El yapimi sahteyle Turna avi

Konu, 'İç sularımızdan (Tatlısu) Güncel Av Raporları' kısmında ksensoy tarafından paylaşıldı.

1. ksensoy

ksensoy kaan

Favori Kamış:
    Daiwa Saltiga
    Favori Makine:
    Abu Garcia Ulturacast
    En İyi Avı:
    Turna 76cm
    Bu gun pazar, guzel bir sonbahar pazari.
    Hava parçali bulutlu, az rüzgarli ve 14-15 derece civarinda idi.

Dün gece saatler geri alinmis gün kisalmisti. Hizli düsünüp iyi karar vermek gerekiyordu zira bu gün
    itibari ile hava 17:30 da kararacakti.

Günün planini yaparken üç sey düsündüm. Yeni bir avlak kesfetmek,
    su üstü sahtesi kullanarak,turnanin sahteye atlama heycanin yasmak ve
    en önemlisi kendi yaptigim sahtelerle bu ani yasamak.
    Neden derseniz, iki gece önce ``John Wilson`un Artificial Lure Fishing,England`` DVD sinde ustanin sahte ile yaptigi avlarin filmini seyretmis ve
    cok özenmistim. Hepsi bu.

Ben bu hobiyi bir heyecen bir macera olarak görüyorum, yoksa kendi isimi bukadar
    zorlastirmaz, balik oldugunu bildigim bir avlaga gider, denenmis sahteleri kullanir
    baligimi tutardim. Ama ögle yapmadim.

Saat 13:00 sularinda evden çiktim scooter ile Amsterdami avrupaya baglayan
    ana arter olan Rijnkanaali soluma alip Utrecht(dogu) istikametinde yarim saat gittikden sonra[​IMG][/URL][/IMG]
    ilk avlagi buldum. Burasi ana hattan içeri giren bir kanaldi. Scooteri park edip kanal boyuncasurecek denemelerime basladim.
    [​IMG][/URL] Uploaded with
    Kamis olarak Mitchell in 10-20gr atarli 2,10m carbon bir spin kamisi ve makina olarak da
    D.A.M nin Quick SLR spin 500FD kullaniyorum.
    Ana beden Berkley Fireline 0,10 ip, alt beden olarak da ayni markanin 0,33 FC Vanish ürününü kullaniyorum.
    Sahte ise, benim,X-Rap Subwalk 15cm benzetmem. Aslinda bunu tamamen yaz levreklerine hazirlamistim.

Uploaded with ImageShack.us[/IMG]
    Okudugum bir makalede gecen sezonun en basarili levrek(trofe) sahtesi olarak geçiyordu.

Bu sahteyi ilk kez burada denedim ve en güzel aksiyonu düz çekerek aldim.
    Bu aksiyonda sahte zigzaglar çizerek geliyordu. Ancak yaklasik iki saatlik harika
    doga yürüyüsü sayisiz deneme sonrasi bir balik meraklisi yanima gelerek " biz de burada Turna için
    çok deneme yaptik ama hiç sonuç alamadik" dedi Her nekadar bu tür sözleri süpheyle karsilasamda
    beni avlaktan soguttu. Saat dort olmus günesin batmasina bir buçuk saat kalmisti.
    Gelirken gördügüm ve sazliklarla kapli bir küçük kanala (burada bu tur yerlere Polder deniyor) gitmeye
    karar vererek dönüs yoluna koyuldum.

Avlaga indigimde yine aklima gelen ilk soru herzamanki ile ayni idi. Acaba burada Turna var mi?
    [​IMG][/URL] Uploaded with ImageShack.us[/IMG]
    Anlamanin en iyi yolu denemekti. Sigi ve sazlik alanda kullanmak için Skitter Pop benzetmelerimden, rengi
    buradaki küçük baliklara en fazla benziyenini seçtim ve atislara basladim.
    Bu gerçekten oynanmasi çok zevkli bir sahte. Herseyden önce sahteyi sürekli görüyorsunuz, bu olursa, baligin
    saldirisinida görüçeksiniz demektir ki bu beni gerçekten heycanlandiriyor. Ayrica WTD aksiyonu ve
    suda çikardigi kabarcik ve seslerde hem balik için hem avci için kiskirtici.
    ilk atisdan sonra anladimki sahtenin dengesini pek iyi ayarlayamamisim, basi asagiya bakiyor ki bu aksiyonu
    azaltici bir faktör. Yinede bu sahteyle devam etmeye karar verdim.
    Iyikide öyle olmus çünkü birkaç atis sonra, o bekledigim, o bir kac gece once defalarca seyredip özendigim
    ani yasamis oldum. Suyun üzerinden WTD ile gelen sahte bir canavar saldirisina ugradi. Aniden o sakin, o uyuyan
    su dalgalarla yarildi costu, patladi ve zavalli sahte ortadan kayboldu. Tabii turna avinin en az levrek avi kadar
    benim için bir tutku olmasinin sebebi bu harika tarih öncesi baligin sizinle yaptigi o sahane mücadele
    o kolay kolay teslim olmayan magrur prens.
    Bende onu hakettigi saygiyla incitmeden ve hor davranmadan kenara aldim, bir kaç poz için izin istedim
    ve ayni saygi ve itina ile ayit oldugu yere geri biraktim. O da coskuyla oradan uzaklasti.
    Günün ilk ve tek balığını güneş batmadan yarım saat önce yakaladım. Daha sonraki yarım saatte iki büyük saldırı daha oldu
    balığı tasmalayamadım ama sudaki o şahane saldırı anını iki kez daha yaşamış oldum.
    Şimdiye kadar kaçırdığım bir turnadan asla ikinci bir saldırı almadım. Bunu yaşayan varsa ve paylaşırsa iyi
    olur aksi durumda belki bir saptama yapabiliriz.

