Bu konuyu açma sebebim ; Eşkinanın günün belirli saatlerinde av verdiğini tespit etmemden kaynaklanıyor.Av saatinin;ayın davranışı-gelgit-ve denizde yakamoz olmasına bağlı olarak değiştiğini savunuyorum. 2 aydır eşkina avlıyorum.Bu balığın çok sinsi ve zeki bir avcı olduğunu düşünüyorum. Bu 2 aylık periyotta özellikle 20 gün çok iyi av verdi.Bu 20 günde 5 kere ava gittim ve çok iyi avlar geçirdim. Şu anda eşkina av saatini 24.00-02.00 olarak belirledim.Bu saat ayın yeni çıktığı ve denize etkin vurmadığı saat.Ve geçen hergün avlanma saati yaklaşık 1 saat ileri sarıcak...Yalnız 1 ekleme daha yapıcam,ayın olmadığı zamanlarda yakamoz yapabiliyor.Avın verimli olması için yakamozun da olmaması şartı var. Bu uygulamanın ortaya çıkardığı bir hipotez.Yanlışlar olabilir içerisinde.Ama ben bu kaatteyim. Sizlerden yakaldığınız eşkinaların avlanma saatini buraya kaydetmenizi istiyorum.Teker teker avlanma saatlerini.Ve böylece bu hipoteniz doğrumu yanlış mı olduğu kanıtlancak,ve Değerli avcı dostlara ışık tutacak...
ben de yaklaşık 1 aydır eşkina avlıyorum benim tespitlerimde ise en çok avı hava karardığı an yani akşam ezanından hmen sonraki ilk bir saatlik dilimde çok av veriyor. Bandırma'da ben ve çevremdeki arkadaşlar en çok bu saatler arasında balık aldılar. Not: saat 24 den sonra pek kalmadım balıkta belki o yüzdendir...
Bundan bir ay önce eşkine avına gittik gece saat 03 civarı çok iyi av yaptı Hava yağışlıydı bilgilerinize
Birkaç tespitte benden Eşkina diğer balıklar oltaya vurmadığı zamanlar daha çok geliyor(ufakları istisna) Sessizlik titreşim ve ışığın en az olduğu zaman oltaya daha serii vuruyor.Yani arkanızda bir otoyol var ise trafiğin azaldığı anlarda bunu görebilirsiniz. Ay ışığı tespitine kesinlikle katılıyorum, ay tepedeyken nerdeyse hiç vurmuyor, ayın suya olan açısı azalınca daha net vuruşlar veriyor. Kendi avlaklarım ve civarında en iyi 24:00 den sonra balık alınıyor..
neredeyse bütün gece avları açısından aynı olan şeylerden birisi ayla ilgili dedikleriniz.ayın ilkay döneminde gece avları çok verimli geçer ay büyüdükçe av ayın ilk doğduğu saatlere kaymaya başlar. dolunay dönemlerinde ise rivayetin aksine ben pek randımanlı av yapamadım. belkide sadece şansız bir zamandır ama dolunaya ilgili olumsuz düşünüyorum.
Benim tespitim genel olarak butun balıkları kapsamaktadır.. Seninde belirttigin gibi ay tepedeyken hemen her balık yeme ilgi göstermez.Bunun sebebi gayet basittir.. Ay tepedeyken hayvan ın (özellikle levrek gibi sıg sularda dolasanların) kendi gölgesi oldukca buyuktur..Balık golgesini buyukce bir avcı balık zanneder ve tedirgin davranır..Dogal olarak da can tehlikesi oldugunu zannettiginden açlıgıyla fazla ilgilenmez..
