Rapor olarak kabul etmeyin lütfen. bilgilendirme diyelim, benim yaptığım hatayı tekrarlamayın. http://imageshack.us/photo/my-images/812/0eka.jpg/ Beden:40 numara florocarbon Berkley Köstek:28 numara florocarbon Okuma İğneler:Sasame 3 numara çarpraz krom 3 lü dip oltası, köstekler 20 cm Sadece 1 kez hafifçe vurdu, oltanın ucunda bir esneme olmadı. Balık olduğunu anlayamadım. 10-15 dakika sonra yemi değiştirmek için çekerken ağırlığından farkettim. 28 cm boyunda, 300 gram ağırlığında bir eşkina aldım. SORUN ŞU: 1-İĞNE SEÇİMİM HATALI. EN AZ 4 NUMARA OLMASI LAZIM. DAHA İRİ BALIK GELMESİ İÇİN. 2-BALIK HALA HAVYARLIYDI VE MUHTEMELEN İĞNEYİ YUTTUKTAN SONRA YA YUMURTALARI BIRAKMAK İÇİN SESSİZCE YATTI, YA DA KURTULMAYA ÇALIŞIRKEN SAHİLE DOĞRU GELİRKEN KASILDI, ÇÜNKÜ HAVYARLAR ÇEKTİĞİMDE DIŞARI ÇIKMIŞTI. EĞER İĞNE ÇOK DİBE GİTMİŞ OLMASA VE ÇIKARANA KADAR YAŞAMIŞ OLSA GERİ BIRAKACAKTIM. SONUÇ: 1-İĞNEYİ EN AZ 4 NUMARA SEÇMEK LAZIM. YAVRUDAN UZAK DURMUŞ OLURSUNUZ. 2-15 AĞUSTOS BİLE ERKEN HERHALDE. YAVRULAMASI DAHA BİTMEMİŞ BİR CANLIYA İNSAFSIZLIK OLUR ERKEN AV.
Selamlar, Aslında balık fena değil kıyılarda bundan büyüğü kolay kolay bulunmuyor. En azından alınabilecek bir boy olduğunu düşünüyorum. Bu boy ve üzerinde olanları alıyorum. Daha büyük boy balık için iğne boyunu büyütmek yararlı olabilir ancak küçükler yine de gelecektir. Yem seçimi konusunda da düşünmekte fayda var. Benim gözlemlerime göre kolayca yenilen kurtlara küçükler gelirken iri canlı tekeye büyükler gelebiliyor. İğne numarası genelde küçüldükçe iğne büyür, Sasame'de durum bunun tersi mi? Yumurta konusunda bildiğimiz kadarıyla eşkina Mayıs-Haziran aylarında yumurta bırakır, bu balık biraz geç kalmış gözüküyor.
Eşkina için iğne boyunu istediğiniz kadar büyütün. O kocaman ağzı ve direk yutan yemlenme tarzı ile 1 veya 2 numaralı iğnelerinizi de kolayca yutacaktır. 1/0 veya 2/0 iğneleriniz belki yutulamaz ama sadece kişisel görüş olarak ve kişisel tercih olarak gene 3 veya 4 numara iğneleri kullanıyorum. Zira yutulduğunda büyük iğneleri balığı öldürmeden çıkarmayı pek beceremedim. Orta boy iğnelerde kurtarma oranım çok daha arttı. Ayrıca yutmuşsa ve aparat yardımı ile ilk hamlede çıkaramadıysam misineyi kesip öylece salmayı da çok zaman tercih etmişimdir. Balığın sindirim sistemi çok zaman geçmeden iğneyi öğütüp dışarıya atacaktır (umut ediyorum). Boru kurdu ile avlanırken yemi büyük takmak ta çok fazla değiştirmiyor. Kurt yumuşak yapısı ile cazip bir yem haline geliyor. İri takmak sadece büyüklerin iştahını biraz daha kabartıyor o kadar. Karides kullanma oranı çok azaldı, eskiler iri karides takar ve daha irilerini yakalardı. Teke kullanırken boynuzunu kırmadan iri teke kullanırsanız iri eşkineler boynuz falan takmayacak, yavrular nispeten daha az gelecektir. (deneme-yanılma) Sonuç: Eşkine avlıyorsanız yavruları da kıyıya alacaksınız. Yavruları kıyıya alırsanız bir kısmı ölecektir. Bazılarımız bunların fotoğraflarını yayınlamayacaktır.(utanç) Bazılarımız yakından çekip büyük göstermeye gayret edecektir.(saklama çabası) Bazılarımız nasıl bu balıkları kurtarabiliriz diye fikir yürütecektir. Ancak hiç kimse eşkine yavrularını yakalamamak için kesin bir çözüm üretemeyecektir(tahmin) Hayırlısı....
