erkek ve dişi turnaları birbirinden nasıl ayırabiliriz? lütfen yardım...

Konu, 'Tatlı SU Balık Avcılığı' kısmında fixahmet tarafından paylaşıldı.

1. fixahmet

fixahmet AHMET

Favori Kamış:
    Daiwa msp 270
    Favori Makine:
    Ryobi ecusima 4000vi
    En İyi Avı:
    sazan 5150 gr
    merhaba arkadaşlar. biraz garip bir soru ama, çok önemli.
    bayram tatilinin son günü, yani dün: hayatımda şu ana kadar tuttuğum en büyük turnayı(yaklaşık 60cm) suya iade ettim. neden mi? çünkü arefe günü tuttuğumuz bir turnanın içinden tıka basa havyar çıkmıştı. o kadar çok üzüldük ki, bin pişman oldum tuttuğuma. işte bu yüzden dün yakaladığım turnayı iade ettik. tutar tutmaz hemen altını çevirdik, anüs yüzgecinin hemen ön kısmında yaklaşık 2-3 mm genişliğinde ve kızarık bir delik gibi bişey vardı. dişi olduğunu tahmin ederek hiç düşünmeden suya iade ettik. ve şimdi merak ediyorum acaba dişimiydi erkekmiydi diye. dişi ve erkek turnayı kesin olarak ayırt edebileceğimiz bir işaret varmıdır? bilenler lütfen söylesin.
    pişmanmıyım saldığım için: aslaa. bu saldığım ilk balık değil, son da olmayacak. karşıdan bizi izleyen köylü amcanın bile balığı saldığımızı görünce: "helal olsun ulan size delikanlılar" demesi bile büyük onurdur bizim için.

2. modena

modena

karşıdan sizi görüpte helal olsun diyen amcamıza bende canı gönülden katılıyorum...helal olsun size...

bu bölüm alıntıdır...genel bir bilgidir...

Küçük boy turnalar genelde erkek olurlar . Erkekler hem boyca hem aynı boydaki dişiye göre ağırlıkça daha küçük oluyorlar. Boyları maksimum 80 cm kadar olur .80 cm üzeri erkek balık rapor edilmemiştir. Dişiler bu boya 7-8 yılda gelirken erkekler 14-15 yaşında anca gelirler. Yaş ile birlikte turnanın yumurta iriliği ve sayısında önemli bir artış olur.Bir dişi turna balığı için en ideal yavru yaşı 7-12 yaş arasıdır yapılan araştırmalar en sağlıklı yavruların bu yaşlarda alındığını gösteriyormuş. Bu nedenle 80-110 cm arasındaki dişi turnaların salıverilmesi prensibi yaygınlaşmıştır. Yine yabancı kaynaklara göre en lezzetli oldukları idaa edilen boylar ise 40-60 cm arası olanlarmış.

3. Balikci34

Balikci34 selim

Favori Kamış:
    Sportex,Shimano
    Favori Makine:
    Shimano,Daiwa,Dam,Abu
    En İyi Avı:
    Turna
    Disi turnanin anüs kismi daha genis olur ve kirmizi renge kacar,erkek turnanin anüs kismi daha ufak olur,ayrica erkek turnanin karnini biraz anus kismina dogru ovarsaniz süt diye tabir edilen bir sivi akar tabiki ciftlesme zamanina denk gelirseniz...

4. point.shot

point.shot rıfat kayar

Favori Kamış:
    Spro Precision Hot Spin 210 cm 5-15 gr
    Favori Makine:
    Shimano Stradic 3000FI
    En İyi Avı:
    Anadolu Alası Gökkuşağı 63cm
    Sevgili Ahmet

Davranışınızı takdir etmemek elde değil. Bu konuda en iyi ayıraç seninde bahsettiğin üzere anüs yüzgecinin oraya bakmaktır. Aşağıdaki resmin yardımcı olacağını düşünüyorum, ayrıca yabancı forumlardan birinde ağzı kapanmayan(Çenesi düşük olan) dişidir diye de espiri yapmışlar :D

5. fixahmet

fixahmet AHMET

Favori Kamış:
    Daiwa msp 270
    Favori Makine:
    Ryobi ecusima 4000vi
    En İyi Avı:
    sazan 5150 gr
    ilgilerinizden dolayı çok teşekkür ederim. gerçekten çok önemli bir mevzu benim için...

6. bahti88

bahti88 Bahtiyar Çelik

En İyi Avı:
    1531 gr. Pullu Sazan, 1150 gr. & 58 cm. Turna
    Doğru tespit. :D :D :D :D :D

Son düzenleme: 22 Kasım 2010
  7. bedrihanagasi

bedrihanagasi Bedri HANAĞASI

Bu konularda biraz hassasımda...
    Bu davranışın ne yazıkki takdir edilecek bir davranış. :confused:
    Ne yazıkki dememin sebebi:
    Aslında gayet normal olması gerektiği hallde hiç umursamayarak bu davranışı takdir edilecek hale getirmemizden kaynaklanıyor....

Neyse ben de seni gönülden takdir ediyor ve Senin sayende turna balığının dişisi ile erkeğini ayırt etmenin yöntemini öğrenmiş olmaktan dolayıda ve senin sorunla bizi aydınlatan arkadaşa da teşekkür ediyorum....

rast gele bereketli avlar ola... :)