akşam ezanı dan sonra vallahi dosttum bizim buralarda saat 9 / 11 arası ilk posta 1/3 arası 2 posta ilk posta genellikle küçük 100 150 gr lık 2 nci posta ise ğenellikle 500 ğr üstü
Ben bu yıl bütün otoriteleri şaşırtıp ocak ve şubat aylarında sabah 7 ve 11 arası süper eşkina lar aldım bu forumdada yayınlamıştım hatırlarsınız sanırım yani gündüz yakaladım iki ay süreyle boru kurdu ve sülünez ile bilmiyorum nasıl yorumlarsınız ama inanmayan arkadaşlarımız olmuştu olurmu öyle şey gece çıkar demişlerdi ve geldiler gördüler 10 larca eşkinayı götürdüler
Avcı balıklar gece ay ışığında av verirler.Ay ışığı yakamoz etkisini de ortadan kaldırdığı için yüksek av yüzdesi ile avlanırlar.Dolunay çıksada canlı yemle levrek avlasam dedğim çok olmuştur.AY ıışığı olmayan gecelerde lüks yakarız,böylece hem yakamozu kırarız hemde balıkları toplarız ki avcı balıklarda peşinden gelsindie.Ama dolunay olduğunda balık dağınık olur deriz,balığı bulabilirir isek de tek kelimeyle hış ederiz levrekleri.Ylnız bu avların tamamında canlı yem kullanırız eşkina avında olduğu gibi....Fakat eşkinada buna rastlamadım.Bu konunun açılış amacı da bu zaten... Yalnızca ayın ışığından bahsetmiyorum.Gel git olaylarıda eşkina avında yada tüm avlarda etkili.Su kalkarken ve inerken balık alıyorum.Sanırım denizin dibi hareketlendiği için tüm balılarda bir iştah kabarması oluyor???
Dün akşam sezonu açtım diyebilirim. Dikkatimi çeken noktalar icinde Ay olmaması , yemin taze ve canlı olması , ve yakaladığım balıkların her yemi değiştirdikten hemen sonra yakalanması Bana göre elbette zamanı önemli ama bence hayvanı dürten canlı yem. özellikle tekenin ayaklarının istavritler tarafından didiklenmesine izin vermeyin sık sık kontrol edin. Karada tekeler sıçrarken nasıl ses çıkarıyor ise suda da iğneden kurtulmak icin sıcrama hareketini yaparken anormal dikkat çekiyor. Ve şunu da unutmamak lazım. Kaya diplerinde binlerce teke varken sizinkinin yenmesi icin bir özelliği olması lazım. Yada dikkat çekmesi lazım.
Eşkine sürüler halinde gezewn bir balıktır bu nedenle Avlakların tamamında aynı zamanlarda yakalanması pek mümkün değil..Eşkine geceleri aktif olan bir balıktır Gündüzleri kıyıdan açıktaki batık,kayalık yerkerde dolanırken havanın kararmasıyla birlikte av bulduğu ilk yere hareket eder..Ve sürü olarak kıyı boyunca yem bulabilecekleri yerleri dolaşırlar..Bir avlakta hava karardığında yepan eşkine 2-3 km uzaktaki başka bir kayalık avlağa 3-4 sonra ulaşır..ve av zamanlamasındaki farkı oluşur.. Bandırma kapıdağ çevresinde liman kayalıkları birrbirine yakın olduğundan (2-5km) eşkine düşkünleri bir avlakta balık kestiğinde diğer avlağa geçip eşkineleri beklerler
Arkadaşlar eşkine ye teke kullandığımızda tekeyi iğneye nasıl takıyorsunuz.Kimisi kuyruktan iğneyi geçirip göbek hizasından çıkarıyor.Kimisi başını kopartıyor vs.Bu teke işinin doğrusu nedir?Ben eşkine de 3 numara iğne kullanıyorum.0,33 misina ,18 gr şamandıra,3 mt de stoper 10 gr da kurşun veya kıstırma.Bana göre avın en verimli saatleri akşam saatleri yanı hava kararmaya yüz tuttuktan sonra ki 3-4 saat içinde.
tekenin kuyruk karın altından geçirip iğne sırtına saplarız Ben şamandıralı pek avlanmam ancak stoper derinliğe uygun yerde olmalı..Kurşun ise önemsizdir eşkine için..Ben 125gr kurşun ile 100-120 metre açıktaki kayalıklar ve bildiğim 2 batıkta avlarım
Avlandığınız merayı tarif ederseniz(akıntı durumu,derinlik vs ile) ki bnm tarifim kıyıdan avcılık için olucak size çok yardımcı olucak bir kaç tiyo vericem.