Şahsi fikrim iğne büyükte olsa küçükte olsa o koca ağızla yutuyor. Aradaki fark küşük iğneyi genellikle mideye kadar yutuyor çıkartmak için uğraşıyorsun balık küçükse büyük bir ihtimalle ölüyor. Büyük iğneyi çıkartmak daha kolay balığın canlı kalma ihtimali daha yüksek. En sağlıklısı kullanmayı becerene iğne çıkartma aparatı kullanmak valla ne yalan söylim ben beceremedim kullanmayı.
Ufak balığı zarar görmeden salmak istiyorsak tabiki ilk olarak hedef balığa uygun iğne kullanmalıyız fakat unutulan asıl şey iğneninde circle olması.Yani uygun boyda çember iğne balığı yanağından yakalayacağı için balıklar zarar görmeden salınabiliyor :thumb:
Minimum 2/0 kısa sap bronz iğne,iri teke(6-7 cm).Tekeyi kafadan sokup kuyruktan çıkacak şekilde kullanırsanız asla 25 cm den küçüğü gelmez(yakalanamaz). Teke uzun süre suda durursa beyazlaşır,değiştirilmelidir.Bu yöntem ile harami dediğimiz (küçük ispari,karagöz,istavrit vs.)balıkların vuruşlarındanda bir nebze kurtuluruz.İskorpit için yapabileceğimiz ise,biraz açıkta çalışmaya gayret etmek(kumda değil) olmalı.Eşkina tekenin hareketli olmasından çok tazeliğine(şeffaf ) dikkat eder,karidese(satın alınmış) rağbet etmez Boru kurduyla iri iğnede kullanılsa 15 cm lik balığı yakalamaktan kurtulamayız(zaten eşkinanın kökünü kurutanda budur).Teke her merada boru kurduna göre daha güzel netice verir,önemli olan balığın yayıldığı taşları bilmektir(YADA BULMAK).Sağınızda solunuzda boru kurduyla balık alınıp, size vurmuyorsa olayı hemen yeme bağlamayınız.Yerinizde yada attığınız bölgede sıkıntı vardır.Tekenin kıyıladığı ,iplere otlara sığındığı saatler(hava karardıktan sonra bir iki saat arası) beklenirse daha güzel netice verir. Tek köstekli dip oltası(kurşun 25 gr-iriboyüçlü fırdöndü ,kurşun fırdöndü arası50-60 cm,köstek boyu 40 cm) kullanınız.Kurşunun misinasını 0.20 gibi kullanırsanız takıldığında rahatça kopar,böylece varsa balığı ve takımın diğer bölümünü kurtarırsınız.Mendirekten avlanıyorsanız,oltayı açığa kumluk zemine indirdikten sonra ,yavaş yavaş kendinize doğru çekin,kayalık yere geldiğini hissedince çok hassas şekilde kurşunun kayaya tırmandığını hissederek oralarda bırakın.Arada çok hassas şekilde yarım metre,bir metre gibi kendinize çekin,bekleyin.Bunları yaparken hem önünüzdeki kayalığın durumunu hemde balığın nerelerde vuruş yaptığını öğrenebilirsiniz.( bu yöntemde önemli olan bu hareketleri yaparken oltanın takılmasını minimum olduğu yerleri deneme yanılma ile öğrenmenizdir.Öyle noktalar tespit edersinizki kurşun suya iner inmez boşluğu alamadan balık biner) Mera çok midyeli,yosunlu ise aynı takımı,stoperli şamandıralı sistemdede kullanabiliriz. Derinliğe göre stoper ayarı yapıp (KURŞUN ZEMİNE OTURSUN,İĞNE zemine değmekle değmemek arası olmalı) bu sefer kumdan içeri kayalık bölgeye inmesini sağlamalıyız.Bu yöntem oltanın takılmasını azaltma avantajına sahipsede,dip takımındaki zemini tanıma,balığın yerini bulma gibi özelliklerden sizi mahsun bırakır. RASTGELSİN.
Deniz kişisel kanaatim eşkina avında illaki floro misina olacak diye takıntı yapma İğne 1/0 yada 2/0 durumu kurtarır bana göre. Boru kurdu demirbaş yem kabul:thumb: Ama teke yada taze alınmış karides beklentilerini karşılayabilir.
