Eşkina

Konu, 'Kıyıdan Balık Avcılığı' kısmında HAMSYLOS tarafından paylaşıldı.

  1. HAMSYLOS

    HAMSYLOS Mustafa Saatçi

    Mesajlar:
    326
    Şehir:
    İSTANBUL
    Favori Kamış:
    EL OLTASI
    En İyi Avı:
    Levrek
    Selam arkadaşlar;
    Öğrenmek istediğim bir konu var, yardımcı olursanız sevinirim.
    Bildiğim kadarıyla eşkina av yasağı 2007 yılında kalktı. Sanırım daha önceki yıllarda tamamen yasaklıydı. Yanlışım varsa düzeltin.
    Merak ettiğim konu şu;
    Avlanması tamamen yasaklı olan bu balığın av yasağı kalktıktan sonra yıl içerisinde avlanmasına belli bir yasak zamanı getirildi mi? Eğer yine yanlış bilmiyorsam eşkina bahar sonu ve yaz aylarında üreme faaliyeti gösteriyor.
    Beni bu konuda bilgilendirirseniz çok sevinirim.
     
  2. HAMSYLOS

    HAMSYLOS Mustafa Saatçi

    Mesajlar:
    326
    Şehir:
    İSTANBUL
    Favori Kamış:
    EL OLTASI
    En İyi Avı:
    Levrek
    Selamlar Namık abi;
    Geçen kıraça muhabbetinden sana bir özür borcum var. Sanırım onlara kızıp senin inceden dalga geçtiğini anlayamadım. Sonrasında sakin kafayla sana hak verdim. Kusuruma bakma:) .
    Denizdeki av yasaklarında zaman sınırı yok demişsin. Balığın yumurtlama dönemlerine yıl içerisinde yasak getirilmiyor mu? Bunu sormak istiyorum.
    Aslında gelmek istediğim konu şu;
    Eşkina bu zamanlarda havyarlı oluyor, raporları şimdiden gelmeye başladı. Söylemek istediğim bu sitede paylaşımda bulunan amatör balıkçı arkadaşlarımız eşkinanın yumurtayı dökmesini bekleyemez mi? İlla ki devlet tarafından yasak mı konulması gerekiyor. Şahsi kanaatim arkadaşlarımızın bu konuya biraz daha dikkat etmeleri, bir bakıma kendi yasaklarını kendileri koymalı yolundadır.
    Umarım yanlış düşünmüyorumdur...
     
  3. 56561

    56561 Yücel

    Yaş:
    49
    Mesajlar:
    2.535
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Daiwa Sensor Red Surf 4.00, Daiwa Procaster Samfish 2.10
    Favori Makine:
    Shimano Catana 4000FA, Ryobi Ecuisma 8000vi
    En İyi Avı:
    10.5 kg rus kefali, 5.250 Levrek, 1573gr kofana
    Aslında eşkina 30-200 metre derinlikte yaşayan bir balıktır, yumurtlama zamanı kayalık kıyılara gelerek yumurta döker, bu yüzden sadece havyarlı olduğu mevsimde av verir. Ben şahsen bu sezon 4 tane yakalamış olmama rağmen 3 ünün havyarlı olması beni de rahatsız ettiğinden eşkina avına son verdim. Ancak dediğim gibi bu balık havyarsız olduğu dönemde derin suya çekildiğinden av vermez. O yüzden biraz daha dişe dokunur hale gelmeden avlamayı düşünmüyorum.
     
  4. HAMSYLOS

    HAMSYLOS Mustafa Saatçi

    Mesajlar:
    326
    Şehir:
    İSTANBUL
    Favori Kamış:
    EL OLTASI
    En İyi Avı:
    Levrek
    Selamlar Yücel bey;
    Bilinçli bir avcı olduğunuz için sizi tebrik ederim.
    Ayrıca sanılanın aksine eşkina sadece yumurta bırakmak için kıyıya yanaşmaz.
    Ben İstanbul'da bu aylarda eşkina avına gitmem. Sinop'ta eşkina avı yaparkende dikkatimi çekti balık temmuz sonu, en geç ağustos 10'a kadar oltaya vurmaya başlıyor. Zaten temmuz 20'den önce amatör balıkçıların %90'ı eşkinaya olta atmaz, atanlarda öylesine nadir balık alırlarki sıkılıp temmuz sonunu beklemeye başlarlar. Bu tarihlerde balık yumurtasını dökmüş olduğundan rahatça avlanırız. Zaten daha önce hiç yumurtalı eşkinaya denk gelmedim. Eğer Yakup hocam denk gelirse daha aydınlatıcı bilgi verebilir.
    NOT= Sinop'ta eşkinaya - iskiri -, yakalamak için kullanılan karides-teke yeminede - çıngırye - denir.
     
