tüm forum üyelerine merhaba.ben balıkçılık konusunda çok yeniyim demek istemiyorum.hiçbirşey bilmiyorum.misinayı kancaya baglamayı bile bilmem.benim de hayallerim var.önce kıyıdan oltayı sallamak için denizi olan bir yere gittim.daha sonra bir şişme bot.belkide ilerleyen zamanlarda bir teknem de olur.iyi bir oltam olsun istiyorum.denizde avlanıcam.ama en iyisi olsun istiyorum.bazen otomatik saatlerde bir tissot 7750 makina longiness ten çok daha uygun fiyatlara alınabiliyor.benim yardım istedigim konu da bu.uygun fiyata en iyi olabilecek makine nedir.yardımcı olabilirseniz sevinirim.
Sevgili Emre, Aramıza hoşgeldin. Makineden kastettiğin olta makinesi ise benim en sevdiğim seriler Ryobi ve Shimano markalarının ürünleri olan Ryobi Ecusima 6000Vi ve Shimano Hyperloop 4000 RB'dir. 6000 Vi 5 bilyalıdır ve 5.2:1 devirli, bir sarımda 80 cm civarı misina sarar, Hyperloop 4000 RB ise tek bilyalıdır ve 4:1 devirle bir sarımda 70 cm civarı misina sarar. Ecusima serisi metal kafa ve metal gövdeye sahiptir ve 500 gram üstü ağırlığa sahiptir. Benim size tavsiyem değişik makineler kullanan değişik kullanıcıların forumdaki mesajlarını aratıp okuman doğrultusunda olacak...
selam Koray bey,makinanin tek bilyali yada 5 bilyali olmasiyla performansi arasinda ne gibi bir iliski vardir,mekanik uzerine egitimli forumdaslarimiza bu soru ayni zamanda,tesekkurler.
makinalarin performansi konusunda bogazda uzun yillar balik tutmus forumdaslar yardimci olabilir,malum bogazda akinti cok guclu,agir kursunlar atmak gerekiyor.
en kalıcı makinayı alman için en kalıçı parayı vermen lazım bence bozulmayan makina yapıldımı onuda bilemiyorum
bozulmayan makina diye birşey yok önemli olan sağlam bi makineye sağlam bakmak.sana tavsiye edebileceğim makinalar shimano hyperloop 4000 rb ve okuma boxter bxf-60 bu makineler gayet sağlam ve güçlü ama her avdan sonra mutlaka tatlı su ile yıkamalısın modeli okuma olan makine gayet uygun fiyata satılıyor 16ytl civarı sakın fiyata aldanma eğer alırsan kalitesini anlıycaksın
Abi o okumanın makinesini bende gzüme kestirdim geçen hafta. http://www.avmarketi.com/asp/product/5070/OKUMA-BOXTER-BXF60-MAKINE Yorumlardakilerde senin gibi düşünüyor.Ücretine göre iyi bir makine imiş.Oteki shimnoyuda babam alacaktı vazgecti.
'' uygun fiyata en iyi olabilecek makine nedir '' Emre merhaba, herşeyden evvel aramıza hoşgeldin. yazmış olduğun mesajda bu hobiye yeni başlamış olduğunu anlıyorum. ilk basamağın avlanacağın bölgenin özelliklerini öğrenmen. buda avlanan insanları izlemek ve takip etmekten geçiyor. ne tür balıkları ne tür sistemlerle tutuyorlar,daha sonra uyguladıkları sistemleri ve kullandıkları malzemelerin tüm özelliklerini forumda detaylı arama yaparak bulman,ve detaylarını iyice anlaman daha sonra satın alma işlemlerine başlaman, ama unutmaki özellikle başlangıçta hiçbir zaman 'uygun fiyata en iyi olabilecek makine' yoktur. ehliyetini yeni almış ve henüz bu konuda tecrübesiz olan bir sürücü çok uygun fiyata ferrari sahibi olsa bile bu aracın tüm özelliklerini ne farkına varabilir nede maksimumda bu araçtan faydalanabilir, dolayısı ile sadece ferrari sahibi olduğu mutluluk duyar.... dolayısı ile başlangıçta minimum bütçe ile orta karar bir takım oluşturman ve bu takımla ihtiyaçlarını belirleyerek tecrübe kazanman,daha sonrası bütçen dahilinde yükseltme yapman daha doğru olur kanısındayım,
Uygun fiyat sizce nedir mesela?10 lirami,50 lirami.100 veya 500 lirami bunu bilmeden nasil tahmin yürütebilirizki,siz bütcenizi buraya yazin bizlerde bir veya birkac öneri size sunalim...
Bende bu makineden bir adet var. Fiyatına göre oldukça ilginç performansı var. Makara şekli konik olduğu için atış yaparken misinanın boşalması oldukça rahattır. İç mekanizmasını da yağlarken inceledim. Dişlilerinin işçiliği bana biraz kaba geldi. Elimdeki diğer tek bilyeli hafif makinem olan Hyperloop 4000 FB ile kıyasladığımda ağırlık çekmesi daha zorlayıcı geliyor... Bir de kol mekanizması plastiktir. Bendeki bilgiler böyle...
