Tatlısularda benzinli motor yasak olduğu için mecbur elektrikli motor alacağım. . 2,70 bot için (ahşap tabanlı) en uygun motor hangisi acaba. Yardımcı olursanız sevinirim ?
Shakespeare motor en iyisidir. Diğerlerinin hepsi aynı. Hepsi garantili diyor ama buna da çok aldanmayın. Elektrikli motorlar güç olarak fark oluşturmaz. Hepsi aynı amperde aynı gücü üretirler. 55.lbs lik bir elektirikli motor hangi markada olursa olsun aynı güçtedir. Ancak fark kullanım süresinde doğar. kaliteli motorları uzun yıllar kullanabilirsiniz. Ama ucuz bir motoru bir süre ara verip sonra kullandığınızda çalışmadığını görünce hiç şaşırmayın. Ucuz malzeme nedeniyle içine biraz su alsa pas tutup işi bitiyor çünkü. 55.LBS altında bir motor almayın itme gücü elde edemezsiniz. Elektirikli motorlar aküden çok hızlı enerji çekerler, bu nedenle akünün amperine göre ilk 30 dakka 1 saat arası itme gücü varken sonrasında motor çalıştığı halde itme gücü alamazsınız. Yani üstünde yazan 3 saat 5 saat gibi ifadelere sakın aldanmayın. O motorun çalışma süresidir. İtme gücü süresi değildir. Kullanacağınız akü de 105 amp altında olmamalıdır. Arıca 5-10 dakikada bir kablolar akım nedeniyle aşırı ısınacağından bir kaç dakika ara verip soğutmalıdır.
slm eray abicim bizim ekipte tatlı suda avlanıyoruz içme suyu havzası olduğu için benzinli motor yasak bizimde botumuz 3.10 elektirikli motorumuz mine kota 40 lık motoru alalı 4 yıl oldu çok memnunuz sana 40 lık motor yeter eğer daha yüksek alırsan enerji problemin olur aşırı amper yer sana tavsiyem 40 lık al ama aklın varsa işi şimdiden sağlama al ve deka marin 182 ahm 2 tane akü al biriyle gidersin biriyle dönersin biz daha önceden düşük ahm akü aldık ama dayanıklı değil bunları alırken bir defa alıyosun ona göre ilerisini düşün 50 likmotor alırsan biraz daha hızlı gidersin ama aküden aşırı ahm çeker 40 lık mine kota 5 vites 42. yada 43 amh çekiyor bu demektirki 4.5 saat götürür tabiki hava şartlarını unutma rüzgar çıktımmı senin beşinci vites düşer 2 ye üçe herşeyi hesap etmen lazım biz 2 aküyle çıkıyoruz biriyle gidip diğeriyle dönüyoruz şimdiden hayırlı olsun abicim
birde balığa giderken rüzğarın yönünü şiddetini öğrenirsen böylelikle gidecegin yeri belirleyip rüzgarı arkana alıp aküden tasarruf edersin bizim ekip balığa hafta içi çıkıyoruz en uygun rüzğa ve hava sıcakloğı hangi günse ona göre seçenekleri değerlendirip gidiyoruz böylelikle akü sıkıntımız olmuyor
Akül motorlarda çalışma sistemi farklıdır. Ne kadar güç verirseniz o kadar çok akım çeker. Yani 55 lbs bir motoru tam gazda değilde örneğin 2/3 gazda çalıştırırsanız sizinki kadar yanı 40 LBS motormuş gibi bir akım çeker ve 40 LBS motor kadar hız üretir. Ancak tam gazda kullanırsanız daha çabuk akım çeker ve akyü bitirir. Bu nedenle daha kuvvetli bir motor acil durumlarda avantajdır. Tatlı su bile olsa zaman zaman acilen kıyıya çıkmak gerekebilir. Motor 40 lbs bile olsa mümkün olduğunca yavaş ilerlemeli son kademede değil de 2/3 hızı pek geçmemelidir. Bu durumda daha yavaş gidilmesine rağmen aküden daha uzun faydalanma mümkün olur. Bu sayede düşük ayarda giderken mesafe olarak gideceğiniz yer yarı yarıyaya kadar da artar. Çünkü akü aniden boşalmaz ve içindeki direnç sıkışık olarak kalabilir.
Slm abicim 2.70 bot için ideali 40 lıktır diye tavsiye ettim ama isteyen 100 lük alsın her 10.15 dakikadabib kablolar ısınması gibi bi problem yok 4 yıldır kullanıyorum böyle birşey duymadım nede başıma geldi
40 lık ta olmaz ancak 55 lik motorda olur. Çünkü bu durumda aküden çekilen akım neredeyse iki katına çıkacağından aşırı ısınıma ve motor arızaları çok sık oluyor. Üstelik firmalar buna kullanıcı hatası deyip garanti kapsamı dığında diyorlar. Hatta baştan örneğin şu amper aküye kadar garanti veriyoruz diyorlar O da düşük amper akü olduğundan çabuk boşalıyor ve motor -kablo zarar görmüyor. Yüksek amper akü kullanılacaksa 105-120 gibi mutlaka soğutma şarttır. Çünkü yüksek akım daha uzun süre kablodan geçer.