  5. 56561

    56561 Yücel

    Yaş:
    49
    Mesajlar:
    2.535
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Daiwa Sensor Red Surf 4.00, Daiwa Procaster Samfish 2.10
    Favori Makine:
    Shimano Catana 4000FA, Ryobi Ecuisma 8000vi
    En İyi Avı:
    10.5 kg rus kefali, 5.250 Levrek, 1573gr kofana
    BUralarda haziran ayının başlarında tamamen kayboluyor, o tarihten sonra bazı yerlerde açığa olta atılmak suretiyle alınabiliyor ama çok kısıtlı alanlarda. Normalde avlandığımız mekanlarda ise bu tarihte tamamen siliniyor. Adalar civarında ise derin sularda her zaman güzel av veren bir balık, sizin söylediklerinize bakarak bölgenizde ya suyun derin olduğunu ya da bölgeye göre davranış gösterdiğini söyleyebilirim.
     
  6. HAMSYLOS

    HAMSYLOS Mustafa Saatçi

    Mesajlar:
    326
    Şehir:
    İSTANBUL
    Favori Kamış:
    EL OLTASI
    En İyi Avı:
    Levrek
    Eşkinayı resimdeki iskele üzerinde, başlangıcında (sarı binanın olduğu bölüm) ve resmin sol tarafında gemilerin gözüktüğü kayalıkların önünde avlıyoruz.
    [​IMG]
    En iyi avı iskelenin başı ve kayalıklar veriyor( benim favorim iskelenin baş tarafı çünkü hem balığı kısa mesafeden yukarı alıyorsunuz risk azalıyor, hemde iskelede en karanlıkta kalan ksım olduğu için avlanma rahatlığı oluyor). İskelenin başlangıcı yani eşkinaya olta attığımız yer 4-5 m( hemen önümüze bırakıyoruz yada 5-6 m önümüze sallıyoruz) kayalıkların bulunduğu bölümde 4 m'den başlayıp derinleşerek ilerliyor( tahminim, oltamızı atabildiğimiz en uzak kısım bile 12-13 m derinliği geçmez).
    Takım 2 yada üç köstekli dip takımı. Yem olarak genelde teke( çıngırye) kullanılır ama iri midyeyede hayır demez. Bu arada iskelenin başından nadirende olsa eşkina avlarken uzun köstekli takımlara 500-2000 gr arası ispendenek ve levreklerin vurduğuda oluyor. Bana denk gelmedi (zaten Sinop'ta tutamadığım tek balık levrek, hoş daha hiç levrek tutamadım ama belkide özel olarak levreğe olta atmadığım içindir). Üstelik avlanma kısa sürelide değil. Kasım ayında çinekop yakalarken bile bıraktığım eşkina oltalarıyla rahatlıkla balık alıyorum( sonraki aylarda yapıyor mu bilmiyorum çünkü kasımdan sonra kalmadım, ama temmuz sonundan kasım sonuna kadar hemen hemen her gece balık alabilme şansınız var)
    Kısmetse bu sene Sinop'a gidebilirsem yakaladığım balıkların fotolarını sizlerle paylaşırım.
     
  7. 56561

    56561 Yücel

    Yaş:
    49
    Mesajlar:
    2.535
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Daiwa Sensor Red Surf 4.00, Daiwa Procaster Samfish 2.10
    Favori Makine:
    Shimano Catana 4000FA, Ryobi Ecuisma 8000vi
    En İyi Avı:
    10.5 kg rus kefali, 5.250 Levrek, 1573gr kofana
    Madem levrek var derinlik de müsait, aynı şekilde teke veya kurt kullan, uçta tek iğne 2 karış gerisinden 3-5 gr yaprak kurşun ve olabildiğince ince misina kullan. Olta dibe inince dipten 50 cm kaldırıp geri dibe bırak, levrek o zaman gelebilir ama kalama ayarını iyi yapman lazım, ispendek almak için kurt, levrek almak için de bulabildiğince iri teke kullan. Aynı zamanda eşkinayı da bu düzenekle rahatlıkla alabilirsin, bence o iskele levrek almaya çok müsait, özellikle sabah 5:00 den sonra 9 a kadar, akşam güneş battıktan 1-2 saat sonrasına kadar levrek yakalamak mümkün olabilir.
     
