elimdeki motora uygun tekne...

Konu, 'Tekne Donanımı ve Bakımı' kısmında keremkilic tarafından paylaşıldı.

1. keremkilic

keremkilic kerem

öncelikle herkese selamlar...elimde 4 zamanlı 20 hp kısa şaft yamaha motor var hiç kullanmak nasip olmadı bu motor almanyadan emekli olan amcam tarafından getirildi ve bu motora uygun bir tekne bakıyorum..elimde 4000 tl civarı bir para var deniz kenarında evimizde var bakım saklama ve denize indirip çıkartmak daha kolay olduğu için fiber tekne düşünüyorum...bu konuda acemi olduğun için sizlere danışmak istedim yardımlarınız için şimdiden teşekkürler... fiyat olarak bulduğum ve beğendiğim bir teknenin linkini koyuyorum buraya ancak bu tekne elimdeki motora ne kadar uygun onuda bilmiyorum..... http://www.avmarketi.com/asp/show_stock.asp?product=19-tek-420

2. denizci_kaptan

denizci_kaptan Sami

Elinizdeki motor kısa şaft bir motor. Bu tip motorlar şişme botlar için uygundur. Ayrıca motorunuzun faturası ve CE belgesi muhtemelen olmayacağından ruhsat (ÖTB) çıkartma şansınız da yok.

Bu nedenlerle size tavsiyem tekne yerine 4.m den az olmak şartıyla 360-380 şişme yada fiber omurgalı tabanlı birtekne almanızdır. En azından sahil güvenlik gördünüzmü kaçmak zorunda kalmazsınız.

Bahsettiğiniz rakamlarda çok güzel direksiyonlu fiber omurgalı sıfır ya da ikinci el bir bot bulunabilir. Üstelik saklama ve gezinti yapmak hem daha eğlenceli hem daha masrafsız olacaktır.

3. onur1872

onur1872

peki bot alması durumunda vergisini nasıl halledecek?20 beygir için vergi ödemek gerekiyor.motorun faturası olmadığı için kaydettiremeyecek.bu durumda vergi işleri nasıl hallediliyor?

4. denizci_kaptan

denizci_kaptan Sami

Sevgili Onur

Bu konuyu sana pm olarak ve forumda yakın zamanlarda da birkaç kez açıkladım.

Ancak bir kez daha açıklıyorum. 4.m den az botların kaydı zorunlu olmadığı için kaydı olmayan bir aletin vergisi de olmayacağı için 20 değil 200 beygirde olsa herhangi bir vergi halletme işlemine de gerek kalmıyor. Bu nedenle arkadaşa 4.mden az bir bot tavsiye ettim.

Ancak 9.9 un üstünde bir özel deniz taşıtı kullanmak için ADB yani Amatör Denizci Belgesi gerekiyor. Yani vergisi kaydıvs gerekmediği halde 9.9 un üstünde ehliyet gerekebiliyor.

Bilemiyorum anlatabildim mi?

5. keremkilic

keremkilic kerem

yardımın için tesekkurler alparen kardeş ama motorun butün faturaları gümrükten geçiş belgeleri vs.. mevcut kaçak olarak getirilmedi ancak şişme bot hiç tercihim degil... orduda yaşıyorum ve biraz yağmur yağsa deniz odun parçalarından geçilmiyor :) galiba en hayırlısı bu motoru değiştirip uzun şaft olanını almak...

6. denizci_kaptan

denizci_kaptan Sami

Faturaları olsa da CE belgesi olmadan zaten kayıt altına alınamıyor maalesef. Dediğiniz gibi amacınız hız değilse motoru takas yoluyla 9.9 bir bayiden 0 bir CE belgeli motorla takas edebilirseniz alacağınız tekneyi hem yıllık mtv vergi ve adb çıkartma derdinden kurtulursunuz hem de kayıt altına almanız mümkün olabilir. Ancak hız için güçlü birmotor alırsanız çok yüksekmiktarlarda mtvödersiniz.

