Merhaba dostlar. Çok merak ettim acaba balıkçılar en zehirli balığın hangi balık olduğunu düşüncekler diye.
Yakında yeni bir anket daha açarsan şaşırmam doğrusu. ama forum içerisinde bu tür anketlerden daha önce yapılmış bolcalarını bulabılırsın. bbir bak istersen.
En zehirli balık bildiğim kadarıyla taş balığı denilen bir iskorpit türü, dikenlerinin battığı kişi kıvranarak ölüyor. Çok emin değilim ama antidotu da yok. Fugu en azından sadece yiyince zehirliyor. Bunun dışında mavi çizgili ahtapot, sadece 2 cm boyu var zehiri komple felç ediyor, zehirlenen kişi nefes alamadığından ölüyor. Dışardan solunum desteği alıp yaşasa bile ömürboyu felç kalıyor.
ya alico abi ben fugunun zehirli olduğunu bilmiodum. Hani ben sadece dikenleri batıyo ama zehirlemiyo sanıodum onu. Bidakka, fugunun etimi zehirli,dikenlerimi???
Fugu yani balon balığının zehiri karaciğerindedir. Japonya'da en makbul yiyecek fugudur. Suşi'den ve diğer balık yemeklerinin hepsinden değerlidir. Sırf bu iş için özel okulları var. Buralarda aşçılar özel eğitimle balığın karaciğer salgısı etine karışmadan temizlemenin yöntemini öğreniyorlar ve en lüks restaurantlarda hizmet vererek bu balığı müşterilere satıyorlar. Dendiğine göre eti çok lezzetliymiş. Yine de Japonya'da her yıl onlarca kişi yanlış temizlenmiş fugu yüzünden ölüyor. Siz siz olun skaın bu balığı yemeye kalkmayın. Anketteki balıklar arasında, iskorpitin ülkemiz sularında yaşayan türleri diğerlerine göre çok hafif zehire sahiptir. Rina çok tehlikelidir, göğüs hizasından alınan bir yara ölümle sonuçlanabilir. Kuma yatarak levrek, kefal bekleyen zıpkıncılar aman dikkat, bu balık en kıyılara kadar gelip kendisini kuma gömer. Dragonya da çok beter zehire sahiptir, koca adamları acıdan ağlattığını görmüşümdür. Özellikle varsam adı verilen maksimum 10 cm. boyunda olan türünün zehiri daha kuvvetlidir.
Aynen katılıyorum ama acizane bendeniz küçük bir ilave yapayım; Dragonya/trakunya balığının küçüğü olarak isimlendirdiğimiz balık aslında aynı cinsin farklı bir türü olup "varsam" adı veriliyor. Fugu (balon balığı), Kirpi ve sandık balıkları ile çütre, domuz, tetik balıklarının zehiri başta bağırsak ve diğer organlarında biriken tetradotoksinden ileri geliyor. (yedikleri bir tür mikro yosun /bakteri den kaynaklandığı kabul ediliyor) Rina zehirsiz bir tür ama mekanik (dikenin parçalayarak açtığı) yarası çok kolay kangren ve tetanoza dönüşebiliyor.