Selam sevgili dostlar , Şuan yeni aldığım iğneleri bağlamakla meşgulüm ve eşkinayı deneyeceğim tekrar önümüzdeki hafta.. Tecrübeli arkadaşlardan bir konu hakkında yardım rica ediyorum.. Eşkina takımı yaparken şamandıralı takım mı yapmak lazım yoksa dip mi? Birde iğne sayısı ,köstek ve beden ölçüleri hakkında bilgilendirirseniz beni çok sevindirirsiniz.. Vakit ayırıp cevaplayan herkese şimdiden çok teşekkür ederim..
Merhaba Ozan abi eşkina avı için kullanacağım takım çok farklılık gösterebilir. Ben genelde avlandığım bölgede 2 köstekli dip takımı kullanıyorum. Fakat çok taşlık olduğu için nerdeyse her gittiğimde 2-3 takımı suda bırakıyorum. Şamandralı takımdan dip takımlarında aldığım performansı alamadım.
eyvallah kardeşim, yaklaşık 3 hafta önce köprüde eşkinaya gittim ancak balık kayaların altına girince 2 kez ayrı ayrı sağlam vuruşlar almama rağmen ve balığı hissetmeme rağmen takımları ne yazık ki dipte bıraktım.. Ancak kullandığım takımları köprüden hazır almıştım ,şimdi ise kendim hazırlıyorum.. ben yine de ikisinden de yapayım bakalım hangisi iş yapacak
Daha önce köprüde hiç avlanmadım.Akıntı varsa şamandralı takıma bulaşma bile derim Eşkina yemi kapar kapmaz kendi girebileceği bi taşın altına girer. Geçen hafta bir arkadaşın başına geldi o balığı göremediğimiz için ne kadar üzüldüm anlatamam. Kamış kayaların üstünden suya düşmüştü ve yavaş yavaş denize doğru gidiyordu Arkadaşta o arada benim çektiğimi sandı ve aldırmadı bile
Valla geçen aynı şey benimde başıma geldi, dün spottan FC misina ve yeni iğneler aldım kendim yapıyorum artık takımları.. bencede köprüye dip oltası gider.. Bakalım haftaya paylaşırım yakalarsam bişeyler..
İnşallah güzel eşkinalar yakalarsın bende 2 haftadan beri eşkina yakalıyamıyorum. Dün akşam 20-25cm civarında bi eşkina yakaladım. Malesef alıkoymak zorunda kaldım balık iğneyi yutmuştu.
valla bu günlerde eşkina ve karagöz'e kafayı taktım.. Hanımı memlekete yolluyorum bol bol vakit olacak geceleri gidicem bakalım..
Elinize sağlık şekilde gördüğüm takımı mutlaka yapıcam, eğer birşeyler yakalarsam mutlaka paylaşıcam forumda..
Ben Eşkina avımı Ekim ayı ile birlikte yapmaya başlarım.En verimli olduğu dönemler bu dönemlerdir ve benim av yapığım bölgede bu verimlilik aralık ortalarına kadar devam eder.EN verimli avlanma şeklim dip avıdır.Bilindiği gibi klasik üç kancalı dip.Fakat çok iri Eşkinalar ve Minekoplar da denk geldiğinden fırdöndülü ve stoperli takım yaparım.Bu nasıl olur kısaca değineyim 0.40 mm. misinamıza bir kasa düğümü oluşturup oltamızın fırdöndüsüne takarız bu aynı zamanda oluşturacağımız takımın bedeni olur.Daha sonra bu takıma bir stoper takıp kasa düğümünün 30 cm. altına kadar bu stoperi kaydırırız.hazırladığımız köstek küçük ama sağlam bir klipsiz fırdöndülü ve bronz iğneden oluşan bir köstek olur.Bunuda yine bedene takarız daha sonra hemen altına yine yine bir stoper takarız.Bu stoperide fırdöndüyle birlikte yukarı kadar yani diğer stoperin yanına kadar kaydırarak çıkarırız.Böylece ilk iğneyi hazırlamış oluruz.İkincisinide aynı şekilde yaparız ve üçüncüsünüde aynı şekilde yaparız daha sonra kurşun için bir kasa düğümüyle takımı oluşturmuş oluruz.Bu takımı hazırlamadaki sebep iri balık bindiğinde köstekleri kopartamaması ve çok asılsa bile stoperleri kaydırarak aşağı sıyırması.Ayrıca her köstek dibi fırdöndülü olduğundan köstek bedene dolanmaz ve daha düzgün olur.Yem olarak teke kullanırım tekeyi kuyruğa yakın ikinci boğumdan alttan takıp üsten tam sırtın orta kısmından çıkarırım.Bu işlemi bir kere yaparım.Teke bayılmaz veya ölmez uzun süre sizi idare eder.Nİsan Mayıs aylarında tam kayaların dibinden bu aylardan sonrada özellikle sonbaharda olabildiğince kıyıdan açığa atarak yakalarım.Eşkina oltaya ufak tıkırtının hemen akabininda resmen kıracak gibi biner ve genelde yemi komple yutar kaçma riski yoktur,Kayalara girince balığı çıkarmak için hiç uğraşmayın bu takımınızın midyelere ve kayalara sürtünerek kopmasına sebep olabilir,en fazla 5 dk. içinde stresten olsa gerek kendini tekrar kayaların dışına atar ve kuzu kuzu gelir.Benim yaşadığım tecrübeler bunlar...Saygılar