Ancak ikinci el bir motor almayı planlıyorsanız sahil güvenliği aşırı derecede artan kontrolleri ile de ruhsat çıkaramayacağınız tekne ve motorunuza el konulması muhtemeldir.

7. onder1905

onder1905 Önder

Favori Kamış:
    El Oltası
    En İyi Avı:
    Lüfer
    Yanlış bilgilendirme yapmayalım arkadaşlar motorun ce belgesi aranmıyor motorun faturası olması yeterli.
    Teknelerin ce belgesi aranıyor teknelerde sade fatura kabul olunmuyor bilginize...

8. onur1872

onur1872

alperen ağabey anlamasına anladım ama şaşırdım.nasıl yani atıyorum 3.80 ahşap taban bot var diyelim.30 beygir de motorumuz olsun kaydettirmeyince motora vergi ödemekten kurtuluyormuyuz?motorun ayrı bir hukuğu, bot tekne vs ayrı bir olayı,hukuğu yokmu?gerçekten böyleyse harika.tekrar teşekkürler

9. denizci_kaptan

denizci_kaptan Sami

Yanlış demiyelim de eksik bilgilendirme diyelim.

http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=25133

Yukarıdaki linkte bu konuda bir açıklama mevcut.

Buna göre 01.07.2009 tarihine kadar kaydettirilecek motorlara faturalı olmak şartıyla AB uyum yasaları çerçevesinde CE belgesi aranmayak.

01.07.2009 tarihinden sonra ise CE belgesi ve faturası olmayan motorlara kayıt yaptırılmayacak.

Bu nedenle ikinci el sitelerde "faturalı ikinci el motorlarınız alınır" şeklinde ilanlar mevcut. Bu motorlar yaşları düşük olması vergisinin de buna bağlı olarak düşük olması nedeniyle Temmuz ayına kadar ciddi oranda değerlidir. Bu durumda olan arkadaşların bu firsattan istifade etmeleri menfaatlerinedir.

10. onur1872

onur1872

alperen ağabey peki motorlarla ilgili sorum ne olacak :)onunla ilgili düzenlemeyi de yazabilirmisin?yani 3.60 bot alsam 20 30 beygir de motor taksam vergi vermeyeceğim nerede nasıl şekilde yazıyor.düzenlemeyi nerede okuyabiliriz.link olarak varmı?

11. keremkilic

keremkilic kerem

kafam karıştı ...

şimdi benim ne yapmam en doğrusu olur kafam daha çok karıştı amacım balık tutmak hız yapmak değil yaz aylarında evimizin olduğu yerde kaşıkla güzel levrekler avlıyoruz eylül ortalarnda çinekop istavrit vs.. çıkmaya başlıyo alacağım tekneyi buralarda kullanmak istıorum...benim elimdeki motoru türkiyedeki bayiler takas yaparmı aryıca 9.9 luk 4 zamanlı bir motor 4 metre civarı fiber bir tekneyi kaldırabilirmi...ayrıca 20 hp motorun yıllık vergisi altından kalkılmayacak kadar çokmu ne kadar vergileri...yardımlarınız için teşekkur ederim sizleride rahatsız edıyorum ama bılgim sadece balık tutmam üzerine motor tekne vs fazla anlamadığım için sizlerden yardım istiyorum teşekkürler..

12. denizci_kaptan

denizci_kaptan Sami

http://www.balikavi.net/dokuman/tekne_yonetmelik_020308.shtml

13. patriotFB

patriotFB hakan

bence o motor Almanya'da satıldıysa CE lidir.onu bir arastırmak lazım zaten yamahanın Fransadaki fabrikasından cıkmıstır büyük ihtimalle..tabii tahmini konusuyorum..Temmuz itibariyle de Türkiye dede o sart aranacak..

14. keremkilic

keremkilic kerem

sorunum çözüldü galiba :)

istanbulda bir bayi ile motoru takas edeceğim 9.9 luk bir motor alacağım ve üzerine birazda nakit para o paraya bıraz daha ekleyip fiber tekneyide alınca hersey tamam oluyo hersey ıcın tesekkurler...