Arkadaşlar uzun zamandır rapor yazmıyorum, neticede rapor yazacak, yada değecek kadar balık yok malesef, son 3 aydır öyle bir bahtsızlığım varki sormayın, mayıs ayından beri eve balık götüremedim desem yeridir, en son geçen ay Carrefour dan aldığım levrekleri yedim . Geçen hafta tekrar gittiğimde tezgahta çinekop diye yaprakları ve palamut diye vanozları gördüm. Acaip zoruma gitti, evde netten KKGM ye bildireyim dedim, telefon açtım beni İstanbul Tarım İl müdürlüğüne yönlendirdiler, Tarım İl Müdürlüğünde de Kontrol Mühendisi Muharrem bey ilgileniyormuş bu konuyla, detayları ile anlattım, Vanozlar için gereğini yapacaklarını tüm carrefour larla ilgili bir denetleme yapacaklarını fakat çinekop için belirlenen limit 14 cm olduğu ve yakalayanların genelde kıyı balıkçısı olduğundan görmeden bir şey yapamayacaklarını söyledi. Duyarlılığım için o bana bende beni dikkatli dinlediği için kendisine kendisine teşekkür ettim. Bu arada Gittigidiyorda satılan kullanılması tebliğce yasaklanan av malzemelerine de savaş açmış bulunuyorum İlgili resim ; Neyse Eşkina konusuna dönersek, haziran başından beri belirli periyotlarla bazen haftada bir bazen üç günde bir Eşkina avlamak için boğazdaki avlağıma gidiyorum, haziran ayında hep yavru balıklar geldi onlarda itina ile kancalardan kurtarılıp, denize geri iade edildiler. Temmuz ayında 25 gün yıllık iznime ayrıldım ilk hafta Motosiklet ile Tekirdağ civarında levrek peşinde koştum o da hüsran. ; Velhasıl balık tutamamaktan çıldıracam, geçen Cumartesi ve Pazartesi akşamı ilerleyen saatlere kadar hanımla beraber eşkina kovaladık, yine biraz irileşmişde olsalar benim limitim olan 30 cm olanların hepsini geri idae ettim, sadece kovadaki 26 cm olan kaldı, sebebide iğneyi mideye kadar indirmesi ve bizim hanımın iğneyi çıkartırken balığı öldürmesi, yakalayıp da iade ettiğimiz küçüklerin resmini çekemedim çünkü bir an önce kurtarıp bu yavrucakları suya bırakırken bir de poz vermeyelim. Genel olarak hep canlı teke kullandım. Bir avda canlı boru kurdu kullandım, ama pişman etti, gelinciğinden isparisine, iskorpitine kadar ne kadar tırtıkçı balık varsa geldi. Haziran ayındaki avlarımda teke kullandığım zaman hiç başka balık gelmezken, Bu ay içerisinde gittiğim 3 avdada resimden de anlaşılacağı üzere iskorpitlerce bolca ziyaret edildim. Ben yemem ama sevdiğim bir arkadaşıma özellikle ayırdım. Balık yokmuydu ? Son haftaya kadar benim bulunduğum avlakta olta atanlarda kayda değer bir şey alamadılardı, ama geçen hafta Cumartesi günü yanımızda olta atan yaşlı amca bir tanesi 43 cm olmak üzere 4 adet aldı Bizim yüzümüze ise kader gülmedi. Son olarak hep şikayet ettiğimiz bilinçsiz avlanma konusunda bi kaç şey söyleyecem. Benim bulunduğum avlakta her gittiğimde farklı kişilerle avlandım belki onlarca, ama hiç birisi ama hiç birisi o 15 / 20 cm lik balıklara tenezzül etmedi. Hiç ummadığım abuk sabuk avlanan iki genç vardı onlar bile büyüsünlerde gelsinler diye yakaladıkları mavruşları bırakıyorlardı. aksine ben yaz boyunca hep 10 cm likler geldiğinden geçen hafta bir 20 cm lik alınca daha oltayı çekerken sevindirik olunca, yukarıda bahsettiğim o yaşlı amca, bana hitaben ''almayı düşünmüyorsun değilmi ?'' diye sorunca şaşırmıştım. O da yakaladığı tüm yavruları bıraktı. Belki de bana rastgeldi, ama gerçekten inanın bir bilinçlenme var, gözlerimle şahit olmasam inanmazdım. Neyse son olarak tek balığımın resmini göstereyim Ayrıca kepçe ile teke süzerken, bu yavru balık geldi ama ben ne olduğunu çıkaramadım, bilgisi olan arkadaş ismini paylaşırsa sevinirim. Saygılar.
harikasınız...zaten bu carrefourlarda bir arıza var...ne yasak olsa onu satıyorlar...buna benzer bir atraksiyon da ben yapmıştım zamanında...sonuç verdi...inanın çok sevindim yaptıklarınıza...kutlarım...
