derede soluğu aldım. 3 elde 3 kaçan levrek sonucu eve gelip ertesi sabah için silikon modifiyesi ile uğraşırken başka bir yazlık siteden bir arkadaş geldi, levreğe girmişsin Allah kabul etsin diyerek o da levrek istedi. Yemlerimi balıklara kaptırdığım ve elimde buralarda bulunmayan düzgün silikon olmadığından Kemal’e bir gün önce tuttuğum kupez ve mercanları verdiğimde bunlar kurban eti değil diyerek istemedi. Başka zaman olsa kedi gibi zıplayıp havada kapacağı balıkları istemeyince ona zırnık balık vermedim.

Akşamkiler, resim çekerken ikisi hala canlıydı.

Kullandığım takımlar
    Shimano Technium DF 270 MH
    Shimano Twin Power 4000SW
    Silikon alttan 3 lü iğne takarak modifiye ettiğim Savage Gear Soft 4play shad 8.5cm 12gr perl silver. NL
    Elimde bu silikonlardan çok vardı arkadaşlara hediye ettiğimden bende pek kalmadı, evde ne bulursam iple altına iğne bağlayarak az önce bunları yaptım. Benden başka bugün birkaç ispendek yakalayan oldu. Sabah 5 tane öğle 4 tane, akşam 2 tane, kontenjanı aştım diyerek bırakıp geldikten sonra durum ne oldu yarın duyarız.

İp, Spiderwire 21kg çekerli 0.20. Beni rezil etti, 3 dev levrek ikisi elim değerek biri birkaç metre uzakta koparak ağızlarında modifiyeli silikonlarla kaçtılar.

İkisinde ip kayalara sürterek koptu. Biri de yoruldu sanıp kalomayı sıktıktan sonra kopardı. Dün sabah bu kez kepçe ile gittim tek balık yoktu. Akşam da gidince, dün tek balık çıkmadığını öğrendim. Bir gün önce 29 balık yakalanmış 17 si benim. Benim tuttuklarım dışında 2 tanesi sert sahte ile diğerleri raglou şamadıra sistemi ile yakalandı. 50-60 kişi bu takımlarla 12 ispendek ve levrek yakaladı. Benimkilerin tamamı modifiye Savagear ile yakalandı.
    Ağızlarında benim 4 tane modifiye edilmiş silikonlarla 4 dev levrek kaçırdım.
    Biri ipi kopardı, ikisi kepçesizlikten elimden gitti, birinde de Owner klips açılarak gitti.

Tığı silikonun üzerinden geçirip altından çıkarıyorum. Bu sırada silikon içindeki ağırlık veya iğne nedeniyle simetri bozuluyor. Fakat alttan tam ortadan çıkarmak için uğraşıyorum. Daha önce halkaya takılmış üçlü iğne ve halkaya bağlı ipi ya da üçlü iğneye rapala düğümü ile gevşek yani sallanabilecek şekilde bağladığım ipi tığ yardımı ile balığın üzerinden çıkarıp balığın üzerindeki halkaya bağlıyorum.

Balık genelde alt üçlü iğneye nadiren üsteki ile birlikte iki iğneye de takılıyor. Sadece alttakine takıldığı durumlarda silikonun yırtılırsa sahteyi atmayın. Yırtılan yeri Siyanoakrilat yapıştırıcı ile yapıştırabilirsiniz.

alim3301 bunu beğendi.
  2. befalcon

befalcon Sinan

Favori Kamış:
    Okuma V-System 2.70 10-40
    Favori Makine:
    Daiwa Megaforce 2500
    En İyi Avı:
    Dağ Alası 26 cm.,, Torik 3 kg
    Güzel av ve güzel bilgiler. Kepçesiz ava çıkma benimde başıma gelmişti kesinlikle çok üzücü oluyor. Elimde değişik renklerde savagear canniballer vardı. Bende modifiye edeyim bari. Birgün bol av veren bu levrek birkaç gün hiç av vermiyebiliyor. Dahası hepimize rastgelsin.