  8. ozan

    ozan Ozan

    Mesajlar:
    3.040
    Şehir:
    Antalya
    eşkina derin sularda kayalık ve özellikle batıklarda olan bir balık bildiğim kadarıyla. yani batıkların yerini öğrenerek her mevsim avlamak mümkündür sanırım
     
  9. HAMSYLOS

    HAMSYLOS Mustafa Saatçi

    Mesajlar:
    326
    Şehir:
    İSTANBUL
    Favori Kamış:
    EL OLTASI
    En İyi Avı:
    Levrek
    Haklısın iskelemiz levrek avı için müsait. Ama burada kurtla avcılık yok. Hatta çoğu kişinin kurttan haberi bile olmadığına bahse girerim. Tabi kurt çıkan yerlerde yok değil. Genelde yemli avlarda teke ve midye kullanılır( Yaz aylarında küçük çocuklar yakaladıkları tekeleri poşetlere koyarak iskelede satar ve kendilerine yaz harçlığı çıkarır. Poşetin içinde irili ufaklı tahminen 30-40 teke bulunur).
    Belki birgün Sinop merkeze yolunuz düşer diye avlayabileceğiniz balıklar ve burada kullanılan takımlar hakkında bilgi vermeye çalışayım.

    HAMSİ= Yaz aylarında iskelenin iç kısımlarına gelen hamsi sürülerinin çapari ile avlanması mümkün. Tabi ince takım kullanırsanız daha verimli olur. 0,15 beden, 0,10 köstek kalınlığı, 10 no siyah iğne. Çapariyi uzağa atmayıp hemen önünüzdeki sürünün içine gönderdiğiniz için rahatlıkla kullanabilirsiniz. Bazen yemli izmarit ve istavrit takımlarınada vurduğu oluyor.
    NOT= ÇAPARİYİ İSKELE ÜZERİNDE SATIŞ YAPAN ARKADAŞLARDAN ALIRSANIZ DAHA VERİMLİ BİR AV GEÇİREBİLİRSİNİZ. BU SÖYLEDİĞİM İSTAVRİT İÇİNDE GEÇERLİDİR. NEDENİNİ BİLEMİYORUM AMA BALIK %90 O ÇAPARİLERİ TERCİH EDİYOR. TAVSİYEMİN NEDENİ SİZ KENDİ ÇAPARİNİZLE 2'Lİ 3'LÜ ÇEKERKEN DİĞER ARKADAŞLAR MUHTEMELEN 8'Lİ 10'LU ÇEKİYOR OLACAKTIR. BU NEDENLE O ÇAPARİLERİ TERCİH EDİN.
    İSTAVRİT= Hemen hemen tüm yıl boyunca(kış ayları hariç) iskeleden avlanılabilir. 0,25 beden, 0,15 köstek, 10 no iğne. Yaz ve son bahar aylarında yemli alabilirsiniz. 0,15 misina 10 no iğne ve kıstırma kurşun ile özellikle hava karardıktan sonra aydınlanana kadar çok iyi eşek istavriti tutabilirsiniz. Tabi sabah çapariye devam.
    TİRSİ= Yaz aylarında sürülerin kıyıya yaklaşmasıyla haftada 2 yada 3 defa çok güzel tirsi avı yapabilirsiniz. Şansınız varsa birkaç defa takımı tamamen doldurabilirsiniz. Çinekop-Palamut çaparisi kullanılır. 0,30 beden, 0,25 köstek 1-2-3 no beyaz iğne. Yemli takıma geldiğine 1 defa şahit oldum.
    ÇİNEKOP-SARIKANAT-LÜFER= Eylül 15'de başlar hemen hemen kasım sonuna kadar devam eder. Bazen bir ay önce lüferin küçük sürüler halinde iskelede dolaştıklarıda olur. Çinekop çaparisi kullanılır ama iskeleden çapari avı her zaman sonuç vermez. En iyi avlanma yöntemi gece yemli avlanmaktır. Ama aklınıza mantarlı çinekop takımı gelmesin. İskelede kimse gece avında mantarlı takım kullanmaz. İskelede gece yemli çinekop avında el oltası tabir edilen bir takım kullanılır. Bilmeyenler için yapımı çok basit, kullanımı ise ilk defa kullanacaklar için biraz zordur. Balığın irileşme durumuna göre(çinekop-sarıkanat-lüfer) 0,20-22-25-26 mm isteyenler içinde en kalını 0,30 mm olmak üzere misina kullanılır. Misinanın ucuna sarımsak zokaya benzeyen ama daha hafif olduğu için, yaprak yemin suda süzülerek derinlere inerken, balığı aramasını sağlayan hafif bir zoka takılır( zokası olmayanlar 1 no beyaz iğnenin arkasına yaprak veya kıstırma kurşun takarak kendilerine zoka temin edebilir). Yaprak yemi güzelce iğnemize taktıktan