Eski ve Yeni Ultegralar

Konu, 'Makineler' kısmında arslantunc tarafından paylaşıldı.

1. arslantunc

arslantunc Tunç Arslan

Favori Kamış:
    Mad D-Fender 3.60
    Favori Makine:
    Shimano Big Baitrunner
    Sazan avında kullanmak için 5500'lük bir Ultegra alacağım inşallah. Eski 5500 XTB modellerinden hiç kimse şikayetçi değil ve güzel yorumlar var. Yeni seri XTC 5500'lerde X-Ship olmasına rağmen, nerde o eski Ultegralar yorumları var. Sizce eski model mi, yoksa yeni XTC mi? Tabi birde Ultegra Ci4 XTA modelleri var. Ci4 modellerinin, malzeme (Ci4) ve +1 bilye harici başka üstünlüğü var mıdır?

2. furunotr

furunotr Haluk

Ultegra modelini pek takip etmiyorum; nerde o eski Ultegra'lar diyenlere sormak gerek; acaba arada nasıl bir farklılık varmış??? Olumlu ya da olumsuz...

Bizde genellikle eskiden üretilmiş; sonra üretimi kesilmiş aynı zamanda belli bir beğeni kazanmış her türlü eşyaya karşı bu tip bir zihniyet vardır; acaba yargılama bu tip bir zihniyet ürünü mü? Yoksa geçerli bir neden varmı???

CI4 daha hafif bir materyal ve bunun sonucu makina toplam ağırlığı aşağıya düşüyor; ancak yemli-beklemeli avlarda bence bunun pek fazla bir önemi yok; tabii tercih meselesi...

X-Ship farklı ve daha yeni bir teknoloji; getirisini-götürüsünü bilemiyorum; ancak son model Stella'lar da bu sistemi barındırdığına göre geçerli bir nedeni olsa gerek...

XTB-XSB gibi kısaltmalar kalama ile ilgili; bir tanesinde tek kalama ayarı bulunur iken; diğerinde içiçe iki ayar butonu bulunuyor; bir tanesi hassas ayar yaparken; diğeri daha hızlı ayar imkanı sağlıyor; yalnız hangi kısaltma hangisine ait hatırlamıyorum...:)

Şurda X-Ship'in bir grafiği var; makina içinde şaft'ın çalışma sistemi...

http://fishing.shimano.co.jp/product/reel/3168

3. balikoltasi

balikoltasi Birol

Nerde o eski ultegralar evet. Yeni sürüm ultegra denemiştim geçen aylarda. Makine langır lungur kafa sallıyordu. Shimanoya hiç yakıştıramamıştım.
    Ultegra XTA 12000 makinem vardı eskiden. Canavar gibi aletti. Shimanonun son yıllarda kaliteyi düşürdüğü bir gerçek maalesef. (Belirli bir kaç model hariç)

4. bearing

bearing erdal demir

eski ultegralar derken, hangi yıl? 94 yılında üretilen iki adet ultegra xt sahibiyim ve halen sorunsuz çalışıyorlar. özellikle sarımları mükemmeldir. ancak oldukça hantal ve ağırdırlar. ama neye göre xship olmasına rağmen eski ultegralar denmiş ki? bunu anlayamadım.

xship denilen olay yeni bir şey değil ve pinyon dişlisinin altına yerleştirilen bir adet rulmandan ibaret bir tasarım geliştirmesi değil. ona bakılırsa üretimden kalkan sustain fe ve stradic fi makinelerin 6000 - 8000 modellerinde de bu pinyon altı rulman mevcuttu. stella da zaten yıllardır kullanılıyordu ama xship denmiyordu.

xship denilerek sadece bir isim koyuldu o kadar, bu da daha çok büyüyen ana dişliye hitap ediyor. daha yüksek tork için ana çark dişlisi olduğundan daha büyük üretiliyor, bu da, daha iyi bir hizalama ile dişlilerin eksenlerinin birbiriyle daha iyi eşleştirilerek normalden daha iyi ve verimli çalışmasını sağlıyor. tabiki bu özellikler eski stella sw modellerde yıllarca kullanılıyordu zaten, daha yeni yeni orta seviye makinelere ilave etmeye başladılar, olay bu. sadece bir isim koyuldu buna o kadar, yeni bir şey değil yani.

5. arslantunc

arslantunc Tunç Arslan

Favori Kamış:
    Mad D-Fender 3.60
    Favori Makine:
    Shimano Big Baitrunner
    Shimano Ultegra XT ve XTA modellerini sıfır bulmak zordur. Fakat daha sonraki seriler yaygın olarak piyasada mevcut. Ben özellikle yeni çıkan XTC serisiyle ondan önceki 2 modeli karşılaştırmak istiyorum. 5500 XTB ile 5500 XTC arasında 30 TL'lik bir fark var (Alışveriş yaptığım dükkanda nakit olarak). Yeni dizaynına ve X-Ship özelliğine rağmen neden bu kadar az fark var aklımda soru işareti oluştu.

6. cyhnckr

cyhnckr Ceyhun

Favori Kamış:
    Shimano Ultegra, Major Craft Solpara 275 50gr, Italcanna Jigging
    Favori Makine:
    Penn Affinity, Daiwa Emblem Pro 6000A, FinNor Marquesa 40II,Daiwa Exceler 4000HA,Daiwa Saltist 4500
    En İyi Avı:
    43cm palamut , 50cm Lüfer , 7,5kg Sarıkuyruk
    eski;

http://www.spotbalik.com.tr/Ultegra-14000-XSB-4S-ARB1BB,PR-24718.html

yeni;

http://www.spotbalik.com.tr/Ultegra-14000-XSC-2S-ARB1-BB,PR-35140.html

Her zaman dediğim gibi makinanın en önemli parçası rulmanlar! S-arb ve SSS. SSS rulmanlar zaten çoğu alt modelde kullanılan standart rulmanlardır. Asıl para eden kaliteli olan S-ARB rulmanlardır. Eski modelde 4 S-ARB +1BB rulman sayısı yeni modelde 2 S-ARB + 2 SSS + 1BB olarak değişmiştir. Buna rağmen makinanın fiyatı azalması gerekirken fiyatı aynı kalmıştır (ilk çıktığı tarihe göre konuşuyorum). Yeni teknolojileri üzerinde barındıran XSC modeli, teknoloji yönünden ilerde ama rulman kalitesi yönünden geride kalmıştır. XSC, XSB'den 100gr daha hafif olması bir avantajdır fakat rulman kalitesi 100gr ağırlıktan çok daha önemlidir bence.

7. furunotr

furunotr Haluk

Teknoloji teknolojidir; madem o kadar basit niye diğer firmalar bu kolaylık ve rahatlığı sağlamamışlar... Evet pinyon gear ın altındaki rulman; dişli çapı ve diş derinliğinin büyümesi ve özel kesim; koldaki farkllılık v.s.... Tüm bunların toplamı X-Ship'i oluşturuyor... Pinyon gear altındaki rulman kasıntı ve sürtünmeyi önlüyor, doğal olarak daha pürüzsüz ve güçlü bir sürüş mevcut...

http://patrickzajdelfishing.com/hot-products/shimanos-revolutionary-x-ship-technology/