Uzun aradan sonra herkeze selamlar istavritten sıkılıp uzun zamandan sonra yeşilköy florya tarafında yine eşkinaya gidelim dedik yüklü miktarda kurt aldım bütün gece istavrit tuttum kurtlarla ertesi gün teke aldım yine yüklü miktarda yanlız tek vuruş bile alamadık sorum şu şuan eşkina için kıyı avcılıgı zamanı degilmi gerçi gecen hafta arkadaş görmüş birisi tutmuş ama kıyıyı taradım diyebilirim yada merada balık yoktu hava ay karanlık herşey müsaitti aslında ama birde bilenler vardır belki yeşilköy marinada ufak sandalların baglandıgı uzun bir bölüm var oraların aylık kiraları ortalama ne kadardır fiber bir sandal için şimdiden teşekkürler herkeze...
Selam. Eşkina Marmara ile Karadeniz arasında göç eden bir tür. Mayıs ve Haziran aylarında Marmara'dan Karadeniz'e çıkıyor. Ekim ortasından Aralık ortasına kadar olan dönemde de aynı şekilde Marmara'ya geri dönüyor. Karadeniz'e çıkış şu anda tamamlandı. Dolayısı ile Marmara'da çok fazla Eşkina kalmadı. Artık Karadeniz'deki avcı dostların Eşkina avlama zamanı. Marmara'da da yatak yapmış, göç etmeyen sürüler her zaman mevcut. Bunların içinde nadir olarak çok iri balıklar olabiliyor. Büyük çoğunluğu ise henüz göç edemeyecek boyda olan el kadar yavrular.
Aret bu eşkinada boy limiti nedir? Biraz araştırdım ama belli bir limit göremedim.. Ne kadar boyun aşağısını bırakmak lazım?
Limiti günlük kişi başına 5kg olarak belirlenmiş ancak bana göre 25 cm den ufak balıkların vicdanen geri salınması popülasyon açısından iyi olur
Deniz maalesef Eşkina için pek çok değerli balıkta olduğu gibi boy limiti yok. Günlük 5 kg. sınırına tabiidir. İşin daha ilginç yanı, 2-3 yıl öncesinde Eşkina avı tamamen yasaktı. Yani nesli tükenme tehlikesinde değerlendirilen bir türün bir anda en küçük boylarını bile avlamak yasal olarak serbest bırakıldı. Bu da sirkülerin ne kadar baştan savma hazırlandığına çok iyi bir örnek olur. Eşkina'nın çok yavaş büyüyen bir balık olduğu da biliniyor. Ben kendi limitimi 25 cm. olarak belirledim. Bunun aşağısındaki balıkları kesinlikle geri salıyorum. 1 ay kadar önce balıklar genelde 25-30 cm. arasında geliyordu. Şu anda tamamı 20 cm ve altında geliyor. Geçen hafta oltaya gelen 15 kadar yavru eşkinanın tamamını geri saldım. Maalesef özellikle haftasonları meralara dadanan bohçacılar Boğazdaki kıraçacıları aratmıyor. El kadar eşkinaların hepsi kovaya gidiyor. Çok yazık...
Cevap için çok teşekkür ederim umarım sirküleri yapanlarda avlıyanlarda sizin kadar duyarlı olurlar birgün
Arkadaşlar bende birkaç defadır eşkinaya gidiyorum fakat henüz hiç tutamadım. Bu konuda takıldığım bazı yerler var. Yardımcı olursanız çok sevinirim. Birincisi; benim oltada 2 adet stoper takılı bu stoperler olta üzerinde nerede durmalı acaba? İkincisi ise; bir tanıdığım şamandıranın denizde sabit şekilde durması gerektiğini söyledi fakat benim şamandıra denizde sürekli geziyor. Stoperlerin yerini mi ayarlayamıyorum yoksa akıntıdan mı kaynaklanıyor emin değilim. Bu şekilde eşkina tutamaz mıyım?