En verimli Kalamar sahteleri ve av teknikleri

Konu, 'Sahte Yemler' kısmında 35fish tarafından paylaşıldı.

1. 35fish

35fish ibrahim

Favori Kamış:
    Shimano aerocast 2.70 15-40 gr,shakespeare 2,10 10-25 gr-shakespeare2,70 ugly stick,1,98 cm
    Favori Makine:
    tica spin 3500,shimano exage 2500
    En İyi Avı:
    levrek 4,9 kg
    Sevgili arkadaşlar,konuyu ilk açan arkadaşlarımın pekçoğu ,''ne kadar güzel çok faydalı şeyler öğreneceğim'' diyerek açtıysa konuyu,amacıma ulaşmışım demektir:)

Sitede bu konuda açılmış tatmin edici bir konuya ulaşamadığım için bu konuyu açmaya karar verdim.Bu konuda gerçekten tatmin edici bir başlık varsa,konu kapatılabilir.Ama ben göremedim.

Uzun zamandır ,spin casting disiplininde, kıyıdan levrek avıyla ilgileniyorum.Ama bu aralar tuttuğum levreklerde yumurta olduğunu görünce pekçok av arkadaşım gibi ben de levrek avına bir süre ara verdim.

Bu aralar kalamar avlamak daha faydalı olacak gibi görünüyor.
    Sitemiz üyelerinden ,pekçok uzman kalamar avcısı çıkacağından şüphem yok.

Sizlerden ricam bu başlık altında ,kıyıdan kalamar avında en çok verim aldığımız kalamar sahtelerini ve olta düzeneklerinin paylaşılmasıdır.

Değerli bilgilerini paylaşacak arkadaşlarımıza şimdiden teşekkür ederim.:)

İzmirden selamlar.

2. bora-_-bora

bora-_-bora Cem Bora

Favori Makine:
    kasnak
    Bende şimdi raporumu yazıyordum! Konu üzerine yoğunlaşıyorum birazdan :)

3. 0utlaw

0utlaw Bahadır köse

Favori Kamış:
    Shakespeare E Series Supraglass 10-20
    Favori Makine:
    D.A.M. Quick 220,D.A.M. Quick 89
    En İyi Avı:
    Levrek, alabalık
    Ustam benden baska kim ciddiye alir bu yontemi bilmiyorum ama 1-3-3 kancali sekilde baligin basindan kuyruguna dogru siralanacak bicimde yem baligi olarak kullandigim sardalyanin boyuna uygun 10 kancali sistemi hazirliyorum.Tek kancayi baligin ust damagindan digerlerini de boyuta uygun,olu sardalyaya takiyorum.basliyorum at-ceke...Koku cok cezbedici geliyor olsa gerek ki randimani yuksek av veriyordu..Gunduz ve gece kullandim(gece iskelenin projektoru vardi onu da belirteyim).Iskeleden yapiyorum bu islemi tek sorun kalamari kepcesiz iskeleye almak oluyor.Oltanin ucundayken suyun icinde inanir misiniz 1 saat de kalsa sikayeti yok hayvanin fakat kaldirmaya yeltenir yeltenmez, bi murekkep hoop bizimki topuk...O yuzden kalamar zokasina gectim ondada kurtuluyo ayni sekilde fakat daha dusuk yuzdelerle..Zokanin verimi diger ilkel yontemden daha dusuk de olsa elime alabildigim kalamar sayisinda zokanin katkisi daha fazlaydi.Kepce tasimak zor geliyodu cunku...Sanmiyorum deneyen ciksin bu yontemi ama benimkisi bi tavsiye sadece...Rastgele size,kolay gelsin:)

4. Tarzan

Tarzan Erman

İbrahim abi bu konuyu açman gerçekten iyi olmuş çünkü bende kıyıdan kalamar avıyla ilgili yeterli bilgi bulamamıştım. Benim tecrübelerimle ve gözlemlediğim kadarıyla üzerinde 3 gr veya 2.5 gr kurşun olan fosforlu zokalardan klipsli fırdöndü ile misinaya bağlanıyor ve çok yavaş bir şekilde kıyıya çekiliyor hatta arada bekleniyor renk olarak daha çok pembe veya fosforlu zokalardan kullanıyorum. mekan olarak kısmen derin ve deniz kenarında ışık olan yerlerde tercih edilmesi önemli çünkü kalamar ışığı seviyor.rüzgarlı havalarda en alta 20 grlık bir ağırlık ile kösteğe zoka bağlanarakta avlanılıyor. Ama tabi bunlar yüzeysel bilgiler daha detaylı bilgiler paylaşıcak arkadaşlarımız ustalarımız olacaktır.