Duyarlılığınız için tebrikler. Avlak çevresindeki insanlar yörenin yerlisi oldukları için olsa gerek bu duyarlılığı göstermeyi çocukluklarında öğrenmişlerdir. Av de için tebrikler. Bu balık sanırım bir kikla yavrusu. Haniyle de karıştırmış olabilirim.
Harika resimler, o sahilleri ben de bilirim, hatta en sevdiğim sahildir ancak biraz erken dönemde gitmişsiniz. Eylül ekim aylarında ihmal etmeyin, oralar eşşek mırmırlarıyla ünlüdür. Maalesef aynı Carrefour macerasını ben de yaşadım. Adamların eline en sonunda cetveli vereceğim. Hassasiyetiniz ve güzel paylaşımınız için teşekkürler.
Eskinanin renklerine hastayim,cok yakisykli bir balik,iskorpit eti lezzetlidir,corbasi,unlu kizartmasi olur.dikenleride zehirlidir(test edilmisdir)
Yücel Bey duyarlılığınızdan dolayı sizi kutlarım. Bulunduğunuz bölgeyi bende iyi bilirim. O bölgenin insanları yavru balık konusunda oldukça duyarlıdırlar. Emin olun o bölgedeki bir çok kişi limitlere uysa bile 300-350 gram ispendekleri suya iade ederler ki sizde bilirsiniz levrek için sirküler 18 cm limitini koymuştur ve 350 gram bir ispendek( o bölgede bu balıklara ispendek değil baklacı derler) ortalama 25-30 cm gelebilir. Ama birçok kişi bu balıkları suya iade etme konusunda oldukça duyarlıdır. Son olarakta yakaladığınız ufak balık sanırım bir çeşit lapin olsa gerek. En azından ben öyle biliyorum. Sonraki avlarınızda daha büyük balıklar yakalayabilmeniz dileği ile..
Tek kelimeyle harikasınız. Sayenizde küspe oltası konusunda bilgilenmiş oldum. Teşekkürler. Resimdeki balık lapin yavrusuna benziyor.
resimdeki balık çırçır LABRİDAE familyasından 10-12 cm kadar büyüyor.Ayrıca tekirdağ uçmakdere tarafına gitmişsiniz.buralarda kış aylarında levrek bol olur.kışın beklerim levrek tutmaya..... iii avlar......
duyarlılığınız için tebrikler. ben de aynı şeyi gördüm resmen yaprakları çinekop diye satıyorlar. ölçsen 14 cm bile gelmezler. umarım güzel bir sonuç alınır..
duyarlılığınız için teşekkürler... insanlarımızın bu konularda bilinçleniyor olduklarını bilmek çok güzel. teşekkürler bu sevindirici haberi bizimle paylaştığınız için.
tebrikler ve teşekkürler , gelecekte denizlerimizde var olacak tüm balıklar bu siteye üye olan sizin gibi duyarlı insanlar sayesinde olacaktır.
Duyarlı büyüklerimizden okuduğumuz bu bilgiler ile bizde gelecek nesillere örnek oluruz inşallah.Ama en güzeli eşinizle balığa gitmek.Ben de çok severim eşimle balığa gitmeyi ayrı bir tadı oluyor.Bu duyarlılığınız size en güzel balkları getirir inşallah.
Sizi tum kalbimle tebrik ederim duyarliliginiz icin.Keske bu tur aksakliklar goren herkes sikayette bulunsa.Belki bir nebze olsun onune gecilebilir. Rastgele...
Arkadaşlar şu günlerde yoğunluktan ve ramazanın rehavetinden dolayı pek net, e giremiyorum, ama tüm iyi dilekleriniz için çok teşekkürler. Kesinlikle çok güzel yerler, evet erken gittim biraz ama, Yıllık iznim ancak müsait oldu. Birde tekirdağdan o tepelerden Motosikletle gitmek ayrı bir zevk Bir yanlış anlaşılma oldu herhalde, ben bu duyarlı insanlarla Boğazda, (Bizim boğazda karşılaştım ve eşkina konusundaki duyarlılıklarını tebirk ettim.. Yani forumda genelde bir karamsar hava var, ama yavaş yavaş da olsa gelişen müthiş bir duyarlılık var.
Hele görünüşte ufacık ama tüm malzemelerimize, çayımıza termosumuza kadar yükleyip, sakin bir yerde baş başa balık tutmanın zevki emin olun hiç bir şeyde yok.