Elektrikli Bot Motoru Olanlar (Projeye Destek)

Konu, 'Motorlar' kısmında B@LIKCIL tarafından paylaşıldı.

1. B@LIKCIL

B@LIKCIL Murat Gençtürk

Merhaba Arkadaşlar.Aranıza Yeni Katıldım Ve Açtığım ilk konu bu.
    Benim Elektrikli bot motoru yapma projem var.daha doğrusu Herşey tamam,küçük ayrıntılar dışında.Bu konuda motoru olanlarla fikir alışverişinde bulunmak isterim...
    Lütfen bu tür motoru olanlar bana yardım etsin.
    Asıl sorunum şu; Bu tür motorların hız kumandasında takıldım,ve bu konuda yardımlaşmak isterim...
    Herkese TEŞEKKÜRLER....

NOT: ( Bu Konuda Bazı Sonuçlar Alındı Değerli Arkadaşların Yardımıyla.Yalnız,Elektrikli Bot Motoru Olanlardan Hala Yardım Beklemekteyim...)Teşekkürler;)

Son düzenleme: 13 Şubat 2008
  2. Elektrikli motora hız kumandasını watlı potansiyometre yada darlington bağlantılı 2n3055 ler(max akımı karşılamaya yetecek kadar) ile yapabilirsin..

eğer 3-4 hız yeterli dersen watlı direnç kullanarak komitatör siviç ilede yapabilirsin..
    Burada önemli olan çekilen akımı taşıyabilecek wat ta direnci temin etmendir

Not olarak piyasadaki 2n3055 ler 15 amper yazsada genelde 8-9 amperde yandığından 6 amper olarak hesaplanmalı..Soğutucu mumkün olduğunca büyük tutulmalı

Son düzenleme: 12 Şubat 2008
  3. mka.mka

mka.mka Mesut

Favori Kamış:
    Shakespear Ugly Stick
    Favori Makine:
    Shimano Exage 4000 FB
    En İyi Avı:
    107 cm 9 kg Turna
    :confused:
    Reostalı anahtar kullanabilirsin galiba hani şu ampulun ışığını azaltmakta kullanılanlardan ;)
    Sende bizlerle projeni paylaşabirlirmisin

4. Reostalı..(pot.lu) anahtarlar yani "dimmer" denilen tipteki devreler ile hız kumandası yapamazsınız..Bunların çoğu düşük akımlıdır..

5. B@LIKCIL

B@LIKCIL Murat Gençtürk

ÖNCELİKLE ÖZÜR DİLEYEREK,YAPIM AŞAMASINDA OLDUĞU İÇİN PROJEMİ ŞU ANDA PAYLAŞAMAM.BİTTİĞİNDE EMİN OLUN HERŞEYİYLE ANLATACAĞIM.
    afedersiniz büyük oldu yazı.neyse,szsin bahsettiğiniz devre DİMMER devresi.o genelde Ac 220 voltta kullanılşıyo.ben çözdüm devreyi ama,kullandığımız motorların amperi yüksek olduğu için,farklılıklar var.ilginize tyeşekkür ederim..

6. B@LIKCIL

B@LIKCIL Murat Gençtürk

merhaba erdal kardeşim.konuya aşina olduğun belli.haklısın yüksek amperle çalışıyo bu motorlar.aslında minyatür devresini yaptım lakin biraz daha çalıştırsam,yanacak.benimde lektronik biilgim bir yere kadar.Ve ayrıca ben hızı Potansiyometre kullanarak ayarlamayı tasarladım.

Benim asıl amacım,motoru olan bir arkadaşımızın bana kumanda kutusunun içinde neler olduğunu fotoğraflaması,yada eğer anlıyorsa,devre elemanmlarının neler olduğunu söylemesi.ancak böyle anlayabileceğiz,orjinalinde ne kullandıklarını...
    ilgine çok teşekkür ederim...

7. ufukkula

ufukkula ufuk

En İyi Avı:
    Henüz yakalamamış olduğum
    Benim projeye tek desteğim sanırım panet alma konusunda olur,az kalmış zaten,bu beyin fırtınaları ile yakında çıkar ortaya birşeyler,söz patent için yardım edevem:D

8. Bahsettiğiniz devre aslında çok basit..Ama illa devre fotoğrafı derseniz bende yok..Zaten devre fotoğrafından aynı devreyi yapmak imkansızdır..Fakat nette 20a kontrol dvrelerine bakarsanız yüzlercesini bulabilirsiniz..Tek yapmanız gereken kaynağa akünüzü yük yerine motorunuzu bağlamak..;)

9. söz mü???..sözünden dönenin müvekkili azletsinmi??:cool:

:eek: :D :D :D :D :D

10. ufukkula

ufukkula ufuk

En İyi Avı:
    Henüz yakalamamış olduğum
    Azletsin tamam:D :D Yengeye devrederiz olmazsa:D

11. İşin aslı zor meslek ..Hegün gece yarılarına kadar dosyalara gömülüyor.Çoğu zaman 19 dan sonra büroyu kapatıyor:( Allah kolaylık versin sizlere..