5. 35fish

35fish ibrahim

Favori Kamış:
    Shimano aerocast 2.70 15-40 gr,shakespeare 2,10 10-25 gr-shakespeare2,70 ugly stick,1,98 cm
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    levrek 4,9 kg
    Özellikle, hangi renk kalamar zokasıyla av daha verimli oluyor(marka model,renk ,kendinden kurşunlumu,kurşunsuzmu vs konusunda da yazılabilir.;) ?
    Bazı yerlerde de kalamar zokasının bedeninin 1 mt kadar üstüne zargana topu kullanıldığını gördüm.Bu yöntemin avantajlarını vs de yazacak kalamar uzmanlarının yorumlarını da bekliyoruz :)

6. idko

idko inan koç

Favori Kamış:
    shimano catana
    Favori Makine:
    okuma salina2
    En İyi Avı:
    levrek 5,5kg
    benim bu sıralar kalamarda kullandığım düzenek:
    kamış: lineaeffe rapid spin 2.10
    makina: ryobi ecusima 30
    misina: nippon 0:20 örgü ip misina ( kayalık bölgelerde, batmaması ve takılmaya sebep olmaması nedeni ile tercihim)
    zoka: zokada ise muhtelif kurşunlu-kurşunsuz markalar sonrası yamashita super bright'ın pembe ve turuncu sırtlı olanından en iyi verimi aldım, şu anda vazgeçilmezim oldu. Parlaklığı ve ışığı muhafaza etme süresine ilaveten ağırlığının zokanın içine yerleştirilmiş olması takılma riskini azaltıyor.
    kalamar avını gece kıyıdan yapıyorum. zokayı fenerle parlattıktan sonra at- çek düzeninde ve gezerek yapıyorum. önemli noktalar: kesinlikle suya ışık, gölge, hareket, ses yansıtmadan çömelerek veya oturarak atışlarımı gerçekleştiriyorum. takip aldığım, kalamarın vurduğu ya da kalamar aldığım noktalardan 10-15 dakikalık molalar vererek aynı disiplinde kesinlikle 2.yi, 3.yü alma şansım oluyor. denizin durumu ile ilgili en önemli husus da dalgasız, suyun bulanık olmadığı gece saatleri olması ve özellikle kıyıda aterina gibi küçük balıkların oynaklarının olduğu bölgeler. zokayı çekerken dikkat ettiğim en önemli husus ise çok ama çok yavaş sarım yapmak ve her 7-8 sarımda oltanın ucunu hafifce oynatmak (zokaya sıçrayan teke-karides aksiyonu verdiğini fark ettim). zokayı çekerken titreterek, oynatarak çektiğimde ise ahtapotlarla zokayı kurtarmak için didişmek durumunda kalıyorum. bir de, zoka kıyı çizgisine gelene kadar zokayı sudan çıkartmıyorum, çünkü sübye kalamara nazaran kıyı çizgisine daha yakın bölgelerde avlanıyor.

7. hydesigner

hydesigner Hakan

Favori Kamış:
    Tolee kawahagi 2.1
    Favori Makine:
    Ryobi Kobe 3500
    Kalamar avı şu sıralar bende merak uyandıran bir av haline geldi ve yeteri kadar bilgi bulamamıştım. Bu konu çok güzel olmuş, teşekkürler.

Benimde sormak istediğim bir kaç sorum var.
    • İstanbul'da hangi kıyılarda kalamar yakalama şansım olur?
    • Sadece gece mi avlanılabilir?
    • Avlanacağım noktanın derinliği en az kaç metre, akıntı durumu ve dip yapısı nasıl olmalı?

8. 35fish

35fish ibrahim

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    levrek 4,9 kg
    Bu akşam üstü yaptığım ilk denemelerde sonuç alamadım malesef :( .onbeşe yakın kalamar avcısı vardı .Sadece birtane iri sübye alındığını gördüm.