Özetle, güzel bir sonbahar pazar gününde hem yeni yerler keşfetttim, hem canavarın sudan çıkışındaki o hazzı yaşadım
    hemde el yapımı sahtemle sağlam bir balık yakaladım. Eee daha ne olsun. Yaradana şükürler olsun.

ve tüm balık sevdalılarına bundan çok daha güzel günler nasip olsun.

herkese sevgiler.

2. vurgun-01

vurgun-01 Mustafa Can

Favori Kamış:
    Shimano catana 2,70
    Favori Makine:
    Shimano Nexave 2500 FC
    En İyi Avı:
    7.000 sazan - 2.785 Sudak - 1.370 Akbalık - 3.100 Turna
    Kaan bey Tebrikler. Kendi el emeği ile yapılan avın tadı daha başka güzeldir sanırım. Daha irilerinin oltanıza vurması dileğiyle.

3. enginson

enginson engin

Favori Kamış:
    daiwa crossfire(spin) okuma salina
    Favori Makine:
    shimano catana 400 fb, ryobı ecusima 6000vi, okuma avanger 65
    tebrikler hocam insanın kendi emeğiyle yaptığı şeyin böyle güzel bir başarıya ulaşması gerçekten çok büyük bir mutluluk. umarım daha güzel trofeleriniz de olur..

4. güvenus

güvenus güven kaplan

Favori Makine:
    mıtchel armada pro 8000 -banax sx 4000
    En İyi Avı:
    levrek 4,450 gr
    Tebrikler. Şahane bir manzara ve mutlu son.

5. metalurjist41

metalurjist41 EMRAH

Favori Kamış:
    Ron Thompson
    Favori Makine:
    Shimano Nexave
    En İyi Avı:
    Turna, 87 cm
    Ellerinize sağlık. Güzel ve azimli bir av olmuş.

6. balli

balli m.nuri akkaya

Favori Kamış:
    D.A.M Telespin 3 mt. 10/30gr.
    Favori Makine:
    Shimano Hyperloop 4000 RB
    En İyi Avı:
    11,7 Kg. Aynalı sazan
    Tadından yenmez anlatımla, tadında ve gönlünce bir av olmuş. Paylaşım için teşekkür ederim, yüreğine sağlık Kaan. El emeği-göz nuru cicilerinle nice güzel günlere sevgilerimle.:)

7. bahti88

bahti88 Bahtiyar Çelik

En İyi Avı:
    1531 gr. Pullu Sazan, 1150 gr. & 58 cm. Turna
    İnsanın kendi yaptığı sahteyle tuttuğu balık gibisi olmaz herhalde. Hele de bu balık turnaysa... Maşallah abi. :)

8. atcek

atcek ibrahim

kaan bey belçikada bildiğiniz bir avlak varmı av yapabileceğim

buarada tebrik ediyorum

9. 56561

56561 Yücel

Favori Kamış:
    Daiwa Sensor Red Surf 4.00, Daiwa Procaster Samfish 2.10
    Favori Makine:
    Shimano Catana 4000FA, Ryobi Ecuisma 8000vi
    En İyi Avı:
    10.5 kg rus kefali, 5.250 Levrek, 1573gr kofana
    Sahtelere bakınca el yapımı diyesim gelmiyor. Harika işçilikleri var. Özellikle popper tarzı sahte kullanımı maalesef turna avında çok rağbet görmüyor. Oysa yapısı gereği popperlar, dalan sahtelere göre oldukça iyi iş çıkarma potansiyeline sahipler. Emeklerinize sağlık diyorum.