12. B@LIKCIL

B@LIKCIL Murat Gençtürk

Devrenin resmi bu.hemde 30 amperlik.yani yeterde artar bile.ama sorun şu ki,malzemlerin değeri anlaşılamıyor.ve adamlar tabiiki kullanılan malzemeyi belirtmemişler.

Yani tek çıkar yol,bu motora sahip birisinin bana yardımcı olması.Valla ben yeniyim bu siştede.sizin bir bildiğinişz varsa,haber edin lütfen..teşekkürler..

13. B@LIKCIL

B@LIKCIL Murat Gençtürk

Bu arada linkini verdiğiniz Değerli ''Hadsize Had Bildirme'' sitesine bende üyeyim...;)

14. Bu site Hack sitesi değil..;) ..Ülkeme ve değerlerine dil uzatanların cezalandırıldığı,dünyaca tanınmış bir organizasyon:) ;) ;)

Son düzenleme: 12 Şubat 2008
  15. B@LIKCIL

B@LIKCIL Murat Gençtürk

Bilenbilir neler yaptıklarını.Ben o zaman DEface diyeyim..;)Ve Ülkemize diyerek düzelteyim..;)

16. Evet çok doğru katılıyorum;)

17. kaiser

kaiser

Favori Kamış:
    kasnak,misina,iğne,kurşun
    En İyi Avı:
    mığrı 3kg
    dimmer ac akımda çalışır dc akımda çalışamaz. potansiyometre ile de kontrol edemezsiniz çekilen akım çok olduğu için potansiyometreyi yakarsınız.komutatör switchleri iş görür ama hem kullanacağınız dirençler çok akım çeker kıymetli elektrik enerjiniz ısıya dönüşür hemde kademeli hız ayarı yapar. sizin uygulamanız için en uygun olan yöntem pwm anahtarlamalı devir kontrolörüdür.
    http://www.mekatronikkulubu.org/dosya/dc_motor_hiz_kontrol_devresi
    bu gönderdiğim devre örnektir,üzerindeki tristörü ve diyotu motorunuzun çektiği akıma göre değiştirmek gerekir. özelden ulaşabilirsen daha çok yardımcı olabilirim.

18. Serkan.ist

Serkan.ist Hidayet

slm

Reklam gibi olmasın ama istanbul eminönü karaköy galata marine de bir adet aldım tamamen yerli üretim istanbul Kahraman elektrik üretimi Merakımdan dolayı içini açıp baktım ama bütün elektrikli motorların çalışma sistemi aynı. Ama gücü düşük. Tani motorların torku benzinli motorlar gibi olamıyor tabiki. Sakin havalarda değilde durgun havalarda kullanılabiliyor. Ve tuzlu suya dayanıklılığı hiç yok . Dayanır diyorlar ama kesinlikle dayanmıyor Keçeler tuzlusuya girince bitiyorlar Ancak tatlısuda kullanılabilir. Elektrikli motorun içine çok kaliteli gres koymalısın onlarda biraz pahalı Yani sudan kesinlikle etkilenmeyen gresler var sanayi tipi onlar olur ancak ve bolca koymalısın. Ha birde pervane sorunu var ben döküm olan pervaneyi kırdım ve benzerini bulmak çok ama çok pahalı bir şey. En önemli sorun pervanesi diyebilirim. Ha bu dediğim 12 volt akü ile çalışan motorlar için geçerli. Hız ayarıyla sakın uğraşma derim zaten en yüksek hızında kullanılabilir ancak. İçine koyduğun bilyalarda çok kaliteli olmalı yoksa bozuluyor hemen. Birde dış kaplamasınasıl olacak ? onuda sağlam bir plastik olmasını tavsiye ederim. Döküm yapmaya kalkarsan randuman alamazsın. Elimdeki motoru henüz birleştirmedim. İstersen bana özel mesaj at ayrıntılarını bildiriyim sana.
    Bol şans

19. kykh

kykh

20. B@LIKCIL

B@LIKCIL Murat Gençtürk

Yorumlarınızı dikkatlke okudum.öncelikle ilginize çok teşekkür ederim.zaten bende Tatlı suda kullancam motoru.gress olayıda dediğinizi gibi,sanayii tipi.ayrıca,kumanda etmek durumundayım,çünkü motor zapdedilemez ani çalışmada.ve dahası,ben vites olayınıda düşünüyorum.üstte arkadaşımın gönderdiği PWM devreler iş görüyo.zaten orjinalinde de bu devre kullanılıyoı.Lakin sorun şurda ki,devreden çekilen akım max.30 amper olduğundan,devre kısa zamanda hasar görür...
    Dediğiniz gibi,özelden de irtibata geçebiliriz,Teşekkürler...

Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı: 13 Temmuz 2009