Ama önemli birşey daha öğrendim.Denizin ne çok durgun,nede çok çalkantılı olması gerekiyormuş.Hafif çalkantılı deniz kalamar için daha verimli oluyormuş.

Avcılar genel olarak,kalamar sahtesinden bir kulaç kadar önde yumruk büyüklüğüne yakın büyüklükte bir şamandıra kullanıyorlar.Şamandıradan sonraki bir kulacın sonunda da bir veya iki tane klasik kalamar sahtesi takıyorlar.Şamandırayı attıktan sonra,misinanın boşluğu alıp şamandırayı izliyorlar.Kalamar çekerse şamndıra oynuyor ve kısa bir süre bekleyip tasmalıyorlar.

Şimdilik bu kadar. selamlr

9. melanqoliq

melanqoliq FATİH KOÇ

Favori Kamış:
    Okuma Salina SeaSpin, Lineaeffe master jig
    Favori Makine:
    Shimano Hyperlop, Ryobi Ecusima 3000vi, Okuma Salina SA 2 16000
    En İyi Avı:
    Sülemem nazar değer :D
    İstemesemde sahteme gelen bu yumuşakça hakkında karınca kararınca edindiğim bişeyler var şayet kabul görürse sizlerce;
    -Sessiz bir yer
    -Dibi iri kayalıklar yada taşlarla dolu
    -Bir anda derinşleşebilen bi satıha sahip
    -Yakınında yada civarında karasaman dedikleri otlar
    -Suyu temiz ve berrak
    -Aksam günbatmaya yakın

Olur ise orada kesin ve kesin kalamar vardır benim şahsi deneyimlerimden edindiğim tecrübe arkadaşlar.
    Av gereçlerine gelince;
    kesinlikle çok pahalı zokalara gerek yok, olmadığı gibi bana sorarasanız zokaya bile gerek yok çünkü çok meraklı bi hayvan kendisi,
    takip eder saldıracağı an rengini değiştirir ana gövdesinden yakalandıgında zokadan kurtulma sansı çoktur ama bıyıklarından yakalanırsa bilhassa sahtelerde biz aşırı bi tasmalama yapıp koparmadıkça kaçamaz.
    Fakat çekerken ne aşırı sert nede çok boşluk vererek çekmemeliyiz.
    O lezzetine doyum olmayan mübareği orta kararda çekmek lazım.
    Ölü balıklada tutulur kendileri, tel gibi yem balıgımızın boyunda herhangi birşeyin arkasını eğer büker oraya yaptıgımız halkaya bildiğimiz sahte çarpmasını (üçlü) takarsak bu telden gecireceğimiz ölü balıgı ister kursunlu isterde direk yemle ileriye dogru atıp arada sektire sektire zeminde getirir isek hayır demez.
    ama kalamar zokaları takıldıgında iğnelerinde çapağın olmaması sebebiyle kurtarması kolay oluyor.
    son 3 yada 4 kalamar avımı kalamara niyetle tutmadım.
    bildiğimiz levreğe yada diğer predatörleri ararken onlar buldular sahtemi :)
    gece levreğe nasıl atıyorsak o şekilde falkat normalden yarı yarıya yavaş bi sarımda kalamarın sahteme yapıştıgını anladım.
    ben spin takımla avlandıgım ve sahte yem kullandıgım için hedef kalamar olmadı hibir zaman.
    yani o denk geldi hep.
    ama direk kalamr avı için gördüğüm ve ustaların yaptıgı dipte kursun üzerinde
    bildiğimiz yemli dip takımı gibi her kolda bir zoka ile muazzam kalamarlar avlanıldıgını gördüm.
    kursun dipte seke seke yine aynı yol ve yavas hızda sarım..
    şimdilik bu kadar aklıma gelenler..
    ha birde ben kalamar zokalarının yanındakş tüyleri modifiye edip daha büyük tüyler yapıstırıyorum.
    çok zoka kullanmasamda kullandıgımda bu tüylerin onu daha çok cezbettiği fikrine katıldım denmek lazım..
    rast ve irileri gele..