10. point.shot

point.shot rıfat kayar

Favori Kamış:
    Spro Precision Hot Spin 210 cm 5-15 gr
    Favori Makine:
    Shimano Stradic 3000FI
    En İyi Avı:
    Anadolu Alası Gökkuşağı 63cm
    Kaan abi ısmarlama rapor isteseydim senden ancak bu kadar güzel olurdu.

İlk olarak kendi yapmış olduğun sahtelere bayıldım, bununla turnayı yakalamış olman harika, ufak ufak yaptığım sahte çalışmalarıma sanırım yeniden döneceğim.

İkinci olarak popper tarzı sahtelerle turna avlamak benim içinde heyecanlı bir konu ve ben şimdiye kadr sonuç alamamıştım, bu konuda da teşvik edici oldun.

Sahtelerin güzelliğine ve doğanın harika resimlerine diyecek yok.Son olarak kaçırdığın bir turnadan ikinci bir saldırı alamadığını yazmışsın. Diyorumki ben defalarca ilkinde kandıramadığım turnayı sonrasındaki bir kaç atışta aldım.

Eğer sahtenin arkasından geliyor ve sahteyi durdurduğunuz halde yeme dalmıyorsa kıyıya doğru yaklaşırken aksiyonu artırarak daha hızlı sarmalısınız, o zaman turna için "kaçan av" kıymetli oluyor ve dalıyor. Defalarca önümde 1 metrelik alanda bu şekilde yakaladıklarım oldu.

Öte yandan uzak noktada eğer vuruş almışta sahteyi taktırmayı başaramamışsam bile ikinci seferdeki şansımı her zaman yüksek görürüm. İlk seferinde sahte için uygun pozisyonda ya da uzaklıkta olmayan turna ilk atıştan sonra av pozisyonunu alır, ikinci atışta ilkini kaçırdığı için daha aktiftir. Bu da başarı getiriyor bence. Yani yeme ilgi gösteren bir turna için denemeye devam edin derim, dayanamazz :)

Selamlar..

11. ksensoy

ksensoy kaan

Favori Kamış:
    Daiwa Saltiga
    Favori Makine:
    Abu Garcia Ulturacast
    En İyi Avı:
    Turna 76cm
    sagolun

tum arkadaslarin degerli yorum ve nazik iltifatlarina
    cok tesekkurler.

12. ksensoy

ksensoy kaan

Favori Kamış:
    Daiwa Saltiga
    Favori Makine:
    Abu Garcia Ulturacast
    En İyi Avı:
    Turna 76cm
    Sevgili mert, Belcika ve Hollanda sulari yuzde 99 ayni ozellikleri tasiyor,
    buradan harekle, sazlik ve dogal kanal, polder yada tum goletleri hatta bu ozelliklere sahip ic yerlesim bolgelerini tara derim.
    Nilufer cicekli sular cok iyi turna alanlaridir.
    Birde lokal balikcilik dergilerini takip etmeni oneririm
    ``Rovers`` iyi bir kaynak.

sevgiler

13. ksensoy

ksensoy kaan

Favori Kamış:
    Daiwa Saltiga
    Favori Makine:
    Abu Garcia Ulturacast
    En İyi Avı:
    Turna 76cm

Sevgili Rifat,

Bende ismarlama cevap istesem ancak bukadar guzel olurdu.
    Senin bu aktardiklarindan cok sey ogrendim.
    Artik daha israrla kacanlari kovalayacagim.

tesekkurler ve sevgiler,

14. menopiko

menopiko İbrahim GÜÇLÜ

Harika bir rapor elinize emeğinize sağlık, su üstü sahteyle daha hiç turna avlayamamış birisi olarak oldukça ilgilmi çekti. Tebrik ederim.

Son düzenleme: 2 Kasım 2010
  15. KULL64

KULL64 Emrah

Favori Kamış:
    Guan2000gr
    Favori Makine:
    Ticagt4000
    En İyi Avı:
    ...
    Kaan Abi tekrikler av icin tebrikle sahteler icin.Guzel calismalar ve guzel sonucu.Turna avinda bende su ustu sahteler kullanirdim.Su ustu olanlar ile daha basarili sonuclar alirdim.Ozellikle turnanin su ustundeki sahteyi kapmasi ve avcininda bunu gormesi muthis bir adrenalin.
    Umamrim guzel raporlarin ve sahtelerin devami gelir.
    Rastgele...

16. avcı50

avcı50 Emre Ünlü

En İyi Avı:
    Sazan 14 KG
    tebrikler kendi sahtenizle bir turna yakalamakta ayrı bir zevk verir.