El yapımı Sahte balıkta gezer iğne sistemi

Konu, 'Malzemeni Kendin Yap (Keşfet & Paylaş)' kısmında diverozcan tarafından paylaşıldı.

1. diverozcan

diverozcan özcan ercivan

Favori Kamış:
    dam quick fienessa S70, Cormoran 360 cm bigfishing teleport, virax 360 kamış sualtı dalış malzemeler
    En İyi Avı:
    akya 11 kg . didim
    Merhaba Arkadaşlar
    Yaptığım sahte balıkların daha uzun ömürlü ve iri balıklarla mücadelede daha dayanıklı olması için ne yapabilirim diye araştırırken, internette farklı bir tel bağlama sistemi dikkatimi çekti ve bu yaptığım sahtelerde sizlerle paylaşmak istedim. Bunu keşfeden şahıs, elindeki orijinal eski bir sahtenin paslanan telini onarıp işlevsel hale getirmek için elindeki sahtenin telini keserek yapmış. Ben de bunu yeni yaptığım iki sahteme uyguladım ve gayet başarılı. Kuvvetli bir balık geldiğinde halkadan kurtulan iğne, balıkla mücadelede tüm yükü ana tele veriyor ve bu sayede sahte zorlanmadığı gibi balıkla daha rahat ve dengeli bir mücadele sağlıyor.
    Sahtelerin ağırlık sisteminde mıknatıs kullanarak, daha uzun ve dengeli bir atış olanağı sağladım. Atış esnasında ağırlıklar kuyruk kısmına kayarak sahtenin dönmeden ve daha uzağa gitmesini sağlıyor. Sahte suya düştükten sonra bilyalar ön tarafa kayarak mıknatıs yardımıyla kilitleniyor ve sahte balık aksiyonuna başlıyor.

12cm/13gr lık bu modeli alüminyum folyo ile kapladıktan sonra falçata ile çizerek pul imitasyonunu verdim. Renklendirdiğim epoksi ile de kaplanarak son şeklini aldı. Kuyruk iğnesini mavi, beyaz tüylerle ve sim bağlayarak hazırladım, bitişi epoksi ile yaptım.

Aynı tekniği kullanarak hazırladığım 11cm/18gr. lık bu modeli; beyaz akrilik boya ile astar hazırlayıp, üzerine yine sarı, siyah ve beyaz akrilik boyaları kullanarak renklendirdim. Pul imitasyonu vermek için tül kullandım. Her iki modelde de gözleri hazırlarken, hologram folyo üzerine akrilik boya ile göz imitasyonu verip epoksi ile kapladım; böylece daha gerçekçi üç boyutlu görüntü elde ettim. Yine içine yerleştirdiğim mıknatıs yardımı ile çok dengeli bir uzağa atım ve aksiyon ortaya çıktı. Gezici iğneyi bağlarken kullandığım; oldukça dayanıklı, aynı zamanda jig iğnelerini bağladığım ip. Aklınıza gelen soruyu hemen cevaplayayım; iğneler hiçbir şekilde ipe dolanmıyor.

Sistemin nasıl işlediğini basit bir örnekle anlatayım;

Avcı balık sahteyi görüyor ve takip etmeye başlıyor.

Sahte balığımıza hamleyi yaparak sahtenin alttaki üçlü iğnesinden yakalanıyor.

Yakalandığını anladığında mücadeleye başlıyor ve bu esnada üçlü iğne halkadan kurtuluyor.

Halkadan kurtulan iğne, ucunda yakalanan trofe levreğin tüm kuvvetini ve sahteye yaptığı baskıyı, ipe ve 1,2 mm.lik çelik tele aktararak güvenli bir şekilde balığı almamızı sağlıyor.

2. alparslan07

alparslan07 izzet

Favori Kamış:
    (Okuma Salina SeaSpin 10-40g)(albastar hera 2811 2.70cm.30-60 gr)(ceboastur pantorga 100g 200g 4.20)
    Favori Makine:
    shimano sahara 3000 fd-spro passion fd 720 & 740-d.a.m 1137 840 quick slr spin 840 fd
    En İyi Avı:
    1430 gr levrek
    selam özcan abi:
    tek kelimeyle harika iş çıkarmışsın ellerine sağlık....