10. 35fish

35fish ibrahim

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    levrek 4,9 kg
    Değerli katkın için teşekkürler kardeşim.
    Selamlar.

11. KARAHANLI07

KARAHANLI07 Metin Özgür Doğan

Favori Kamış:
    OKUMA-SHİMANO-D.A.M
    Favori Makine:
    OKUMA-SHİMANO-D.A.M
    En İyi Avı:
    dostlarım
    Kalamar Avinda Kesinlikle Uygulayin!!!!

Herkese Merhaba.ben Kalamar Avinda Bir Aparat Geliştirdim Onunla Antalya Konyaaltinda Haaaarika Avlar Yaptim.öyleki Başkalari Sinek Avlayip Yanima Gelip Evladim Sende Ne Var Böyle?sorulariyla çok Karşilaştim.bu Bahsedeceğim Takimin Orjinalleri De Var Ancak Onlar Bu Kadar Verimli Olmuyor.gelelim Malzememizeeee.ağaçtan Yapilan Bir Tane Kalamar Zokamizi Aliyoruz(ağaç Olmak Zorunda!!! Diyerleri çok Parlak Oluyo Hayvan ürküyo) Karnina Yaklaşik 4-5cm Uzunluğunda 4-5mm Genişliğinde Ve 4-5mm Derinliğinde Oyuyoruz.bunu Kuyumcu Atölyelerinde çok Rahat Yaptirabilirsiniz Onlarin Canavar Frezeleri Ya Da Top Baş Frezeleri Bunu Rahat Yapiyor.ardindan Bahsettiğim ölçüde Kalamar Zokasinin Karnina Bu Oyuntuyu Yapinca En önemli Malzemeye Sira Geldi O Malzeme De Kisa Fisfir çöpleri!!! Fosfor çöplerinin De ölçüsü 4-5cm Civarinda Olur.bu Fosfor çöpü O Oyuntuya Zorlayarak Oturtulmali Ve çikartilmali Bu çok önemli Yoksa Kurnaz Hayvan Onu çikartiyor.gel Gelelim Neden Ağaç Kalamaz Zokasi Sorusuna;pleksi Ya Da Plastik Olanlarin Içine Fosforu Kirip Yuvasina Yerleştirdiğinizde çok Fazla Parliyor Ve Hayvani ürkütüyor.ben Tecrübe Edinerek Bu Takimi Yaptim.bu Takimin Gelişmişleri Var Alba Marka Olmasi Lazim Ama Onlar Da Pilli Ve Fazla Parlak.ağaç Olmasi Fosfosrun Yoğun Işiğini Azaltiyor.kesinlikle Tavsiye Ederim.bi Ricaam Var.çok Fazla Kalamar Geliyor Araya Yavru Ahtapot Ve Kalamarlar Da Karişiyor.onlara Dikkat Edelim.saygilar:)

12. Burhaniyeli

Burhaniyeli

Favori Kamış:
    olta ve zıpkın
    En İyi Avı:
    akya 28kg
    evet arkadaslar kalamar dendiğinde bu konuyu bildiğimi düşünüyorum şuanda kalamarı akşam üstü 17.00 sabaha karsı 03.00 a kadar avlıyoruz zokalarımız

zoka: erma 1.15 tl
    makina: silver star 15tl
    kamış: ramixon nero 3,00 10tl
    misina: remixon samurai 0,30 5tl

ben kalamar sübye ve ahtapotta bu sistemi kullanıyorum, sistem çok basit ucuz ve kolay at çek bence kalamar sisteminde pahalı kamışlara pahalı zoka ve makinalara gerek yok neden derseniz zoka çok denizde kalıyor kopuyor ve zedeleniyor normal zokaların aksine sübye zokayı siyaha boyuyor bu yüzden size önereceğim tek zokadır

zokanın özellikleri:
    renk: turuncu ve pembe başka renk kullanmıyorum
    çarpmaları: zokanın alt tarafında iğne olmaığı için yeri küremiyor ve takılmıyor
    dayanıklılık: bir zokayı 15 gunden fazla kullanırsınız zedelenme olmuyor fakat simsiyah boyanıyor