3. drasty41

drasty41 Recep

Favori Kamış:
    lineaeffe unicast, spro spin2,70 ve 2,40
    Favori Makine:
    shimano exage ryobi ekusima4000
    Bereketli olsun Bülent abi açıklayıcı bilgilerin içinde ayrıca teşekkürler.

4. Kadir Levrek Peşinde

Kadir Levrek Peşinde SİDEPRENSİ eski nick im

Favori Kamış:
    OKUMA ALUMİNA SPİN KAMIŞ 240cm
    Favori Makine:
    süper passion 740m ve küçük kardeşleri
    En İyi Avı:
    süper maxim misina :9
    tebrikler güzel avlara imza atmışsınız:) silikonların boyu zaten epey küçük..şahsen gerek duymam.ben 15cm liğine bile takmıyorumhihi . da! yedek iğne modifiye işinde çelik tek kullanın derim.. sıktırma borularınıda kullanırsınız.montaj işlemi daha kolay olur..
    birde altdan 3 iğne montajlı silikonu, atıp çekerken çok dikkatli kullanmak gerek..

5. HastaRuH

HastaRuH Erkan

En İyi Avı:
    55cm zargana--60 cm Lüfer (Kofana)--70 cm 3.750 gr Levrek
    Guzel av olmuş tebrikler. Levrek Tekirdağ'da ne zaman yapmaya baslar. Levregin yakalanmasincik zevkli imiş. Lufer den çok zevk aldım diyince birde levregi gor diyorlar. Ama levrek nerde.

6. Emre

Emre Emre

Favori Kamış:
    Lineaeffe Spider Surfer 420cm, Okuma V-System 2,40
    Favori Makine:
    Shimano EXAGE 6000 FC, Daiwa Windcast S 5500, Okuma Safina 40
    En İyi Avı:
    Levrek 8kilo
    Öncelikle yararli bilgileriniz için teşekkür ederim şahsin adina..
    Paşalarda çok yakişikli duruyor gerçekten başarilarinizin devamini dilerim.

Yer olarak nerede yaptiniz bu avlari ( Mera değil şehir :)

7. Querorz

Querorz Fatih

Bu kadar bereketli avlar herkese nasip olmaz. Tebrikler gercekten.

Levrek ustadları toplanmışlar bu başlığa. Onlara sorayım: Sert sahteler ragloular kadar başarılı değiller. Ragloular ise şamandıralı sisteme ihtiyaç duyduklarından hem atış sırasında zorluyorlar hem de sıkca karışıp av zevkini bozuyorlar. Acaba burdaki gibi kendi kütlesi olan silikonların performansı nasıldır? Benim gibi raglou sevmeyen avcılara alternatif olabilirler mi?

8. BaLıKSıZ oLMaZ

BaLıKSıZ oLMaZ onur

Favori Kamış:
    okuma v-system 10-40 gr 2.40, Cormoran Black Bull LRC 7-28 gr 2.70, Ryobi Komatsu 3.45
    Favori Makine:
    Spro Passion 720 ve 740
    En İyi Avı:
    Orfoz 1200 gr, Levrek 1020 gr, Lüfer 560 gr
    Raglouya zoka takıpda avlanabilirsin kardeş;). Derin suda 6 gram sığ suda 2-3-4 gram tavsiye ederim. Usta değilim yalnızca kendi yaptığımı önereyim dedim.

Av için tebrik ederim güzel balıklar almışsınız:).

9. Tompot

Tompot Bülent

En İyi Avı:
    Horozbina
    Kışın sorunsuz çalışan sert sahtelere yaz aylarında levreklerin atlaması azalıyor. Ayrıca bunları kışın da kullanmak mümkün, çünkü şamandıra derdi yok ve sertlere göre çok ucuzlar, daha avcılar.