Tekne motor işiyle hiç ilgim yok sadece acizhane düşüncem. 30-40 lbs deniyor 54 lbs yaklaşık 24.5 kg yapar, bu sürüklediği veya çektiği ağırlık mı oluyor? Güç denince Watt önemlidir. Motor 400 W 12 Volt diyelim 400/12=33,3 Amper yapar, bu motorun çalışması için aküden çekeceği nominal güçtür, motor zora binerse akım artar, rahatlarsa akım düşer. Kablo ısınır deniyor, kablo neden ısınır kapasitesinin üstünde bir akım iletiyorsa veya bağlantı gevşekliği varsa o yüzden ısınır, durduk yerde kablo ısınmaz. Yukardaki motor 33.3 A çekiyor dedik buna 2.5 mm trr kablo yeterli gelir ama siz 4 mm kablo kullanırsanız hiç sorununuz olmaz. Akü olarak ne tavsiye ediyorlar bilmiyorum ama teknede kuru akü kullanmak her zaman iyidir.
Evet bu itme gücüdür. Ancak sudaki hesap kağıt üstündeki hesapla birebir uyuşmuyor. Watt olarak değeri nasıl hesaplanır bilmiyorum. Ancak kabloları kalınlaştırsanız bile bağlantı yerlerinde veya motorun kendi içinde bir sorun çıkabiliyor. Motor suda pervanenin dönmesiyle belli bir dirençle karşılaşıyor bu sefer normalden daha fazla bir akım çekmek zorunda kalıyor. Kullanıcı da motoru zorlarsa botta ağırlık fazlaysa ısınma kaçınılmaz oluyor.Bu her motorda olacak bir sorun değil. Ancak sanırım üretimden de kaynaklanabilen sorunlarla da bunu tetikliyor. Bu nedenle yüksek amperli akü ve motor kullanılıyorsa dinlenme yapmakta fayda var.
Üretici bir şekilde aleti zorlamaya karşı korumak zorundadır. Belli bir akımı geçince atan termik, sigorta vs bir şeyler illa koymuştur. Yoksa motor mefta olur. Akü motor arasındaki bağlantıyı bilmediğimden, diyelim motoru aldınız, akü motor ara bağlantısını siz mi yapıyorsunuz ? hazır bir kablo verilmiyormu ? veya kitapçığında şu özellikte bir kablo kullanacaksınız diye belirtilmiyormu ? bu seçim kullanıcıya bırakılıyorsa anlamam pek mümkün değil Neden derseniz, kablo ısınıyor diyorsunuz bu demektirki birazdan orada bir tehlike oluşacak, yangın, patlama vs olma riski yüksek. Arada kontrol edin kablo ısınıyorsa motoru dinlendirin deniyor, bu çare değil ki, o anda balıkla uğraş heycanından ben bunu kontrol etmeyi unuttum ne olacak boşver nasılsa suyun içindeyiz sorun olmaz derseniz bilemiyorum ama yol dönüşünde bu size sıkıntı olarak geri dönecek. Tekne donanımları belli kriterleri kapsar bu kriterlerin dışında olan donanımlar size her zaman sıkıntı yaratır. Eğer bu seçim bize kalmışsa bir ampermetre yardımıyla motorun çektiği akımı ölçelim veya motor etiketinde belirtilen değere göre kablo kullanmayı deniyelim. Sağlıcakla kalın.
abicim bu ısınma işini anlıyamadım ben 182 amper deka marin aküyle avlanıyorum hiç böyle birşeyle karşılaşmadım elektirikli motor kullanan arlkadaşlardanda duymadım firma uyarıda bulunmuş olabilir ama 182 amper akü alacak arkadaşlar bence çeknmesin diyorum ve noktalıyorum
üstadlar bencede kabloda o kadar isinma olmamasi gerek sanmiyorum kaclik kablo var bilmiyorum tabiki eger kablolar gereginden ince ise tabiki fazla isinacak hatta yanacakdir ama adamalr bunu düsünmüstür ki eger baktiniz gercekten öyle bir durum var paralel kablo cekin akimi 2 ye bölerek saglama alin. bu arada bu arada aküyü sarj etmek icin tekenye bir günes paneli nasil olur ? o kadar alan varmi bird bu motorlar kac volt ile calisioyr 48 mi 24 mü ?
