Haftasonu Yalova - Esenköy’deydim. 2 haftadır devam eden poyraz biraz hafiflemişti. Ani kararla Pederin botunu denize indirdim. Şiddetli akıntıda yarım mil açılıp çapayı saldım. Elimde 1 kamış ve paslı iğneleri olan pörsümüş 6’lı bir çapariden başka bir şey yoktu. Çevremdeki 3 – 5 kayıkçıyı gözlemledim, boş çaparileri indirip indirip kaldırıyorlardı. Aniden 10 kulaçta oltam titredi, 3 tane hamsi boyunda sardalyayı kovaya koydum, arkası gelmedi. Yarım saat balığı aradıktan sonra dipte oltama irice bir şey asıldı, kafa ata ata gelen bu balık iri bir iskorpit yada kırlangıç mıydı? Bu sularda çapariye kırlangıcın geldiğini çok görmüştüm. Gelen baba mezgitti. Bende bir sevinç ve akabinde bir taktik ve strateji değişimi. Dipte mezgit olduğu aşikar, 3 tane küçük sardalyam var fakat yanımda bıçak yok. Dişlerimle ince bir işçilik yaparak sardalyaları yaprak yeme dönüştürürken bütün sodyum ve iyot kokusu genizlerime işledi. Aklıma E. Hemingvay'in ihtiyar balıkçısı geldi, çiğ balık dilimlerini nasıl lokma lokma yemişti. Allah’ım işte bu balık aşkı. Dişlerimle porsiyonlara ayırdığım sardalya parçalarıyla çaparileri yemleyip suya indirdim. kurşun dibe değer değmez olta ağırlaştı. (Biraz gevşettim, yemin iyice midesine inmesini bekledim ) Elimdeki az miktarda yem çok kıymetliydi. Yarım saat içerisinde 1 kilo iri mezgit aldım, sardalyanın kafası bile iş yaptı. Diğer teknelere gözüm ilişti, kıyıya iyice yanaşmış, at-çek sardalya topluyorlardı. Oltalar pırıl pırıl, boş iğne yok. Şaşkınlıkla izledim. Güneş de batmak üzereydi. Çapayı çekip akıntıya karşı küreklere asıldım, hava kararmadan eve ulaştım.
Vayy canına, tıpkı Hemingvay'in ihtiyar adam ve deniz hikayesi gibi. Mezgitleri de köpek balığına yem yapaydın tam olurdu. Kakıçla alırdın tekneye. Süpersin baba müthiş macera.
tebrik ediyorum, imkansızlıklar içerisinde varolan malzemeyi en iyi şekilde kullanmışsınız sardalyaları ağızla parçalama olayına hiç girmiyorum, çünkü o ayrı bir yetenek işi avlarınız daim olsun...
Tebrikler... Suşi niyetine biraz da yeseydin tam olurdu. Güzel macera, güzel çaba. Nicelerine rastgelsin...
hasan abi benim gidipte bu sene av yapmam imkansız gibi.bende esenköylü sayılırım ondan sordum yoksa sen git doya doya tut mezgitini
yazlıgı zıyaret vaktı gelmıs demekkı tekneler suyaaa bereketlı avlar dilerim dişle kesim olayı tam bir ders konusu imkan ve imkansızlık adına
Tebrik ederim Hüseyin, bu malzeme yokluğunda tecrübeni konuşturarak denizin en güzel balıklarından biri ile kovayı doldurmuşsun. Mezgitin küçükleri hiç çekilmiyor ancak bu boydakileri en güzel balıklar arasında sayabilirim. İri mezgit bulursam başka balık aramam, hem avı hem de yemesi çok keyiflidir. Devamını dilerim.
çok güzel mezgitler abi. aklında bulunsun baktın yem mem kalmadı direk mezgitin kendi etini kullan çoooookk mezgit aldım öyle gelmez diyenlere rağmen...
Tebrikler tam survivor olmus aslinda ignelerden biri feda edilip palasi ile bu yem kesme islemi yapilabilir. Susi sevmeyen arkadaslar olabilir
Tebrik ederim güzeş bir macera olmuş sizin için, Esenköy balık açısından körfez'de belkide en verimli yerdir,esenköy mendirekden istavtir mezgit bolca çıkmaktadır.Açıkdan ise türlü türlü avlar vermekte ve balıkçıların yüzünü güldürmektedir. Esenköy çok güzel bir yer tek sıkıntısı yazın çok kalabalık olması,dün sahil tıklım tıklımdı. Not: Forumdan esenköyde avlanan amatör balıkçılar oldugunu görmek güzel
Çok teşekkür ederim güzel dilekleriniz için. Bu sene Esenköy'de Sardalya ve mezgit bol olacağa benziyor, 4 sene önce yerli kooperatif balıkçılarının yaptığı katliam sonrası ortadan kaybolmuşlardı, şimdi ufak ufak bir düzelme var gibi.
Tebrikler sevgili Hüseyin, mezgitlerini ve güzel raporunu çok beğendim ayrıca mezgit çok sevdiğim balıkların başlarında gelir, sevgiler hoşça kal.