4play, cannibal gibi silikonlara raglou sonrası denemeler sonucu döndüm. Jig kafası ile şamandıraya gerek kalmadan cannibali atmak mümkün. İçinde kurşun ağırlık olan 4play modelleri de şamandıra gerektirmiyor. Böylece kıyıdan at çekte kullanımları daha rahat ve kuyruk aksiyonları bunları ragloudan daha başarılı duruma soktu. Sırtıda aynı anda raglou ve cannibal denemelerini geçen yaz çok yaptık cannibal hep öndeydi. 4play modelini, henüz bu sene kullanmaya başladım. Diğerleri ile aynı anda kıyaslama imkanım olmadı. Çünkü geçen seneki yaz aylarındaki kadar bu sene levrek yoktu ya da ben yakalayamadım.

Sadece sırt iğnesi ile vuruş alıp balığın yakanamaması durumunu yaşadığım için alta da iğne bağlayınca sonuç süper oldu. Yukarıdaki levreklerin çoğunluğu alt iğneden yakalandı. Galiba 17 levrekten sadece ikisine hem alt hem üst iğne girmişti.

Bu iğneyi iple bağlamak oldukça kolay, ve silikonun yüzüşünü etkilemiyor. Yukarıda bir arkadaş tel önermiş, bu bana göre olmaz. Tel ve kıstırma ile iğne bağladığım başka tip yemlerim var, bir ara onları da eklerim. Silikonda tel olumsuz sonuç verir. Kullandığım ip 21kg çekerli ve bırakın teli, ip misinadan daha esnek olduğundan silikonun aksiyonunu bozmuyor.
    İki sorun var, biri 8-10 cmlik yemde bazen alta bağladığım iğnenin ipe veya kuyruğa takılması, ki bunu çekerken dahi anlayabiliyorsunuz çektikten sonra hemen düzeltebilirsiniz. Bununla karşılaşılması da unutup alışkanlıkla kamışa aksiyon verince ortaya çıkması. Halbuki bunları kullanırken kamışı sallamanın bir anlamı yok. Diğer sorun ise balık yakalanınca bazen silikonun ip tarafından kesilmesi. Bu durumda dahi balık kaçamıyor, sadece sonraki atışlarda iğne silikonun altından uzaklaşır. Bu silikonlar sert sahtelere göre ucuz olmasına rağmen yırtılanları onarmak istediğinizde bu, Japon denen yapıştırıcı ile mümkün. Bir avda yanınızda 2 veya 3 modifiyeli silikon götürmeniz ile yırtılma önemsiz bir sorun oluyor. Yırtılan olursa av dönüşü yapıştırarak onarabilirsiniz.

10. Tompot

Tompot Bülent

En İyi Avı:
    Horozbina
    Burhaniye-Balıkesir

Bu arada diğer yanıtlar için teşekkürler.

11. Tompot

Tompot Bülent

En İyi Avı:
    Horozbina
    Eskiden raglounun ağzından çıkan misinaya balık yönünde önce stoper sonra ekseninden delikli konik kurşun takarak kullandım. Stoper kurşunun atış sırasında silikona baskı yapıp geri yani sahte üzerine giderek silikonun şeklini bozmaması için gerekli. Bunu koymazsanız aşırı yumuşak olan silikon atış sırasında kurşun tarafından merkezkaç kuvvetle ezilir ve şekli bozulur. Cümle başında eskiden dememin nedeni şimdi raglou kullanmıyorum.

Bu çözüm de, şamandıra kullanılmasına gerek bırakmaz.
    Delikli konik kurşunlar piyasada Captain marka olarak var. Mavi yuvarlak kutu içinde çeşitli ağırlıkta 10-15 kurşun bulunuyor ve fiyatı çok ucuz.

