Yer: Bafra Tarih: Son bir kaç gece Yem: Canlı boru kurdu. Takım: Klasik dip oltası. Mesafe: 20-40 m. arası. Avlanan balık: Eşkina. Son zamanlarda yaptığımız avları paylaşma fırsatım olmadı.Resimdeki balıklar dün gece 4 kişinin toplam tuttuğu balıklardır.Büyük olanlar 1.5-2 kg. arası.Elimdeki üç balık ise bir kaç akşam önceki avımızdan hava kararmadan hemen önce alınan balıklar,devamını resimlemeye fırsatım olmadı.
Sinan, Allah bereket versin, adam başı en az 7 eşkina. Forumumuzda böylesine ilk kez rastladım. Genelde 2-3 parça olurdu balık sayısı. Eşkina, 2/2 tebliğe göre kilogram limitine dahil oluyor galiba? Balıklar çok güzeller.
Tebrik ederim Sinan abi hiç azımsanacak bir av değil.Bu balık yokluğunda oldukça iyi bir rapor çıkarmışsınız.Diğer yandan dikkatimi çeken bir başka husus resimdeki diğer küçük balıklar. Tek başlarına bakıldığında biraz küçük gibi göründüler bana.Sakın ola ki bunu söylerken sizi tenkit ettiğimi düşünmeyin,biliyorumki eşkinalar büyük 1 numara iğnelerdeki büyük yemleri bile bir hamlede direkt miğdeye alıyor.Böyle oluncada iğne çıkarılana kadar küçük de olsalar can verebiliyorlar.Bu nedenle sizi doğrudan eleştirecek değilim.Kısa zaman önce ben de eşkina avına gittiğimde bu olumuz ve geri dönüşü olmayan durumlara düşmüştüm.Umarım bir dahaki sefere iğneniz ve yeminiz daha iri eşkinaların önüne düşer.Ne de olsa bu iş kısmet işi.Balık suyun altında ve siz suyun üstündeyseniz ya da kıyıdaysanız,büyük balığı seçme şansınz yoktur.Herşeye rağmen orada,kıyıda olmak ve iyot kokulu heyecanı tabiatla paylaşabilmek ve eve balıkla dönebilmek çok güzel. Daha güzel ve bereketli avlarınıza rasgele...
merhabalar sinan bey. raporunuzu üzüntüyle okudum sebebine gelince, eşkina benim için çok özel bir balıktır, o benim gözümde denizlerin nazlı gelinidir,öyle güzel renklere sahiptirki, bakmaya doyamam. bu nadide balığın zıpkıncılar tarafından avlanmasınıda bir türlü hazmedemem. çünkü savunmasızdır, kayasında veya oyugunda öylecene bütün güzelliğiyle masum,masum durur, kaçamaz bile. bu nesli tehlike altındaki nadide türün bu denli avlanmasını dogru bulmuyorum. birincisi aynı meradan çok fazla birey avlamak bu türün oradaki gelecegini tehlike altına atmaktadır ve bu balıgın yer değiştirmesine sebep olmaktadır. yani kendi elinizle avlağınızı dağıtmış oluyorsunuz. ikincisi ise eşkina balığı denizde yaşayan türler içinde en geç büyüyen familyalardandır. bir eşkinanın 20 cm boya ulaşması yaklaşık 13 ay sürer, buda benim gözümde yavru bir bireydir. 30-40 cm boya ulaşması ise tamn 47 ay, yani 4 sene sürer. ben bu sene onlarca kez eşkina avına gittim ve onlarcada eşkina yakaladım fakat bu balıkların bir çoğunu sevip,öpüp geri saldım, çoğu 30 cm altıydı. buna forumdan arkadaşlarda şahittir. eşkina avında bu türün selameti için trofe avlar hedeflenmelidir. böylece diger bireylerin gelişmesine ve meralara yayılmasına fırsat verelim. umarım beni yanlış anlamazsınız. sevgilerimle...