3. fish founder

fish founder Özgür

o ip,sahtenin yüzüş aksiyonunu bozmayacak mı?

4. 0utlaw

0utlaw Bahadır köse

Favori Kamış:
    Shakespeare E Series Supraglass 10-20
    Favori Makine:
    D.A.M. Quick 220,D.A.M. Quick 89
    En İyi Avı:
    Levrek, alabalık
    Vay canına bu hepsinden iyi olmuş, her model yeni bir çığır ellerinize sağlık..

Son düzenleme: 16 Şubat 2011
  5. diverozcan

diverozcan özcan ercivan

Favori Kamış:
    dam quick fienessa S70, Cormoran 360 cm bigfishing teleport, virax 360 kamış sualtı dalış malzemeler
    En İyi Avı:
    akya 11 kg . didim

Merhaba Özgür bey, denedim ve hiçbir şekilde aksiyonu bozmadığını gördüm.

6. diverozcan

diverozcan özcan ercivan

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    akya 11 kg . didim
    Teşekkür ederim İzzet kardeş.

7. murakour

murakour MURAT

Favori Kamış:
    Remixon
    Favori Makine:
    Banax
    En İyi Avı:
    lambuka 4 kg civarı
    valla süper bir iş çıkarmışsınız hayranlıkla okudum..ellerinize emeğinize sağlık....

Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı: 17 Şubat 2011
  8. Eran

Eran Erhan Arı

Favori Kamış:
    Shimano nexave 5-20 gr 210-240 cm
    En İyi Avı:
    47 cm levrek
    Özcan abi çok güzel sahteler bu yeni sistem de güzelliklerine güzellik katmış tebrikler! :)

9. Attila59

Attila59 Atilla Akgun

Selam Abi bu gezer iğnenin avantajı nedir Neden böyle bir şey yapma ihtiyacı duydunuz. Bide bir şey merak ediyorum. Av raporu yayımlamıyor musunuz siz ?

Sahteler süper olmuş :)

10. diverozcan

diverozcan özcan ercivan

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    akya 11 kg . didim
    Merhaba Atilla kardeş.
    Yaptığım sahtelerin tel düzeneğini hazırlarken, gelebilecek balığın iriliğini gözönüne alarak en dayanıklı ne şekilde yapabilirim diye düşünüp internette araştırırken, gözüme bu yaptığım sistem ilişti. Genelde avda kullandığımız sahte balıklar bazen av esnasında balığın stresine dayanamayarak çatlayabiliyor ya da kırılabiliyor. Çoğumuzun başına gelmiştir bu olay. Bu kırılma ve çatlamalar da genelde iğnelerin takıldığı tele yakın yerlerden oluyor.
    Tel, balığın stresine dayanamayarak aşırı esneyip ağacı veya plastiği çatlatabiliyor, bu da telin kıvrım yaptığı yerlerden olabiliyor. Bu sistemde ise telin formunu bozmadığımızdan, balık hangi iğneye yakalanırsa yakalansın, balığın tüm yüküne gövde boyunca düz bir şekilde uzanan tel direnç göstererek dayanıklılığı arttırıyor. Yine aynı şekilde bazen balık sahtenin birden fazla üçlü iğnesine yakalanabiliyor. Bu durumda balıkla mücadele esnasında sahtenin zarar görme artıyor. Yani burada amaç; yakalanan balığı mümkün oldukça sahteden uzak tutmak. Bu sistemi ilk gördüğümde bana oldukça mantıklı geldi, eski sahteleri modifiye ederken ya da sahtesini kendi yapanlar için iyi bir alternatif olabilir diye düşündüm.

Bir süredir Kayseri' de yaşadığımdan dolayı maalesef av raporum çok sık olmuyor. Arada Didim' e gidebilirsem ancak, balık yakalayabilme şansım oluyor. Ben de balıktan uzak kaldığım zamanlarda yaklaşık 1 senedir bu hobiyle kendimi avutmaya çalışıyorum :)

Teşekkür ederim, beğendiğinize çok sevindim.
    Sağlıcakla kalın.

11. diverozcan

diverozcan özcan ercivan

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    akya 11 kg . didim
    Teşekkür ederim Erhan kardeş. Umarım sahtesini yapan arkadaşlara da faydalı bir fikir olmuştur.
    Selamlar.