Bu eşkina balığının üreme dönemi hakkında mayıs-haziran ve temmuz ağustos olarak iki dönem belirtilmekte. İki dönem de doğru mudur veya sizce hangisi doğru ? Bu dönemde de havyarlı balık çıktığına göre üreme dönemini haziran-ağustos olarak referans alabilir miyiz ?
sevgili Mustafa, Aret, Ercan, Burhan, Can, Fatih, Erkan, Sertan kardeşlerim, abilerim... cevaplarınız için teşekkür ederim. ben bu konuda sizler kadar tecrübeli olmadığımdan dolayı sadece mantık yürütmeye çalıştım. fikirlerinizden de faydalanacağım. balığı ilk aldığımda baya sevindim, hatta bağırdım falan ama sonradan eve gelince havyar olayına taktım biraz kafayı. pişmanlık oldu. bu yüzden açma gereği hissettim konuyu. normalde takipçiyim.
Eşkina yemi vakumlar,yutağına(gırtlağına) iletir.GIRTLAKTAKİ ezzici,parçalayıcı diş benzeri kemiklerle ezdikten sonra mideye geçirir.Bunları yemi kapıp ,kuytu bir yere kaçmaya çalıştığı bikaç saniye içinde yapar. Balık vurduktan sonra misinayı götürürken tasmalarız.Böylece gırtlağa takılır ve yakalarız.Circle iğne tasmalamada geri çıkma riski taşır.Ağzında geveleyip götürmeye çalışsa,götürürken dönüp dudağına batması pirensibine göre tasarlanmış bir iğne.Karagözde bi derece işe yarar ama,levrek,minekop,eşkina tarzı balıklarda tavsiye etmem,''hah işte götürüyor ''yemi deyip,kalbimiz küt küt atarak tasmalayıp''TÜHH!!! HIH!!! AĞHH!!! vari ciğerden gelen sesler çıkarmak istemiyorsak,CIRCLE IN SİHRİNDEN UZAK DURALIM DİYORUM. değil içe dönük,tasmalama ile yakaladığımız balıklarda iğneyi hafif dışa açarsak çok daha verimli hale getiririz.Yemi ısıran balıklarda İN,yutan Balıklarda OUT diyorum. Not:geçtiğimiz kış sezonu boyunca bolca deneyip test ettim, mırmırda yüzde elli verim kaybına yol açtı(teke ile)
Fatih abi, fazla balık, çok balık meselesi gibi anlamadım arkadaşın sorununu. Hedefdışı oltaya gelen balığın - ki yavru balık, yumurtalı balık - fazla hırpalanmasını, zarar görmesini istemediğinden olsa gerek bir uyarıda bulunmuş. Yol-yöntem bulalımda bir daha olmasın bu tür durumlar demiş. Bir de Ben ettim siz etmeyin demek istemiş. Sizlerden de gelecek önerilerle yaraya merhem bulalım demiş gibi anladım. Sevgili Can'da benim gibi anlamış ki cevabını olumlu buldum ve alıntı yaptım. Tasma vs. dolayısıyla kaçırılacak balık için ciğerden gelen sesler acı olsa da, yavru veya yumurtalı balığın avlanması ihtimali çok daha büyük ızdıraba sebep. Onun için circle iğne.
Sevgili Nuri,eşkinanın büyüklerinin avlanılıp,küçüklerinden kaçınma yollarını uzun uzun anlattım. N edir benim derdim,küçükler katlolmasın. -Küçük iğne kullanma!!! ,boru kurdu kullanma!!! '' E NASIL YAKALAYACAZ O ZAMAN?' '- şöyle takım yapacan,böyle yem takacan,şuraya atacan.... ''BÖYLE YAPARSAK TUTACAZMI???' '-Evet tutarsın yeterki sabret. ''PEKİ CIRCLE İĞNE DİYOLAR ONU KULLANAYIMMI??'' - Ha işte onu kullandınmı o uzun uzun nasıl yakalayacağını anlattığım İRİ eşkinaları kaçırırsın derim. -SİRCLE KULLANAYIM AMA KÜÇÜK OLSUN İĞNE,BORU KURDUDA KULLANAYIM BEBELERE ZARAR VERMEYİM!!! -YOK ÖYLE Bİ YÖNTEM!!! KÜÇÜK İĞNE VE B.KURDU= sübyan eşkina...