Yüzer sbiro, şamandra vs kullanımı zahmetli ve etrafta insanların dolaştığı yerlerde kamış sonrası uzun misina nedeniyle riski arttırıyor. Ağaç, kaya, çalı çırpı gibi başka cisimlere de takılma sorunu var. Fakat bazıları bunları kullanarak dere içleri gibi sığ sularda nasıl olsa batmadığı için ve levrek hızdan hoşlanmaz varsayımı ile çok yavaş çekiş yapıyor. Yavaş çekim silikonun kuyruk aksiyonunu yok ediyor. Bu durum genelde levreğin dikkatini çekmiyor ve saldırma isteği uyanmıyor. Levrekte, kamışa aksiyon vermeyi gerektirmeyen sahtelerde dahi çekim hızını değiştirerek sarmak önemli olabiliyor. Yavaşlatıldığında sığ suda batmaması şamandıranın üstün tarafı. Silikonun ağzına konik kurşun takılması elbette ki bunun batmasına neden olacak. Ancak levreğin yakalanacağı hızda çekerken 12 gramlık kurşunla dahi silikon 10 cm den fazla batmıyor. Raglou kullanırken iğnenin altta olması çok sığ ve dal budak bulunun suda sorun çıkarabilir. Tamamen su üstünden çekerken de bu sorunla karşılaşılabiliyor.

2-3gramlık kurşunlar ise genelde kullandığımız kamışlar için atmak istediğiniz uzaklık önemli ise yetersiz kalabilir.

Bu yazdıklarıma bakarak sakın beni üstat:D vs dedikleri insanlardan sanmayın.
    Ben de acemiyim, bu arada onların da çoğunluğu.

Ben bu konuyu av raporu olarak değil de kendin yap bölümünde açmıştım. Konu av raporu bölümüne alınmış. Kendin yap bölümünde açmamın nedeni piyasada satılan bu silikonların avcılığını yükselttiği içindi. Alta iğne eklenmesinin gerçekten önemli farkı var. Levrek ağzına aldığını aniden bırakabiliyor. Çekiş sırasında bir yerine batma olasılığı ilave iğne iğne artıyor ve alt dudak önemli. Dikkat ettiyseniz bu hayvanlar genelde dudaklarından daha fazla yakalanıyor.

12. Tompot

Tompot Bülent

En İyi Avı:
    Horozbina
    Yanıtların tamamını okumamıştım.
    Tekirdağ'da tam bir ay önce liman yanındaki (denize döndüğünüzde sağ taraf kullanılmayan iskele) kordonda ispendek çıkmaya başlamıştı. İstavritin bol olduğu günlerde. :)

Bu arada Salı gününden itibaren 8-10 gün Tekirdağ'da olacağım.
    Tekirdağ'a her ay 1 haftalığına geliyorum.

13. balli

balli m.nuri akkaya

Favori Kamış:
    D.A.M Telespin 3 mt. 10/30gr.
    Favori Makine:
    Shimano Hyperloop 4000 RB
    En İyi Avı:
    11,7 Kg. Aynalı sazan
    Belliki silikon sahteye iğne modifikasyonu etkili bir sistem, paylaşım için teşekkürler Bülent. (yaşınızı göremedim)

Bir hususta önemli: Bir av gününde 10+ levrek alınabiliyorsa -ki paylaşımınızdan çıkardığıma göre daha fazlası da alınmış, yeri ve zamanına göre olabiliyor demek ki- bu sisteme daha çok küçük levrekler (ispendek) rağbet ediyor gibi. Levrek için 25 cm. yasal limit tanınmış olsa da üreme boyu esas alınarak enaz 35 cm.lik boy erişkinliği tavsiye edilir. Bu boy 800-1000 gr. arası levreklere denk gelen bir boydur.