12. diverozcan

diverozcan özcan ercivan

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    akya 11 kg . didim
    Teşekkür ederim Murat bey, zamanınıza keyif katabildiysem ne mutlu..

Yeni bir şeyler buldukça paylaşmaya gayret ediyorum sevgili kardeşim. Teşekkürler.

13. KULL64

KULL64 Emrah

Favori Kamış:
    Guan2000gr
    Favori Makine:
    Ticagt4000
    En İyi Avı:
    ...
    Ozcan agabey.Hep yeni arayislar icine girip,birseyler bulup bizlerle paylasiyorsun.
    Suphesiz mi site icinde bizlere en cok emegi gecen uyelerdensin.Cok tesekkurler agabey .
    Yine cok guzel,akil dolu,estetik calismalar.
    Rastgele...

14. Balikci34

Balikci34 selim

Favori Kamış:
    Sportex,Shimano
    Favori Makine:
    Shimano,Daiwa,Dam,Abu
    En İyi Avı:
    Turna
    Özcan bey yapmis oldugunuz sahteler kendi ciziminizse her biri unikat o sahtelerin,ellerinize saglik,cok güzel bir hobiye gönül vermissiniz ve bayagida basarili calismalarinizin oldugunu buradan görüyoruz...

15. carphunter66

carphunter66 samet

Favori Kamış:
    alba star ve diğer okuma gibi kalite markalar
    Favori Makine:
    favori oltam yok ama kamiş takımlarım çok var
    En İyi Avı:
    sazan 5 kg (şimdilik)
    kefal gibi olana akya gelir abi mütiş olmuş

16. melanqoliq

melanqoliq FATİH KOÇ

Favori Kamış:
    Okuma Salina SeaSpin, Lineaeffe master jig
    Favori Makine:
    Shimano Hyperlop, Ryobi Ecusima 3000vi, Okuma Salina SA 2 16000
    En İyi Avı:
    Sülemem nazar değer :D
    Çok güzel olmuşlar Özcan abi diyecek laf bulamıyorum..
    Maşallah hızınada yetişilmiyor seni takipte zorlanır olduk abicim..
    Gezerli sistem çok mantıklı yalnız malumunuz biçoğumuzun başınada geldiği üzere sahtelerimizin iğnesi sahtenin kendinden tutunda gagasına bile takılıyor atışlarda ve ani aksiyonlarda.
    Eğer iğne ipe takılmayacaksa sistem çok güzel diyorum abi..
    Ellerinize sağlık selamlar..

17. diverozcan

diverozcan özcan ercivan

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    akya 11 kg . didim
    Emrah kardeş, paylaşım doğru yerde ve doğru kişilerle yapıldığında, geri dönüşümü o kadar keyif verici ki. İşte en güzel örneklerden biri de Sensin güzel kardeşim. Her geçen gün adım adım gelişmelerini izlemek, paylaşırken hazırladığım her emeğe bedeldi.
    Sağlıcakla kal.

18. diverozcan

diverozcan özcan ercivan

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    akya 11 kg . didim
    Merhaba Selim bey, eğer yaptığım çalışmaları yakından takip ediyorsanız; bazılarının piyasadaki markalı sahtelere benzediğini göreceksiniz. Bu tür sahteleri yaparken, elimde hazırı veya sahtenin orijinali olmadığından şablon olarak kullandığım çizimleri kendim yapıyorum. Bazen de deneme yanılma yöntemi ile kendi modelimi yaratıyorum. Her iki türlü de çalışmak büyük keyif veriyor.
    Değerli yorumunuz ve ilginiz için teşekkür ederim, Selamlar.

19. diverozcan

diverozcan özcan ercivan

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    akya 11 kg . didim
    Teşekkür ederim kardeşim. İlk fırsatta deneyeceğim.

20. diverozcan

diverozcan özcan ercivan

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    akya 11 kg . didim
    Beğenmen beni mutlu etti Fatih kardeş, teşekkürler. Daha iyileri sana nasip olur inşallah.
    İlk başta bana da sanki takılacak gibi gelmişti. Ama ne kadar denediysem de kesinlikle takılmıyor. Ayrıca aksiyonu da etkilemedi.
    Selamlar.