Merhaba arkadaşlar... Bugün yolum Elmalı Barajının yakınından geçiyordu, birden içimden baraja bir bakayım, avlanan var mı, yok mu diye geçirdim.Hemen yol üzerinde durdum, kısa bir yürümeden sonra, bir ağaç altında 60'lı yaşlarda bir amca gördüm.Oltasını toplayıp ağaca yaslamış, kendiside düz kesilmiş bir ağacın üzerinde bir şeylerle uğraşıyor. Hemen yanaştım, yanında bir kova temizlenmiş, ayağının dibinde de temizlenmeyi bekleyen 5-6 tane daha pullu sazan vardı.Yaklaşık olarak boyları 15-30 cm. arası otuz civarı sazan yakalamıştı.Elinde bir pense balıkların derilerini solungaç tarafından tutup tek hamlede kuyruğa kadar, kalın pullu derisini büyük bir itina ile soyuyor, temizliyordu. Aramızda şu şekilde bir diyalog geçti; -Selamun aleyküm amca, kolay gelsin. -Aleyküm selam, sağol. -Maşallah toplamışsın balıkları, -..... -Bu sazanlar kokmuyor mu, tadı güzel mi bari. -Herkes öyle diyor ama dün iki tanesini yapıp yedim, hiçte kokmuyordu... -Neyle avlanıyorsun, mısır mı kullanıyorsun -Evet... -Geçen sefer buraya geldiğimde buralarda su yoktu, bir hayli yükselmiş. -Öyle... -Bizde Ömerlide yakalıyoruz ama biz büyük balıkları yakalıyoruz.. -Tutabiliyormusunuz bari -Eh işte, geçen yaz 2-3 kg. civarı bir kaç tane aldık. -Ne zaman tutuyorsunuz? -Temmuz ayında, en verimli zamanları oluyor. -Siz ne yem kulanıyorsunuz. -Mısır ve sarı boncuk... -Boncuk mu, nasıl... -Kösteği bağlamadan, arkasından boncuğu takıp, sonra bedene bağlıyoruz, hem yemi kaptırmıyoruz, hemde büyük balıklar alıyoruz. -Geçen sene bende almıştım ama bu sene hep ufak balıklar, yazık ama... -Buraya geçen geldiğimde (tam bazı şerefsizler diyecekken) bazıları tırıvırı kullanıyordu. -.....(cevap yok) -Amca sen kullanmıyorsun değil mi? -Valla ne yalan söyleyeyim, arada bende kullanıyorum... -Yapma amca, gözünü seveyim, kullanma şunu...Suda takılıp kaldığında, yıllarca buradaki canlıları öldürmeye devam ediyor. - Haklısın...Ben bunların çoğunu solucanla tuttum.. -Amca be, ne yapacaksın bu kadar balığı, yiyeceğin iki üç tane büyüğünü alsaydın ya... -Yok bunları ben yemeyeceğim, mahallede garibanlara dağıtacağım, evdekilerde istemiyor, zaten tadıda bir şeye benzemiyor D) - -Evlat, ben kalp hastasıyım, buraya geldiğimde ne ağrım ne de sızım kalıyor, herşeyi unutuyorum.Ama daha da gelmem herhalde (beni zabıta amiri falan mı sandı acaba ) -Neyse amca sana kolay gelsin bana müsade... - Güle güle... İşte dostlar, şimdi gelinde bu yaşlı kalp hastası amcayı şikayet edin, yapamadım.Üstelik evinede götürmeyecek olmasına rağmen neden bu kadar balığı küçükte olsa alır, üstelikte temizleyerek dağıtır.Herşeye rağmen işin insani boyutunuda olduğunu düşünerek, aynı zamanda içim birazda burkularak oradan ayrıldım. Lütfen tatlı su avcılığında limitlere uyalım, zira göller denizler gibi sınırsız değil, kaldı ki denizlerimizi bile kurutabiliyorsak, göllerin durumu çok daha vahim Saygılarımla, avlarınız daim ve bereketli olsun, rastgele...
en iyisini yapmışsın usta uyarmışsın sen şikayet etsende kimsenin ilgilenecegini sanmıyorum burası türkiye
bir sorum olacak elmalı barajı hakkında barajın hangi bölgelerinde balık çıkıyor ayrıntılı yer tarif edecek arkadaş varmı tırıvırı ile avlanmıcam merak etmeyin zaten israil sazanı dusunuyorum boy mıktar ve zaman sıkıntısı yok simdiden tesekkurler.
aslında birgün toplanıp ömerliye falan gidip israil soykırımı şeyy yani israil sazanı soykırımı yapalım gerçi bilmiyorum avı zevklimi ama en azından bir miktar temizleriz...