Merhabalar, Yorumlarınızı dikkatle okudum, amatör balıkçılık adına eleştirileriniz başımın üstündedir.Aldım kabul ettim. Aslında pek fazla bir şey söylememe gerek yok, nitekim SAyın Aslan Turan yorumunda sebep-sonuç ilişkisini net bir şekilde anlatmış, eşkinanın yemi yutması ve çıkarılması sonucu balığın zedelenmesi vs. Şunu belirtmek isterim; Raporda anlattığım gibi sağ taraftaki balıklar 1500-2000 gr. arası, küçüklere doğru bakıldığında en küçükleri bile 350 gr, en alttaki üç tani ispari bile 250-300 gr. lık balıklardır. İlk fotografta alt sıranın sonundaki üç balık ıspari olup yaklaşık boyları 22 cm dir. Bunu baz alırsak 28 adet eşkinanın 4 tanesi 24-26 cm, 12 adedi 28-30 cm geri kalan 12 adedi de yine 30 cm üzerinde boya sahip. Arkadaşların da belirttiği gibi yasal olarak bu raporda bir sorun yok, muhtemelen en çok avlayan kişi 10 adet civarı balık yakalamış, 4 kişinin yakaladığı toplam balık miktarı eşkinanın W/L ilişkisi dikkate alındığında, 9 -10 kg civarında kalmıştır. Sağlıklı bir şekilde denize iade ettiğimiz eşkinaları resimleyerek aferin almak için rapora koysaydım yorumlar biraz değişik olurdu.Tatlı su da 1 kilonun altındaki sazanları geri saldığım sitedeki bazı arkadaşlarca iyi bilinir.Neyse yorum yazan sayın arkadaşlarımızın amatör ve sportif balıkçılığa katkı sağlayacağı amacına yönelik yorumları için teşekkür ederim.Hepinize rastgele.
merhaba sinan bey. sizi eleştirmek gibi bir niyetim yok asla. sorun aslında tebliğde. eşkina malesef boy limiti olmayan diğer türlere dahil edilmiş, yani boyuna bakmaksızın 5 kilo avlanabilir. fakat bu balıkların büyüme sürecini göz önüne alırsak bu türün soyunun ne denli tehlike altında olduğu aşikardır. sizden ve arkadaşlardan ricam bu türün avında daha özenli daha seçici davranmalarıdır. anlayışınız için çok teşekkür ederim sevgilerimle...
guzel bir rapor,maziye goturdu beni,izmit ulaslida iskeleden teke-karides suzup aksam olunca misir tanesi buyuklugunde kursun-tek kancayla yakalrdim eskinalari,bazi hastalar iskelede sabahlarlardi,uykulari gelince ayakkabilarini kendilerine yastik yapip,misinayi parmaklarina baglayip uyurlardi
balıklar çok güzel, üstadım. Tebrik ederim. Ben de Bafralıyım. Ankara'da yaşıyorum. Temmuz'da Bafra'da denize de Derbent Barajına da balığa gittik, pek bir şey çıkaramadık. Hasan Yayla'yı Yayla Pide Evinini tanıyor musun? Avlağı onunla paylaşabilir misiniz? Afiyet olsun.
Hasan arkadaşımdır zaten.Zaman zaman yakaladığımız büyük sazanların resimlerini birbirimize gösterir,hikayelerini anlatırız.Tabii bu arada avlaklarımızı ve avlanma şeklimizi de birbirimize söyleriz.Görüşmek dileğiyle.
Şu cümleyi atlamışım. Sinan bunu becerebilen çok fazla balıkçı yok maalesef. O aferin bence çok kıymetli... Olta trol farketmiyor, fark öldüren ve yaşatan arasındadır.
Ercan kardeşim maalesef üzülerek dediklerine katılıyorum , nedenine gelince aynı hatayı 2002 de bizlerde yaptık malum avlakta , adeta hiç bitmeyecek gibi her akşam hiç almadıysam 6.7. parça ben aldım birde benimle birlikte olta atan yaklaşık 30 . 40 . kişi olunca gerisini düşünün kaç balık eder. Bu günmü , hepimiz avuçlarımızı yalıyoruz ve o güzel avlı günlerimizi sanki çok eski bir tarihmiş gibi yad ediyoruz, bilsemki böyle nadide bir çiçekler o hoyratlığı yaparmıydım.
tebrikler.siz tebliğe uymuşsunuz.buradaki yorumlar en azından bundan sonra avlanacak arkadaşların bilinçlenmesine sebep olur. arkadaşımızın dediğine katılıyorum.kayalıklarda daldığım zaman bu hayvan o kadar masum ve cana yakınki suyun altında.Nadir bulunan balıklardan bir tanesi