Merhaba, Tam yerine rastgeldi, makine mühendisiyimdir bendeniz Aslında bizim balıkçı jargonuna bilya diye yerleşen kavramın aslı rulmandır. Makinelerin düz eksenli (çubuk şeklinde) güç iletim elamanlarında (millerinde) dönmeden kaynaklanan sürtünme ve eksen dışı (sağa sola - yukarı aşağı) savrulmaları engelleyen yatak sistemi kullanılır. Bu yatak ilk kullanıldığı yıllarda milin V şeklindeki burçlarla (koni ucu gibi) sıkıştırılarak yerinde tutulduğu bir yuvadan oluşurdu. Fakat burçların sürtünmesi yüksek olduğundan ve sistemin arızalanması durumunda tüm yatağın değiştirilmesi gereksiniminden dolayı burçlar terk edilmiş yerini rulmanlara bırakmıştır. Rulman temelde 3 parçadan oluşur: - İç halka, - Bilyalar -Dış halka Mil iç halkaya geçirilir. Bu iç halkanın dışında bilyalar bulunur. Dış halka da bilyaları yerinde tutmaya ve rulman sisteminin makine (genelde mil çıkışına yakındır) gövdesine bağlanmasını sağlar. Bilyaların bulunduğu kesit greslenir. Böylece milin en az sürtünme ve savrulmayla en yüksek verimi sağlayacak şekilde dönmesi sağlanır. Bkz: http://www.rulman.info/rulman-nedir/ Bizim örneğimizde iki mil vardır: - Makara mili - Elimizle çevirdiğimiz kolun ortasındaki mil. Bu iki mil arasında da olta makinesine çeşitli işlevler kazandıran (hızlı durma, savrulma önleme gibi) ve elle çevirdiğimiz kolun hareketini makara miline ileten mekanizma yer almaktadır. Makineden makineye farketmekle birlikte: Eğer makineniz 1'den fazla rulmanlıysa kolu çıkarıp baktığınızda orada bir halka görmeniz olası. İşte bu rulmanlardan bir tanesidir. Bulunması kesin olan 2. rulman ise makara milinin çıktığı deliğin hemen gerisindedir. Bu rulman bazı makinelerde plastik ve sıkıca kapalı bir yuvanın içerişinde olabiliyor. Bazı makinelerde kolun girdiği yuvada karşılıklı olarak 2 rulman olabiliyor. Aynı şekilde çıkışında da... Diğer rulman bulunan yer ise kalama (fren) ayarını yaptığımız kapağın içnde olabiliyor. Araştırdım ve ilginç bir gerçekle karşılaştım (yanılıyor olabilirm) Aslında makine üzerinde yazılı rulman sayısı üreticilerin serilerini tanımlamak / kalitelerini kıyaslamak için kullandıkları bir kod gibi. Örneğin 4 rulmanlı yazan Ryobi Ecusima 600Vi bir adet kol girişinde bir de mil çıkışında 2 rulman içeriyor. Aynı şekilde elimdeki diğer 3 makine olan Hyperloop 4000 FB, Okuma Boxter BXF-60 ve Alba Blue 40'ta da öyle. Fakat Ecusima 150 gram kurşunu çekerken hiç hissettirmezken, Hyperloop'la az buçuk ağırlık hissedilirken, Okuma ile az zorlanarak çekiliyorken Alba sanki 3 kilo çekiyormuş gibi hissettiriyor... Bu noktada bunların performanslarının farklı olmasının sebepleri şöyle açıklanabilir: 1- Rulman yapısı - sürtünmeyi etkiler 2- Bilye kalitesi - sürtünmeyi etkiler 3- Rulman iç ve dış halka kalitesi (yüzey pürüzlülüğü) 4- İç mekanizma - gücü ve devir oranını etkiler 5- Kalama fren plakalarının kalitesi 6- Çıkış mili kalitesi Kilit nokta rulmanlarda kullanılan bilyaların yapıldığı metal / ısıl işlem ve katılan diğer malzeme ile sağlanan sertllik / yüzey düngünlüğü / kaplama malzemesi... Ayrıca kullanılacak yere bağlı olarak rulman boyutu değişebileceğinden rulman içindeki bilya sayısı da değişir. Bu bilya sayısının bizim kullandığımız "1 bilyalı" "4 bilyalı" gibi terimlerle alakası yoktur, tek bilyalı rulman olmadığı gibi 4 bilya bir rulman için çok küçük bir sayıdır. Yani iki bilyamız var diyelim. Birine çekiçle 10 kez vurdumuzda yamulmaya başlıyor, diğeri ise 1000 kez vursak bile "bana mısın" demiyor... İyi bir yağlama ve uygulanan yağın sistemin içinde kalıp toz, kum , su gibi başka diğer etkenlerin sistem içine girmesini engelleyen mekanizmalar da diğer bir konu. 5+1 diye satılan fakat hiç rulmansız gibi, kütük gibi çalışan bazı makinelerin böyle çalışmasının sebebi de bu malzeme ve işçilik kalitesi konularıdır. Bu makinelerde kalama freni kapağına konulan tek bilya ise tamamen süs gibi birşey... Aklıma gelenleri eksiksiz yazmaya çalıştım. Umarım yararım dokunur...