misina: kalamarda kullanacağınız misinanın en büyük özelliği esnemiyecek esnerse çok kaçak verirsiniz kalamar özellikle misinayı esnetip zokadan çok rahat kacıyor bu yüzden misinanız esnemiyecek en kalas misinayı alın ben remixon samuraiyi öneriyorum

kalamarı çekerken kaçarsa yada zoka boşalırsa hemen sarmayı bırakıp en az 10 saniye sarmayın sonrada 1 tur sarıp 5saniye bekleyin 1 tur sarıp 5 saniye bekleyin göreceksiniz kesinlikle kalamar yada sübye zokaya geri saldıracaktır

kalamarı su iskelelerinde ve aydınlatılan yol boylarında yakalıyabilirsiniz sübye şuan kıyıda yumurtada sadece 3-4mt olta atarak rahat bi şekilde tutulabilir ama bu dönemde sürdürülebilir avcılık için sübyeleri fazla zorlamayalım

13. hydesigner

hydesigner Hakan

Favori Kamış:
    Tolee kawahagi 2.1
    Favori Makine:
    Ryobi Kobe 3500
    Tüm yakalama tekniklerini öğrendik öğrenmesine ama istanbul'da nereden tutabiliriz bir onu öğrenemedik :D Sirkecide kalamar zokası almak için gittiğim dükkan bana zoka satmadı, istanbulda bulamazsın boşa uğraşma al şurdan 2 tane istavrit çabarisi keyfine bak diye birde kafa buldu :)

Arkadaşlar yok mu istanbulda kalamar tutabileceğimiz bir kıyı?

14. Seydihan

Seydihan seydihan

Favori Kamış:
    lineaeffe extreme siyah 4.30
    Favori Makine:
    okuma bluehawk 765
    ben daha istanbulda kalamar tutan kimseyi görmedim malesef :(

15. KARAHANLI07

KARAHANLI07 Metin Özgür Doğan

Favori Kamış:
    OKUMA-SHİMANO-D.A.M
    Favori Makine:
    OKUMA-SHİMANO-D.A.M
    En İyi Avı:
    dostlarım
    İstanbul ne yazıkki balık türü konusunda oldukça fakir.belli başlı balıkların dışında pek birşey bulmak ne yazıkki mümkün değil.bununda sebebi nüfus yoğunluğunun balık popülasyonu üzerindeki baskıdan olsa gerek.

16. serkanbada

serkanbada SERKAN

Favori Kamış:
    profpalastik no:3 kasnak
    Favori Makine:
    ebruli renk 45lik misina
    En İyi Avı:
    1.1 kg kalamar
    kalamar

bozcaadadan kalamar cennetinden yazıyorum her akşam kalamara düzenli olarak giderim. pahalı kamışlar makineler vs kullanmam. bi tane kasnak, üzerinde 50-60 mt ebruli renk 45lik misina, ucunada ucuzlardan çok hafif olmayan en az 10 cmlik tercihen turuncu-pembe renk zoka kullanırım. kalamar genellikle akşam ezanı okunduktan 5-10 dk sonra tutulmaya başlar, o gece ay varsa sabaha kadar bile tutulur, ay yoksa akşam bir saat tutulur, sabaha kadar belki tek tük tutulabilir. zokayı sallayıp denize atabildiğimiz kadar uzağa atıyoruz, 10 sn kadar bekliyoruz, olta dip yapmıycak ama yüzeyden yüze yüze de gelmiycek. bir kulaç çekip kasnağa sarıyoruz, bi kulaç çekip kasnağa sarıyoruz, kalamar zokayı yakalayıp asıldığında kasnağı yere atıp misinayı iki elimizle hiç boşluk vermeden ne çok hızlı ne de çok yavaş olmıycak şekilde sürekli çekiyoruz, suyun 10-15 cm üstünde bi taş üzerinde duruyorsak kalamarı bu şekilde kaçırma olasıılığımız az, fakat 1,5-2 mt yükseklikte bi taş ya da iskele üzerindeysek sudan karaya alırken kalamar askıda kalıyor, eğer tek bıyığı ile tutunmuşsa zokadan düşme ihtimali de var. bir de kalamarı kıyıya kadar çektiğimizde ışık tutmuyoruz, ışıktan ürkerek kaçmak için ekstra güç harcıyor, bıyıgı kopup kaçtığı bile oluyor :)