sonra atabileceğimiz kadar misinayı makaradan veya kasnaktan açarız. Yalnız misinayı açarken denizin içine doğru salmaya özen gösterin misinanız ıslansın. Bu misinanızın ıslanarak, karışmaktan kurtulmasını sağlar. Sonra yemi atabildiğiniz kadar uzağa sallayın ve yemin suda süzülerek inmesini bekleyin. Balığın normal bir şekilde seyretmesi halinde muhtemelen 1 dakika içinde çinekop yeminize asılacaktır. Yeni avlananlar için söylüyorum sakın aniden misinayı çekmeye çalışmayın, bu hem balığı ürkütüp yemi bırakmasını sağlar hemde eliniz çıplak olduğu için ciddi bir kesiğe ve yaralanmaya neden olabilir. Bunun yerine balığın asıldığını anladığınızda misinanızı 20-30 cm orta derecede bir hızla(ne hızlı, ne yavaş ikisinin arası) çekerseniz %70-80 oranında balığı kaçırmazsınız. Tabi birazda sizin ustalığınıza kalmış bir durum. Benim en sevdiğim ve vazgeçemeyeceğim avlanma yöntemidir. Tabi bu arada mantarlı oltayıda isterseniz iskelenin tenha bir köşesinde deneme amaçlı kullanabilirsiniz. Sakın el oltası kullananların arasına atmayın tahminen 10 kişiyi çekersiniz. Gerçi el oltasının zevkini birkez aldınız mı birdaha mantarlı olta kullanacağınıza şüpheliyim ama, gerisi sizin zevkinize kalmış. Bu arada belirtmeden geçmeyeyim, oltalarınızın aşınmasını her çektiğiniz balıktan sonra iğnenin arkasında kalan misina kısmını kontrol ederek yapınki sizi yarıyolda bırakmasın. Malum çinekop dişli balık. Tabi oltam sağlam olsun devamlı uğraşmayayım diyorsanız araya çelik tel veya örgü misina kullanabilirsiniz. Ben pek tavsiye etmem çünkü bu tür ekler genelde balığı ürkütür. Zaten yakalanan balığı suda fazla oyalamaz ve oltanızı kontrol ederseniz, çinekop misinanızı pek kesemez. Ama sarıkanat ve lüfer için bu kadar kesin konuşamam. Bence siz siz olun herzaman temkinli olun.
    PALAMUT= Ağustos 15'de yasağın kalkmasıyla birlikte balıkta başlar(küçük tekne). Bu dönemlerde çapari ile çingene palamutu avlayabilirsiniz. Ekim ve kasım aylarında ise palamut-torik avı yapabilirsiniz(ekseri palamut). 0,40 mm beden, 0,35 köstek, 1 no beyaz iğne. Nadirende olsa gece çinekop avında el oltasına palamut geldiği oluyor. Eğer kısmetli biriyseniz ve iyi bir sürüye denk gelirseniz birkaç defa 10'lu palamut çekebilirsiniz. Bu yüzden güvendiğiniz bir makinayı kullanın.
    İZMARİT= Yaz ve sonbahar aylarında avcılığı yapılır. Genelde yazları midye ve karidesi tercih eder. Sonbaharda ise midye ve karidesi kolay temin edemezseniz istavrit ve hamsiylede iyi sonuç alabilirsiniz. 0.20 mm beden, 0.15 mm köstek, 10 no siyah iğne( ben 12'lik kullanıyorum, küçük iğneyle avcılığı daha güzel oluyor)dip takımı. Takımı yaparken köstekleri 25 cm'den kısa yapmamaya, köstek aralarınıda 40 cm'den az bırakmamaya özen gösterin ve 4 köstekli takım yapın. Av daha randımanlı geçecektir.
    İSPAROZ= Temmuz ve ağustos aylarında avı randımanlı olur. Midye, teke ve istiridye(deniz salyangozu, hani şu kulağımıza tuttuğumuz yada küllük olarak kullandığımız:) ) yemleriyle avlanılır. 0.25 mm beden 0.20 mm köstek, 6-7-8 no siyah yada beyaz iğne dip takımı. Takımı yaparken 3 köstekli olmasına dikkat edin. Köstek boylarının 40 cm'den, köstek aralarınında 75 cm'den az olmamasına dikkat edin. Oltayı suya indirdiğinizde çok gergin tutmayın biraz boşta bırakın, balık vurduğunda ani tasmalamalar yerine orta derece hızda kamışınızı çekin. Av daha randımanlı olacaktır.
