arkadaşlar ben bu işe merak sardım. ama gerçekten işe yarayıp yaramadıklarını merak ediyorum. forumlarda millet yapmış rengarenk boy boy. dahası herkesten de tebrik alkışları felan. ama yaptım işte bak tuttum olayını gören veya fotoğraflayan veya yaşadığı tecrübeyi paylaşmak isteyen arkadaşlar var mı? şiddetle; cevap, video, link vs bilen varsa bekliyorum. saygılar...
not: bu soruyu sorma nedenim bazı arkadaşların işe bilimsel yaklaşımlarda bulunarak çıkacak işlerin sağlıklı olmayacağı konusunda yorumları olmuştur.
Merhaba Ömer bey. Ben de kısa bir süre önce kendi rapalasını yapmaya başlayan milletin fertlerinden biriyim. Ciddi anlamda ve uzun süren bir araştırma sonrasında ilk denemelerimi paylaşmaya başladım. Gerçekten umduğumdan çok güzel oldular. Uzun seneler balık peşinde koşturmuş olmamın verdiği tecrübeyi de işin içine katınca görünüşünü bir yana bırakacak olursak teknik yönden de gayet başarılı sahteler ortaya çıkmaya başladı. Geçmişte pekçok sahtem oldu ve gayet başarılı avlar yaptım. Sahtelerin görünüşleri kadar verdiği aksiyon da çok önemli. Ama öncelikle sizin hedef balığınıza yönelik sahte seçiminiz önemli. Benim yaptığım sahteleri takip ettiyseniz eğer, genellikle LEVREK, turna, kofana gibi yırtıcı tabir ettiğimiz balıkları avlamaya yönelikler. Bu sahteleri yaparken pekçok yöntem deniyorum. Örneğin elimdeki sahteleri parçalıyorum, bazı teknikleri kullanarak kopya model çıkartıyorum, internetteki siteleri oldukça fazla araştırıyorum, hiç olmadı kendim hayal ediyorum. Vermek istediğim aksiyonu bulana kadar detaylarla(ağırlık,aeodinamik,damak ebetları,açısı vb.) oynuyorum. Boyama ve diğer görsel imitasyon tamamen sizin hayal gücünüze ve birikiminize kalıyor. İnternetten alacağınız ölçülerle -ki pek fazla kaynak yok maalesef- ağacı kesersiniz. Ama son rötuş ve aerodinamiği oluşturmak el becerinize bakıyor. Yani sonuçta kendi ölçünüzü hedef balığınıza uygun kendinizin çıkartması en doğrusu bence. Anladığım kadarı ile yeni başlamayı düşünüyorsunuz . Tavsiyem, elinizdeki sahteleri ölçü olarak alıp başlamanız. Birkaç tane yapıp işin mantığını çözmeye başladığınızda, elinizde yatkınsa eğer zaten devamı gelecektir. İş yapıp yapmama konusuna gelince; ben kendi yaptıklarım için konuşayım, kesinlikle yapacaklarına eminim Ama maalesef bulunduğum şehir deneme imkanı vermiyor. Birkaç arkadaşı kıramayıp göndereceğim. Onların görüşleri sanırım merakımızı giderecektir. Ayrıca geçmişte kendimiz anten kablosu ve lolilop saplarından sırtıyla alırdık levrek ve turnaları. Onlar iş yapıyorsa eğer Geçenlerde diş fırçasından yapmış olduğum bir sahte vardı, yine kıramayıp Didim' de bir arkadaşa yolladım. Epey bir levrek almış, yanında kofana ve turna da. Şimdi bir diş fırçası bunları yapıyorsa Ayrıca biraz araştırırsanız, yabancı sitelerde el yapımı sahte ile yapılan pek çok av konusuna rastlarsınız. Son diyeceğim; büyük bir zevkle ve hevesle sahtelerimi yapmaya devam ediyorum. Bittikçe de yapım aşamalarını detaylandırarak anlatıyorum ki yapmayı düşünen arkadaşlar için de bir nebze olsun yol gösterici olabileyim. Yaptıklarımı kendim beğendiğim kadar, dostlar tarafından beğenilmesi ve takdir edilmesi de ayrı bir zevk ve aynı zamanda da teşvik edici bir unsur oluyor. Ben paylaşmaya devam ettiğim sürece de arkadaşlardan beklentim yorumlarında beğenilerini dile getirmeleri. Tabii ki tecrübe ile yapılan yapıcı ve bilgilendirici yorumları da her zaman dikkate almalı, özellikle bu tip yorumların tekniğimi geliştirme aşamasında bana faydası çok fazla oluyor. Güzel bir uğraş Ömer bey, hiç balık tutamayacağını düşünerek başlasanız bile, yaparken alacağınız zevki ve bittiğinde ortaya çıkan sonuçları gördükçe bana hak vereceksiniz. Size kolay gelsin.
El yapımı rapalaların işe yaramayıp yaramadığını en iyisi Lauri Rapala ya sormak lazım Biz yapalım da balık ister beğensin, ister beğenmesin. Kendi emeğimle yaptığım bir işin sonuçlarını görmek, hatalarını bulmak ve o konu üstünde çalışmak, suya indirdiğim ilk anda başarılı ise yüzümde neden olduğu o tebessümü hissetmek bana yetiyor. Sahte yem yapımını hobi olarak görürsen uzun süre götürebilirsin, yoksa sadece balık yakalama aracı olarak kullanacaksan hiç uğraşma, harcadığın zaman malzeme,alet edavat sana piyasada satılan orjinallerin kat be katına maloluyor. Ebayi öğrenip kendini ispatlamış çook uygun rapalalarla yine balığını yakalarsın.. Yaptığın işleri paylaşıma koyuyorsan yorumları da hep olumlu tarafından görmeye çalış, nihayetinde biz dahil hiç kimse bu işi Rapala fabrikasında staj görerek ya da çalışarak öğrenmedik, internet ne veriyorsa onu alıyoruz.