Haklısınız üreticiler bunu dikkate almak zorunda olmalılar ama birçok marka bunu dikkate almıyor ne yazıkki. Tatlı suda kullanılan motorlarda yada 40 lbs gibi düşük itme güçlü motorlarda sorun olacağını sanmıyorum ancak 55 lbs ve üstü motorlarda sorun çıkıyor. Sigorta vs bir tedbir olan motor da hiç duymadım. Sonuçta sistem suda çalışıyor. Özellikle tuzlu suda illaki bir yerde motorun içine veya kablo girişlerine su kaçıyor. Ancak Shakespeare motorlarda bu tür sorunların yaşanacağını sanmıyorum. Sonuçta bazı firmalar 90 amper ve üstü ak kullanımında garanti kapsamı dışıdır diyorlar. Ürettikleri mala güvenemiyorlar yani. Zaten akülü motorlar randmanlı motorlar değildir. Alıpta memnun olan 10 kişide 1-2 kişidir. Onlarda tatlı sudur. 12 ve 24 volt ile çalışıyor. %90 ı 12 volt dur. Bu motorların en küçüğü bile aküden neredeyse saatte 20 amper ve üstü akım çeker. Bahsettiğniz güneş panellerinin en iyi markasının diyelimki 60 x 100cm olanı saatte max 6 amper bir dolum üretir oda yazın ortasında ve öğlen 11-15 arası. Kış yada baharda hemen hiç dolduramaz. Üstelik akü dolmaya başladıkça içindeki akım sıkıştığından yüklenecek akım 6 dan 4 hatta 3 e düşer. Akünün tamamını dolduramaz. 100 amper bir aküyü şarz edebilmek için botun yada teknenin tamamını panel yapsanız da yinede aküyü kıyıdan şarz takviyesi olmadan kullanamazsınız. Bir ara bu konuları çok araştırmıştım. En mantıklı sistem rüzgar enerjisi. Ancak bu tür rüzgar pervaneleri de 2000 TL den başlıyor ve çok ağırlar. Üstelik onlar bile bu motorları çalıştıracak akımı üretemiyorlar. Üretselerdi bile o dinamoyu koyabileceini bir tekneyi 55 lbs lik bir motor yerinden bile oynatamaz.
hocam cevabiniz icin tesekür ederim günes panelleri hakkinda benim de bilgim var ege üniversitesi günes arabasi takimindayim 60 a 100 zaten ufak olur tabiki ben daha büyük boy icin dedim o teknede yerolurmu ki . ki 12 volt ise 12-15 amper elde edilebilinir cok verimli paneller ile (sadece acil durumalr icin bile yeter) simdi bi hesapalma yaptipda gercekten tekneye büyük kacar bir tane hücre 6 amper 0.5 volt cikis veriyor bu 6 amper 10 ampere akdarda cikabilior ama 12 voltu edebilmek icin en az 24 tane kullanmak gerek ki buda teknede baya yer kaplar
Bu işi ciddi anlamda Türkiyede Muğla Dalyanda bir teknede denediler. Turistlere hava olsun diye ama o da olmadı. Dalgasız ve rüzgarsız bir suda kullanılmasına rağmen randman alınamadığı için atıl durumda olduğunu biliyorum. Paneller sudan etkilendiği içinde çabuk bozuluyor sanıyorum. Sudan korumakta teknede imkansız bişi tabiki. Üstelik bu panellerde çok pahalı ve tamir de olmuyor. O nedenle denizde pratik değil.
evet hocam baya bi pahali evet tuzlu suda bozulur bencede tatli su olsa belki bi zarari olmaz neyse hocam ya aküye devam artik
Golf motoru Efm, Geçenlerde yabancı bir dergide okudum.Boyu 5 mt olan kabinli bir teknede Golf sahalarında kullanılan elektrikli araçların motorunu kullanmışlar(10HP civarı) Olumlu sonuç almışlar.Sizler ne diyorsunuz?
Öncelikle elektrikli motorlar hp cinsinden ölçülemez. Torkları dirençleri benzinli motorlardan farklıdır. İtme gücü yani LBS olarak değerlendirilir. Sorun güçlü motor yapmak değil. Şu anda ülkemizde bu motorları yerli imalat yapan bildiğim firmalar var. Çok ta sağlam yapıyorlar. İstendiği taktirde benzinli motorların yaklaşık 25 hp gücünde gittiği hızı üretecek elektirikli motor yaparlar ve garanti de verirler. Ama mesele bu motoru çalıştıracak aküyü temin etmek. Böyle bir akü 36 veya 48 voltluk ve çok yüksek amperli akülerle çalışabilir. Tabiki en büyük sorun bu aküleri şarz etmek. Yani elektirkli motor ne kadar güçlüyse o kadar büyük bir akü gereklidir. Sorun güçlü motor yapmak değil o motorun ihtiyacını karşılayacak aküyü bulmak ve onu her defasında şarz etmek. Yoksa bahsettiğim firma zaten şu anda sizin söylediğiniz motor kadar güçlü motorları seri üretim olarak üretiyor zaten.
youtube da izlemistim bende bi tanesini 4 mt fiber teknede iki kisi çok güzel gidiyorlardi 24 mile çiktilar ve suyun siriltisi hariç hiç ses yoktu özenmedim diil....esasen gelecekte mecburen çocuklarimiz bu motorlari kullanacak zira fosil yakitlar tükeniyor
nezih abi sen ne diyorsun yeni mi yapmışlar.90 ların başında rizede renault 12 motorunu ahşap tekneye takan bilirim.ailemde balık işi yapan çok var onlar sormuşlardı sahibi randıman alamadığını söylemişti.