    MEZGİT= Yaz aylarında deniz suyunun soğuk olduğu zamanlarda av verir. Genelde balığın yemi alamaması ve uzun süre avlanmak amacıyla tavuk taşlığı kullanılır. Ama malumunuz mezgit yutabildiği herşeye geldiği için ne kullansanız alabilirsiniz(yemim olmadığı zamanda sigara izmaritini küçük parçalara ayırarak yem yaptım ona bile geldi:) ). 0.20 mm beden, 0.20 mm köstek 9 no siyah yada beyaz iğne( kösteğin 0.20 mm olmasının nedeni yemi tamamen mideye indirdiğinde çıkartırken köstek kaybı yaşamamanız içindir. Zaten mezgit misina kalınlığına pek aldırış etmez. O daha çok yukardan babam gelse yerim modundadır:) ) dip takımı. 5-6 köstek kullanabilirsiniz, köstek boyları 12-15 cm, köstek aralıklarıda 20-25 cm geçmemelidir. Bazen dipte yatırdığınız istavrit çaparinizle bile mezgit çekebilirsiniz.
    EŞKİNA= Temmuz sonundan kasım sonuna kadar avlanabilirsiniz. Teke ve midye ile tutulur( tekelerin canlı olmasına gerek yok tabi olsa daha iyi olur ama burdaki 10 balıkçıdan 9'u ölü teke kullanır, hatta kokmuş olanları bile randıman verir. Zaten canlı avlanan 1 kişide muhtemelen tekeyi yeni yakalamıştır:) ). Takımı yaparken kaliteli, çekeri yüksek, ince misina kullanmanızı tavsiye ederim. Trofelerin ne zaman vuracağı belli olmaz. 0.26 mm beden, 0.20 mm köstek, 1-2-3-4-5-6 no siyah yada beyaz iğne dip takımı. 2-3 köstek kullanabilirsiniz. Köstek boyları 20 cm, köstek araları 40 cm'i geçmesin.
    ZARGANA= Temmuz ortasından itibaren kasım sonuna kadar avlanabilirsiniz. İskeleden topla avcılığı çok zevklidir. Toptan iğneye kadar olan kısmı kamış boyu kadar tutun, ucunada 10 no siyah yada beyaz iğne takın. yemlerinizi sırasıyla zargana, izmarit ve istavrit olarak kullanın. Ben ilk zarganaya kadar izmarit kullanır sonrasında tuttuğum zargananın kuyruk kısmını kullanırım. Hem iğneden düşmesi daha zor olur ve bozulmaz, hemde daha iyi parladığı için balığın yemi farketmesi daha çabuk olur. Atıp sarma yöntemiyle oldukça iyi avlar çıkarabilirsiniz. Birde tavsiye; izmarit kullanacaksanız balığın pulunu kazıyarak kullanın.
    KALKAN= Kasım ortalarında boy göstermeye başlar, kış aylarında daha randımalıdır. Burada bütün yada yaprak istavritle yakalanır. Tavsiyem 0.60 mm altında misina kullanmamanız yönünde hem iri kalkanları kaçırmamanız, hemde 10 kg vatozlara takımınızı kaptırmamanız açısından. İğnede 1 no ve daha büyük boyları kullanabilirsiniz.

    Bu anlattıklarım dışında başka balıklarda yok mu? Tabi ki var. Ama bence o kadar gerekli değiller.
    Örneğin çorbasını sevenler için iskorpit, mezgite benzer tadıyla gelincik( bence mezgitten iyi), sakınılması gereken trakonya( oltama 40 cm geldi Sinop'ta gördüğüm en iri trakonyaydı), birde eti sert olduğu için genellikle çorbası yapılan küçük camgöz köpekbalığı(en azından ben camgöz olarak biliyorum, yanılıyorda olabilirim ama köpekbalığı olduğuna eminim. 42-45-73 cm boyutunda 3 tanesini tutmuştum ama yapmasını bilmediğim için geri iade ettim. Canım köpekbalığı çorbası çekmedende tutacağımı pek sanmıyorum:) ) Yalnız çok kuvvetli bir balık olduğu için avcılığı sizin için zevkli olabilir.
    Anlattığım balıklar ve olta düzenekleri Sinop İskelesi'nde ki amatör balıkçıların ve benim avlanma yöntemleridir. Bazıları başka bölgelerdeki avlanma yöntemleriyle benzerlik gösterir, bazıları ise farklıdır.
     
    Son düzenleme: 26 Mayıs 2008