Sistemi daha büyük levreklerin avlanabilmesine olanak tanıyacak şekilde tasarlamak gerekir sanırım.:)

14. drasty41

drasty41 Recep

Favori Kamış:
    lineaeffe unicast, spro spin2,70 ve 2,40
    Favori Makine:
    shimano exage ryobi ekusima4000
    Balli Bülent abim 61 yaşındadır.:)

15. Tompot

Tompot Bülent

En İyi Avı:
    Horozbina
    Bu sayıda levreği oğlumla birlikte yakaladık. Bir elimi karış diğerini kapalı tutarak levrek boyunu ölçerim altında geleni salarım. Benim kovada 30-32 cm ve 600gr altında levrek kimse görmemiştir. Yasal sınır ise 25cm.

Benim denediğimi başkaları da dener çevresindeki avlananlarla kıyaslarsa bunun iyi bir yem olduğu söylenebilir. Sadece benim ya da birkaç kişinin gözlemi bu sahtelerin diğerlerinden daha iyi olduğunu kanıtlamaz.

Önce ortaya bir fikir atıp bunun doğruluğunu kanıtlamak için denemeler yapmalıyız. Hep olumlu sonuçlar aldığımızda bu işi yapan başkalarına da bildirip onların da testten geçirmelerini ve sonuçlarına bakmalıyız.
    Şu an elimde bu hazırladığım silikonlardan kalmadı. Çünkü avlandığımız bölgede rastladıklarıma denemeleri için verdim. Bana aldıkları sonuçları bildirecekler. Onların da aklına daha farklı kabul edilebilir bir şey gelirse hep birlikte sınarız.

Geliştirmenin ve asıl önemlisi daha doğrulara ulaşmanın yolu budur.

16. volex21

volex21 Volkan

Favori Kamış:
    Okuma V System 2.40 Lineaeffe Spirit Surf 3.90 (fiyat performans 9/10)
    Favori Makine:
    Spro Red Arc 20'lik (Fiyat/Performans : 8/10)
    En İyi Avı:
    Levrek (57 cm - 2.100 gr ) Sargoz (700 GR kadar) Palamut (40 cm üzeri), Lüfer 40 cm, Çipura 950 gr
    10+ levrek alınabiliyor abi. Hatta bir günde bir kişinin 27 tane yakaladığını öğrenmiştim. Böyle ispendek te değil, geneli levrek. Bu senin tahmin ettiğin gibi, kullanılan sistemin suçu değil. Şu sıra çıkan balıklar palaz ve ispendek. Ayın 5'inden 20'sine kadar birçok levrek gördüm 1,5 kilo gelen balık görmedim.

Bazı günler iyi av veriyor bu raporda olduğu gibi ama hemen hepsi ispendek. Henüz istenen boylar ya kıyılamadı. Ya avlanılan çay ağızlarında toplaşmadı.
    O yüzden bu zamanlarda denk gelinse dahi avı çok abartmamak isabet olacaktır bence.

Slikonun üst iğnesi çok zayıf, sert bir balık o iğneyi rahat açacaktır diye tahmin ediyorum.
    Kuyruğu ise çok çabuk kopuyor.

17. adminselo

adminselo selçuk

Favori Kamış:
    Lineaeffe s-flex 4206 4.20--SHIMANO YASEI SEA BASS 2,70 -MH- 10-50 GR, Shimano Scimitar 300 cm
    Favori Makine:
    Penn Affinity 8000, Ryobi NAXO 8000
    En İyi Avı:
    4 kg Levrek ---1.800 gr Kofana
    Tebrikler levrek zor havaların balığıdır zor havada kaçmayıp balığın üstüne gitmenin mükafatını almışsınız güzel avlarınız daim olsun.

18. Querorz

Querorz Fatih

Çok teşekkürler altın değerindeki bilgiler için.

19. kekadam

kekadam emre

Tompot abim dün Tekirdağ'a geldi. Akşam birçok levrek yakalamış.
    2 tane de 1 er kiloluk bana verdi. Bu akşam yiyeceğiz. mrsparkle

Şimdi işi var çalışıyor, pazar günü de birlikte gideceğiz.