Merhaba arkadaşlar Yaptığım sahtelerde kullandığım yeni teknikleri sırası geldikçe sizlerle paylaşmaya devam ediyorum. Bu seferkilerden biri, sanırım bir çoğumuzun aklındaki soruya cevap olacak. Sahteye en iyi aksiyonu verdirebilmek için kullandığımız düğüm ve bağlama teknikleri bazen benim de kafamda soru işaretleri yaratmaktaydı. Ben de bu konuya kendimce bir çözüm getirdim. Sahtenin iğne ve misina bağlanan tüm halkalarını, çeker değeri yüksek(35 ve 45 kg) paslanmaz bilyalı fırdöndüler kullanarak yaptım ve bildiğim en sağlam düğümü atarak hem aksiyon hem de sağlamlık konusunda kesin çözüm getirdim. Aynı zamanda da iğne ve kuyruk parçasının bağlandığı halkaları da 360 derece döner vaziyete getirerek, balığın yakalandığında misinaya gam yaptırmasını engellediğim gibi kuyruğa talılacak diğer aparatların da daha işlevsel hale gelmesini sağladım. Bir diğer kaplama tekniği de; kuruttuğum sardalya ve istavrit kafalarının galsama kısmını orijinal hali ile parçalı sahtelerde kullandım. Bir sahtede de yekpare kafayı gözler de dahil olmak üzere kurutarak kullandım. Aksiyonları tek kelime ile mükemmel. İçlerine yerleştirdiğim hareketli bilyeler sayesinde ses yapıyorlar. 12gr/105mm tek parça yüzen(Floating) modelde çekiş hızına göre 60 cm.e kadar batarak geliyor. 14gr/115mm lik parçalı, batan(sinking) istavrit sahtesi yine çekme hızına göre battığı derinlikte askıda kalarak kamışın pozisyonu ve hıza göre derinliği ayarlamanızı sağlıyor. 17gr/140mm lik parçalı, yüzen(floating) sardalya sahtesi de damağının biraz daha dik açılı olması sebebiyle dalma derinliğini azaltıp sahteye daha oynak bir aksiyon veriyor. Bu söylediğim aksiyonlar kıyıdan at-çek için ve ağırlık kullanmadan gözlemlediklerim. Yaptığım bu seride özellikle parçalı sahtelerde, farklı eklentiler(hırsızlı fileto takım, silikonlar, streamer, tüylü çarpma, mepps, kaşık vs..) ile farklı aksiyonlar elde edebildiğim gibi, hedef avımın yelpazesini de genişletmiş oluyorum. Yapım aşamalarını çok fazla detaylandırmadan; bir önceki açmış olduğum konuda görebilmeniz için link veriyor ve bu üç çalışmamı değerli yorumlarınıza sunuyorum. http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=36054 Keyifli seyirler.
Ozcan Abi bu onemli paylasim icin cok tesekkurler ve yapmis oldugun sahteler icinde tebrikler.Insallah guzel avlarda kullanirsin. Rastgele Abim
Ozcan Abi birseyi merak ettimde ; acaba o balik kafalarini ve balik derilerini tamamen kurutarak mi kullaniyorsun? Mesela ben tamamen kurutmayi denedim daha once ama cips gibi oldular Daha sonra hafif nemlendirdim ve kuru bez ile iyice kuruladiktan sonra kullandim. Bir ornek daha vermem gerekirse ; mesela en son yaptigim 2 parcali gercek balik derisinden olan sahtede de , once baligin derisini cikardim,guzelce etlerini siyirdim , kuruladim ve bir muddet pervane altinda tuttum.Daha sonrada komple yapistirdim.Yani anlayacagin pek kurutmaya calismadim.Ama bu haliylede hem daha kolay hem de saglam oldu. Tekrar tesekkurler Abi.Rastgele...
Teşekkür ederim Bahtiyar kardeş. Yeni fikirler aklıma geldikçe sizlerle paylaşmaya devam edeceğim. Teşekkür ederim.
Teşekkürler Emrah kardeş. Senin de çalışmalarını yakından takip ediyorum. Ortaya gayet ilginç ve başarılı sonuçlar çıkartıyorsun ellerine sağlık. Görüntüleri kadar umarım aksiyonlarına da aynı özeni gösteriyorsundur. Ben balık derisi ve kafaları tamamen kurutarak kullanmayı tercih ediyorum. Nedenine gelince; deriyi ve kafaları nemini iyice atıp, kuruyarak çekmesini ve kullandıktan sonra zamanla herhangi bir çekme yaparak bozulmamasını garantiye alıyorum Yine doğal ortamda kurutarak üzerindeki artıkları çürüttükten sonra temizliyor ve kullanacağım zaman senin de yaptığın gibi (sadece deriyi) hafif nemlendirip yumuşatıyor ve nemini alıp sahtenin üzerine çift taraflı bant ile yapıştırdıktan sonra gerekli rötuşları da yapıp birkaç kat epoksi ile kaplayıp sonlandırıyorum. Deriyi sahtenin üzerine yapıştırdıktan sonra üzerini herhangi bir materyalle kaplamadan önce verniklersen(mat değil yat verniği olacak) çok daha gözalıcı olduğunu göreceksin. Kolay gelsin.
Teşekkürler Rıfat kardeş. Geçtiğimiz iki hafta sonu benim ve kızımın yoğun şekilde doğum günü kutlamaları vardı, çağıramadım kusura bakma. Bu haftasonu ayarlamaya çalışacağım inşallah. Sağlıcakla kal.